Kétségbeejtő apadás

Szárazság és karsztvizek

A törvény megtette a hatását

A Kis-Balaton vize csak csepp volna

ADAC-mérések a Balaton-parton

A minőségre nem volt panasz


Egyetlen beavatkozási lehetőség a Sió

Kétségbeejtő apadás

Az idei nyáron hosszan kellett „begyalogolni” a magyar tengerbe ahhoz, hogy a fürdőző úgy istenigazából megmártózhasson benne. A vízszint ugyanis kétségbeejtően alacsony volt már a nyár elején, és az apadás nemhogy megállt volna, de a szezon végére egészen drasztikus méreteket öltött.

– A jelenleg érvényes üzemi szabályzat szerint a Balaton vízszintje 70-100 centiméter között elfogadható – mondotta Szabó Mátyás, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. – Május hónapokban az a jó, ha a szint legalább 100 centiméter. Igazgatóságunk naponta rögzíti a Balaton adatait; idén május 1-jén 90 centis vízszintet regisztráltunk, tehát már ez jóval alulmúlta várakozásunkat. Szeptember 1-jén a mérések már csupán 55 centimétert mutattak, tehát néhány hónap alatt 35 centit apadt a víz. Így sajnálatos módon jelentős vízhiánnyal kezdtük és fejeztük be a szezont.
– Ennek egyértelműen a nyári szárazság az oka?
– A problémák valójában már tavaly kezdődtek, hiszen 2000 októberében is mindössze 58 centis mélységet jegyezhettünk. Reménykedtünk, hogy a téli csapadék majd „behozza” a lemaradást, ám az ugyancsak csapadékszegény téli hónapok nem pótolták a hiányt. 
– Többek szerint a valódi probléma oka nem a szárazság, nem a párolgás, hanem az, hogy az igazgatóság a Sió-csatornán keresztül több vizet engedett le a Balatonból, mint amennyit lehetett, kellett volna.
– Valóban engedtünk le vizet a tóból. A zsilipkezelési és üzemelési naplók azonban tanúsítják, hogy ezeket a munkákat 2000. április 30-án befejeztük. S hogy miért tettük addig is? Nos, az 1998-as és 1999-es években rendkívül csapadékos időjárás köszöntött be, így a tó is meglehetősen nagy utánpótlást kapott. Ezt a magas vízállás is jelezte. Emiatt döntöttünk úgy: 2000 elején engedünk le vizet a Sió-csatornán át. Ezáltal április 11-én a január elsejei 111 centi helyett 98 centiméteres lett a vízmélység, amit mi nagyon is ideálisnak találtunk; ráadásul úgy gondolkodtunk: ha május folyamán a csapadékos idő folytatódik, újra szükségessé válhat a víz „megcsapolása”. Az időjárás azonban alaposan megtréfált bennünket: a Dunántúlra szárazság köszöntött, és ez azóta is tart.
– Lehet-e valamiféle beavatkozás a vízszint emelkedésébe?
– Ez jobbára rajtunk kívül álló tényezőktől függ. Sokat várunk a Zala vízgyűjtőjétől (ez a Balaton vízgyűjtőjének 40 százalékát teszi ki), hiszen a folyók vizének 13-15 százaléka folyik bele a Balatonba. Hiába esett azonban eső például július folyamán, a csapadék a Balatonhoz már nem érkezett el, a Zala és folyói ugyanis egyszerűen elnyelték a lehullott esőt. Mindössze 1-2 köbméter víz érkezett a tóba másodpercenként a 8-10 köbméteres „elvárással” szemben.
Nekünk csakis egyetlen beavatkozási lehetőségünk adódik: a Sió. Ha továbbra is száraz marad az időjárás, zárva tartjuk a zsilipet, és minden csepp vizet gyűjtünk a Balatonba.
Három évvel ezelőtt kidolgoztunk egy kísérleti szabályozást, amellyel 110 centiméteres szintre állítanánk vissza a Balaton vízszintjét. Ezt úgy tudnánk megoldani, hogy tavasszal többlettározást hajtanánk végre, április-májusra 110 centire állítanánk be a Balatont, így a nyári szárazságot ki tudnánk védeni. (Korábban 100 centis maximumot engedtünk.) Igen ám, de ez meglehetősen kockázatos: mi történik akkor, ha mégis csapadékos nyár lesz? A déli part települései – Berény, Mária, illetve a Zamárditól délre eső települések – mélyebb fekvésűek a többinél. Ha 110 centis vízzel indítunk májusban, és erre sok csapadék esik, hirtelen emelkedik a vízszint, és elönti a mélyen fekvő településeket. Tehát olyan vízszintet kell tartanunk, amely kárt nem okoz.

