Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Balaton Fejlesztési Tanács

Balatoni Regionális Fejlesztési Rt.

Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány


Mikrorégiós Forrásközpont Keszthelyen

Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás

A társulást 1994 júliusában alapította öt települési és a Zala Megyei Önkormányzat. Keszthely és Hévíz mellett Gyenesdiás és Vonyarcvashegy parti települések, továbbá Cserszegtomaj együttgondolkodása révén a következő évben – újszerű, helyi fórumok sorozata után – elkészült a térségfejlesztési koncepció és a megvalósítást célzó Főnix program.

Innen használja a társulás a Nyugat-Balatoni Mikrorégió fogalmát, amely három partner társulással – Tátika-Rezi, Kis-Balatoni, illetve a Lesencétől a Balatonig társulások – jelent deklarált együttműködést az 1995-96-os évektől.
A nem önkormányzati partnerekkel elhatározott párbeszéd is 1996 tavaszától bontakozott ki komolyabban. A következő nyártól ezt igazolta a Kastély utca 5. szám alatti közös iroda, amely számos civil formáció, térségi szereplő fejlődéséhez szolgált az együttgondolkodás színteréül (Térségi Vállalkozói Klubból a Térségi Kamara, a szobakiadó egyesületek, majd a régi terv: a Térségmarketing Kht. létrehozása, stb.).
A Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás és a Nyugat-Balaton együttműködés eredményeként újabb önkormányzatok csatlakoztak, így 1999. végétől 11 tagtelepülés erőösszegzését szervezik.
Az éves akciótervek és a költségvetések keretein belül kiadványok, különféle képzési programok, rendezvények, vásári megjelenés, mikrorégiós képviselet, és a döntéshozók szakmai tanulmányútjai gazdagítják a munkát. Az immár 8. éve működő társulás
– 1996-99 között (Ecos-Ouverture pályázaton nyert Phare támogatással) elkészítette az „Armos” örökségvédelmi europrojektet, végig együttgondolkodva görög, spanyol és lengyel partnerekkel.
– Folyamatosan dolgozik a helyi értékek számbavételén, szorgalmazza a megóvásukat (Szt. István egyetemi gyakorlatok),
– Elkészítette a kistérségi turizmus termékfejlesztési tervet.
– Francia segítséggel kifejlesztette a később (sajnos) megtorpant RIGO projektet, a turizmus speciális mérőrendszerét.
– Phare-CBC támogatással 1999-ben megújította a térségfejlesztési stratégiát.
– Bő két év alatt 2001-re túljutott a SAPARD vidékfejlesztési programozáson.
A társulás menedzsmentje maga is rendszeresen pályázik, de az elérhető pályázati lehetőségekről a helyi önkormányzatoknak, a térségi gazdaság szereplőinek, civil szervezeteknek is tájékoztatást kínál. Az új irodában kapott helyet Horváth Krisztián, a Miniszterelnöki Hivatal kistérségi megbízottja, Kaczur Zsuzsanna, az FVM támogatással munkába állított vidékfejlesztési menedzser és Bubla Zoltán térségmenedzser, aki kezdetektől szervezi a különösen sokszínű párbeszédet a számos érdekelt partner és a közreműködők között. A Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke Szalóky Jenő.
A megyei és a régiós diplomácia, a terület-, illetve a vidékfejlesztés és a turizmus intézményrendszeréhez kapcsolódás különösen az elmúlt 2-3 évben vezetett igazán komoly pályázati sikerekhez, a tagtelepülések infrastrukturális és más fejlesztési céljai megvalósítását segítve. A konzorcium vezetőjeként a társulásban továbbra is hangsúlyos az a kohéziós szerep, amely elősegíti a Nyugat-Balaton társadalmi-gazdasági fejlődését. 

vissza az elejére


Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A kamara szolgáltató irodája a megyei kamara egyik területi egységeként működik. A Keszthely Térségi Szervezet 1997-ben alakult, majd az önkéntes tagság bevezetése után újjászerveződött. Elsődleges célja és feladata a térségbeli vállalkozások érdekeinek képviselete, a velük való közvetlen kapcsolattartás, a térség gazdaságának fejlesztése.

A kamara Keszthely Térségi Szervezete szoros együttműködést alakított ki az önkormányzati szervekkel, az érdekképviseletekkel, a városban lévő intézményekkel. A hatóságokkal is hasonlóan jó kapcsolatot sikerült kiépíteni. A kamara fontos feladatának tekinti a vállalkozások felkészítését az Európai Uniós csatlakozásra.
Az iroda az alábbi szolgáltatásokkal áll tagjai rendelkezésére:
– Üzleti kapcsolatok fejlesztése (üzletember találkozók, ajánlatok közvetítése kül– és belföldre, partnerközvetítés, piaci információk).
– Rendezvények szervezése (előadások, szakmai klubok, stb.).
– Általános gazdasági érdekérvényesítés, helyi és megyei szinten.
– Általános EU tájékoztatás, EU-s rendezvények az Európai Információs Ponttal közösen.
– Pályázati figyelő (pályázati lehetőségek, tájékoztatók, Széchenyi-terv).
– Hatósági típusú feladatok (okmányhitelesítés).
– Egyéb szolgáltatások (kamarai lap, irodai szolgáltatások, Internet hozzáférési lehetőség, CD jogtár, E-mail levelezés, Telepiac Portál szolgáltatás).
Az iroda munkatársai: Pliskó Józsefné és Szabó Tiborné
Telefon: 83/510-100
Ügyfélfogadás hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, pénteken 8-tól 14 óráig.

vissza az elejére


Balatoni Integrációs Kht.

