Témák sokaságát vitatták meg

Rendőrségi hírek

Jók az adottságaink az agrárium terén

Most szigeteltesse nyílászáróit!


 

Lőttek

Ahhoz, hogy valaki rendőr maradhasson (ha már egyszer az lett), eredményesen kell végeznie az évente kétszer sorra kerülő szintfelmérő lövészeten. A keszthelyi rendőrkapitányság beosztotti és parancsnoki állománya a napokban teljesítette ezt a feladatot – közölte lapunkkal Prótár Miklós, a lövészet vezetője.Képünkön az úgynevezett szituációs lőgyakorlat egy pillanata látható.

vissza az elejére


Folytatása következik

Témák sokaságát vitatták meg

A szeptemberi soros képviselő-testületi ülésen a rendkívül sok napirendi pont már sejtette, hogy egy délután nem lesz elég ezek megtárgyalására, főleg a sürgősséggel felvett újabb tárgyalandó témák okán. A napirendi pontok előtti polgármesteri beszámoló során Vértesaljai András, a Kertváros képviselője meglehetős kritikával illette a Hévíz Keszthely és Vidéke szerkesztőségét, a kertvárosi millenniumi ünnep és a csatornaavató kapcsán.

Mint mondta: „Erről egyetlen sort nem írt a Hévíz Keszthely és Vidéke újság. Én ezt azért tartom kicsit megkülönböztetettnek, mert legalább 3500 fő ott volt. A másnapi műsorról, amelyen szintén ugyanazon koalíciós kormányon lévő államférfiak vettek részt, – a Manninger úr itt a Fő téren – arról beszámolt. Nem értem a megkülönböztetést. Én úgy kaptam tájékoztatást, hogy a Hévíz Keszthely és Vidéke újságírója ezen az ünnepségen ott volt, polgármester úr és jópáran is ott voltunk. Mintegy 1 milliárdos beruházásra tettük fel a pontot, én ezért nem értem, miért ez a megkülönböztetés. Annyi dolog lett volna, amiről írhatott volna: miért nem jött le a miniszter, miért nem jött el az énekesnő, milyen elismeréseket kaptak, ki kapta az „Arany Vakond” rendet pénz nélkül? Tehát én tisztelettel megkérem a főszerkesztő asszonyt, tisztelettel megkérem a polgármester urat, hogy a jövőben, ha tényleg ilyen nagy erejű és rengeteg embert érintő városi rendezvény van, akkor a fiatal Kertvárost, amely csak 22 éves, és a 23-i számban az áll, hogy múltunk nélkül nincs jövő, tehát nekünk csak 22 évünk van, Keszthely városnak 753 éves múltja van, én azt kérem, hogy ne mellőzzenek bennünket.” (Szó szerinti idézet.)
Dr. Szabó Imre polgármester – bár e felszólalás nem az adott napirendi témához kapcsolódott – válaszában elmondta, hogy a magyar sajtó független, azt ír meg, amit gondol. A képviselő felkeresheti gondjával a szerkesztőséget, de neki, mint polgármesternek nincs ráhatása arra, hogy mi jelenjen meg a helyi sajtóban.
(A „Csatornaavatás a millennium záróünnepségén” felcímű „Gazdagodott Keszthely és Cserszegtomaj” főcímmel a hasonló eseményekről szóló beszámolóinknál lényegesen nagyobb terjedelmű írás – éppen az esemény térségi jelentősége miatt az augusztus 29-én megjelent Zalai Naplóban – IV. évfolyam 15. szám – látott napvilágot fotóval és dr. Szabó Imre, a beruházásról, a példás összefogással zajló kivitelezésről szóló, szó szerinti értékelésével. Az írás részletesen szól az ünnepségen történtekről, bár kimaradt belőle, hogy miért nem jött el az énekesnő. A megye minden településén megjelenő, a helyi lapnál jóval nagyobb példányszámú Zalai Naplóból Zala megye minden lakosa tájékozódhatott a Kertvárosban történtekről. A szerk.)
A testület a továbbiakban a címzett és céltámogatások, valamint a pályázati források növekedése, s a tartalékkeret felosztása okán módosította az ez évi költségvetési rendeletet, majd Rakosné Kiss Erika személyében új tagot választott a pénzügyi bizottságba. A szervezeti és működési szabályzat módosítása ezúttal elmaradt, ugyanis tisztázásra szorul, hogy a jogszabályok miként rendelkeznek azon hivatali munkakörökről, amelyeknek a betöltéséhez szükséges a vagyonnyilatkozat letétele. Az ülés során a város több részére vonatkozó szabályozási és helyi építési szabályzatról tárgyalt a testület. Ezek sorában szó volt a Sopron utca – Csapás utca – az úgynevezett BEFAG tömb – szabályozási tervének módosításáról, amellyel kapcsolatban több képviselői hozzászólás is elhangzott. Az IFF, Ingatlanfejlesztési és Forgalmazási Rt. e területre egy benzinkutat kívánna létesíteni, ezért dr. Ifi Ferenc megkérdőjelezte egy újabb benzinkút szükségességét. Dr. Müller Róbert elmondta, hogy a Martinovics lakótelepen élők számára is problémát jelent az éjjel-nappal nyitva tartó MOL benzinkút. Külön szót kapott az ott élő lakosság képviseletében a Kiskeszthelyért Alapítvány elnöke, aki az amúgy is hátrányos helyzetben lévő városrész érdekében kérte, hogy a testület ne járuljon hozzá ott egy benzinkút létesítéséhez. A polgármester és több képviselő is hangsúlyozta, a térség lakosságának érdekeit kell elsősorban tiszteletben tartani, így végül 1 nem és 1 tartózkodás ellenében 10 szavazattal nem járultak hozzá a szabályozási terv módosításához, azaz nem lesz e térségben benzinkút.
Ugyancsak határozat született a Rákóczi tér 20. szám (Quelle tömb) kapcsán a történelmi városközpont építési szabályzatának módosításáról, s az erre vonatkozó rendelet tervezetének elkészítéséről. Az említett helyen Baló József vállalkozó a Quelle tömb és a Piramis játékterem területének felhasználásával kíván építkezni, a földszinti térben kereskedelmi helységeket, az emeleti részben pedig lakásokat kíván megvalósítani saját beruházásban, természetesen alkalmazkodva a városközpont településrendezési terveiben megfogalmazott előírásokhoz. Az eredeti határozat szövegét ez esetben kiegészítették a jogi és ügyrendi bizottság javaslatára azzal, hogy az önkormányzat a saját tulajdonú ingatlanával kapcsolatban e határozattal nem vállal semmiféle kötelezettséget.

