Vagyonnyilatkozati kötelezettség

Több autótolvajt fogtak el

Élményfürdő közösen?

A mesék bűvöletében


Rendkívüli ülést is tartott az önkormányzat

Vagyonnyilatkozati kötelezettség

A szervezeti és működési szabályzatot törvényi előírások miatt kellett módosítania a testületnek, igaz, mindjárt három pontban is. Ezek közül a legfontosabb, hogy az elmúlt testületi ülésen a köztisztviselők vagyonnyilatkozatát illetően állásfoglalást kértek a Zala Megyei Közigazgatási Hivataltól, hogy meghatározható legyen a hivatal 83 köztisztviselőjét illetően a kötelezettség.

Nos, az állásfoglalás szerint a jegyző, az osztályvezetők, az igazgatási osztály majd minden dolgozója, a közgazdasági osztályon az adóellenőrök és az adóügyi ügyintéző, a Gyámhivatal ügyintézője, valamint a közbeszerzési eljárásban közreműködő köztisztviselők és a belső ellenőrök kötelező vagyonnyilatkozatot adnak. A nyilatkozatot kétévente kell megismételni.
A pénzügyi bizottság külső szakértője, Kocsis Ferenc még a nyár közepén lemondott a bizottsági tagságáról, így a képviselők Rakosné Kiss Erikát választották meg a megüresedett helyre. A hulladékgazdálkodásról szóló törvény rendelete értelmében az önkormányzatok a hulladék kezelésére közszolgáltatást kötelesek ellátni, s ennek értelmében került bővítésre az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatköre.
Ismét előkerült a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjairól szóló rendelet, mivel a számítás rendkívül bonyolult alapképletébe behelyettesítendő számadatok megfelelősége megkérdőjeleződött. Végül arról született döntés, hogy a következő soros ülésig a felügyelőbizottság megvizsgálja a számítások szakszerűségét, s ezt követően dönt majd a testület a legmagasabb hatósági díjakról, amelyek a július 1-től érvényes gázár-emelés miatt váltak aktuálissá.
Hosszú idő után megoldódni látszik a Közgazdasági Szakközépiskolában a tornaterem eddigi hiányának gondja. Bár a középiskola egy épülettömbben van a Csokonai ÁMK-val, annak sportcsarnokát eddig nem, vagy csak alkalmi rendezvények esetében használhatták. Így az eléggé távol lévő egyetemi tornacsarnokba kellett a diákoknak a testnevelés órákon eljutni és vissza is érni a következő óra kezdetéig. A két intézmény között most létrejött helyiségbérleti szerződés megoldja ezt a problémát, ám az oktatási intézmények költségvetését tekintve nem tűnik csekélynek az óránként 1200 forintos bérleti díj. A furcsa a döntésben az, hogy az önkormányzat éppen a fenntartási költségek okán adta át a Közgazdasági Szakközépiskolát is a megyei önkormányzatnak, s most mégsem a térítés nélküli használat mellett döntöttek a képviselők. 
Az önkormányzat még egy júliusi határozatában döntött arról, hogy a Keszthelyi Televízió Szolgáltató Kft.-nél 4 tagú felügyelő bizottságot hoz létre. A bizottságba megválasztott 4 tag egyike, dr. Iglódi Endre írásban jelezte, hogy nem kíván részt venni a felügyelő bizottság munkájában, de miként szinte a kezdetektől, továbbra is támogatja szívességi alapon a KTV munkáját. A képviselők döntése értelmében a jövőben 3 tagból áll majd a bizottság.
Régóta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy Keszthelynek nincs sportuszodája, s így az év jelentős részében az úszást, a fürdést kedvelők nem juthatnak e lehetőséghez, vagy csak kevesen, s ők is csak jelentős bérleti díjért egyes, uszodával rendelkező szállodákban. Nos a kezdeményezés mára odáig jutott, hogy a helyszínvizsgálatokat követően a leendő uszoda helyét az egyetemi kollégium melletti sportterületre határozták meg a képviselők, mert ennek a területnek az adottságai szinte a legjobbak. Bár kevésbé központi fekvésű, de jól megközelíthető még tömegközlekedési eszközökkel is, s a nagyságából adódóan lehetőség van a későbbi bővítésre is. A területnek jók az infrastrukturális és a talajmechanikai adottságai is. A döntés értelmében az erre a területre vonatkozó további költségvetési számításokat követően készülhet majd el a leendő uszoda tanulmányterve, ám ehhez még a lehetséges anyagi fedezet forrásait is meg kell találni.
Döntés született a város helyi védendő értékeit megjelölő táblákról is, ugyanis a helyi értékvédelemről szóló rendelet szerint ezeket egy erről informáló táblával kívánják megjelölni. A rendelet nem lezárt melléklete eddig 97 objektumot jelölt meg a védettségre, de ez a szám további megőrzendő értékekkel bővíthető. A szakértői véleményezéseket is figyelembe véve a testület az Art-Dekor Stúdió ajánlatát fogadta el, s folyamatba helyezte az elhelyezésre vonatkozó további tervek készíttetését.
A folytatólagos ülés során egyebek mellett tájékoztatót kaptak a képviselők az önkormányzati intézményekben lefolytatott felügyeleti ellenőrzések tapasztalatairól, valamint elfogadásra került a Castrum kemping szerződés tervezete, amelyről az október 25-i testületi ülésen várható végleges döntés.

