Húsvéti hajózás – viharos szélben

Újravizsgálják a pályázatokat

Borút a turistákért

Agráros sikerek

Zöld Hetek Gyenesen

Ifjú tudósok az agrárszférában


Elindult a MAHART sétahajó-járata 

Húsvéti hajózás – viharos szélben

A MAHART Balatoni Hajózási Rt. a húsvét előtti szombaton, 14-én indította el Keszthelyről az első balatoni sétahajó járatát.

Nyárádi Zoltán a parancsnoki hídon. A plusz 6 fokos hőmérséklet, a szállingózó hópelyhek és a metsző hideg szél, no meg a felnőttek számára 900, s gyermekek számára pedig 600 forintos tarifa ellenére összejött a kifutáshoz szükséges 10 fő. A sétahajójárat az előszezonban egyelőre naponta háromszor fut ki a Balatonra, de a későbbiekben sűrítik a járatot, s egészen október végéig tolják ki az utószezont.
Az öreg, már 71 éves Csobánc motoroshajó teljesen felújított állapotban, amolyan századfordulós nosztalgia hajókázásra fut ki a tóra, s egy-egy alkalommal közel száz utast tud a fedélzetére venni. Nyárádi Zoltán, a hajó kapitánya elmondta, hogy a téli hónapokban elvégezték a szükséges javításokat, s a motornak a 3 ezer kilométerenkénti kötelező felújítását is. A sétahajó minden évben húsvétkor fut ki előszőr a tóra. Az elmúlt évben egy héttel későbbre esett húsvét, s akkor a jó időnek köszönhetően zsúfolásig telt fedélzettel futott ki a Csobánc, s a hajósok bíznak abban, hogy a melegedő időjárás meghozza rövidesen a kirándulni vágyók kedvét is. Az első kirándulók 11 fős csapatát egyébként mindössze két család alkotta, akik három, illetve négy gyermekkel jöttek el az első idei balatoni hajókázásra.

Cs. Gy.

vissza az elejére


Az idő sürget

Újravizsgálják a pályázatokat

A hévízi önkormányzat még tavaly ősszel pályázatot írt városi prospektus készítésére. A felhívásra tizenkilenc munka érkezett, az elbírálás folyamatáról dr. Horváth Béla, az idegenforgalmi bizottság elnöke tájékoztatta a képviselőket a legutóbbi testületi ülésen.

A bizottság elnöke elmondta: minden munkát egy Budapestről delegált, független zsűri értékelt, s az eljárás végén javaslatot tettek az általuk legjobbnak ítélt három pályázatra. Ezt követően ad hoc bizottság is vizsgálta a prospektusterveket, s ők négyet találtak jónak. A pályázatokat a képviselőknek is bemutatták az ülésen. Az idegenforgalmi bizottság elnöke azonban elmondta: véleményük szerint egyetlen pályázat sem emeli kellőképpen Hévíz igazi vonzerejét, a tóra épülő gyógyászat adta lehetőségeket, így érdemes volna újrakészíttetni a beadott munkákat, a fenti szempont figyelembe vételével. A képviselők – hosszas vita után – végül is úgy döntöttek, hogy – bár az idő sürget, hiszen a szezonra a prospektusoknak készen kell lenni – a pályázatokat újravizsgáltatják a készítőkkel, de a legjobb munka kiválasztásával nem a képviselők, hanem az idegenforgalmi bizottság tagjai foglalkoznak. Ugyancsak a bizottság hatáskörébe utalták át a városról készítendő internetes honlap készíttetésének ügyét is. Az elképzelések szerint a honlapot az önkormányzat, egy, a bizottság által megbízott szakember, valamint a Bibó gimnázium közreműködésével állítják össze. Mindkét kérdésben heteken belül döntés várható.

vissza az elejére


Térségi programot valósítanak meg

Borút a turistákért

A Keszthelyi-hegység lábánál fekvő települések bortermelői, borházai és önkormányzatai közhasznú térségi szervezetet hoztak létre Balatonfelvidéki Da Bibere Borút Egyesület néven a keszthelyi városházán.

