Koszorúzás a Szent Miklós temetőben

Fontosak-e (h)őseink?

A tó védelmének érdekében

Hévíz: a tánc fellegvára

Felhívás


Koszorúzás a Szent Miklós temetőben

„Magyarország, ne feledd halottaidat, mind vádlók, élnek ők!” A fent idézett sorokat egy kis cédulán juttatták el a kivégzést követően Damjanich özvegyének, s ezen idézettel kezdte a Szent Miklós temetőben rendezett koszorúzás alkalmával ünnepi beszédét – Wentzely Dénes versét követően – Cséby Géza.

Koszorúzás az emlékműnél.Az eredeti német nyelvű változat a 13 vértanú tábornok nevének kezdőbetűit adja: Damjanich János, Kiss Ernő, Nagy Sándor József, gróf Leiningen Westenburg Károly, Knézics Károly, Pöltemberg Ernő, Schweidel József, Lahner György, Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, gróf Vécsey Károly, Török Ignácz, Aulich Lajos.
„152 éve, hogy emlékezünk, hol titokban, hol nyíltan, hol kötelező penzumként, hol hazafias kötelességből. – folytatta beszédét az ünnep szónoka. – Én hiszem, hogy ma ez utóbbi hozott össze bennünket.”
Cséby Géza szólt arról, hogy az 1848-as Forradalom és Szabadságharc névtelen hőseire is emlékezünk október 6-án, a parasztokra, a mezővárosok polgáraira, a kereskedőkre, az iparosokra, s a gyerekekre és az aggastyánokra is, akik mind harcolva adták életüket a magyar szabadságért. Emlékeznünk kell azokra az arisztokratákra is, akik a szabadság eszméjét magukévá téve segítették magasra emelni a magyar zászlót. Emlékeznünk kell a keszthelyiekre is, így Balogh Ferenc városbíróra, Sebesi Kálmán és Laky Demeter premontrei tanárokra, a Keszthelyi Zászlóalj alá vonuló keszthelyi diákokra, iparosokra és kézművesekre. Kossuth Lajos szavaival élve a kivégzések pillanatában lett Arad a magyar Golgota.
A megemlékezést követően néma főhajtással helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál az önkormányzat, a pártok, az intézmények képviselői, valamint a keszthelyi polgárok.

vissza az elejére


Kegyeleti séta

Fontosak-e (h)őseink?

Az Izraelita Temetőtől a Szent Miklós Temetőig szervezett kegyeleti sétát a Kossuth Szövetség régiós szervezete és a Magyarországi Gyermekbarát Mozgalom keszthelyi csoportja október 5-én. A séta útvonala az 1848-as politikusok és hősök emléktáblái, szobrai mellett vezetett.

 Az első állomás Kossuth Lajos szárnysegédjének, Asbóth Sándornak – Keszthely szülöttének – az emléktáblája volt, majd a Szalasztó utca-Sétáló utca sarkán elhelyezett Kossuth-dombormű, a Deák Ferenc utcában álló Csány László mellszobor, a Fő téri gyógyszertár falán elhelyezett Széchenyi-emléktábla következett. Innen a Szent Miklós Temetőben álló 1848-as emlékműhöz sétáltak a résztvevők, akik az út minden állomásán rövid megemlékezést hallhattak Dancs Imrétől, a Kossuth Szövetség régiós titkárától, s koszorúkat helyeztek el az emlékezés jegyében.
Ma már nem kötelezően ünneplünk, nem kötelezően kell megemlékeznünk elődeinkről és hőseinkről, csak amúgy belülről jövő tiszteletből. Keszthely büszke az iskolaváros jellegére, van is általános iskolája bőven, ehhez képest mintegy 30-40 diák, s 5-6 tanár vett részt a – nem kötelező – kegyeleti sétán. Azoknak a tanároknak a diákjai, akik még tanítják, s át is adják a hitet, hogy múltunk nélkül jövőnk sem lehet, s a viharos évszázadainkból bizony sok-sok nagy magyar emlékét őrizhetjük tisztelettel és büszkeséggel.

vissza az elejére


A környezet- és természetvédelem helyzete Hévízen

A tó védelmének érdekében

Hévíz környezet– és természetvédelméről is tárgyalt a közelmúltban a város képviselő-testülete. A téma rendkívül fontos, ugyanis a város gyógyüdülőhelyi jellege olyan nemzeti érték, amely fokozott védelmet igényel.

