Közel 300 milliós hitellel

Elismerés a szállodának

Visszavont döntés

Eredményeink – terveink


Az írásai is kötetbe kerülnek

Közel 300 milliós hitellel

Keszthely költségvetési koncepcióját második fordulóban tárgyalta meg a testület decemberi utolsó ülésén. A koncepció a várható 5,12 milliárd forint bevétel mellett 294,5 millió forint működési hitellel is számol. 

Az előterjesztésben megfogalmazódik, hogy várható ebben az évben a makrogazdasági folyamatok pozitív irányú változása és a pénzügyi egyensúly javulása, bár az infláció az elmúlt évben a tervezett 5-7 százalékkal szemben 9,4 százalékra teljesedett. A közszolgálati szférában, a helyi önkormányzati területen a személyi juttatások az infláció mértékét meghaladóan növekednek, s ezzel összefüggésben a bérfejlesztések csak akkor valósulhatnak meg, ha a szférában foglalkoztatottak létszámát 2 százalékkal csökkentik. Az önkormányzatoknak juttatott források – benne a legnagyobb arányt képviselő normatív állami hozzájárulással – az inflációs hatások ellenére sem tartalmaznak dologi automatizmust. A szociális juttatások és a szociális intézményi ellátások a nyugdíjminimum növekedése arányában emelkednek.
A koncepció alapvető célként fogalmazza meg a kötelezően ellátandó feladatokhoz szükséges források tervezését, a város működőképességének biztosítását. Az önkormányzati intézményeknél a dologi kiadásokat csak az elmúlt évi szinten lehet tervezni, kivéve az étkezéshez kapcsolódó kiadásokat, amelyeknél 5 százalékos nyersanyagár emelkedés tervezhető. Nem tervezhetők az intézményeknél újonnan induló felújítási és felhalmozási kiadások. A polgármesteri hivatalnál a köztisztviselők illetményalapja ugyancsak az elmúlt évivel megegyező szinten tervezhető. Az önként vállalt feladatokra 830 millió forintot terveznek. A koncepció a közszolgálati szférában szorgalmazza a 2 százalékos létszámleépítést, ám úgy, hogy a kötelezően ellátandó feladatok ne sérüljenek. Az elmúlt évi állapot szerint a polgármesteri hivatalban 111, az intézményeknél 1101 dolgozót tartottak nyilván. A 2 százalékos leépítés a hivatal dolgozói létszámát nem érinti, így az intézményi dolgozói létszám terhére számolva ebben az évben 19 fővel csökkenhet a dolgozók száma azért, hogy az ott maradók bérfejlesztését meg lehessen valósítani.
A koncepció minden területen hangsúlyosan fogalmazza meg a fejlesztési, felújítási és működési források bővítése érdekében a pályázati lehetőségek kiaknázását. A város idei költségvetési rendelete az intézmények vezetőivel való egyeztetések után várhatóan a februári ülésen kerül első fordulóban a képiselő-testület elé.

vissza az elejére


Terítéken: a Hotel Carbona

Elismerés a szállodának

A 2001-es esztendő utolsó képviselő-testületi ülésére december 18-án került sor Hévízen, amelyen a városatyák ismét fontos ügyekben döntöttek. A tíz fő napirendi pont közül egyet, amely többek között a település tisztaságának kérdéseivel foglalkozott levettek a megtárgyalandó ügyek közül.

