Javult a közbiztonság Hévízen

A közvilágosításról

Keresik a megoldást

Tóth Antal hazai tárlata


24 órás ügyeleti szolgálat

Javult a közbiztonság Hévízen

A fenti megállapítás – bár kissé paradox – tény. Ugyanis nyilván sokan értesültek arról – köztük én is –, hogy éppen az ülést megelőző nap törtek fel egy hévízi műszaki boltot. A dolog nyilván úgy értendő, hogy a durva, kirívó esetek száma jóval kevesebb, s a „hétköznapibb” események száma is jelentősen csökkent...

De ne szaladjunk ennyire előre. Ismét eltelt 4 hét a legutóbbi testületi ülés óta, így eljött az idő, hogy Hévíz képviselő-testülete ismét leüljön megtárgyalni a város gondjait, problémáit, illetve a két ülés között történt eseményeket. Az egyik fő napirendi pont Hévíz város közrendje és közbiztonsága volt, valamint a hévízi rendőrörs munkájának értékelése, az őrs megalakulása óta.
A helyi rendőrség környezeti és belső feltételeiről, valamint a feladatokról az ülés egyik vendége dr. Bertalan János rendőr alezredes, a keszthelyi rendőrkapitányság vezetője számolt be. Mint beszámolójában elmondta, a Hévízi Rendőrőrs, lakossági igény kielégítésére jött létre 1994-ben, komoly önkormányzati támogatással. A létrehozás fő oka, hogy lakosság-közeli, gyors reagáló képességű rendőri egység működjön a városban és annak környékén. Az ezen követelményeknek megfelelő rendőrőrs kialakítása egyébként az állampolgári elváráson kívül, szakmai követelményt is jelentett, figyelembe véve, hogy egyes bűncselekmény katagóriákban – gépkocsi lopásban, kábítószerrel kapcsolatban – fokozódott a szervezettség és a specializálódás. Külön kiemelte, hogy a helyi lakosság jogos elvárásain túl, az ideérkező nagyszámú vendég biztonságérzetének fokozása is fontos szempont volt.
Az előzmények után az alezredes a megalakulás előtti időkben, három évre visszamenőleg, valamint az idei évben napvilágot látott statisztikát ismertette. Ezek szerint 1994 előtt még évente átlagosan körőlbelül 350 bűncselekményt regisztráltak – vagyis az évnek majdnem minden egyes napján történt valami. 1998-ban 289, 1999-ben 208, 2000-ben pedig 267 esetet tartottak nyilván a hévízi rend őrei, ami egy közepes ingadozásnak felel meg. Idén, szeptember 10-ig 123 bejelentés érkezett – tudtuk meg, s ez már valóban magalapozza, a Hévízi Rendőrőrs létjogosultságát. Annál is inkább, mert ahogy hallhattuk, kevesebb a jogsértés, az erőszakos bűncselekmény, s továbbra is biztosított Hévíz lakóinak nyugalma, ám ehhez szintén a város segítségére volt szükség.Ha a bűncselekményeket kategóriánként elemezzük, akkor ez így nagyon jó eredmény. A baj az, hogy a vagyon ellen elkövetett bűnökön még van mit visszaszorítani, hisz az esetek 80-90 százaléka ilyen természetű.
– Ezen belül ki kell emelni a gépkocsi lopások számát – folytatta dr. Bertalan János – ami tavaly 18, idén egyelőre még csak négy esetben fordult elő. – Arra kell törekednünk, hogy ez a szám az év hátra lévő részében csak minimálisan növekedjék. A másik „veszélyes” katagória a besurranásos lopás. Évente 15-20 eset fordul elő, ezek felderítésében nem igazán értünk el komoly eredményeket.
