Mit várnak – mit szeretnének?

Több az örökbefogadás

Mentesülnek

Módosultak a díjak

Tárgyaltak

A vagyongazdálkodás célja

Tehetségkutató verseny


Az új évezred terveiről

Mit várnak – mit szeretnének?

Már a harmadik ciklusban nyerte el a választókörzete lakóinak bizalmát képviselőként dr. Szabó Imre, Keszthely jelenlegi polgármestere. A 8. számú körzet a Festetics-kastély alatti terület, a Nagy Lajos király utcától délre a Szalasztó utcáig, kelet felé a Rákóczi térig, beleértve a Zsidi út két oldalát és a Külső Zsidi utat is.

– Számomra sokat jelent, hogy már a harmadik ciklusban élvezhetem a lakókörzet bizalmát, mondja dr. Szabó Imre. – Eléggé vegyes körzet ez, hiszen Kis-Keszthely térsége eléggé sűrűn lakott terület, ma is számos helyen van egy udvarban 3-4 kicsi ház, bár néhol már az átépítésekkel tapasztalhatóak változások. Ennek ellentéte a Vásár-téri lakótelepi rész, a két toronyházzal. A település szerkezetét tekintve eltérő terület ez, nagy ellentmondásokkal. A lakók összetétele is heterogén ezáltal, hiszen a kastély alatti részen több kispénzű család lakik.
A terület szerkezetéből adódóan az infrastruktúra is eltérő, a viszonylag új lakótelepi körzetben teljesen kiépített. A Vásár-téren még jelentős terület áll rendelkezésre, amely fejlesztésre vár. A sűrűn lakott területeken, a viszonylag keskeny utcákban több helyen még mindig nyílt árkokban vezetik el a csapadékvizet, s ezt célszerű lenne burkolttá tenni, az utcák szélessége miatt is. 
– Ez egy olyan térség, ahol létjogosultsága lenne a tömbrehabilitációnak. A részletes rendezési tervek készen vannak, egy-egy új beépítésnél, vagy átépítésnél ezeknek a szempontjait már figyelembe kell venni. Valójában ennek a területnek a rehabilitációja már egy évtizedek óta húzódó terv, amelynek még az elkövetkezendő 10 évben sincs igazán realitása. A terület másik része egy kialakult, rendezett környezet. A Külső Zsidi út ipartelepi része, s az azon túli területnél előbb-utóbb felmerül majd a belterületbe vonás kérdése – a maga infrastrukturális gondjaival együtt.
– Milyen problémákkal keresik meg a térség lakói?
– Rendszeresen megtartom a képviselői fogadónapjaimat az Egry-iskolában, de ha egyáltalán megkeresnek, akkor többnyire nem a választókörzetemből érkeznek, hogy a képviselőjükkel találkozzanak, hanem a polgármestert keresik meg. Azt nem mondhatom, hogy minden rendben van ebben a térségben, de talán nem a legproblematikusabb városrésze ez Keszthelynek, vagy annak okán, hogy türelmesebb a lakosság, vagy az ott lakók igényeivel összhangban vannak a feltételek.
Probléma azért akad e területen is, hiszen egy jelentősebb csapadékmennyiség leesése után a Nagy Imre utca folyóvá válik, s levezeti a vizet a Rákóczi térre. Ezt a problémát van hivatott kezelni – s erre az idén is van fejlesztési pénz – a csapadékvíz-elvezetés fedetté tétele. A Nagy Imre utca egy szakaszán ez már korábban elkészült, s a város pénzügyi helyzetének függvényében ez a probléma fokozatosan megoldásra kerül. Dr. Szabó Imre szerint a Rákóczi tér a forgalmi változások okán sokkal rendezettebbé vált, ám számára is kétséges, hogy fog vizsgázni az új forgalmi rend a szezonban.– Az a véleményem – persze nem szakemberként –, hogy a Tapolcai útról befelé érkező forgalmat a lámpákon túl nem kellene engedni, esetleg csak a célforgalmat. Ez a jelenlegi egy borzasztó rossz megoldás, hiszen a Rákóczi utcában sok az üzlet, keskeny a közlekedő sáv, ennél szűkebb az Arany János utca, s tovább szűkül a Galamb utca. Az áteresztőképessége is nagyon rossz ezeknek az utcáknak, s a város szívébe, a centrumba bevezetett forgalommal borzasztó nagy hibát követtek el. Innen az ugyancsak zsúfolt és kis áteresztő képességű Széchenyi utcán tud kimenni a forgalom. A belvárosba csak azt a forgalmat lett volna szabad beengedni, amelyik közvetlenül ide irányul, hivatalos és egyéb ügyintézés miatt, vagy más indokolt esetben.
Dr. Szabó Imre elmondta még, hogy a korábbi ciklusokban több lakossági problémával keresték meg, mert a keskeny utcákban nem volt járda, nem volt vízelvezetés, rosszak voltak az útburkolatok, de mára ezek a gondok többnyire megoldódtak.