vissza az elejére


Értékelték a szezont

Több autótolvajt fogtak el

Október elején Kaposvárott került sor a szezonzáró rendőri értekezletre, amelyen dr. Hatala József országos rendőr-főkapitány mellett Somogy, Zala, Veszprém és Fejér megye rendőri vezetői vettek részt.

– Közbiztonsági szempontból Keszthely továbbra is tartja jó helyét – tájékoztatta lapunkat dr. Bertalan János, a város rendőrkapitánya. – A szezon ideje alatt, vagyis a júniustól szeptember közepéig terjedő időszakban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest nem nőtt a jogsértések száma, egyes bűncselekmények területén csökkenés is mutatkozik. Elsősorban a gépjármű-bűnözés kategóriájában vannak sikereink, míg tavaly 33 gépkocsit loptak el az illetékességi területünkről, idén 14-et. A módszer is változott: zárt udvarokból viszik el a nagyértékű autókat. A három Balaton-parti kapitányság együttes munkájának eredményeként több autótolvajt elfogtunk.
– Mi a helyzet a gépkocsi-feltörések területén?
– Ezek száma szintén csökkent, méghozzá 39 százalékkal. Elsősorban strandok, ismert horgászhelyek, a Kis-Balaton környékén, a Libás-strandnál, illetve a fenékpusztai szabadstrand parkolójában történtek ilyen bűncselekmények. A nyár közepén helyi fiatalokat fogtunk el, akik alaposan gyanúsíthatók autók feltörésével, ellenük előzetes letartóztatás mellett folyik a vizsgálat. Egyébként az a tapasztalatunk, hogy ezt a bűncselekményt főleg „beutazó” jogsértők követik el, idén elsősorban Pózva, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és a Tapolcai-medence területéről jöttek ide „vendégmunkások”.
– Történtek erőszakos jogsértések?
– Nem volt jellemző. Emberölés és rablás nem volt, összesen hat esetben indítottunk eljárást garázdaság miatt, ezek szórakozóhelyekhez kötődnek, és ami érdekes, a hatból öt esetben külföldiek az elkövetők. Zseblopás miatt egyetlen esetben tettek feljelentést. Ami viszont gondot okozott: az alkalmi lopások magas száma. Elsősorban strandokat, kempingeket, nyaralókat, hétvégi házakat látogattak meg a tolvajok, rengeteg értékes holmi eltűnéséről kaptunk bejelentést, amelyek egy részét – a strandon – törölköző alá rejtve „őriztek” a károsultak. Júliusban több betöréses lopás történt, méghozzá szervezetten. Egy erre specializálódott csoport követte el ezeket a bűncselekményeket, akikkel szemben más rendőrkapitányságokkal közösen léptünk fel, és sikerrel: jelenleg a siófoki kapitányság fogdájában ülnek.
– Közterületi prostitúció?
– A júliusban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően elvétve találtunk lányokat a területünkön. Közülük több, általunk már ismert személyt bíróság elé állítottunk, akiket elzárással büntettek.
– Kábítószer?
– Összesen négy esetben találkoztunk drogokkal, közlekedési balesetek során alkalmazott tesztek mutatták ki kábítószer használatát egyes személyeknél. Disco-razziákon nem derítettünk fel sem terjesztőket, sem fogyasztókat, úgy ítéljük meg, hogy a környékbeli szórakozóhelyek, ifjúsági rendezvények ilyen szempontból biztonságosak voltak. Ez talán köszönhető annak is, hogy a szezon előtt összehívtuk a szórakozóhelyek üzemeltetőit, és tájékoztatást adtunk részükre a kábítószerrel való viszaélés lehetséges következményeiről. Azt tapasztaltuk, hogy a tulajdonosok, üzemeltetők odafigyeltek a rendre.
– Sok bűncselekményt követtek el külföldi állampolgár sérelmére?
– Összesen 191-et, tehát viszonylag sokat.
– Vannak ezek között biztosítási csalás-gyanús ügyek?
– A német kollégák jelenléte nagy segítségünkre volt a biztosítási csalásra épülő bejelentések kiszűrésében, bár még így is volt több gyanús eset, amelyet nehéz volt tisztázni. Több hiradástechnikai cikk eltűnésével kapcsolatban feltételezzük, hogy a tulajdonosa eladta azokat, az értük kapott pénzből fedezte nyaralása költségeinek egy részét, otthon pedig a rendőrségi papírral felvette a lopási kárért járó összeget a biztosítójától. Az idegenforgalommal kapcsolatban megjegyezném, hogy tapasztalatunk szerint a vendégkör összetéte- lének változása érzékelhető továbbra is. Sokkal több fiatal érkezett német és holland területekről, olyanok, akik nem kifejezetten jó egzisztenciával rendelkeznek. Ez alól Hévíz kivétel: oda a gyógyturizmus jellegéből kifolyólag elsősorban a jólszituált idősebb korosztály látogat el.
– Milyenek voltak a rendőri munka feltételei?
– Ezúttal is segítségünkre volt a Budapesti Készenléti Rendőrség, ami pedig az anyagiakat illeti, a Gazdasági Minisztérium és a Balatoni Fejlesztési Tanács jóvoltából benzinre és túlórára is többet költhettünk. Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az üresen maradt nyaralók, illetve a továbbra is jó forgalmú gyógyhelyek miatt az utószezonban mindig növekszik a vagyon elleni bűncselekmények száma. Kérjük tehát, hogy figyeljenek oda értékeikre. 