A kapitányság vezetője szerint azonban e témában is tapasztalható előrelépés, mert ebben az évben még alig fordult elő hasonló eset. Itt döntő lehet a lakosság, szállodák, panziók, szobakiadók jó hozzáállása.
Az alezredes elmondta még, hogy rendőrségi berkekben alapvetően jó a megítélés Hévízt illetően, s a „nyugalom szigeté”-nek nevezte a várost. A személyi állománnyal már kevésbé volt megelégedve mondván, 10 százalékkal vannak kevesebben mint kellene, és a képviselő-testülettől kért segítséget, a modernebb felszerelés beszerzéséhez, illetve a személyi állomány gyarapításához. Örömmel számolt be azonban a számitógépbázis, a gépkocsipark és a kamerarendszer bővüléséről, majd megköszönte a testület eddigi támogatását.A hozzászólók közül először dr. Moll Károly értékelte kedvezően az elhangzottakat. Tapasztalata szerint a rendőrök hozzáállása az egyes feladatokhoz pozitív. Ezután Naszádos Antal tett fel két kérdést: Támpont-e, s ha igen, mennyiben a kamerarendszer kiépítése? Szülői észrevételek alapján megjelent az iskolák környékén a kábítószer. Kérdés, hogy lesz-e az oktatási intézményekben ellenőrzés, illetve prevenciós oktatás? Rábai József hozzászólásában többek között a rendőrőrsön bekövetkező változásokról érdeklődött, illetve a 2001. október 1-től kinevezendő városi körzeti mgbízott munkájáról. Ő vetette fel az éjszakai ügyelet gondolatát is. Klucsarits Iván szerint a rendőrörs létrehozásával szorosan összefügg az idelátogatók biztonságérzetének fokozása, ezért bölcs döntés volt a képviselő-testülettől egy saját rendőri állomány kialakítása. Felhívta a figyelmet a Polgárőrséggel való jó együttműködésre, és a frissen kinevezett rendőrök könnyű beilleszkedésére. A hozzászólók sorát Szarka László zárta, aki leszögezte, sokat tett már eddig is a Hévízi Rendőrőrs az általános– és középiskolásokért, a felerősödő ismeretterjesztéssel.
Ezekután dr. Bertalan János megpróbált a lehetőségekhez képest mindenkinek válaszolni. Mint elmondta, a beszámolóban említett két leginkább elterjedt bűncselekmény fajta számának csökkenésében mindenképpen szerepe van annak, hogy a város köztéri kamerarendszere idén két újabb berendezéssel bővült, s így már a város összes frekventált területe kamerával ellenőrzött. Az éjszakai ügyelet kérdése is megoldott. A múlt évi beszámoló során a képviselő-testület által kért 24 órás ügyeleti szolgálatot biztosítani tudta a kapitányság, ennek fenntartására a továbbiakban is törekedni fog – hangzott el. Az őrs létszáma jelenleg kevés az augusztusi kisegítő állomány távozása miatt, de rövid időn belül hiánytalan lesz.
Befejezésül Vértes Árpád Hévíz polgármestere összegezte a hallottakat. Elmondta, hogy a rendőrség munkájának, a jó szervezésnek, a technikai háttérnek köszönhetően erőszakos bűncselekmény nincs, a drog-kérdést vi-szont sürgősen meg kell oldani, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy hogyan nő fel a fiatalság. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, szigorú bűntetés vár a vendéglátósokra, a 18 év alatti korosztály alkohollal és cigarettával való kiszolgálásáért. Végezetül Hévíz lakóinak nevében megköszönte a helyi rendőrség eddigi munkáját, s kérte a város további felügyeletét.

