Új elnökséget választott a vállalkozók klubja

Egy szép és tanulságos esztendő

Nehéz év előtt állunk

Új stratégiával az új évszázadba


Lejárt az egy év

Új elnökséget választott a vállalkozók klubja

Már megszokott, hogy a vállalkozói klubban februártól-februárig tart egy év, ugyanis ekkor választ a tagság új elnökséget, s az új elnökség új elnököt.

Ez alkalommal a tárgyalt témák között ismét szerepelt a „szemét” ügy, azaz, folytatódjon-e a vállalkozók szemétgyűjtési akciója ebben az évben is? A téma kapcsán dr. Kovács István ismertette a Keszthelyi Környezetvédő Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodás-tervezet szövegét.

Azt gondoljuk, tehetünk valamit környezetünkért, az itt élő emberek sorsának jobbra fordításáért. Tesszük ezt azért,
mert hiszünk az együttgondolkodás és az egysorsúság kényszerítő erejében.

Az elhangzott vélemények azt erősítették, hogy a munkát nem kéne elaprózni, keresni kell más civil szervezetek környezetvédelmi tevékenységében is a kapcsolódási pontokat e témában. Horváth Tihamér szerint a szemét – bár nem mindenki által közismert – jó üzlet, s a város tisztántartása elsősorban a VÜZ Kft. feladata. Véleménye szerint rossz a szemétkezelés koncepciója, esetenként a hulladéklerakóknak nyitott napokat kellene tartania, vagy alkalmanként kihelyezett konténerekkel elejét lehetne venni, hogy az illegális szemétlerakókra hordják ki egyesek a szemetet. A téma azzal zárult, hogy keresik a lehetőséget arra, hogy minden érintettel közösen próbáljanak megoldást keresni a város és közvetlen környékének tisztántartására. 
Tóth Imre beszámolójából – és a Szonda Ipsos felméréséből – egyértelmű, hogy a Helikon Rádió mára a térség leghallgatottabb rádiójává vált. A rádió pályázati úton újabb három műsorhoz nyert támogatást.
Döntés született néhány támogatásról, egy új tag felvételéről, s a közelgő nőnap előkészületeiről is.
A tagság ez alkalommal választotta meg új elnökségét, s az egyéni szavazatok összesítését követően Süte Lajos, Laza Mihály, Horváth Tihamér, Nádler József és dr. Rédeky László kapott bizalmat a következő egy évre a tagságtól. Az elnökség ezt követően választotta meg a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület elnökévé Nádler Józsefet.

vissza az elejére


A leköszönő elnök: Süte Lajos

Egy szép és tanulságos esztendő

A vállalkozásának beindítása előtt is vezető beosztásban dolgozott Süte Lajos, majd a saját cégén belül is több ember munkáját irányítja, koordinálja. A vállalkozói klub egy évvel ezelőtt választotta elnökévé, s ezt a közösséget irányítani egészen más feladatnak tűnt.