vissza az elejére


Rendkívüli ülés Hévízen

Élményfürdő közösen?

Október 9-én Hévízen rendkívüli ülést tartott a képviselő- testület, amelyen hat napirendi pont került megtárgyalásra. Elsőként a Kincstári Vagyoni Igazgatóság javaslatát tárgyalta a testület az élményfürdő projekt megvalósításáról, melyről dr. Keserű Ákos, Hévíz jegyzője tájékoztatta lapunkat.

– Vértes Árpád polgármester kezdeményezésére elvi szándék született a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az illető vagyonkezelő – jelen esetben az Egészségügyi Minisztérium – hozzájárulásával arra vonatkozóan, hogy a hévízi önkormányzat, és a Szent András Gyógyfürdőkórház 50-50 százalékos tulajdoni résszel egy közös fejlesztő gazdasági társaságot hozzon létre, – kezdte a jegyző úr. – Tulajdonképpen egy, már korábban (másfél évvel ezelőtt) is tárgyalt tanulmánytervezet újratárgyalására került sor most, amely az engedélytervek előkészítéséhez szükséges, illetve a befektetési kör felkutatásához. Ehhez 10 millió forintot szavazott meg a testület. Részünkről megtörtént egy munkacsoport kijelölése is, amely a már említett fejlesztési társaság előkészítésével kapcsolatos munkálatokat végzi majd – mondta dr. Keserű Ákos.
A második napirendi pont az északi szabadidőközpont bekötőútjának építésével, valamint az élelmiszer üzletház forgalomtechnikai tervével foglalkozott. Kérdésünkre Székelyhidi László képviselő, a műszaki iroda vezetője mondta el a következőket: – A rendkívüli ülésen jóváhagyta a képviselő testület az elkészített megállapodás tervezetét. Ezt követően adta át a műszaki iroda a tervezetet a létesítmény beruházójának, a Limax Kft.-nek. Várhatóan a megállapodás véglegesítésére október 15-én kerül sor. Mivel a korábbi szerződés értelmében az önkormányzatnak biztosítani kell a bevásárló központ megközelítését, ezért átmeneti megoldásként a létesítmény feltöltése, a közlekedés, a nagy-parkolón keresztül történne. A végleges megoldás – bekötőút használhatóvá tétele – érdekében már a következő héten megkezdi a tárgyalásokat a műszaki iroda a Közlekedés Felügyelettel, a Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht.-vel, a Természetvédelmi Hivatallal, illetve az út tervezőjével, az Utiber-rel. Szeretnénk elérni a bekötőút forgalomba helyezését a jövő év szezonkezdésére.
A harmadik napirendi pontban tárgyalt Hotel Aquamarin Szállodaipari Kft. Hévíz, Honvéd u. 14. sz. területén megvalósuló uszoda beruházásának előkészítésével kapcsolatban, szintén a műszaki iroda vezetője, Székelyhidi László tájékoztatta a testületet. Mint elmondta, a tervezővel történt egyeztetés eredményeként az október 23-át követő munkanapon érkeznek dokumentációk, melyeket az önkormányzat bizottságai rendkívüli ülésen vitatnak meg, és javaslataikkal kerül a testület elé az október 30-i soron következő ülésen.