Cs. Gy.

vissza az elejére


Akadozik a hálózat kiépítése

Több az örökbefogadás

A képviselő-testület áttekintette a gyámügy, valamint a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat elmúlt évi tevékenységét. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásra közel 48 millió forint került felhasználásra, ennek 25 százaléka terhelte az önkormányzatot. Az elvégzett környezettanulmányokkal a benyújtott adatok valódiságát ellenőrzik, s ez kiterjed a kérelmezők vagyoni helyzetének vizsgálatára is.

Ez alapján több esetben megszüntetésre került a támogatás folyósítása. Egyre nehezebb a szülők helyzete a gyermekek beiskolázását illetően, s így az elmúlt évben 1,5 millió forint került e célra kiosztásra tanszerutalványok és tankönyvsegély címén. Új támogatási forma, hogy azok a tanulók, akik szeptember hónapban jogosultak voltak támogatásra, úgynevezett 13. havi támogatást kaptak a hivataltól – fejenként 3.320 forint összegben – teljes egészében állami költségvetésből. A szociálisan rászoruló gyermeke részére étkezési térítési díjkedvezményt is megállapítottak, s erre a célra 2 millió 194 ezer forintot utaltak át az intézményekhez.
Az elmúlt év során 17 esetben történt védelembe vétel, erre akkor van lehetőség, amikor a szülő nem tudja, vagy nem akarja megoldani a gyermek veszélyeztetettségének gondját, s a családgondozás sem jár eredménnyel. Ezekben az esetekben történik meg a gyermek kiemelése a családból, s ideiglenes elhelyezése más hozzátartozónál, vagy nevelőszülőnél.
A gyámhivatalnál közel 1300 ügyiratot dolgoztak fel, s a megszületett határozatokból mindössze 16-ot fellebbeztek meg, s csupán hét esetben kellett új eljárást indítani. Nőtt az örökbefogadások száma, s ezek mindegyikében ismerte az örökbeadó az örökbefogadók személyét. Titkos örökbefogadás nem volt az elmúlt év során.
A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat elhelyezési körülményei javultak, s kiemelt figyelmet fordítottak a helyettes szülői hálózat megszervezésére – mindeddig eredménytelenül. Ennek oka, hogy a jelentkezők a szolgáltatás alacsony anyagi megbecsülésére, a készenléti díj hiányára hivatkozva nem vállalták a feladatot. A szolgálat szakemberhiánnyal is küzd, hiszen a megfelelő végzettséggel rendelkező szociális munkások, akik a felső-közép korosztályból kerülnek ki, s többnyire létszámleépítés miatt kerültek az utcára, a magánszférában, vagy a köztisztviselői karban lényegesen jobb anyagi feltételekkel tudnak elhelyezkedni. Ugyanakkor ez évtől már kötelező lenne a szakirányú diploma megszerzése, s ennek az anyagi háttere sem biztosított. Nem túl vonzó ez a pálya, hiszen a családgondozói munka jelentős szellemi, testi megterhelést jelent, és a sok esetben tapasztalható fenyegetettség is fennáll.
A szolgálat 177 gyermek családgondozását végzi jelenleg, s a jelzőrendszer jó működését igazolja, hogy ezen keresztül 105 kapcsolatfelvétel történt, ebből 15-en önként jelentkeztek. Az önkéntes családsegítő szolgáltatást 53-an vették igénybe, s a problémák jelentős része anyagi, de jelentős a kapcsolatrendszer hiánya is az érintetteknél.