Süte Lajos– Mennyiben volt más egy klub tagságát összefogni, mint egy vállalkozásban a dolgozókat irányítani?
– Nem könnyű erre válaszolni, hiszen a klub tagsága vállalkozókból áll, és jó néhányan sokkal nagyobb cégeket vezetnek, sokkal több ember munkáját irányítják, mint én. Ebben a közösségben elfogadtatni magát az embernek, s ennyi embert egy cél érdekében orientálni, nem könnyű feladat, mondhatnám, nagy kihívás. A szerényebb képességeimmel kellett befolyásolni, sok-sok kompromisszummal igazgatni ezt a közösséget, annak a feladatnak az érdekében, ami a klubnak a célkitűzése. Számomra ez nagy megtiszteltetés volt, és a mai napig úgy gondolom, hogy aki a soron következő időkben betölti ezt a tisztet, ez kell motiválja a tevékenységét. Itt olyan vállalkozók csoportját kell a napi fárasztó munka után még esténként a klub érdekében egységbe fogni, akik meghatározói a térség gazdasági életének. Mindez egy jó pedagógiai érzékkel megáldott embernek sem könnyű, hát még a saját vállalkozása által lekötött embernek. 
– A tagság úgy ítéli meg, hogy sikeres volt az irányítói szerepe.
– Én is úgy érzem, az elnökségem időszaka több-kevesebb sikerrel járt, hiszen jelentősen nőtt – 80 százalék körüli volt – az összejövetelek látogatottsága, méghozzá úgy, hogy közben a taglétszám is jelentősen nőtt. Természetesen ez korántsem csak az én érdemem, hiszen az elnökségem elején én kértem a tagságot, hogy segítsék a munkámat, tevékenyen vegyenek részt a klub életében. A klub célja a meghatározott feladataink mellett az is, hogy minél szélesebb körben fogadtassuk el a tevékenységünket, mert nem egyéni ambíciók miatt szerveződött a klub, hanem, hogy a térség gazdaságára, környezetvédelmére, értékeinek megtartására, az idegenforgalom fellendítésére és az itt élő emberek életére legyen pozitív hatással a tevékenysége.
– A már hagyományos éves rendezvények mellett milyen események voltak a meghatározói az elmúlt esztendőnek?
– Két csoportra osztanám ezt a tevékenységet, az egyik a közéletiség, a másik a támogatások. A közéletiség alatt azt értem, hogy minden térségi, városi rendezvényen képviseltettük magunkat, sikerült javítani a társadalmi és civil szerveződésekkel a kapcsolatainkat. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Kereskedelmi és Iparkamara Keszthely Térségi Szervezetével, a keszthelyi Ipartestülettel és jelenleg van előkészítés alatt a környezetvédőkkel kötendő együttműködési megállapodás. És ebbe a csoportba sorolnám a farsangi bált megelőző – már hagyományos – vállalkozói fórumot, amelyen ez alkalommal a Balaton Régió tízéves fejlesztési koncepciója volt a téma. A közéletiséghez sorolhatom a Színház a Színházért című rendezvényünket, amellyel 770 ezer forintot gyűjtöttünk össze a színház rekonstrukció javára, a közeljövőben döntünk az összeg konkrét felhasználásáról. A másik nagy csoport a támogatások, hiszen számtalan megkeresést kapunk a környezetünkből. Csupán a legfontosabbakat említem, támogattuk a kórház gyermekosztályát 2 darab APNOE gyermekmegőrző készülékkel, a sármelléki Kistérség megjelenését a Balaton Airport kiadványban, kiadványként a keszthelyi vár építészeti történetét, a Helikon Kórust, a Fő téri Szentháromság- szobor megvilágítását, és még sorolhatnám.
– A klub öt tagja képviselőként jelen van Keszthely önkormányzatában is.
– Ez több szempontból is fontos, hiszen így számos területen inspirálni tudjuk a város egészét, és a lakosság érdekeit szolgáló döntéseket. A képviselőinken keresztül számos kezdeményezés jut el az önkormányzat elé, az egyik legutóbbi példa erre a Fő téri szökőkút és térségének a rekonstrukciója, mert ezzel is otthonosabbá, vonzóbbá, esztétikusabbá lehet tenni Keszthely belvárosát. 
– A város érdekében számtalan akciót szerveztek, ezek egyike a hagyományos szemétgyűjtés. Folytatódik ez a munka?
– Az elmúlt évben is megrendeztük, 22 fővel gyűjtöttük össze a térség szégyenfoltjainak nevezhető illegális szemétlerakókra kihordott hulladékot. Bár a klubon belül ma már megoszlanak a vélemények e tevékenységünkről, én azt hiszem, hogy folytatjuk ezt a hagyományt. 
– Az ön elnökségéhez kötődik az az esemény is, amikor a vállalkozók a vérüket hullatták...
– Ezt is csak egy ilyen klubon belül lehet megszervezni, hogy az előzetes felméréshez képest közel kétszer annyian – 33-an – vettünk részt azon a véradáson, amelyet Hévízen, a Magyar Csárdában rendeztünk meg, a Vöröskereszt nagy örömére. 
– A tagság most ismét beválasztotta az újjáalakult elnökségbe.
– Ez a bizalom nagyon megtisztelő számomra, de ma sokkal fontosabb az, hogy az elnökség maximális támogatást nyújt a klub új elnökének, Nádler Józsefnek. Közösen hisszük, hogy egy év múlva az eddiginél is sikeresebb évet fogunk zárni.