vissza az elejére


Szárazság és karsztvizek

Egy-egy aszályos időszak hatással bír a karsztvizekre is. A felszín alatti vizek csapadékvízzel „táplálkoznak”, amely beszivárog a mészkövek repedésein. A beszivárgás nyilván magasabb karsztvízszintet eredményez, ezáltal a felszín alatti források nagyobb hozamúak, jobb a közvetlen karsztvízelfolyás.

A karsztvizeknek létezik egy úgynevezett hidrosztatikai nyomása, amely a mélyebben lévő hévízekre is nyomást gyakorol. Ezek a hévízek aztán éppen e nyomás által jutnak felszínre. Ha a hévízekre magasabb szintű karsztvíz támaszkodik, megnő a víznyomás, így nagyobb lesz a vízhozam is. Térségünkben a Hévízi-tó vize kapja az utánpótlást a hévízektől, melyek hozama tehát függ a karsztvizek mennyiségétől, nyomásától. A tó vízhozamának elmúlt évekbeli csökkenése tehát részben – de hangsúlyozzuk: csak részben – „köszönhető” a csapadéktalan időjárásnak.
A szakemberek, tóvédők nyomatékosan felhívják azonban a figyelmet arra: a Hévízi-tó hozamcsökkenését nem lehet kizárólag az időjárásra fogni. Számos más, jóval súlyosabb körülmény is befolyásolja a vízhozam csökkenését (hiszen aszályos idősza-kok az elmúlt évek, évtizedek alatt többször is voltak, anélkül múltak el azonban, hogy a Hévízi-tó vízhozamában drasztikus változásokat indukáltak volna), és pontosan ezeket a körülményeket kell a közeljövőben kivizsgálni ahhoz, hogy a tavat fenyegető veszélyt kiküszöbölhessék. Ezen okok feltárásában segíthetne egy, a kormány, illetve az illetékes minisztériumok által kijelölt szakember, kormánybiztos. Hogy a hévízi környezet– és természetvédők megkapják-e a várt segítséget, egyelőre nem tudni. A kérésüket tartalmazó levelekre ugyanis a legtöbb helyről még nem érkezett válasz.

vissza az elejére


Csatornázások a Balatonnál és a Kis-Balatonnál

A törvény megtette a hatását

Szó esett már arról, hogy a Balaton vízminőségében az utóbbi időben jelentős javulás tapasztalható, különösen igaz ez a Keszthelyi-öböl vizére. E pozitív változás oka természetesen nem kizárólag a Kis-Balaton volt területeinek újbóli elárasztásában keresendő. Maguk a Balaton-parti települések is sokat tehetnek, és lehetőség szerint tesznek is a minőségjavulás érdekében. E tettek egyik megnyilvánulása az érintett településeken a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése, illetve kiépítése.