A képviselők elé került a Hotel Carbona Gyógyszálloda Rt. munkája, amelyről dr. Lukács Ferenc, a szálloda vezérigazgatója számolt be. Mint elmondta, a gyógyszálloda jogelődje az 1970-es években 16 bányavállalat által működtetett, úgynevezett Bányász Gyógyház volt, amely később a Bányász Gyógyüdülő és Szanatórium nevet vette fel.
A ‘80-as évek közepén illetve végén gyökeres változtatások váltak szükségessé, hogy a bányavállalatoknál történő felszámolási– és csődeljárások ne érintsék Hévíznek ezt a kincsét. Ezen változtatások következményeképpen 1990-ben spontán privatizációval létrejött a Bányász Gyógyüdülő Közös Vállalat, amely – mivel akkor még nem létezett az ÁPV Rt. –, az 1988-ban elfogadott társasági törvény és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok alapján kezdte meg működését. Így a gyógyüdülő kikerült az állami tulajdonból és a létrejött társaságban a tulajdonosok különböző üzletrészekkel rendelkeztek.
1997-ben megértve a fejlődés diktálta iramot, a Bányász Gyógyüdülő vezetése a tulajdonosokkal karöltve komoly fejlesztést határozott el. A szálloda szobáinak kétharmad részét felújították, és így az intézmény négycsillagossá vált. A beruházásra 625 millió forintot került, amelynek egy részét a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelből finanszírozta a társaság. Ezzel egy időben elhatározták az átalakulást, ezért 1997 júniusától kezdve Hotel Carbona Gyógyszálloda Rt. néven üzemel.
1998-ban a FIDESZ MPP által újonan alakított kormány első döntése nyomán – amely megszüntette az Egészségbiztosítási és Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatot és a társadalombiztosítási alapokat állami felügyelet alá helyezte – a Hotel Carbona Rt. részvényeinek 60 százaléka a Magyar Állam tulajdonába került, amelyet pályázati úton a Danubius Szálloda Rt. nyert meg. Ugyanakkor a MOL Rt. szintén pályázati úton meghirdetett 25 százalékos részvénycsomagját ugyanez a konzorcium vette meg, azonban a Hotel Carbona Részvénytársaság napjainkban 100 százalékig magyar kézben van, ami a honi egészségturizmusban nagyon ritka – fogalmazott a vezérigazgató.
A tervekről szólva a vezérigazgató elmondta, hogy idén várható a fedett uszoda felújítása. Ezenkívül tovább korszerűsödik a gyógyászat, korszerű főkapu és bejárat lesz, sor kerül az éttermi terasz befedésére és a presszóterasz kialakítására, valamint a jelenlegi épületek csinosítására, parkrendezésre, a belső utak aszfaltozására.
A beszámoló végén a jelen helyzetről dr. Lukács Ferenc elmondta: a tavalyi évben a szálloda felvette a NaturMed Hotel Carbona Hévíz nevet, azonban az üzemeltető részvénytársaság neve továbbra is Hotel Carbona Gyógyszálloda Rt. A társaság dolgózói létszáma jelenleg 186 fő, legfőbb szerve pedig a közgyűlés, amely a tulajdonosi képviseletet biztosítja. A társaságot három fős igazgatóság irányítja.
A beszámolót követően Szendrődi Miklós alpolgármester elmondta, hogy a Hotel Carbona, Hévíz egyik legnagyobb vállalkozása, amelyben folyamatos a fejlődés. Fontosnak tartja a hotel és a város jó kapcsolatát, hiszen a szálloda mérete és minősége révén alkalmas különböző rendezvények megszervezésére. Ezt követően dr. Horváth Béla képviselő hozzászólásában az egészségturizmusban tapasztalható komoly mozgásra hívta fel a testület figyelmét, illetve arra, hogy az idegenforgalomból befolyó összeg a biztonságra fordítható. Naszádos Antal a Bibó Gimnázium és az Illyés Gyula Általános Iskola nevében köszönte meg azt, hogy a szálloda biztosítja a diákok számára az úszásoktatás és a sportolás lehetőségét. Szarka László pedig véleményében hangsúlyozta: kevés szálloda rendelkezik hosszútávú stratégiával, azonban a Hotel Carbona közéjük tartozik.

vissza az elejére


Visszavont döntés

Alig két hét telt el az idei esztendőből, az önkormányzat máris két ülésen van túl. A január 3-i, folytatólagos ülés során került a testület elé az az előterjesztés, amely a polgármesteri hivatal által még az elmúlt év utolsó felében a Városi Kórházban lefolytatott gazdasági–pénzügyi vizsgálat megállapításait foglalta össze.