vissza az elejére


Az új elnök: Nádler József

Nehéz év előtt állunk

Nádler József az egyik legaktívabb tagja a vállalkozói klubnak, ezt mutatja az a statisztika is, amely a klub látogatottságát összesíti. Az újonnan megválasztott elnök egyetlen összejövetelről sem hiányzott az elmúlt évben.

Nádler József– Meglepetésként érte a tagság szavazatainak száma, illetve az elnökség döntése?
– Eddig is aktívan részt vettem a vezetőség munkájában, s némi célzások már korábban elhangzottak, de a bizalom miatt csak köszönettel tartozom a tagságnak. 
– A klub ma már meghatározóvá vált a térség társadalmi és gazdasági életében is. Milyen érzésekkel veszi át most az irányítói szerepkört?
– Kettős érzéssel, hiszen van egy egészséges drukk az emberben, hogy meg tud-e felelni az elvárásoknak és a kihívásoknak. Másrészt könnyű szívvel, hiszen az elnökség munkájában eddig is részt vettem, nagyon jó háttér van mögöttem, s tudok támaszkodni a vezetőség segítségére is. A klubnak van egy határozott célkitűzése, és a Süte Lajos által kialakított irányvonalat kell továbbvinni. Ő megalapozta azt az összefogást, amelyet remélem nekem is sikerül megőriznem az elnökségem ideje alatt.
– Milyen feladatok várnak ebben az évben a klubra?
– A szokásos, a hagyományos rendezvényeken kívül ebben az évben lesznek az önkormányzati választások is és erre szeretnénk egy kicsit jobban koncentrálni. 
– Erősíteni szeretné a klub az eddigi pozícióit?
– Természetesen, hiszen ezáltal is tovább segíthetjük az itt élő közösség és a város helyzetét, szeretnénk aktívabban belefolyni a város életébe, és célunk, hogy képviselőink döntéshozóként is jelen legyenek az önkormányzatban. 
– Nem érheti a klubot az a vád, hogy esetleg pozíciókat kíván szerezni magának?
– Nem. Én hiszem, hogy aki figyelte a vállalkozói klub tevékenységét, az tudja, számunkra az egész térség fejlődése a fontos, és az, hogy Keszthely a kultúrája mellett látványában, tisztaságában, idegenforgalmi kínálatában, közbiztonságában, szolgáltatásaiban is valóban a Balaton fővárosává váljon. Csupán azokba a dolgokba kívánunk pozitívan beleszólni, amelyek a város és lakói életének jobbítását vannak hivatva szolgálni. 
– Vezetett már hasonló létszámú közösséget?
– A balatonkeresztúri betonáruüzemben művezetőként 40 nő munkáját irányítottam, s az sem volt könnyű feladat. Máig büszke vagyok arra, hogy amikor el akartam jönni, a dolgozók szóltak az érdekemben. Úgy érzem, hogy a megfelelő kompromisszumkészség mellett van kellő határozottságom is ahhoz, hogy egy ilyen közösséget – megfelelő segítséggel – irányítsak. De ezt majd a tagság értékeli év közben és majd az év leteltével is. Az az út, amelyet Süte Lajos megalapozott, jó és a tagság is elfogadta. Ezt kell továbbvinni, bár úgy érzem, hogy emberpróbáló egy évnek nézek elébe. 

vissza az elejére


Kiss Gyula a Mozaik üzletpolitikájáról

Új stratégiával az új évszázadba

A gyenesdiási Mozaik Áruházat még 1981-ben alapította Kiss Gyula családi vállalkozásként. Az áruház lassan, de biztosan nőtte ki magát, s ma Dunántúl egyik legnagyobb fürdőszoba és burkolólap szakáruháza, amely az ezredforduló évében szerezte meg az ISO 9002-es minőségbiztosítási tanúsítványt.