Igaz, ami igaz: a Balaton partján ez nem új keletű kérdés. A csatornázási munkák már harminc éve elindultak, ám támogatás hiányában, valamint a megfelelő környezetvédelmi törvényi háttér miatt még mindig nem fejeződhettek be. Sokat lendített az utóbbi években a csatornázáson a Balaton-törvény megjelenése. A törvény egyes rendelkezéseit sokan vitatják, többen túl szigorúnak tartják, egy azonban biztos: az az előírása, mely szerint a Balaton-parton jogerős építési engedély kizárólag akkor adható ki, ha az adott település, vagy az adott terület szennyvízcsatorna-hálózata kiépült, megtette a hatását. A közműfejlesztésben nagy szerep jut az állam által biztosított céltámogatásoknak is nem csupán a Balaton, de a Kis-Balaton környékére vonatkozóan. A csatornázás szempontjából a balatoni települések jóval kedvezőbb helyzetben vannak a Kis-Balaton környékieknél, hiszen legtöbben már meglévő hálózatot fejlesztenek tovább. Balatongyöröknek például – belterületbe vonás miatt – mindössze bővítenie kell meglévő rendszerét. A közel 100 milliós beruházással a csatornahálózat teljes lefedettségét biztosítják. Vonyarcvashegy szintén bővít: három utcát csatornáznak a közeljövőben 30 milliós beruházással, további 40 millió forintért pedig Gyenesdiással közösen terveztetnek és építtetnek vezetéket. 
Közösen építette ki szennyvízcsatorna hálózatát Keszthely-Kertváros és Cserszegtomaj. Utóbbi számára azonban ez a közös építkezés a falunak csupán nyolc százalékán biztosította a hálózatfejlesztést (ez a községnek egyharmad részét teszi ki). A két település közösen 600 millió forintot költött a tervezésre, kivitelezésre, de három éven belül, most már Rezivel együtt, folytatódik az építkezés. A községek együttesen 880 millió forintot fordítanak a munkálatokra. Az összeghez természetesen céltámogatást szeretnének igénybe venni; a szükséges önrészt mindkét település képviselő-testülete elkülönítette már költségvetésében. A munkák végeztével Reziben teljes csatorna-lefedettség valósul meg, Cserszegnek azonban további ütemezésre lesz szüksége, hiszen a közös munkák után a községnek még mindig csak nyolcvan százaléka válik lefedetté.
Csatornázási munkák kezdődtek Alsópáhokon is. A teljes költség 272 millió forint, ennek nagy részét céltámogatásból biztosítják. A páhoki munkák várhatóan egy év múlva fejeződnek be.
A nyár folyamán tartott, Vörsre kihelyezett kormányülésen a Kis-Balaton melletti települések is ígéretet kaptak állami támogatásra, így a remények szerint a jövő évben – miután a tervek legtöbb helyen már rendelkezésre állnak – ők is hozzáfoghatnak a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítéséhez. 
A szennyvizet a zalakarosi, a keszthelyi és a zalaapáti tisztítóművek fogadják.

vissza az elejére


A Kis-Balaton vize csak csepp volna

Nem csupán a Balaton, de a Kis-Balaton vízszintje is jóval alacsonyabb az elvártnál. A Zala vízgyűjtőjének vize elsőként ide érkezik. A Kis-Balaton első tározóját éppen amiatt építették ki, hogy a vízgyűjtőről beérkezett vizet tisztítsa, és csak utána engedje be a Balatonba, ezáltal is óvva a Keszthelyi-öböl vizének minőségét.

Miután azonban a Zalán keresztül nem, illetve igen kis mennyiségű víz érkezett ide, nyilvánvalóan számítani lehetett az apadásra.
– Talán fogalmazhatunk úgy: vádként felmerült, hogy a Kis-Balatonból egyszerűen nem engedik át a vizet a Balatonba, így a „magyar tenger” apadása részben emiatt következett be. Mi az Önök álláspontja erről? – kérdeztük Nádor Istvánt, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját.
– Természetesen ezzel a váddal nem tudunk egyetérteni – így az igazgató. – Nem tartjuk vissza a Kis-Balatonba a vizet, hanem egész egyszerűen a Zalán keresztül nem érkezik hozzánk sem víz. Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton szintje is oly sokat apadt. A Kis-Balaton első ütemének térfogata egyébként 20 millió köbméter. Ha az egészet leengednénk, és beleeresztenénk a Balatonba, a tó vizének szintje akkor is csupán három centiméterrel emelkedne. Látható tehát, hogy a Kis-Balaton összes vize sem jelentene segítséget a jelenlegi problémák megoldására.
– Mi az, ami segíthet?
– Semmi más, mint a csapadék. De igazán nem is a nyári esők hiányoznak. A Balatont a téli csapadék tölti be igazán. A tavalyi esztendőben és az idei év eddigi időszakában azonban csupán egy évnyi csapadék esett le. Ez nemcsak a közvetlen térségre, de az egész Zala vízgyűjtőre veszélyes.
– A Kis-Balaton élővilága egyedülálló, számos különleges, védett állat– és növényfaj él itt. Szenvedtek-e kárt ezek a szárazság miatt?
– Az élővilágban különös kár még nem keletkezett, erről jelzést nem kaptunk. Persze, ha sok vizet engednénk át innen a Balatonba, azt az itteni élővilág alaposan megszenvedné. Ha az aszályosabb időszak tartós lesz, akkor is nagy problémát okozhat. Reméljük, ez nem következik be. Érdemi beavatkozással azonban nem élhetünk.

