Kiegészítés

Részlet a jegyzőkönyvből

Ünneplés Hévízen

Veszélyvágta a Nagyváthyban


Levél Tardy János helyettes államtitkártól

Kiegészítés

Lapjuk 2002. március 14-i számának címlapján „ Tovább épülhet a bekötőút” címen cikket jelentettek meg, amelyben Vértes Árpád polgármester úr az alábbi nyilatkozatot tette közzé: „Az ügyben a környezetvédelmi minisztérium helyettes államtitkárával, Tardi Jánossal is tárgyaltak, aki ugyansak megerősítette az építkezés jogszerűségét, hozzátéve: a kérdéses területen véleménye szerint kiszáradóban lévő lápról van szó.”
Nem tartom elegendőnek, hogy Vértes Árpád polgármester úr, kérdésemre a mai napon telefonon cáfolta a neki tulajdonított szavakat. Az idézett mondatnak ugyanis egyetlen szava sem igaz!
A tények a következők: Hegedűs Mihály országgyűlési képviselő úr nem hivatalos megbeszélést kezdeményezett. (A hivatalos ügymenet tudottan más: a természetvédelem elsőfokú, illetékes intézménye, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága. Az ő döntésük megfellebbezhető a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőségen. Ilyenre a mai napig nem került sor. Minisztériumunk tehát az ügy jelenlegi szakaszában intézkedésre nem jogosult, nem illetékes.) Képviselő Úr szakmai konzultációt kért, amelyen részt vettek a BfNP vezetői és illetékes szakértői, képviselő úr, Hévíz város polgármestere és jegyzője, továbbá a KöM Természetvédelmi Hivatal illetékes főosztályvezetője és jómagam. A nem hivatalos szakmai konzultáción tájékoztatást kértem az előttünk addig teljes mértékben ismeretlen ügy előzményeiről. A tájékoztatás során, kérésünkre átadták számunkra az ügy előzményeinek másolatát. A Környezetvédelmi Minisztérium e napokban fogalmazza meg az üggyel kapcsolatos válaszlevelét annak a szervezetnek, akik bedvánnyal fordultak hozzám.
Összegzésül: A környezetvédelmi tárca természetvédelmi helyettes államtitkára, e sorok írója egyetlen szavával se erősítette meg az építkezés jogszerűségét, korábban az ügyről nem is hallott, az alapvető információkat a tőle időpontot kért hévízi delegáció adta át, és végképp nem tette hozzá, hogy milyen típusú lápról van szó. Csupán mellesleg jegyzem meg: a „kiszáradóban lévő lápterület” is láp, amelyet a törvény szigora véd! Egyúttal nyomatékosan kéri, hogy nevével és a KöM Természetvédelmi Hivatal jószándékú, szakmai közreműködésével senki se éljen vissza. Ilyen módon csak a nyilatkozók veszítik el hitelüket a valakik által tudatosan félrevezetett Olvasók előtt! Az ügy korrekt(!) lezárásához, a természeti értékek jövője szempontjából és Hévíz városa számára is megnyugtató, szakmailag hiteles megoldáshoz továbbra is készséggel rendelkezésre állunk.

Dr. Tardy János KöM természetvédelmi helyettes államtitkár

vissza az elejére


Részlet a jegyzőkönyvből

Miután az előző számunkban Tovább épülhet a bekötőút címmel a hévízi testületi-ülésről szóló tudósításunk sokaknak vitára és félreértésre adott okot, az alábbiakban az ülésről készült jegyzőkönyv alapján közöljük dr. Hegedűs Mihálynak az építkezésről, illetve a Környezetvédelmi Minisztériummal e tárgyban történt tárgyalásairól szóló tájékoztatóját.
Megjegyezzük továbbá, hogy írásunk korrekt tájékoztatás volt a képviselő-testület üléséről és az ott elhangzottakról.
Dr. Hegedűs Mihály képviselő: A természetvédelemmel folytatott tárgyalások eredményéről adott tájékoztatást. A hivatal főmérnökével a tárgyalások végeztével konszenzus alakult ki. A PLÓSZ Környezetmérnöki Iroda Bt. részéről készített szakvélemény és terv szakszerűségét megkérdőjelezték. A természetvédelem ugyanis azt kérte, hogy biztosított legyen a víz szabad áramlása a tó felé. Hangsúlyozta, hogy a tó körül T alakban elnyúló utak, amelyek a Festetics korában épültek, elzárják az északi lápterület felszín alatti víz mozgását. Az északi szabadidőközpont bevezető útjába nyomás elosztó anyagok kerültek kihelyezésre, így annak süllyedése minimális szinten várható. Megnevesítette azt is, hogy a víz áramlási iránya északról dél felé halad. A közvetlen felszín alatti vízáramlást a lápszakértők tagadják arra hivatkozva, hogy a láp a vizet nem vezeti. Ebből adódóan a víz felszín alatti mozgása vagy a láp alatt, vagy a láp felett történik. A bekötőútnak a víz áramlása szempontjából nincs szerepe.
Utalt arra is, hogy a tárgyaláson felmerült az építési engedély jogszerűsége is. E vonatkozásban pedig olyan egyezség született, hogy a tekintetben a Zala Megyei Főügyészséghez fognak fordulni azért, hogy a főügyészség adjon írásos véleményt az építkezés jogszerű folytatása érdekében.
Egyetértés volt a tekintetben is, hogy a hivatkozott lápterület legfőbb problémája, hogy ott nincs elegendő víz, kiszáradóban lévő lápterületről van szó. A lápot tápláló vízszint jelenleg 2,5 méterrel a tőzeg alatt található és ha az 1 méter magasságra feljönne, a bevezető út szintjét még akkor sem éri el.
Dr. Kocsis Gyula megyei főügyész-helyettes levelében úgy nyilatkozott, hogy jogerős építési engedély alapján történt az útépítés, befejezése elé akadályt nem gördít. A természetvédelmi hatóságnak pedig nincs beleszólási lehetősége fentiek alapján az út megépítésébe.

vissza az elejére


Ünneplés Hévízen

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 154. évfordulójáról Hévízen is megemlékeztek.

