A kertészet működéséről

Olvasói észrevétel

Felhasználható műanyagok

Tisztelt lakástulajdonosok, lakásbérlők!

Sakk NB I/B


A kertészet működéséről

A Keszthelyi Városüzemeltető Kft. zöldterületi részlege számos ágazatot foglal magába. Ezeket szeretnénk most egy ki-csit részletesebben bemutatni.

A virágosítás ágazatán belül meg kell említeni a város parkjainak és utcáinak felújítását, melyeket szeretnénk különlegesebbé varázsolni. A tavaszi és őszi kiültetésekkel színpompás virágfoltokat alakítunk ki. A kiültetésre kerülő egy- és kétnyári növények nevelése a kertészeti ágazat feladata. Ebben az évben is több ezer egynyári növény, valamint zöldségpalánta termesztésére került sor az üvegházban. Ezenkívül a cserepes levél és dísznövények nevelése és értékesítése a kertészet tevékenységi köre.
A virágboltok színpompás vágott virágaiból különleges csokrok készítetésére van lehetőség. Sírcsokrok és koszorúk készítésén kívül a cserepes dísznövények nagy választékát kínáljuk. A faiskolánkban évelő növényeket, rózsákat, díszcserjéket, díszfákat, örökzöldeket és gyümölcsfa csemetéket árusítunk, melyekhez szaktanácsadást is tudunk nyújtani. A füves területek ágazatán belül a város zöldövezeteinek évenkénti 6-8 alkalommal történő gépi, illetve kézi fűnyírása, valamint az árokpartok rézsű kaszával történő rendbetételére kerül sor.
A fák-cserjék ágazat feladata a fák, a sövények, a díszcserjék és díszfák ifjító és alakító metszése, felújítása. Ehhez kapcsolódik a forgalomtechnikai ágazat, ami az útra belógó, a forgalmat akadályozó növények metszésével foglalkozik, valamint a kiszáradt fák ágazata, amely a balesetveszélyessé vált növényi részek levágását, és fák kivágását takarja. Ezeket a növényi részeket a MUT telepre szállítjuk és ott megfelelő technológiával komposztot készítünk belőle, melyet a különböző felújításoknál a talaj javítása céljából használunk fel.
Erre az évre a zöldterület rendezésére és a közterület fásítására 900.000 Ft-ot kaptunk az önkormányzattól, melyet a kastély kanyar rekonstrukciójára fordítunk. A Helikon liget IV. üteme és a Balaton-part felújítására 2.000.000 Ft áll rendelkezésünkre, amiből a Balaton-parttal elkészültünk. Itt fákat, színpompás cserjéket és évelőket, valamint füvet telepítettünk. A bazársor északi oldalának rekonstrukciójára 600.000  Ft-ból, míg a Zámor térségének felújítására 500.000 Ft-ból tudtunk gazdálkodni. Az előző évek eredményének és sikereinek könyvelhetjük el a Helikon liget, az emlékmű és a környékének felújítását, 21 darab emlékfa telepítését, amely 2000. év tavaszán fejeződött be.
Szintén nagy feladat volt a bazársor előtti park felújítása, melyet 1999-ben, illetve a rózsatelepítésére, mely 2000. év őszén lett kész. Itt a régi ágyások újratelepítése és újak létesítésére került sor, melyek egész nyáron színpompás virágaikkal fogják elkápráztatni a pihenni vágyókat, illetve a város lakosságát. A Csapás úton lévő faiskolánkat 2000. nyarán újítottuk fel, ágyásokat létesítettünk, melyet az ősszel új növényanyaggal töltöttünk fel. Az idén tavasszal rózsavásárral állunk a vásárlóink rendelkezésére, mely hatalmas szín- és fajtaválasztékot foglal magába.
Új termékeink – melyek csak nálunk találhatók meg – a műkőből készült kültéri, és gipszből készült beltéri szökőkutak, virágtálak, balluszterek, beltéri stukkók és díszítőelemek.

vissza az elejére


Olvasói észrevétel

Virágos Keszthelyért?

Tisztelt szerkesztőség!