vissza az elejére


ADAC-mérések a Balaton-parton

Amolyan külső kontrollként immár tíz éve az ADAC Sommerservice (nyári információs szerviz) is végez méréseket az európai üdülőrégiók fürdővizeinek állapotára vonatkozóan. A szerviz a begyűjtött adatokat az Európai Unió fürdővizekkel kapcsolatos irányelve alapján dolgozza és értékeli ki. Ez irány– és határértékeket állapít meg a baktériumokra vonatkozó paraméterekkel kapcsolatban. Ha ezek az értékek megfelelőek, a vízminőség jónak vagy nagyon jónak értékelhető. A határérték túllépése esetén azonban az adott vízterület fürdésre alkalmatlannak minősül.
A szolgálat a vízminőség megállapítása mellett a strandok állapotát is véleményezi. Idén már hatodik ízben a magyarországi adatokat is feldolgozták az ADAC regionális munkatársai. Egészen pontosan a Balaton hatodszor, a Velencei-tó negyedszer, a Tisza-tó üdülőkörzete másodszor került górcső alá.
Gabriela Dobrocsi, a szolgálat regionális vezetőjének tájékoztatása szerint ebben az évben 75 Balaton-parti strand vett részt az ADAC-vizsgálatban..
Összességében elmondható – jelentette ki -, hogy a fürdővíz minősítése a Balatonnál a „jó” és a „kiváló” között mozgott. A vízminőség 19 strandon volt kiváló, 28 esetében jó, 17 strandnál pedig a jó és kiváló között mozgott a vízminőség értékelése. Az algakoncentráció alapján is jónak mondható a vízminőség; a változékony időjárás miatt sem vált hipertróffá, vagyis nem tartalmazott feleslegesen sok növényi tápanyagot.
A szerviz a strandok általános állapotára vonatkozóan is végzett vizsgálatokat. A többség jó minősítést kapott, ám a kiváló kategória eléréséhez több feltétel is hiányzik. Ilyen a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása, a vizesblokkok magas színvonalú higiéniájának biztosítása, vagy a többnyelvű vendégtájékoztató táblák jelenléte. Ami nagy hiányosság: a strandok döntő többségénél nincs lehetőség arra, hogy mozgássérültek is belemehessenek a vízbe. Hiányzik ugyanis a speciális blokkok, így például a hidraulikus liftek kiépítése. Miután a partvonal általában lebetonozott, illetve kővel kirakott, csak lépcsőn lehet belemenni a vízbe.

vissza az elejére


A minőségre nem volt panasz

A mennyiséggel szemben a minőséggel szerencsére idén sem volt probléma. Természetesen a Balaton vízminőségéről van szó. A korábbi években kétségbeejtő volt a helyzet a Keszthelyi-öbölben, de a szakemberek néhány éve már pozitív változásokról adhatnak számot.
– A nyári időszakban hetente vizsgáljuk a vizeket – mondotta dr. Papp Elemér, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei tisztifőorvosa. – A mintavételek időpontja minden alkalommal a hét eleje. A vizeket kétféle jelöléssel látjuk el: a kék szín kiváló, a zöld megfelelő minőséget jelez. Örömmel mondhatom: idén nyáron sok kék színjelölést alkalmazhattunk. Keszthely térségében a balatongyöröki, keszthelyi, balatonberényi partokon, illetve a Helikon strandon és Vonyarcvashegy strandján végeztünk ellenőrzéseket. Minden esetben kiváló vagy megfelelő minősítést adhattunk, a vizek tehát strandolásra kiválóan alkalmasak voltak. A vízminőség egyenletesen alakult egész nyáron át, a kólibaktérium is a normális értéken belül maradt.
Nem tapasztaltuk az algakoncentráció növekedését sem, a víz legnagyobb megelégedésünkre tiszta volt.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online