Városi Polgármesterek Randevúja

Mit várnak, mit szeretnének?

Lomtalanítás

Tájékoztató


Városi Polgármesterek Randevúja

Hévíz hetek óta készül a városi polgármesterek találkozójára. A városüzemeltetés munkatársai csinosítják a település közterületeit, az eseménynek helyszínt adó sportcsarnokot, elkészültek azok a kis csomagok, amelyeket a vendégeknek hévízi emlékként átadhat a város. A polgármesteri hivatal munkatársai ugyancsak komoly előkészületeket tettek a vendégek fogadása érdekében.

– Nagy kitüntetés számomra, csakúgy, mint Hévíz számára, hogy a harmadik évezred első évében itt köszönthetjük a magyar városok képviselőit – mondta Vértes Árpád polgármester. – A Városi Polgármesterek Randevúja elnevezésű találkozó a Szféra Kft. szervezésében már évek óta sikeres, hagyománnyá vált. Bízunk abban, hogy Hévíz méltó folytatója lesz a hagyományos találkozónak. Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy ez alkalomra a tárcák képviseletében több miniszter és államtitkár is elfogadta meghívásunkat. Jelenlétük lehetővé teszi, hogy a városok képviselői meghallgathassák az aktuális információkat, törvényi rendelkezéseket, és kérdéseikkel közvetlenül a felelősökhöz fordulhassanak. A fórumok arra is lehetőséget nyújtanak, hogy közvetlen eszmecserét folytassanak a minisztériumok képviselői és a városok polgármesterei egymással.
A polgármester kiemelte: Hévíz legfőbb törekvése, hogy a nagyszabású országos rendezvény minden résztvevője jól érezze magát a fürdővárosban, s a szakmai, szellemi gyarapodás, a tapasztalatcsere, a kapcsolatépítés mellett a kiegészítő programok során – melyeket az Egységes Művelődési Intézmény munkatársai szerveznek a látogatók számára – megismerje a lendületesen fejlődő várost, s mindazokat az építményeket, amelyekkel Hévíz az utóbbi időben gyarapodott.
Vértes Árpád kiemelte: nem titkolt vágyuk az is, hogy a rendezvény napjai a belföldi gyógyturizmust szolgálják, hiszen Hévíz a külföldi vendégek mellett mindinkább szeretné visszacsalogatni a magyar turistákat, a gyó-gyulni, pihenni vágyó hazai vendégeket is. A város alkalmat ad arra, hogy a luxusigényekkel jelentkező, illetve a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező vendégeket is egyaránt kiszolgálja.
– Remélem – tette hozzá a házigazda –, hogy a Városi Polgármesterek Randevúja során az önkormányzatok képviselői maradandó élményekkel gazdagodnak, elviszik a kisváros jó hírét, s barátként, ismerősként mindig szívesen térnek vissza családtagjaikkal, kollégáikkal együtt.

vissza az elejére


Az új évezred első terveiről

Mit várnak, mit szeretnének?

Keszthely keleti kapujának is nevezhetnénk a Zámor térségét, amely a város 6. számú választókörzete, s dr. Kovács István immár a második ciklusban e térség egyéni képviselője. Beszélgetésünk időpontja nem túl szerencsés abból a szempontból, hogy ekkor még nem volt elfogadott ez évi költségvetése a városnak.