Balaton Fejlesztési Tanács

A Balaton Fejlesztési Tanács a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet fejlesztésére jött létre a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. és azt módosító 1999. évi XCII. számú törvény szerint.

Feladata, hogy összehangolja a kormányzat, a regionális és a megyei területfejlesztési tanácsok térséget érintő területfejlesztési tevékenységét. Vizsgálja és értékeli a térség és környezete társadalmi, gazdasági és ökológiai helyzetét, a felhasznált információkat és a vizsgálatok eredményeit az érintett területi információs rendszer rendelkezésére bocsátja. Koordinálja a Balaton ökológiai állapotának védelmére, a vízminőség javítására irányuló intézkedéseket, fejlesztéseket, beruházásokat, az ipari és a mezőgazdasági eredetű szennyezések csökkentésére, kezelésére és a szennyező hulladékok gyűjtésére irányuló programok kidolgozását.
Elősegíti a közegészségügyi feltételek javítását az üdülőkörzetben. Kidolgozza az országos és megyei koncepciókkal összhangban a térség hosszú távú területfejlesztési koncepcióját, azok megvalósítása érdekében pénzügyi terveket készít, valamint hazai és külföldi forrásokat keres. Megállapodásokat köt az érintett tárcákkal, a fejlesztések megvalósításáról pályázati keretben dönt, s ellenőrzi a források felhasználását. 
A BFT és a civil szervezetek kapcsolata:
A sokszínű és heterogén közösségek működésének elősegítése, tevékenységük támogatása és összehangolása eredményesebbé teheti a régió fejlesztését és kohéziójának erősítését.
Fontos a szerepük:
– a „Balaton-tudat” kialakításában,
– a környezeti kultúra és az ökológiai szemlélet kapcsolatának erősítésében,
– a környezeti tudat és magatartás formálásában.
A BFT arra törekszik, hogy a civil szervezeteket ellássa információkkal, elősegítse fejlődésüket, rendszeres megbeszélésekkel biztosítsa az együttműködést, hogy az mindkét fél számára előnyös legyen saját céljaik elérése érdekében.
A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot 2000. január 1-jén a Balaton Fejlesztési Tanács alapította azzal a céllal, hogy a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet szereplői összefogásával a térség komplex fejlesztési programjait koordinálja, irányítsa, operatív feladatait ellássa az üdülőkörzet fejlesztési programja alapján. A Balatoni Integrációs Kht. munkájával tevékenyen hozzájárul, hogy a 164 települést magába foglaló térség Magyarország és Európa egyik legsikeresebb, legvonzóbb régiója legyen az itt élők, az ide látogatók és a befektetni szándékozók számára egyaránt.
A kht. feladatai:
– hosszú és középtávú fejlesztési programok, stratégiák, koncepciók kidolgozása,
– koordinálja a térségre irányuló kutatásokat, elsősorban a vízminőség, a környezetvédelem és a társadalomtudományok területén,
– menedzseli, koordinálja és támogatja a térség fejlődését elősegítő projekteket, a helyi és kistérségi kezdeményezéseket,
– hazai és külföldi forrásszerző pályázatokat készít, irányítja és ellenőrzi a pályázatok útján szerzett források felhasználását,
– létrehozza és folyamatosan frissíti a térségre vonatkozó gazdasági-társadalmi információs rendszert, amely nemcsak a vízminőség, a környezetvédelem, a területfejlesztés szempontjából fontos, hanem lényeges információkat ad a turizmus, az oktatás, a hazai és nemzetközi pályázatok számára is.
A kht. kapcsolatai más szervekkel:
– partneri kapcsolatot alakít ki a régió lakosságával, az üzleti szereplőkkel, a helyi, települési, megyei döntéshozó szervekkel,
– erősödő szerepet vállal a térség fejlesztésében érdekelt regionális és kormányzati szervezetek közötti koordinációban,
– szoros kapcsolatot alakít ki a dunántúli régiókkal, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottsággal és a civil szervezetekkel.

vissza az elejére


Balatoni Regionális Fejlesztési Rt.

