Megmenteni Hévíz értékeit 

Hirdetmények

Őszi faültetés


Nem vitának szánták

Megmenteni Hévíz értékeit 

November 13-án tartotta kibővített közgyűlését a „Hévízért” Egyesület, a hévízi polgármesteri hivatal konferencia termében. Ismeretes, hogy a „Hévízért” Egyesület értékmentésre szerveződött, ezért olyan fejlesztésekre tesz javaslatot, illetve keres támogatást, amelyek az értékek megmentését szolgálják. Hévíznek és környékének legfőbb értéke a Hévízi-tó, ez élteti és gazdagítja a város és a környező település lakóit.

 A mostani – ebben a témában első – közgyűlés egyetlen napirendi pontja az egyesület felkérésére kidolgozott új térségfejlesztési koncepciótervezet ismertetéséről és megvitatásáról szólt, különös tekintettel a közlekedési megoldásokra, illetve a Hévízi-tóból kifolyó víz hasznosítási lehetőségeire. Az ügy megbeszélése azért is időszerű volt, mert – mint azt Kőszegi Ábel, a Kossuth Rádió Oxigén című műsorának munkatársa bevezetőjében elmondta, az a vád érte az egyesületet, hogy nem készít koncepcióvázlatot a napirendi pontban említett probléma megoldására. Hozzátette azt is, hogy a fórumot nem vitának szánták a szervezők hanem arra, hogy a tervezettel kapcsolatban nem tisztázott kérdésekre választ kapjanak a résztvevők.
A napirend előterjesztője dr. Plósz Sándor, tájépítő mérnök volt, aki tájékoztatójában felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a közgyűlés témája elsősorban egy jószándékú fejlesztőjavaslat, amely megpróbálja a tó forgalom– és tehermentesítését lehetővé tenni – csökkentve ezzel a tó minőségének romlását. Dr. Plósz Sándor beszélt többek között a láp rehabilitációjáról majd rekonstrukciójáról, a karsztvíz eutrofizálódási folyamatáról, valamint összehasonlította a tó korábbi és jelenlegi vízhozamát. A láp fogalmának tisztázását követően kifejtette, a láp tragikus állapotban van, kiszáradás fenyegeti, s ennek csak részben oka a csapadékhiány, annál inkább „köszönhető” az emberi be– illetve be nem avatkozásnak. 
A közgyűlésen elhangzottakról, illetve a napirendi ponttal kapcsolatos észrevételekről, hozzászólásokról érdeklődtünk Füzesi Lászlónétól, az egyesület elnökétől. 
– A rendezvénynek nagy sikere volt, elégedettek lehetünk a résztvevők számával, illetve az általuk tanusított érdeklődéssel. Meghívást kaptak Keszthely, Hévíz és a környező települések polgármesterei, Hévíz képviselőtestülete, azonkívül a Balaton Fejlesztési Tanács szakemberei, a környezet és természetvédelmi hatóság szakértői, de természetesen számítottunk azok megjelenésére is akiket közelről érint a probléma, tehát a civil szervezetek képviselőire. Szeretnénk a továbbiakban is ilyen jellegű összejöveteleket szervezni a lakosság számára annak érdekében, hogy Hévíz a csendes turizmus városa maradhasson. Egyébként nem is az első volt ez, ugyanis a település fejlesztési bizottság szakemberei már hallhatták a koncepciótervezetet.
– Ők hogyan fogadták?
– A bizottság tagjainál nem talált kedvező fogadtatásra, ám Tódor András, a bizottság elnöke jónak találta javaslatunkat. Sajnos nem vette fel a képviselőtestület a napirendi pontok közé, azonban igazából ott lehetne érdemben is tárgyalni az ügyről. Azt szertenénk elérni, hogy a képviselők a szerkezeti tervbe építsék be a javaslatot.
– Miben állapodtak meg a mostani ülésen a szakemberekkel?
– Abban, hogy az általunk tett javaslatot természetesen lehet módosítani, azonban írásban kérjük benyújtani, a témával kapcsolatos változtatási javaslatokat, észrevételeket, amelyeket a tervező felé lehetne továbbítani.
– Milyen következtetést sikerült levonni a találkozó után?
– Az egyesület koncepciótervezete nagyon jónak találtatott a közönség soraiban, de sajnos a legilletékesebbek nem véleményezték a javaslatot. Éppen ezért az a meglátásom, hogy a probléma megoldása csak az egyesületnek fontos igazán.

vissza az elejére


Hirdetmények

Keszthely Város Önkormányzata versenytárgyalás útján bérbe adja a Keszthely, Lovassy utcai „Sporttelepen” található 55 m2 alapterületű vendéglátó egységet a következő feltételekkel:
1. A bérlet időtartama: 10 év.
2. A bérleti díj kiinduló alapösszege: 838.530 Ft+áfa/év.
3. A bérleti díj évente 10 %-kal emelkedik.
4. Az üzlet rendeltetésszerű visszaadása fejében fizetendő óvadék mértéke a havi bérleti díj összegének tízszerese, melyet áfa fizetési kötelezettség terhel.
5. A bérbeadásnál előnyben részesül a gyermek- és ifjúsági célú hasznosítás.
6. A jelentkezési határidő és a versenytárgyalás időpontja: 2001. december 6. 10 óra. A versenytárgyalás helye: Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Vagyoncsoportja, Keszthely, Fő tér 1.
Az ingatlanról bővebb tájékoztatást a 83/505-523-as telefonszámon lehet kérni.