– Mire ez a cikk megjelenik, bízom abban, hogy már lesz a városnak elfogadott költségvetése. Minden év elején csak akkor tud igazán egy képviselő a körzetének a problémáira koncentrálni, ha már ismeri a lehetőségeket, meg a korlátokat is. Addig felesleges álmodozni és arról beszélni, hogy jó lenne ha... A vágyakat kell szembeállítani a realitásokkal, s kiderül, hogy körzetekre lebontva a költségvetés biztosította lehetőségeket, rendkívül kevés összeg jut apróbb, ám szükséges dolgokra. Nekem a Libás strandra kell koncentrálnom, hiszen ebben a térségben ez a legégetőbb probléma. Én eddig is megpróbáltam mindent megtenni ezért a strandért, hogy évről évre gyarapodjon, szépüljön valamelyest. Sajnos pénzhiány miatt a városrész járdaépítésére sincs keret.
Dr. Kovács István elmondta, hogy bár kezdeményezés volt rá, mégsem történt előremozdulás Zámorban a forgalomcsillapítás terén. A költségvetés tárgyalása során amellett fog kiállni, hogy ne maradjanak el olyan kiadások, és ne kerüljenek ki olyan pénzek, amelyek olyan dolgokra fordítódnak, amitől igazán város a város, s amelyekkel meg lehet mozgatni közösségeket. Mindehhez – képviselőtársaival közösen – forráslehetőségeket keresnek.
– Régi tapasztalat, hogy az a dolog, ami nem kerül bele a költségvetésbe, az olyan, mintha nem is lenne. Szeretnénk elérni azt, hogy több pénz kerüljön bizottsági hatáskörökbe, s ezekre lehessen a város egyes térségeinek pályázni. Ez tulajdonképpen eddig is így volt, csupán kevés volt ahhoz, hogy ebből az összegből érdemben lehessen valamit megcsinálni. Engem személy szerint zavar – mint a VÜZ Kft. felügyelőbizottságának tagja –, hogy a város zöldterületeinek a karbantartására nagyságrendekkel kevesebbet költ, mint más balatoni települések. Az, hogy egyáltalán jut erre pénze a VÜZ Kft-nek, – kétszer annyi, mint amennyit a város biztosít ezekre a feladatokra – annak köszönhető, hogy a máshol megtermelt pénzekből tud erre visszafordítani. Ez előbb utóbb problémákhoz fog vezetni a cég költségvetésében, hiszen mi képviselők tudtuk, hogy 60 millió forintra lenne szüksége a Kft-nek, s 30 milliót kapott. Az aránytalanságok nem csak ebben az esetben vannak jelen, s ezen kellene változtatnunk.
A Zámor térségben is szükség lenne arra, hogy az utak állapotán javítsanak, s a járdák sem mindenhol elfogadhatóak, s vannak útszakaszok, ahol egyáltalán nincs biztosítva a gyalogosok közlekedése. A MATÁV a telefonhálózat építése során felbontott járdák helyreállítására az elmúlt évben 20 millió forintot átadott kártalanításként a városnak, s ezek javítása rövidesen megkezdődik, de új járdák építésére nincs pénz. A képviselő szerint gondot jelent, hogy Keszthelynek nincs útfelújítási koncepciója, s az utak jelenlegi állapota miatt majd egyszerre szakad ez a gond az önkormányzatra. A térség és a város jövője azon múlik, hogy mennyire tudja kihasználni a még eddig nem hasznosított parti szakaszt és a Hévíz melletti angolnatelep 5 hektáros területét. A Libás strand látogatóinak száma egyre nő, s a térség lakóinak összefogása nyomán egyre szépül is. A MAHART Rt. által építendő vitorláskikötő meghatározója lehet e térség, de az egész város jövőjének is, de aggasztó, hogy ennek jelenleg még nem látni a biztosítékait. A Zámor Térségért Egyesület aktivitása ma is lankadatlan, s példa értékű az az összefogás, ami az itt élő embereket egy adott cél érdekében megmozgatja. Szeretnének tovább fásítani a térségben, tervezik, hogy az idén kiépítik a Semmelweis utcai játszóteret is. Mint az egész város területén, itt sem igazán adnak megfelelő eligazítást az utcanévtáblák, s pénz hiányában még várni kell, hogy a városrészben is megvalósulhasson a 30 kilométeres zóna. Dr. Kovács István szerint több látszata lenne a folyamatos munkának, de így az itt élő emberek véleménye az, hogy még sajnos több a hiányérzet, mint az elégedettség.

Cs. Gy.

vissza az elejére


Lomtalanítás

Keszhtely Város Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya és a Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. értesíti a város lakosságát, hogy ebben az évben is elszállításra kerül a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott hulladék (pl. nagyobb méretű berendezési tárgy, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék, stb.) a lomtalanítás keretében, amelyre 2001. április 5-6-án (csütörtök-péntek) kerül sor.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a lom hulladékot 2001. április 4-én (szerda) délután lehet – a közlekedésbiztonsági előírások betartásával – az ingatlan bejáratának közelében kihelyezni.Kérjük, hogy a hulladék szállítási napra történő rendezett kihelyezésével segítsék elő a lomtalanítás lebonyolítását.A lomtalanítással kapcsolatban információ kérhető a 83/312-068 telefonszámon vagy személyesen, a szolgáltató megbízottjától.

 vissza az elejére


Tájékoztató

Tájékoztatjuk Keszthely város lakosságát, hogy Gyenesdiás belterületén az 1832/2. hrsz-ú ingatlanon 110 db vitorlás elhelyezésére kikötő létesítéséhez szükséges „Előzetes Környezeti Hatásvizsgálat” 2001. április 6-ig tekinthető meg ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályán Keszthely, Fő tér 1. II. emelet 5. szoba.
Polgármesteri Hivatal VárosüzemeltetésiOsztálya

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online