A Balatoni Regionális Fejlesztési Rt. stratégiai célja a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben a hazai piacot képviselő, egyre szélesebb vállalkozói kör erősítése, fejlesztési folyamatainak felgyorsítása, melyet évente egyre nagyobb összegű befektetéssel valósít meg. A társaság kimunkált üzleti konstrukciói rugalmasan alkalmazkodnak az eltérő és változó vállalkozói igényekhez, s ily módon eredményesen segítik a vállalkozások technikai színvonalának javítását. Az eredményes együttműködést számos, a társaság forráslehetőségeit kihasználó, s ennek révén egyre erősödő vállalkozás bizonyítja.

 A társaság célja, hogy a vállalkozásokkal kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatokat hozzon létre. A befektetések nem függnek a vállalkozások tevékenységi körétől, így az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi vertikum mellett az egészségügyi, oktatási és kulturális szolgáltatások területéről is jelentkezhetnek üzleti partnerek. Az utóbbi időben a társaság befektetései iránt önkormányzati igény is mutatkozik.
A BRF Rt. működésének tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalkozásokkal kötött üzletek eredményeként fokozatosan nőtt az ügyfelek száma, ismertsége fokozódott. A tőkebefektetések révén a vállalkozók forráslehetőségei javultak, a likviditási gondok enyhültek.
A meglévő, illetve újonnan alakuló vállalkozások tőkebefektetéseihez, fejlesztéseihez, beruházásaihoz a társaság tőketársulás révén biztosít forráslehetőséget. Az üzleti kapcsolat megszűnte után az üzletrészeket megtestesítő tulajdonrészek a vállalkozások részéről visszavásárlásra kerülnek, mindez pedig a BRF Rt. számára újabb befektetésekre ad lehetőséget.
A Balatoni Regionális Fejlesztési Rt. eredményesen segíti a vállalkozások eszközvásárlásait is.
A társaság befektetői tevékenysége profitorientált. A vállalkozásoknak a jövőbeni kötelezettségeire vonatkozó döntések a futamidő figyelembevételével, a vállalkozások eredményprognózisa alapján történik. A beérkezett befektetési ajánlatok bírálata széleskörű információgyűjtést követően egyedileg történik. 
A társaság rész vesz a Balaton térségének területfejlesztési munkájában is, térségi területfejlesztési koncepciók, projektek és pályázatok kidolgozásával. A BRF. Rt. tevékenységi körébe tartozik a Széchenyi-terv programcsomagjaival kapcsolatos pályázati információk eljuttatása a pályázókhoz, valamint azok széleskörű segítése.
Az irodát dr. Kovács László vezeti.
Ügyfélfogadás hétfőn és csütörtökön 10 és 12 óra között.
Telefonszámok: 83/311-860, 83/510-839, 30/939-8160

vissza az elejére


Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványt a Zala Megyei Önkormányzat, mint egyedüli alapító hozta létre 1992-ben. A tényleges tevékenységet 1993-ban kezdte meg, s Keszthelyen 1994. óta működik az irodája. 

Az alapítvány célkitűzése a megyében működő kis– és középvállalkozások kialakulásának, életben maradásának és növekedésének támogatása, versenyképességük és piaci kapcsolataik fejlesztése, magas színvonalú megfelelő és hozzáférhető szolgáltatások nyújtásával. A megvalósításhoz szükséges anyagi forrásokat részben a Gazdasági Minisztérium GFC forrásai, részben az EU Phare programja, részben saját bevételeik adják.
Fő tevékenységeik: 
– Szaktanácsadás: Általános információs tanácsadás az ügyfelek részére, de speciális tanácsadási igényeket is kielégít az MVA, felkészült munkatársai és a külső szaktanácsadói hálózat segítségével.
– Mikrohitel biztosítás: A Mikrohitel Program célja a kisvállalkozások támogatása pénzügyi segítségnyújtással elsősorban azon a speciális területen, ahol a kisvállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok jelenleg nem tudják kielégíteni. A program másik célja, hogy a támogatás eredményeként ezek a vállalkozások mihamarabb a kereskedelmi bankok ügyfeleivé váljanak. A jelenleg felvehető mikrohitel maximális összege 6 millió forint, kamata a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. 
– Képzések tartása, szervezése: Ennek célja a kezdő és a már működő vállalkozók ismereteinek, szaktudásának bővítése. A képzések fő területei: – vállalkozási ismeretek, – marketing ismeretek, – turisztikai képzések, – egyéb, igény szerinti képzések. A következő április hónapra tervezett vállalkozói képzés helyszíne Hévíz. Témái: a pénzügyi-gazdasági, marketing és projekt vezetési ismeretek. Jelentkezni a keszthelyi ZMVA irodában lehet. 
– Faipari klaszter kialakítás: A nemzetközi tapasztalatokat, a gazdaságfejlesztési célokat és a nyugat-magyarországi régió adottságait figyelembe véve a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szervezésében megalakult a Pannon Fa– és Bútoripari Klaszter.
Alapítványunknál 2000-ben bevezetésre került az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer.
Telefon/fax: 83/510-905 Ügyfélfogadás: hétfő – csütörtök 8-tól 15, pénteken 8-tól 12 óráig.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online