Kirajzolódó jövőkép

Tarifa- és adóemelés

Fórum a fejlesztésekről

Továbbra is biztonságban

Termálvíz a Kolpingban


Fórum a Libás térség beruházásáról

Kirajzolódó jövőkép

A Korona étteremben rendezte meg a Zámor Térségért Egyesület december közepén azt a lakossági fórumot, amelyen a területet megvásárló HUNGUEST Rt. képviselői adtak tájékoztatást a tervezett beruházásról.

Fórum a fejlesztésről.

A vitorláskikötő környezetrendezési tanulmányterve.

A szép számmal megjelent zámoriakat Kovács Vilmos, az egyesület elnöke köszöntötte, majd dr. Kovács István, a térség képviselője mutatta be a vendégeket. 
Veres Sándor, a HUNGUEST Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy mintegy két és fél év alatt valósul meg a beruházás, ám a kész terveket szívesen ismerteti majd a lakossággal egy hasonló fórumon. Bánáti János, a Balatoni Hajózási Rt. műszaki vezetője bemutatta a 200 férőhelyes vitorláskikötő tervét, s mint mondta, remélhetőleg a jövő év őszére elkészül nem csak a kikötő, hanem az azt kiszolgáló épületegyüttes is, amelyben egyebek mellett a kikötőszolgálat és melegítőkonyhás étterem is helyet kap. Dr. Szabó Imre polgármester a térség lakóinak eddigi összefogását emelte ki példaként, s a terület értékesítése kapcsán adódó fejlesztési lehetőségekről, a város várható plusz jövedelmeiről is szólt. A továbbiakban a megjelent vendégek válaszoltak a lakossági kérdésekre.

vissza az elejére


A keszthelyi testület döntéseiről

Tarifa- és adóemelés

Keszthely képviselő-testülete még a decemberi ülésén döntött az Alsófokú Oktatási Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete hivatalvezetői beosztására benyújtott pályázatokról. A testület döntése értelmében január 1-jei hatállyal határozatlan időre Komáromi Istvánt nevezte ki az intézmény vezetői teendőinek ellátásával. 

A helyi adórendeletek módosítása során az iparűzési adót a megállapítható felső határértékben, 2 százalékban állapították meg, ez az eddigi bevételekhez viszonyítva mintegy 15 millió forint többletet eredményezhet.
Módosításra került a helyi tömegközlekedésről szóló rendelet a Pénzügyminisztérium állásfoglalása szerint, így a díjtételek átlagosan 5 százalékkal emelkednek a helyi járatokon. A szolgáltatást végző Zala Volán Rt. városbeli tevékenysége az 5 százalékos emelés esetében több mint 12 millió forint, a kimutatott veszteség egyharmadát kompenzálja az önkormányzat 4 millió forint pénzeszköz átadásával. 
Sokadszor került a testület elé a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló rendelet módosítása, amelyet ez alkalommal elfogadtak. E szerint az alapdíj összege nem változott, a hődíj az eddigi 1058,9o forintról 1168,5o forintra, a fűtési hődíj 228 forintról 251,6o forintra, a melegvíz hődíja pedig 249,6o forintról 275,4o forintra emelkedett. 
A kábeltelevíziós díjakról szóló előterjesztés is megtárgyalásra került. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően mára már a kábelrendszer a város egészét tekintve 73 százalékos, s a Hír-Sat Kft. folyamatosan dolgozik a maradék 27 százalékos terület átépítésén. Jelenleg a Helikon liget térségében dolgoznak a csillagpontos rendszer kiépítésén. Az előterjesztett két alternatíva közül a második tartalmazza a magyar nyelvű Sport 1 programot is. Az önkormányzat a második változat elfogadása mellett döntött, ugyanis a program bővülése mellett is csak az infláció mértékéhez közeli a díjak emelkedése. Így a csillagpontos hálózaton az első csomag 5 tv műsorral változatlan áron 240 forint, a második csomag 17 tv műsorral 1060 forint, a második csomag ezúttal 27 tv műsorral 2050 forint, míg a soros hálózaton elérhető 24 tv műsor 1730 forint lesz. A HBO díja 2300 forint havonta, mindegyik csomagban 7 rádióadó is fogható a kábelen keresztül.