vissza az elejére


Mit rejt, a „Titokzatos Ház”?

A mesék bűvöletében

Mint arról már egy korábbi (augusztus 9-i) számunkban hírt adtunk, egy csodálatos kis mesebeli faluban, Vindornyalakon Mesefesztivált rendeztek, idén nyáron éppen harmadik alkalommal. A fesztivál szervezője, Pálfalvi Dorottya írónő két, a Mesefesztivál nyitó rendezvényén, a Mesekonferencián megjelent könyvével köszöntötte az érdeklődőket. Az egyik, a Vindornyalaki mesék című könyvecske volt...

Pálfalvi DorottyaA másik pedig a Titokzatos Ház, melynek bemutatójára október 8-án került sor a Fejér György Városi Könyvtárban. S hogy egy mesekönyvet miért a felnőtt könyvtárban ismertetnek, nos erről inkább meséljen a mesekönyv szerzője, Pálfalvi Dorottya:
– Azért, mert a mese alapvetően felnőtt műfaj. Annak idején, a XIX. században, csak felnőttek mondtak egymásnak mesét, sőt hivatásos mesélők voltak, akiknek az volt a funkciójuk, hogy az ismereteket átadják – kezdi az írónő. – A mese dolga, a látható és a láthatatlan dolgok közötti közvetítés. A jó mesében mindig adva van az új mondanivaló felfedezésének lehetősége.
E könyv megírásának egyik oka egyébként, hogy a gyerekkoromban olvasott könyveknek általában fiú hőse volt, akikkel én nem igazán tudtam azonosulni – folytatja. – Ezért már akkor elhatároztam, hogy az általam írt könyvek valamelyikének lány lesz a főszereplője. A másik pedig a sztori, amely szintén azokat az éveket idézi, amikor még kislány voltam. Gyermekéveimet ugyanis Budapesten, a budai óváros csúcsos tetejű házai között töltöttem, s azok ihlették a könyvbeli környezetet is. A történet lényegében annyi, hogy Réka és Alpakka, a szürke kandúr – kis korom óta tartó macskaimádatomnak köszönhető, hogy Réka társa éppen egy macsek –, a pincétől a padlásig bejárják az egész házat, amelynek minden egyes részében különböző próbatételek várják őket, és amelyeken persze csak hittel, és szeretettel lehet túljutni. Ez egyébként a mese mondanivalója is: az élet, egy tanösvény, amelyen végighaladva bármilyen nehéz akadályt le tudunk győzni, ha elhisszük, hogy nem vagyunk egyedül. Ehhez azonban szükség van a mesékre.
A könyv érdekessége még, az egyes oldalakon található képregény, mely mintegy keretbe fog-lalja a történetet, s amit persze csak az ért meg, aki elolvassa a könyvet.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online