csgy

vissza az elejére


Mentesülnek

Hévízen hat gyermeket érint a külföldi állampolgárságú diákok közoktatási szolgáltatások igénybevételi díjának megfizetése alóli menetesítés lehetősége. A közoktatásról szóló törvény lehetővé teszi ugyanis, hogy a nem magyar állampolgárságúak akkor mentesülnek a díj megfizetése alól, ha menekültek, befogadottak vagy ideiglenes menedéket élveznek, illetve, ha bevándorlási vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Nekik ilyen esetekben az óvodai, iskolai és kollégiumi ellátásért, valamint a pedagógiai szakszolgáltatások igénybevételéért nem kell fizetni abban az esetben, ha ezzel a fenntartó is egyetért. A hévízi kulturális bizottság a kérdés megtárgyalása után a hat érintett külföldi állampolgárságú, a városban tanuló diákok díjfizetés alóli mentességét javasolta, amivel a képviselő-testület egyetértett. A fizetés alól erre a tanévre mentesülnek a diákok.

vissza az elejére


Módosultak a díjak

Módosította a várakozás egységes rendjének kialakításáról, a várakozás díjairól szóló önkormányzati rendjéről szóló rendeletét a hévízi képviselő-testület.

A módosítás szükségességéről már a tavalyi, év végi ülésen is szó esett, ám akkor úgy döntött a testület: megvárja a rendeletben meghatározottak köre által használt parkoló matricák elkészülését. Miután a matricák elkészültek, a kérdés ismét a képviselők elé kerülhetett. A szavazás eredményeként az a döntés született, hogy a várakozási övezetben a lakossági (lakásonként két darab) 5.000 Ft/év/db összegben sorszámozott matrica vásárolható, melyre a hévízi magánszemélyek jogosultak, a megfelelő feltételek teljesülése esetén. Ide tartozik például, hogy a gépjármű az adózás tekintetében a város nyilvántartásában szerepeljen, és a tulajdonosnak gépjárműadó-hátraléka ne legyen, illetve, hogy a törvény alapján gépjárműadó tekintetében adómentességet élvezzen. A várakozási övezetben chipkártyás parkolás is lehetséges, a kártya egyszeri megváltási díja – melyre tetszőleges összeg tölthető – darabonként kétezer forint.
A parkolással kapcsolatos kérdések tisztázása során vita alakult ki a parkolás rendjét megszegők bírságolásáról. Vértes Árpád polgármester javaslatát, mely szerint a bírságnak az alapdíj tízszeresét kell tekinteni, a testület tíz igen és egy nem szavazattal elfogadta. A matricával való parkolás is vitát váltott ki. Végül hat igen és öt nem szavazat mellett az a döntés született, hogy a hévízi állandó lakosok az egész város területén parkolhatnak matricával.
Az első kiemelt zóna várakozási díja egyhangú döntéssel 160 Ft/óra lesz. A motorkerékpár azonos kategóriába esik a személygépkocsival.