vissza az elejére


Vállalkozók Klubja:

Fórum a fejlesztésekről

Több programot is tervezett e hét második felére a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület. A Vöröskereszt szervezésében ma – 17-én – Hévízen, a Magyar Csárdában gyűlnek össze, hogy kitelepült véradáson vegyenek részt. Mint Süte Lajos, a klub soros elnöke elmondta, közel húszan már előzetesen jelezték, hogy részt vesznek a véradáson. A nemes akcióhoz a Borbarát Hölgyek soraiból is várható többek csatlakozása.

Ugyancsak a hölgyek szervezésében már folynak az előkészületek a február 9-én megrendezendő Keszthelyi Farsang-ra. A tervek szerint a már hagyományos jelmezes felvonulás 14 órakor indul a Helikon Kastélymúzeum elől, s a Fő téri plébániatemplom előtti téren felállított pódiumnál lesz a díjkiosztás. A korábbiakhoz képest gördülékenyebben kívánják megoldani a zsűrizést, pergőbbé téve ezzel a nézők és a felvonulók számára is a rendezvényt. Keszthely önkormányzata anyagilag is támogatja ezt az egyre inkább idegenforgalmi látványossággá növő rendezvényt, a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja az első helyezett csoport számára 100 ezer forint értékű díjat ajánlott fel. 
E hét végén, 19-én kerül megrendezésre immár 6. alkalommal a hagyományos Vállalkozói Fórum, amelynek fővédnöke ez alkalommal dr. Matolcsy György gazdasági miniszter. A Helikon Szállodában megrendezendő fórum témája a Balaton 10 éves fejlesztési terveiről szól, s e témáról szólnak a fórum és az azt követő farsangi bál díszvendégei: dr. Glattfelder Béla, a gazdasági minisztérium államtitkára, Manninger Jenő, a közlekedési és vízügyi minisztérium politikai államtitkára, valamint dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. A fórum vendégei, köztük a térség településeinek polgármesterei így közvetlen tájékoztatást kaphatnak e témakörről. A fórumot követő farsangi bál műsorában egyébként fellépnek Forgács Gábor és Ihos József is.

vissza az elejére


Értékel a rendőrkapitány

Továbbra is biztonságban

„Önökkel, Önökért” – ez a rendőrség új szlogenje, amely a már megszokott „Szolgálunk és védünk”-et váltja. Ami azonban nem változott: a keszthelyi rendőrkapitányság ismét nyugodt évet tudhat maga mögött.