A borút olyan turisztikai termék, amelynek váza a szőlő- és borkultúra térségi megjelenési formája (szőlőskertek, pincék, vendéglátás), amelyet a turisták kijelölt útvonalon látogathatnak végig. Számtalan borhoz kapcsolódó kulturális rendezvény (szüreti felvonulások, borfesztiválok) a hagyományok ápolását, történelmünk, múltunk megismerését biztosítja a helybelieknek és a térségbe látogatóknak egyaránt. Az alakulásról Lekics Valériától, az egyesület főtitkárától érdeklődtünk.
– Mi adta az ötletet egy ilyen szervezet alakításához?
– Tulajdonképpen a szőlő– és borkultúra megőrzése, a turizmus fellendítése, olyan turisták meghódítása, akik érdeklődnek a magyar kultúra iránt. Magyarországon nem ez az első, hiszen a villányi borvidéken már régóta megvalósult.
– Milyen céllal jött létre a szervezet?
– Többek között a szőlőültetvények területének szintentartásával, jó minőség biztosításával, a bortermelők piacra jutásának elősegítéséért. A borhoz kapcsolódó kulturális rendezvények révén pedig az idegenforgalmi szezon megnyújtása a célunk. Ezen kívül fontos még a pinceműemlékek megóvása és borturisztikai bemutatása, termelők és borturisztikai vállalkozók képzése.
– Mely települések vesznek részt ebben?
– Nemesvita, Gyenesdiás, Várvölgy és Keszthely város önkormányzatai az alapító tagok de természetesen a működési terület ennél bővebb, mert jó néhány nem tagtelepülés borászai is részt vesznek.
– Kik az egyesület tagjai?
– Az egyesület elnöke dr. Bakonyi László egyetemi tanár, az elnökség tagjai: Páli Lajos, Bezerics Csaba, Papp Ferenc, Eke Ferenc, Szijártó Ferenc, Tóth László és Becsics György. Főtitkár Lekics Valéria, a felügyelő bizottság elnöke még megválasztatlan, tagjai pedig: Németh Lászlóné, Németh Csaba, dr. Udvari Csaba, Nagy Balázs Jánosné. A székhelyünk Balatonederics.
– Miből tartja fenn magát az egyesület?
– A fenti célkitűzések megvalósítására az egyesület a tagok saját forrásai mellett anyagi támogatásokat igyekszik szerezni, mivel központi költségvetés és európai uniós támogatások is könnyebben hozzáférhetők a termelők, gazdák és más vállalkozók számára, ha azok térségi programot megvalósító szervezet keretében pályáznak.

vissza az elejére


Agráros sikerek

Tizenkét agrár felsőoktatási intézmény képviseltette magát a közelmúltban Debrecenben megrendezett XII. Agrárközművelődési Napokon. Az ötvenöt résztvevő között a keszthelyi agrárosok is szép eredményekkel szerepeltek. Irodalmi szekcióban a Magma Színpad különdíjat kapott Jim-Jacobs, Warren Casey Grease című bemutatójára. A zenei szekcióban Lengyelné Takáts Veronika első helyezést ért el szólóénekével, a show szekcióban a társastáncklub a Kék Duna keringővel harmadik helyen végzett. Nívódíjat kapott folklór szekcióban a Georgikon Néptáncegyüttes, valamint Fischl Balázs férfitánc-bemutatója.

vissza az elejére


A környezetvédelem jegyében

Zöld Hetek Gyenesen

A gyenesdiási önkormányzat, a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, valamint a község óvodája közös szervezésében közel két héten át tartó környezetvédelmi programban vehettek részt a gyenesiek és a környezetvédelmet szívükön viselők. A szervezők – immár harmadízben – Zöld Hetek néven olyan programsort állítottak össze, ahol néha játékos, néha komolyabb formában, de mindenki átélhette: mit is jelent valójában a minket körülvevő táj óvása, állapotának megőrzése.

A Zöld Heteket Szalóky Jenő polgármester nyitotta meg, s az ünnepélyes megnyitó alkalmával osztották ki azoknak a pályamunkáknak a díjait is, amelyeket a Föld és Víz Napja alkalmából adhattak be a gyerekek. Kicsik és nagyok játékos természetvédelmi vetélkedő keretében is számot adhattak „környezeti tudásukról”. Nánássy Árpád környezetvédelmi referens segítségével a hulladékszelektálás fontosságával, a környezetbarát vásárlási szemlélettel ismerkedhettek meg a résztvevők.
A programsort számos kirándulás tarkította: volt benne vindornyaszőlősi békamentés, Fehér Csaba, a Fehér Holló Természetbarát Egyesület elnöke vezetésével kápolnapusztai, Gál Lajos, a Forrásvíz Egyesület elnöke kalauzolásával Balaton-parti kirándulás, túra; a résztvevők betekintést nyerhettek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park világába is. S hogy a felnőttek és gyerekek az ember környezetszennyező tevékenységével is szembesüljenek, a szervezők szelektív szemétgyűjtési akciót hirdettek. Az erről készült szomorú képeket az eseménysort záró szakmai napon értékelték.
A természetvédelemnek a gyerekekben kialakítható igényéről Labancz Györgyi környezeti nevelő tartott előadást.
A Zöld Hetek példaértékű rendezvénysora emlékfa ültetéssel zárult.