vissza az elejére


A közvilágosításról

A legutóbbi hévízi testületi ülésen a közvilágítás korszerűsítésével is foglalkoztak. A településfejlesztési bizottság legutóbb 2001. szeptember 18-i ülésén tárgyalta a DÉDÁSZ Rt. közvilágítás korszerűsítésére tett ajánlatát, melyet korábban azzal fogadott el, hogy a korszerűsítés során beépítésre kerülő lámpatestekre 10 év garanciát vállaljon.

 A DÉDÁSZ Rt. jelenlévő képviselője – Steierlein István, aki a közvilágítási üzletág vezetője – a feltételt vállalta, egyben átnyújtotta az „Együttműködési keret-megállapodás” tervezetet.
A közvilágítás korszerűsítésére a Széchenyi Terv is biztosít pályázati lehetőséget. Ezzel kapcsolatban a DÉDÁSZ Rt. képviselője úgy nyilatkozott, hogy e pályázati lehetőség keretében több önkormányzat kapott támogatást a település közvilágításának korszerűsítésére. A pályázathoz szükséges alap adatokat a DÉDÁSZ Rt. a keret-megállapodás megkötését követően azonnal rendelkezésre bocsátja. Mindezek alapján a településfejlesztési bizottság a megállapodás megkötését javasolta.
A témához először Naszádos Antal szólt hozzá, mondván, a jövő évtől kezdve liberalizálják az energiapiacot, megszűnik a DÉDÁSZ Rt. monopol helyzete. Ez azt jelenti, hogy a jövőben attól a cégtől lehet majd a villamos energiát vásárolni, amelyik olcsóbban adja. Rábai József aziránt érdeklődött, mit takar a közvilágítás korszerűsítése? Mire a DÉDÁSZ Rt. szakértője azt a választ adta, hogy a meglévő berendezés cseréje, illetve bővítése, a magasabb fényű zafír lámpákkal. Szám szerint 464 darab nagy nyomású higany– és/vagy nátriumlámpa fényforrással szerelt közvilágítási lámpatest cseréjére kerül sor, valamint 477 darab lámpatest kerül beépítésre, amelyek közül 78 darab a zafír lámpa.

vissza az elejére


Keresik a megoldást

A határidő adta, hogy sürgősséggel került a képviselők elé a „Keszthely települési szilárd hulladékának kezelése” című pályázat, amelyhez jónéhány testületi döntés is szükségeltetett. A témával kapcsolatban dr. Szabó Imre polgármester elmondta, hogy már korábban is foglalkozott e témával az önkormányzat, s e témában már pályázatot is nyertek.

 A korábbi határozat értelmében, a szilárd hulladék közszolgáltatás fejlesztésének támogatása érdekében benyújtott pályázatban saját pénzügyi forrásként mintegy 49 millió forint összeget az önkormányzat kizárólag akkor biztosítja, ha ennek az összegnek a fedezetére további pályázatokon tudnak támogatást nyerni. Most egy újabb pályázat beadása vált sürgősen esedékessé, s ennek kapcsán tekintették át a képviselők a városban keletkező szilárd hulladék helyzetét. Jelenleg Keszthelyről a balatonkeresztúri depóba szállítják a hulladékot, ám ez a jövő év végére megtelik, s új helyet kell a városnak keresnie a szállításra. Marcaliban, vagy Tapolcán lenne ugyanerre még lehetőség, de a kétszeres távolság miatt jelentősen megnőnének a szállítási költségek. A térségben, bár volt próbálkozás Zalaszentgróton hulladék-ártalmatlanító hely kialakítására, ezt keresztülhúzta a helyi népszavazás. A zalabéri hulladéklerakó megvalósítása még jelentős időbe kerül, s ezért kell keresni a megoldást, hogy lényegesen csökkenthető legyen a véglegesen ártalmatlanítandó hulladék mennyisége. A kommunális hulladék 30-35 százaléka kiemelhető és komposztálható, a maradékban is jelentős mennyiségű az újrahasznosítható elem. A szelektív hulladékgyűjtés már eleve segít a szilárd hulladék mennyiségének csökkentésében, s az európai példák szerint is ez a járható út. Most nagyon kedvező pályázati feltételek vannak e témában, s a városnak minden körülmények között meg kell találnia a megoldást erre a problémára. Több megoldás is elképzelhető, s a testület a pályázat elbírálásától függően választja ki a leggazdaságosabb megoldást.

vissza az elejére


Tóth Antal hazai tárlata

Az utóbbi években csupán egy-egy kollektív tárlaton tűntek fel Tóth Antal keszthelyi fetőművész képei, ám külföldön, Belgiumban, Svájcban önálló kiállításokat is rendeztek alkotásaiból az elmúlt évben. Senki sem próféta saját hazájában, mondhatnánk, ám ezúttal idehaza is láthatja a közönség egy gyűjteményes kiállításon alkotásait. Igaz, nem Keszthelyen, hanem Kaposváron, ahol a Toldi Miklós Általános Iskola és Gimnázium aulájában nyílt meg e hét elején a kiállítása, amelyet a hónap második feléig tekinthetnek meg az érdeklődők.

 vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online