Bertalan János rendőrkapitány elmondta: az elmúlt évben kitűzött célokat sikerült elérni, Keszthely, Hévíz és környékük továbbra is biztonságos.
– Szinte minden területen visszaesett a jogsértések száma a tavalyelőtti adatokhoz képest – mondja a kapitány. – Nagy öröm számunkra, hogy szezonban 58 százalékkal csökkent a gépko-csilopások száma, 39 százalékkal kevesebb autót törtek fel. Ez annak is köszönhető, hogy több szervezett, gépkocsibűnözéssel foglalkozó csoportot felderítettünk. Ami viszont komoly feladatot ró ránk: a betöréses lopások száma sajnos emelkedett, méghozzá jelentősen: 363-ról 495-re. Ezen belül jelentős a lakásfeltörések száma, az esetek jórészében külföldiek üresen álló nyaralóit szemelik ki maguknak a bűnözők. Az üzletek, boltok feltörésének száma is magasabb lett, 15-ről 22-re emelkedett. Mivel ez volt az elmúlt évben a legkényesebb terület, a felderítés iránya is ide összpontosult. Ennek is köszönhető, hogy az esetek 40 százalékában megtaláltuk az elkövetőket, és ez az arány az országos átlag felett van. Olyan bűnöző társaságokat sikerült elfognunk, akik 40-60 esetből álló sorozatot vallottak magukénak.
– Mi a helyzet a közterületek biztonságával? Az elmúlt év végén felborzolta a kedélyeket az a hír, hogy fiatalok több ízben zaklattak, esetenként meg is vertek iskolás gyerekeket nyilvános helyeken azzal a céllal, hogy értékeiket elvegyék tőlük.
– Valóban, több esetben előfordult, hogy iskolából, vagy szórakozóhelyről hazaigyekvő fiatal- vagy gyermekkorú személyeket bántalmaztak hasonló korú elkövetők. Mindig csoportosan léptek fel a gyengébb, így valójában velük szemben esélytelen kiszemelt áldozattal szemben. Egy ilyen csoport ellen már négy folyamatban levő ügyünk van, bíróság előtt fognak számot adni tettükről. A lakosságot évek óta irritáló zsiványságok területén is van némi eredmény: a „szélvédőmosás”, illetve „parkolási díj” – ami pontosabban inkább autó-védelmi díj – szedése szezonális tevékenység a Rákóczi-téren és környékén, ami jobbára a turistákat szokta sújtani. Hosszas figyelőszolgálat következtében közel 90 rendbeli jogsértést tudunk rábizonyítani egy helyi fiatalra – reméljük, hogy előbb-utóbb valamennyi elkövető kedvét sikerül elvennünk az autósok zaklatásától. Elmondhatom azt, hogy az előbb említett zaklatásos esetektől eltekintve a közterületek biztonságosak, a közterületi bűnözés csökkent, és ez annak is köszönhető, hogy a polgárőrség és a lakosság is támogatja tevékenységünket.
– A kábítószer-bűnözés területén milyen eredményeket sikerült elérni?
– Számos információ érkezett hozzánk a helyi tanintézetektől, jelentős partnerünk a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A tavalyi legnagyobb fogás egy kertvárosi fiatalokból álló drogterjesztő csoport letartóztatása volt.
– Közlekedés?
– A közlekedésbiztonság kicsit romlott, elsősorban a gyorshajtók miatt. Több halálos baleset is történt, összesen kilencen vesztették életüket az utakon. Éppen ezért nagyobb számban hajtottunk végre közlekedési akciókat, elsősorban nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás miatt.
– Mikorra várható, hogy megújul a Deák Ferenc utcai épület?
– Decemberben elkezdődött az építkezés, amely mintegy 28 millió forint értékű beruházás. Ennek következtében az épületben lesz egy nagy közösségi terem, ahol 50-60 fő is kényelmesen elfér, megújul a szociális blokk, a konditerem, lesz egy vendégszoba is, és új borítást kap a tető. Mindennek tavaszig el kell készülnie.

vissza az elejére


Termálvíz a Kolpingban

– Ebben az évben, a csatornázás befejeztével teljessé válik a közműellátás a faluban – mondta el kérdésünkre Lázár János, Alsópáhok polgármestere, amikor a település jövőjéről beszélgettünk.

A polgármester elmondta: Balaton-törvény módosításának köszönhetően újra kiadhatnak építési engedélyeket, hiszen a változtatás lényege az, hogy ahol megkezdődött a csatornázás, ott lehet építkezni, azonban a használatbavételi engedély feltétele, hogy az épület csatlakozzon a szennyvízelvezető rendszerre. 
– A közelmúltban jelentkezett egy budapesti beruházó csoport, akik megvettek néhány hektár kertet a Kolpingtól délre. A tervük az, hogy egy 200 fő befogadására alkalmas panziót és apartmanházat építsenek oda. Ennek mi örülünk, hiszen jórészt az idegenforgalomból élünk, a község adóbevételének jelentős része ebből származik. Azon leszünk, hogy további szálláshely-szolgáltatásra alkalmas területeket jelöljünk ki az új szabályozási tervben.
Lázár János azt is kiemelte: a Kolping nemrégiben termálvíz-vételi engedélyt kapott (napi 90 köbméter a felső határ), és már a kútfúrás is megtörtént.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online