– aa –

vissza az elejére


Nincs megállás a fejlődésben

Ifjú tudósok az agrárszférában

Az agrárszférában – akárcsak a technika területén – nincs megállás a fejlődésben, hiszen újabb és újabb tudományos eredmények születnek, melyek korszerűbbé és magasabb színvonalúbbá tehetik a magyar mezőgazdaságot...

Ennek legékesebb bizonyitéka a hetedik alkalommal megrendezett Ifjúsági Tudományos Fórum. A találkozón az ország különböző agrár-felsőoktatási intézményéből ide sereglett fiatal agrármérnökök, állatorvosok adhattak számot szakterüle- tükön végzett kutatási eredményeikről. A rendezvényt dr.habil Szabó Ferenc egyetemi tanár, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar dékánja, a fórum fő védnöke, egyben elnöke nyitotta meg, aki elmondta: nagy örömére szolgál, hogy az előadássorozatra 67 bejelentett előadás ékezett, amely összesen 112 szerző munkája nyomán született. A címek áttekintése után úgy ítélte meg, hogy jelentős aktuális témákról esik szó. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy ezen eredmények valamilyen módon hozzájárulnak a mezőgazdaság fejlesztéséhez, és előbb-utóbb beépülnek a mindennapi gyakorlatba, annak szerves részét képezik majd.
Dr. Polgár Péter egyetemi adjunktussal, a találkozó társszervezőjével a fórum céljairól váltottunk szót.
– Nyolc évvel ezelőtt Szabó Ferenc professzor úr vetette föl, hogy elevenítsük föl azt a hagyományt, ami régen az agrár-felsőoktatási intézmények fiatal oktatóinak, kutatóinak rendezvényét jelentette. Ez a rendezvény így egy akkori, általunk kitalált elnevezéssel Ifjúsági Tudományos Fórum néven született újjá. Abban az időben még csak a három karból álló Pannon Agrártudományi Egyetemen rendeztük az első ilyen találkozót. A második évben már a dunántúli régióban gondolkoztunk, majd gyakorlatilag a harmadik évtől tehát 1995-től az összes hazai agrár-felsőoktatási intézmény illetve agrár kar számára küldtünk meghívót. A szekciók köre általában évről évre változik, de szerencsére az érdeklődés töretlen. 50–90 közötti előadás, és 4–6 szekció szokott együtt dolgozni.
– Mitől függ a szekciók száma és milyensége?
– Az agrár-felsőoktatásban jelenleg kutatott, oktatott főbb diszciplínák területéről hívjuk meg a kollégákat, PhD hallgatókat, oktatókat, kutatókat. Három fő irányvonal van az ökonómiai, az állattenyésztési-takarmányozási és a növénytermesztési illetve az ezzel kapcsolatos növénytáplálási és talajtani irány. A mai találkozón négy szekcióban folynak az előadások: állattenyésztés-takarmányozás, növénytermesztés-talajtan, ágazati ökonómia, közgazdaságtan-agrárgazdaságtan.
– Nyilván az előadók számától is függ az egyes tagozatok száma.
– Így van, hiszen a kollégák nemcsak publikációs kötelezettségeiknek tesznek eleget, hanem ez egy szakmai találkozó is, és a fiatal oktatóknak sem mindegy, hogy milyen rutint szereznek előadói képességekből. Tapasztalt szekcióvezetők olyan tanácsokat is adhatnak, amelyek esetleg demonstrációs képességeik terén jelent pluszt. Tehát érdekük, hogy minél többen jöjjenek.
– Várható, hogy a közeljövőben is lesz ilyen fórum?
– Tervbe vettük, mert a már jól kialakult hagyományt semmiképpen sem akarjuk félbeszakitani. Az időpont is jellegzetes, mindig a március végi április eleji hetekben kerül megrendezésre, ugyanis tanulmányi szempontból ez a legnyugodtabb időszak.

Nagy Gábor

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online