Az ünnepségsorozat a dr. Moll Ká- roly téren álló 1848 – 1956-os emlékmű megkoszorúzásával vette kezdetét, majd a Kossuth- szobornál tartott kegyeletadással folytatódott. A város vezetői mindkét helyen elhelyezték az emlékezés koszorúit.
A városi megemlékezésre a városháza előtti téren, a centenáriumi emlékkő és Gyulai Gaál Miklós zalai honvédtábornok emlékműve előtt került sor. A zászlófelvonást és az ünnepi műsort követően dr. Hóbor Erzsébet helyettes államtitkár, a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében március 15-ét, amely egybeesik a tavaszvárással a legszebb magyar ünnepnek nevezte. Felhívta a figyelmet az utókorra hagyott örökségre, valamint az egységes nemzeti összefogás fontosságára. Dr. Hóbor Erzsébet elmondta, a szabadságharc osztrák-orosz túlerővel történő leverését követő véres megtorlások után 1867-ben, a kiegyezés évében konszolidálódott némileg az ország politikai helyzete. Emlékeztette azonban a jelenlévőket arra, hogy a viszonylagos béke sem tartott sokáig, hiszen csaknem az egész XX. századot – a számtalan tudományos és technikai találmány és felfedezés mellett – a magyar szabadság megcsonkítása jellemezte. Az 1920-as trianoni békediktátum, az 1945-ös szovjetek által történt felszabadítás majd megszállás és a kommunista diktatúra megdöntésére irányuló, de a ‘48-49-es forradalomhoz hasonlóan szintén levert 1956 után, 1989-ben jött el a demokrácia és a függetlenség időszaka. Éppen ezért az előttünk álló XXI. század feladata a szabadság megőrzése.

vissza az elejére


Veszélyvágta a Nagyváthyban

Március elején tartotta soros ülését a keszthelyi önkormányzat kulturális bizottságának ifjúsági munkacsoportja a polgármesteri hivatal dísztermében.

A megjelent vendégeket Maczucza Éva, a csoport vezetője köszöntötte, majd Major Zsolt, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa adott tájékoztatást a város iskoláiban tartott drogmegelőzéssel kapcsolatos előadásokról.
Major Zsolt nemes egyszerűséggel rémisztőnek nevezte a középiskolákban szerzett tapasztalatokat, ahol a fiatalok felvállalják, hogy dohányoznak, alkoholt fogyasztanak rendszeresen, sőt, többen azt is elmondják, hogy kábítószereznek, de szinte valamennyien hozzáteszik: szüleiknek nem szólnak ezekről a dolgokról.
A legnagyobb bűnmegelőzési attrakciót a Nagyváthy szakközépiskolában rendezték meg a közelmúltban, Veszélyvágta címmel. Ennek lényege az volt, hogy a diákok kilenc tanterem között vándoroltak, mindenütt 20 perces előadásokkal várták őket: egyik teremben például balesetmegelőzésről, egy másikban a büntetőjogról, megint másutt egészségügyi témákról, vagy a kábítószerekről kaphattak információkat. A „pörgős” programot a ZMRFK Bűnmegelőzési Osztálya és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) közösen szervezte. 
Az ülés következő napirendi pontjában Fehér Milán, a Városi Diákönkormányzat elnöke számolt be az elmúlt időszak eseményeiről. Kiemelte, hogy első számával jelentkezett Keszthely városi diáklapja, a Pörgető. Az újság bemutatkozó száma februárban jelent meg a KEF támogatásával, ennek következtében a lap közepén drogokról szóló melléklet található. Amint Fehér Milán elmondta, a Pörgető célja az, hogy a keszthelyi diákság egy közös „találkozási pontja” legyen, a tanulók többet tudjanak egymásról, a város tanintézményeinek eseményeiről, programjairól. Az újság diákvezetője Tóth Katalin, a főszerkesztő Kalmár Mónika.
A diákok céljaira rendelkezésre álló pénzeszközökről Milus Lajos, a Művelődési, Ifjúsági és Sportosztály vezetője szólt: elmondta, a képviselő-testület 200 ezer forintot hagyott jóvá a Városi Diákönkormányzat számára, a KEF részéről 800 ezer forint felhasználható. A testület további 100 ezer forintot is elkülönített az ifjúsági őrjárat finanszírozására.
Béres Tibor, az önkormányzat ifjúsági és sportreferense a sportkoncepciót ismertette. Elmondta: idén 12 millió forint a sporttámogatás, a testület elsősorban a tömegsportra, az utánpótlás-nevelésre, a vívók, a futócéllövők támogatására koncentrál elsősorban.

vissza az elejére


Az írásai is kötetbe kerülnek

Fogadás a városházán

Dr.

 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online