A napirend tárgyalása során dr. Szabó Imre polgármester váratlanul önkormányzati biztos kijelölését kezdeményezte, amelyet a többségi frakció meg is szavazott.
Mindez abban a helyzetben történt, amikor az új vezetés a főorvosi kar teljes támogatását élvezve jelentős eredményeket ért el, főképpen a szakmai munka területén. Az új főorvosok, orvosok kórházhoz kerülésével megerősödtek az osztályok, minden területen javult az ellátás színvonala, miközben az ország kórházainak több mint felét sújtó adósságállomány visszaszorításában is számottevő eredményeket értek el.
A gazdasági-pénzügyi vizsgálat által feltárt hiányosságok, amelyek egyike sem utalt visszaélésre vagy szándékosságra, még az előző vezetés ténykedésének idejére datálódik. Ezeket a kórház egy elfogadott intézkedési terv alapján legkésőbb 60 napon belül megszünteti. A január 3-i döntés nyomán kialakult helyzet kezelésére a képviselő-testület szocialista képviselőcsoportja soron kívüli ülés összehívását kezdeményezte, melyen javasolta az önkormányzati biztos kirendelését kimondó határozat visszavonását.
Kenesei Zoltán alpolgármester a szocialista frakció nevében elmondta: – A kórház sorsát illetően megnyugtató számunkra, hogy a nélkülünk meghozott január 3-i döntést a testület javaslatunkhoz csatlakozva többségi szavazattal visszavonta. Nagy munka vár a kórházra, sok a megoldandó feladat és úgy látjuk, hogy a vezetésben, a főorvosi karban és a dolgozókban megvan az az egység, amellyel képesek lehetnek magas színvonalon megoldani feladataikat.

vissza az elejére


Évvégi összegzés:

Eredményeink – terveink

A három éve baráti társaságként kezdett, majd közhasznú civil egyesületté alakult Keszthelyi Környezetvédő Egyesület kitartó munkával és ügyszeretettel tevékenykedik.

Híradásainkból tudhatják az olvasók, hogy ez idő alatt elősegítettük a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését és általánossá tételét Keszthelyen, speciális elemgyűjtő edényeket adományoztunk öt iskolának, a város területén szerveztünk és végeztünk faültetést, több környezet– és természetvédelemmel kapcsolatos előadást, ill. középiskolás vetélkedőt szerveztünk, elkészítettük az önkormányzattal közösen megvalósítandó természetbarát öko-modellház tanulmánytervét, hogy csak a legfontosabbakat említsük.
Tevékenységünk alapja lakóhelyünk és a természet, a szép, egészséges környezet szeretete, anyagi forrása részben állami támogatás, részben különböző – önkormányzati, szakminisztériumi – célpályázatokon nyert összegek, s az a pénzben ki nem fejezhető támogatás, amelyet a város iskoláitól és több lakosától kaptunk. Legutóbb a Csokonai-iskola vezetősége irodahelyiséget bocsátott rendelkezésünkre. Itt tudtuk elhelyezni a múlt évben pályázaton nyert új számítógépünket.
Éppen az önzetlen segítőkészség inspirál bennünket a 2002. esztendőre nézve, amikor is
– szeretnénk még több diákot bevonni tevékenységünkbe a Vajda J. Gimnáziummal és a Nagyváthy J. Szakközépiskolával közösen szerzett tapasztalatok alapján,
– ismert szakemberek részvételével megemlékezünk a jeles természet– és környezetvédelmi napokról, amikor is ifjúsági vetélkedőket tartunk, tájékoztató, felvilágosító ismeretterjesztő előadásokat szervezünk,
– meg kívánjuk oldani a város méltatlanul elhanyagolt területeinek pl. a Szent Imre-árok, Csókakői-patak mentének rendbetételét,
– kirándulás/ok szervezése, lebonyolítása szintén célunk,
– folytatni kívánjuk a komposztálás népszerűsítését, az említett öko-modellház tervezési-megvalósulási munkáit, a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztését (pl. a különböző üvegféleségekre).
Mindebben továbbra is számítunk a város lakosságára. Szeretnénk, ha egyesületünk munkájában aktív, vagy támogató tagként minél többen részt vennének, javaslataikkal, észrevételeikkel, illetve jövedelemadójuk 1 %-ának felajánlásával segítenék munkánkat. Jó szívvel várjuk jelentkezésüket levélben vagy telefonon!
Postacímünk: Keszthely, Bessenyei Gy. u. 22.
Telefonszámunk: (06-83) 511-696, 314-630. Adószámunk: 18960851-1-20

Keszthelyi Környezetvédő Egyesület

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online