vissza az elejére


Rendőrségi hírek

Szeptember elejétől élvezi a rendőrség vendégszeretetét az a három keszthelyi fiatal férfi, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy több gépkocsit feltörtek a város területén, illetve, ha azt nem találtak, akkor kereskedelmi, vendéglátóipari egységek sérelmére követtek el betöréses lopásokat. Ám ha éppen ehhez sem volt szabad a pálya, akkor az őrizetlenül hagyott kerékpárokkal kárpótolták magukat. Összesen több, mint egy tucat bűncselekménnyel gyanúsítják őket, az eljárás folyamatban van ellenük.
A keszthelyi rendőrkapitányság már vádemelési javaslattal élt az ügyészség felé egy nagykanizsai lakosú fiatalemberrel szemben, aki a nyár folyamán huzamosabb ideig Keszthelyen, illetve Hévízen tartózkodott, és előszeretettel látogatta a vonyarcvashegyi strandot. Itt ugyanis őrizetlenül hagyott pénztárcákat, mobiltelefonokat, táskákat, törölközőket és különböző strandcikkeket gyűjtögetett össze; és ha a strandon nem járt sikerrel, akkor pincéket, tárolókat tört fel Hévízen. Összesen 13 bűncselekménnyel gyanúsítják.
Ugyancsak az idegenforgalmat használta ki az a keszthelyi testvérpár, aki egyikük német élettársának külföldi felségjelű gépkocsiját használta betöréses lopáshoz. Vonyarcvashegyen, egy német családok által bérelt nyaralóba hatolt be a két férfi, és onnan mintegy 350 ezer forint értékű zsákmánnyal távoztak. Az utcában sem a magyar, sem a külföldi vendégeknek nem tűnt fel a német rendszámú gépkocsi, így eshetett meg, hogy fényes nappal vitték el az általuk talált készpénzt, ékszert, műszaki cikkeket.–

vissza az elejére


Jók az adottságaink az agrárium terén

A 43. Georgikon Napokat tartották Keszthelyen, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán szeptember 20-21-én a Georgikon és az FVM Vidékfejlesztési Programok Főosztálya szervezésében. Ez évben az előadások témakörei a vidékfejlesztéshez, a környezetgazdálkodáshoz és a mezőgazdasághoz kapcsolódtak.