Nagy örömmel látom, hogy Keszthelyen az elmúlt években egyre nagyobb gondot fordít a város és a Városüzemeltető Kft. a zöldterületek gondozására. Folyamatosan szépülnek meg az eddig elhanyagolt területek, tavaszra virágba borul a város és az idelátogató vendégek nekünk szobakiadóknak mesélik, milyen szép itt minden. Már a fentiek miatt is tollat ragadtam volna, azonban több felháborító esemény történt, ami miatt mégis megtettem. A szépülő közterületeinket és az újonnan kialakított virágos felületeket barbár emberek, feldúlják és az elültetett virágokat, kilopják. Így történt ez a minap a Sopron utcában, előtte pedig a Balaton-parton. Tudom, ma nem mindenki él jó körülmények között, a lopás, amit egy szegény éhező követ el, az én szememben bocsánatos bűn, de kérdem én ki az az elvetemült, aki a városba kiültetett virágokat lopja. Egy biztos, nem a mindennapi megélhetése miatt teszi.
Tisztelt lakótársak, fogjunk össze és ne engedjük, hogy a város pénzén, a mi pénzünkön kialakított közterületeket bárki rongálja.
Kérem levelem megjelentetését, amennyiben ez lehetséges.

Tisztelettel:
Egy Sopron utcai lakó

 vissza az elejére


Felhasználható műanyagok

A szelektív hulladékgyűjtés második lépéseként, amint Önök is tapasztalhatták, bevezettük az újrahasznosítható papír összegyűjtését és feldolgozását.

A műanyagok értékesítésére 2001-ben lehetőség adódik, így ennek szelektív begyűjtését is megkezdjük május hónapban. A műanyagok közül elsősorban a fóliák, PET palackok, PE palackok, PP zárókupakok, habosított anyagok begyűjtését tervezzük. Önöknek nincs más dolguk, mint egy műanyag zsákba helyezik a fenti anyagfajtákat, a zsákot lezárják és azt a hónap utolsó csütörtökén, a papírgyűjtési napon kihelyezik az utcára. Feldolgozás előtt mi ezeket szétválogatjuk, tömörítjük és átadjuk újrahasznosításra. Ne feledjék a palackokat öblítsék át és lehetőleg a zárókupakot vegyék le, a feldolgozás elősegítése érdekében.
A kihelyezett papír és műanyag mennyisége 20%, súlyszázalékban az összes szeméthez viszonyítva. Ha külön gyűjtenek, önöknek kevesebb lesz a háztartási szemét mennyisége.
Kérjük, tartsanak velünk, gyűjtsük közösen az újrahasznosítható papírt és műanyagot.

vissza az elejére


Tisztelt lakástulajdonosok, lakásbérlők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a hidegvizes, illetve melegvizes alórák leolvasása folyamatosan történik. A vízóra leolvasó kollégák fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, így jogosultságuk mindenki számára ellenőrizhető. Kérjük, közreműködésükkel tegyék lehetővé a munkájukat végző munkatársaink részére az alórák leolvasását. Amennyiben a jelzett időpontban esetlegesen nem tudják biztosítani a lakásba való bejutást, úgy kérjük a vízfogyasztás-mérő alórák jelenlegi állását (nem a felhasznált mennyiséget) írásban átadni a közös képviselő részére, aláírásukkal igazolva annak valódiságát.
Közreműködésüket megköszönjük.

Városüzemeltető Kft. Ingatlankezelési Osztály
Keszthely, Vásártér 10.

 vissza az elejére


Sport

Sakk NB I/B

Budapesti HÜSI – Keszthelyi Spartacus 3,5:8,5

Kiváló játékkal nagyon értékes győzelmet ért el városunk csapata a fővárosban és jelenleg a nagyon előkelő harmadik helyen áll. Győztesek: Bárczay László, Boguszlavszkij Jevgenyij, Szelényi Norbert, Horváth Imre, Kosztolánczi Gyula, Rózsa Péter. Döntetlen: dr. Demény Antal, Pintérné Kovács Márta, Antal József, Szittár Antal, Bodnár Zoltán. A megyei csapatbajnokságban véget ért a bajnokság és órisái sikert ért el a keszthelyi tartalékcsapat, mely az első helyen végzett és jogot szerzett az NB II-be jutásért kiírt osztályozóra. A bajnokcsapat tagjai: Rózsa Péter, Kálmán Tibor, Schleinig Pál, Horváth Lajos, Hegyvári Brigitta, Tasnádi Gyula, Szalai István, Vajda Lajos, Szabó László, Enyingi Ferenc, Szlebárszki Zsolt, Doroszlai Erik, Török Márton. A tartalék csapat a 10 csapatos Zala megyei csapatbajnokságban elért sikere nagy elismerést érdemel, hiszen valamennyi mérkőzésüket megnyerték.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online