Rábai József hozzászólásában a még meglévő zöld területeket rendezettnek találta. Hozzátette azonban, hogy azok állapota minimális mértékben romlik, illetve csökken a túlzott mértékű fakitermelés miatt. Mint mondta: „Hévízen már csak az a zöld, amit arra festenek”. Az aknázómoly elleni példás védelmet viszont elégedetten nyugtázta. A képviselő szólt ezen kívül a zajvédelmi előírások be nem tartásáról – amelynek a gyógyturizmus felől érkező panaszáradat volt a következménye –, az építkezéseknél található higiénés feltételek hiányáról, por- és zajártalomról mint környezetvédelemről, valamint a tó minőségének romlásáról. Javaslatot tett, a környezet– és természetvédelem minden évben való megtárgyalására.
A hivatal állásfoglalása szerint újra kell gondolni a környezetvédelem fontosságát. Elhangzott, egy főfoglalkozású környezetvédelmi köztisztviselő kinevezésének szükségessége, illetve az építési engedélyek kiadásának szigorítása különös tekintettel a mélygarázs építésére.
Király László helyeselte a főállású környezetvédelmi tisztviselő kinevezését. A fák kivágását a pótolhatatlanság miatt találta elgondolkodtatónak. Felhívta a figyelmet a szelektív szemétgyűjtésre, és példaként a Vajda Ákos lakótelepen található három „zöldsarkot” említette.
Ezek után dr. Szendrődi Miklós hangsúlyozta: a Balaton környékén kötelező a környezetvédelem és Hévíz mindent megtesz azért, hogy ezen kötelességnek eleget tegyen. Üdvözölte a Tóvédő Egyesület újbóli megalakulását, hiszen mint mondta, a múltban is nagy jelentőséggel bírt az egyesület.
Szarka László először a megoldatlan kérdésekről beszélt (parlagfű irtása, túlzott mértékű beépítettség illetve az abból következő zöldterület csökkenés), majd ezen kérdésekre reagálva az „önostorozás” megszüntetésére szólította fel képviselőtársait. A lápvédelmi kérdéshez is hozzászólva a láp, zöldterületkénti hasznosítását javasolta.
Dr. Vancsura Miklós nem értett egyet az előző felszólalóval, nem helyeselte a korlátlan számú beépítéseket. A környezetvédelmi tisztviselő önkormányzat általi kinevezését ő is pártolta.
Ezt követően dr. Balogh István, a Tóvédő Egyesület elnöke kért szót. Kijelentette, hogy a lápvédelemmel kapcsolatos tennivalók folyamatban vannak, és az egyesület célul tűzte ki, a tó eredetivé való visszaállítását. 
Dr. Keserű Ákos jegyző összegzőjében maximalizmusnak nevezte képvislőtársai megnyilvánulását, hozzá téve, mindenkinek egyszerre nem lehet megfelelni. A zöldterület állapotát jónak találta, bár a csökkenésével ő is egyetértett. A környezetvédelmi alapból zajszintmérő vásárlását tartotta szükségesnek és a mélygarázs építésének tilalmáról is szólt, egyet értve az építési engedélyek kiadásának szigorításával. Nem értett egyet a túlzott mértékű fakitermeléssel. Megjegyezte, hogy a szelektív szemétgyűjtés és szállítás miatt – bár hasznos –, ötszörösére fog emelkedni a szemétszállítási díj. Végezetül városszemlére invitálta a képviselőket.

vissza az elejére


Hévíz: a tánc fellegvára

Méghozzá az akrobatikus táncé! Zsúfolásig megtelt a hévízi sportcsarnok lelátója október 6-án szombaton, az esti órákban amikor sor került, az V. Hévíz „Optik Wotana” Kupa Akrobatikus Rock ‘n’ Roll Országos Táncverseny döntőjére. A megmérettetés, ezúttal magyar bajnokság is volt...

A rangos esemény fővédnöke Vértes Árpád, Hévíz polgármestere megnyitóbeszédében hangsúlyozta, külön megtiszteltetést jelent, hogy ismét a fürdőváros láthatja vendégül az ország legjobb táncosait. Mint azt Pethő Rolandtól, a Hévízi Sportkör White Horse Akrobatikus Rock ‘n’ Roll szakosztályának egyik edzőjétől megtudtam, Hévíz városa jubilál ebben az esztendőben, hiszen már sorozatban ötödször rendezte meg országos szinten a versenyt, azonban országos bajnok avatására az idén először adódott lehetőség.
– A mostani évben tizenhat klubból mintegy 130 páros érkezett a verseny helyszínére, akik öt katagóriában indultak a bajnoki címért – folytatta a tréner. – Az országos találkozó egyébként már délben, az elődöntőkkel elkezdődött, majd az úgynevezett reményfutamokkal folytatódott. Ezek után a középdöntők következtek kategóriánként és este a döntőkkel zárult a program.

vissza az elejére


Felhívás

A Keszthelyi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat a városban felállításra kerülő 

helyettes szülői hálózatba helyettes szülőket keres.


A helyettes szülői hálózat célja az átmenetileg gondozásra szoruló gyermekek családi környezetben való nevelése, ezáltal a vérszerinti családba való mihamarabbi visszahelyezés előkészítése.
A helyettes szülő – a törvényes szülők kérésére – maximum 6 hónapra családjába fogadja és neveli a gondozására bízott gyermeket, ideiglenesen biztosítja annak teljeskörű ellátását. A helyettes szülő a gyermek ideiglenes gondozására írásbeli megállapodást köt, amelynek alapján az ellátás időtartamára a törvényben meghatározott összegű nevelési díj és ellátmány illeti meg. A helyettes szülő munkáját szakmai tanácsadó segíti, a felkészítő tanfolyamon való részvétel ingyenes.

Jelentkezési feltételek:

– 24 év feletti életkor
– büntetlen előélet
– fizikai és pszichés alkalmasság
– felkészítő tanfolyam sikeres elvégzése
– gyermeknevelésre alkalmas környezet
– házastárs (élettárs) beleegyező nyilatkozata.

Bővebb információ és jelentkezés:

Dr. Hertelendy László intézetvezető
Egészségügyi Alapellátási Intézet – 8360 Keszthely, Sopron u. 2. Tel.: 83/311-130

Jelentkezési határidő: folyamatos.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online