* * *

Keszthely Város Önkormányzata versenytárgyaláson értékesíti a keszthelyi Semmelweis utcától keletre elterülő térségben a hatályos szabályozási terv szerint kialakuló alábbi építési telket:
ingatlan terület kikiáltási ár 3621 hrsz. Kinizsi utca 1.110 m2 6.660.000 Ft

A vevőt 3 éven belül teljesítendő beépítési kötelezettség terheli. A telken legfeljebb kétlakásos lakóépület, továbbá a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó épület, egyházi, szociális és oktatási épület, valamint kézműipari épület építhető.
A részletes építési szabályokról a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya és Főépítészi Irodája, egyéb feltételekről a Közgazdasági Osztálya (Magdó András, tel.: 83/505-525) ad felvilágosítást.
A versenytárgyalás időpontja és helye: 2001. december 6. 10,00 óra, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportja helyisége (Keszthely, Fő tér 1.).
A versenytárgyaláson az vehet részt, aki 500.000 Ft pályázati díjat a versenytárgyalást megelőzően az önkormányzat pénztárába befizet. Ezen összeg a vételárba beszámításra, az eredménytelenül pályázók részére a versenytárgyalás napján visszafizetésre kerül.

* * *

Keszthely Város Önkormányzata versenytárgyaláson értékesíti a tulajdonában lévő, 1059/A/3,4,6 és 1059/B/3 hrsz-ú, Keszthely, Széchenyi u. 3. szám alatt található lakásokat együtt.
1. Földszinti lakás alapterülete 34,2 m2, lakáson kívül található WC 2,5 m2.
2. Emeleti lakás alapterülete 101 m2, udvari tároló 12 m2.
Az ingatlan kikiáltási ára: 10.000.000 Ft.
További felvilágosítást a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya (Barna András, tel.: 83/505-523) ad, megtekintés előzetes egyeztetéssel lehetséges.
A versenytárgyalás időpontja és helye: 2001. december 20. 9,00 óra, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportja helyisége (Keszthely, Fő tér 1.).
A versenytárgyaláson az vehet részt, aki 500.000 Ft pályázati díjat a versenytárgyalást megelőzően az önkormányzat pénztárába befizet. Ezen összeg a vételárba beszámításra, az eredménytelenül pályázók részére a versenytárgyalás napján visszafizetésre kerül.

* * *

Keszthely Város Önkormányzata versenytárgyaláson értékesíti a Keszthely, Hanczók u. 4. sz. alatti 907 hrsz-ú, 531 m2 területű ingatlant, amely 4 szobás, 125 m2 hasznos alapterületű lakóépülettel beépített.
Az ingatlan kikiáltási ára 16.000.000 Ft.
További felvilágosítást a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya (Magdó András, tel.: 83/505-525) ad, megtekintés előzetes egyeztetéssel lehetséges.
A versenytárgyalás időpontja és helye: 2001. december 20. 10,00 óra, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportja helyisége (Keszthely, Fő tér 1.)
A versenytárgyaláson az vehet részt, aki 500.000 Ft pályázati díjat a versenytárgyalást megelőzően az önkormányzat pénztárába befizet. Ezen összeg a vételárba beszámításra, az eredménytelenül pályázók részére a versenytárgyalás napján visszafizetésre kerül.

vissza az elejére


Őszi faültetés

Az összefogás ismét megmutatta erejét. Nem nagy horderejű ügyben, csupán néhány utca, tér lesz otthonosabb, frissebben zöldellő sok szorgos kéz és az önzetlen tenniakarás eredményeként.
Egyesületünk szervezésében az elmúlt két hét folyamán mintegy 40 fa és többszáz fagyalvessző ültetésére került sor. A csemetéket önkormányzati pályázaton nyert pénzből helyben, a Pinus faiskola és a Simon kertészet lerakatából vásároltuk, hogy a Cserszeg utcai kis játszóteret, a Hanczók és a Csók István utcát, illetve a Csokonai-iskola és ÁMK udvarát díszítsék.
A Cserszeg utca – Zsidi út találkozásánál 16 gömbjuhart ültettek el a szomszédos házak lakói, felnőttek és gyerekek együtt, mint tavasszal. A Hanczók és a Csók István utcában a kiöregedett, kivágott nyír-, illetve gesztenyefákat pótoltuk új csemetékkel, összesen 16 darabbal. Itt a Nagyváthy János Szakközépiskola 10/a osztályos tanulói gyakorlati foglalkozás keretében ültettek fát, – életükben először – kísérő tanáraik és az egyesületi tagok útmutatása szerint. A Csokonai-iskola udvarában hársfát, pótlásként tuját, a kerítés mellé fagyalsort ültettek diákok és ta-nárok közösen. A bejárathoz közel az épület elé egy-egy ezüstfenyőt tettek, hogy karácsonykor már saját fájuknak is örvendezhessenek a gyerekek.
A csemeték rögzítéséhez szükséges karókat az egyesület régi támogatója, Mile Zoltán fakereskedő adományozta és szállította a helyszínekre. Ezúton is köszönjük segítségét. Ugyancsak köszönet illeti Fölföldiné Katona Erikát a Cserszeg utcai parkosításra való buzdításért és az ottani munkálatok szervezéséért, továbbá Bognár Mihálynét és Balogh Ferencnét, a Nagyváthy Szakközépiskola tanárnőit, akik diákjaikkal együtt folyamatosan segítik tevékenységünket.
Végezetül a kis fáknak azt kívánjuk, cseperedjenek, nőjenek nagyra, szépítsék a várost, lombjuk adjon otthont a madaraknak, árnyékuk hűs pihenőt az embereknek.

Keszthelyi Környezetvédő Egyesület

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online