– A fejlődés azt mutatja, hogy jó üzletpolitikát választottak. Folytatják ezt az irányt?
– Ezt az évet új stratégiával kezdjük, mert itt is érződik a multiknak a szorítása. Rákényszerültünk mi is arra, hogy rendszeresen tartsunk olyan akciókat, amelyek ide hozzák a vásárlókat. A napokban ültünk le tárgyalni négy olasz gyárral, akik vállalták, hogy első osztályú termékeiket meghatározott négyzetméternyi határig akár 30 százalékkal olcsóbban biztosítják számunkra az akciók idejére. Erre alapozva már meg tudjuk azt tenni, hogy mintegy 6 hetenként kiadjunk egy akciós prospektust a Kereskedők útján lévő 4 áruházzal közösen. Így a gyárakkal karöltve előre tervezhető program szerint tudunk akciókat rendezni. Tehát az akciókat nem az elfekvő árukészleteinkből rendezzük, hanem első osztályú termékekből, ám ezeknél az akcióknál a gyárak is kikötötték, hogy mi is csak a minimális árrést használhatjuk. Ez egy teljesen új üzletpolitika, s a megfelelő marketingmunkával elérhetjük, hogy a vásárlóink a legjobb olasz termékekhez is olcsóbban juthatnak hozzá. Arra törekszünk, hogy az itt lévő 4 áruház egységes stratégia szerint alakítsa az üzletpolitikáját.
Az üzletpolitikához tartozóan a Mozaik Áruház és még két másik cég több gyárral szerződött arra, hogy bérmunkában bizonyos termékeket csak nekik gyártanak a piaci ár alatt. Ezeknek a termékeknek a Mozaik a nagykereskedői szállítója. Ezzel az a határozott cél, hogy az a magyar kereskedői hálózat, amelyik stabil vevőkörrel rendelkezik, talpon tudjon maradni, árban versenyképes tudjon maradni a multik mellett. 
– Ezen a szakterületen hogyan lehet követni a 21. század elvárásait?
– Természetesen követnünk kell a szakmai kihívásokat, s éppen e hét elején rendeztük meg azt a találkozót, amelyre meghívtuk a tervezőirodákat, tervezőket és a kivitelezőket. Itt került bemutatásra az a szoftver, amellyel rendkívül rövid idő alatt el lehet készíteni a burkoláshoz szükséges teljes költségvetést. A szoftver ismeri az ehhez szükséges összes anyag tekintetében a felhasználandó mennyiségeket a ragasztóanyagtól a szigetelőanyagokig. A szoftver megírásához a kereskedők is hozzájárultak, s most lehetővé kívánjuk tenni, hogy a partnereink díjmentesen hozzájussanak, megkönnyítve ezzel a tervezők és a kivitelezők kalkulációs munkáját. E mellett bemutattuk vendégeinknek a kor elvárásainak magas szinten megfelelő új burkolólapokat is. 
Kiss Gyula elmondta, hogy a hazai piacon ma már nagyon magas a műszaki követelmények szintje, s ezt felismerték a gyártók és a kereskedők is. Az elmúlt év elejétől érezhetően eltolódott a kiváló minőségű termékek aránya a középkategóriából a felső-közép kategóriába, ám a kereskedők összefogásának köszönhetően a gyárak jelentős része nem emelte a termékek árát. Ugyancsak az összefogásnak és a forint erősödésének köszönhető, hogy a kereskedők fokozatosan csökkentik az import termékek árát.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online