 Ahhoz, hogy a vidékfejlesztés, a környezetgazdálkodás az agrárgazdaság integrált részévé, Eu-s terminológiával élve az agrárpolitika tartópillérévé váljék, a tudománynak és a gazdasági gyakorlatnak számos területen van tennivalója. Merőben új módszerek alkalmazása, a korábban használt, vagy meglévő technológiák megújítása, mások által már kipróbált eljárások adaptálása, mind-mind egy-egy lehetőséget kínál a majdan jól működő multifunkcionális mezőgazdaság kialakításához. Gyakorlatilag ezek a gondolatok ha-tották át a 43. Georgikon Napok programjában elhangzó előadásokat. A plenáris ülésen dr. Szaló Péter, az FVM helyettes államtitkára az uniós tagállamok strukturális politikájáról, s a vidékfejlesztés európai helyzetéről tartott előadást, majd dr. Vajda László szólt az unió közös agrárpolitikájáról, annak időszerű kérdéseiről, s hazánk időszerű feladatairól a csatlakozási folyamatban. Dr. Peter Tillack, a hallei Agráregyetem Közép– és Kelet-európai Agrárfejlesztési Intézet professzora és dr. Franz Greif, a Bécsi Szövetségi Agrárökonómiai Intézet professzora kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Magyarországnak rendkívül jók az adottságai és a lehetőségei is az unióban. A környezetgazdálkodási szekcióban több előadás is foglalkozott Zala megyei témával, így szó volt az ökológiai gazdálkodás és a falusi vendéglátás összekapcsolódásának lehetőségeiről, a keszthely-sármelléki lápi szennyvíztisztító bioegységeiben történő anyagátsajátításról, s a Kehidakustányba tervezett növényzetes szennyvíztisztító mintatelep tervezéséről is. A Georgikon Napok kísérőrendezvényeként számos kiállító mutatta be a termékeit, posztereit, valamint a témákhoz kapcsolódó kiadványait.

vissza az elejére


Spórolja az energiát

Most szigeteltesse nyílászáróit!

A fűtési idény mintegy 215 napja alatt minden egyes tömítetlen ablak– vagy ajtórésen át kb. 50 kilowattóra árú meleg levegő szivárog ki. Egy egyszerű eljárás segítségével a számla 15-20 százalékát is megtakaríthatja havonta!

Az EuroStrip a Värnamo Gummi svéd vállalat kitűnő minőségű, tartós szilikongumiból készült tőmítőcsíkja, amely közvetlenül az ablak– és ajtókeretbe szerelhető, hatásosan tömít, megszünteti az ajtó, ablakréseken keresztüli légmozgás 80-90 százalékát. Ezáltal– a helyiség huzatmentessé válik, a hőérzet jelentősen javul;– a belső terek hőmérséklete 3-4 Celsius fokkal emelkedik azonos fűtési mód mellett;– tökéletes a porzárás, és a kipufogógázok sem jutnak be a helyiségbe;– a külső zajterhelés jelentős (8-10 DB) csökkenése lép fel;– szabályozott fűtési rendszer esetén mintegy 15 százalékos fűtési energiamegtakarítást eredményez;– a termék 5 évig garanciális, de élettartama legalább 20 év;– könnyen tisztítható. Egy gyors számítás, hogy dönthessen: egy 60 négyzetméteres lakás 2.7 méteres belmagassággal 162 légköbméter. Ennek fűtésszámlája havonta körülbelül 10 ezer forint. Ugyanez szigetelve 15 százalékkal kevesebb energia felhasználásával fűthető, tehát a havi számla kb. 1500 Ft-tal kevesebb. A szigetelés összes költsége anyagtól függően 20-25 ezer forint (szigetelendő méterenként 500 forint). A megtérülési idő tehát körülbelül egy, legfeljebb két év.Bővebb információért hívja az EuroStrip-et forgalmazó EU Comfort Kft. területi képviselőit, akik további információval, referenciamunkákkal állnak az Ön rendelkezésére. Helyi önkormányzatok esetében a Széchenyi-terv pályázatán elnyerhető a költségek akár 30 százaléka is, vissza nem térítendő támogatás formájában. Az EU Comfort Kft. ingyenesen vállalja az önkormányzatok által megadott intézménylista alapján a nyílászárók állapotának felmérését, illetve a Széchenyi-tervhez szükséges megtérülési számítások elvégzését.Telefon: 06-30/226-8944, vagy 06-30/9471-774

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online