vissza az elejére


Tárgyaltak

Második fordulóban tárgyalt a város-páros Hévíz és Keszthely közös szerkezeti tervéről. A munkabizottságok tagjai a közlekedési rendről, az utak, kerékpárutak építéséről váltottak szót. A következő ülésen a városok fejlődésével kapcsolatos igényeket kívánják felmérni, illetve az építési szabályozásokkal kapcsolatos kérdéseket megvitatni. Mindkét téma kiemelt jelentőségű, hiszen az elképzelések adnak alapot a települések rövid-, közép– és hosszútávú fejlesztéseinek megfogalmazásához. A szakemberek várják a civil szervezetek, vállalkozók képviselőinek véleményét, elképzelését, javaslatát is. Az elkészült tervet nyilvánosságra hozzák.

vissza az elejére


Régiós konferencia

A vagyongazdálkodás célja

Keszthelyen tartotta harmadik konferenciáját a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, s ezúttal a Győr-Moson–Sopron-, Vas– és Zala megye 87 kincstári vagyont kezelő szervezetének közel száz munkatársával találkozott a Miniszterelnöki Hivatal Kincstári Vagyongazdálkodási Főosztály vezetője, valamint a KVI vezetői. A konferencián résztvevő vagyonkezelők összességében mintegy 58 milliárd forint értékű, nyilvántartásba vett kincstári vagyont kezelnek a régióban.

Bevezető előadásában dr. Bencze Izabella általános vezérigazgató helyettes néhány gondolatban vázolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság múltját, s feladatait, amelyek között kiemelte, hogy országos szinten el kellett készíteni a vagyonkatasztereket, amelyeknek tartalmazniuk kell a kincstári vagyont és annak kezelőit. Jelenleg a mintegy 800 vagyonkezelő által kezelt kincstári vagyon 6 millió 600 ezer elemet tartalmaz, s ennek összértéke eléri a 3000 milliárd forintot. Az igazgatóság közvetlenül kezelt vagyon értéke eléri a bruttó 400 milliárd forintot. A jelen konferenciának két fontos témaköre volt, az egyik az elbirtoklás kérdésköre. Fontos feladata az igazgatóság munkatársainak, hogy az ingatlannyilvántartásokat felülvizsgálják, mert jónéhány állami tulajdonú ingatlan esetében fenyeget az elbirtoklás veszélye, s össznépi érdek, hogy ezek ne kerülhessenek illetéktelen tulajdonba. Több mint 8 ezer ilyen ingatlanról van már tudomása az igazgatóságnak, ám a bejegyzés hiányát sürgősen pótolni kell. Előkészítés alatt van egy törvénymódosítás, amely elfogadása esetén 10-15 évre biztosíthatja, hogy az elbirtoklás ne történhessen meg. A másik téma a két éve kezdeményezett, azon központi költségvetési szervek átvilágítási feladataihoz kapcsolódott, amelyeknél szükségessé vált a profiltisztítás.

vissza az elejére


Tehetségkutató verseny

A „Gyermekvilág 2001” tehetségkutató verseny nevezési feltételei: egyéni és csoportos színpadi tehetségkutató verseny 3–17 éves kor között: a verseny témái: ének, vers, próza, zene, tánc, modell, humor.

Rajzpályázat 8-tól 18 éves korig: 3 db A/4-es méretű rajz készíthető tetszőleges technikával (grafika, pasztell, akvarell), melynek témái: 1. Kedvenc hobbim. 2. Mit jelképez számomra a víz? 3. Az 1000 éves magyar történelem híres személyiségei.
Kérjük az összes rajz hátoldalán tüntessék fel a gyermek nevét, lakcímét, telefonszámát. Nevezési díj fejenként 1.000 Ft.
Az elődöntőn továbbjutó versenyzők nyáron önköltséges felkészítő táborban vesznek részt, ahol neves művészek segítségével készülhetnek fel az őszi fővárosi műsoros gálával egybekötött döntőre. A döntőn a legjobbak értékes ajándékokat kapnak és 5 versenyző ismét külföldi jutalomútban részesül Olasz, Francia, Görög vagy Spanyolországba.
Jelentkezési határidő: 2001. április 30.
Jelentkezési cím: Gyermekvilág 1525 Budapest, Pf: 184. Tel.: 06-1/395-2395.

 vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online