Megújult posták

Tervben a kórház átalakítása

Öt éve veretlenek

Otthon az idősekért

Öko-modellház holland támogatással

Három kisvonat járna


Avatás Alsópáhokon és Keszthelyen

Megújult posták

Két megújult postahellyel gyarapodott a Pécsi Postaigazgatóság, amelyeket a közelmúltban avatott fel Manninger Jenő, a postát felügyelő Közlekedési és Vízügyi Minisztérium államtitkára, valamint Kalmár István, a Magyar Posta Rt. elnök vezérigazgatója. Alsópáhokon egy teljesen megújult postát avattak, Keszthelyen pedig az informatikai alaprendszeren nyugvó Integrált Posta Hálózat, az iPosta bevezetését adták át jelképesen a nagyközönségnek.

Keszthelyen Manninger Jenő, Kalmár István és dr. Szabó Imre vágták át jelképesen a szalagot.Két hónap alatt valósult meg az 1200 lakosú Alsópáhokon a régi postaépület teljes külső és belső rekonstrukciója, beleértve a teljes villamos, gépészeti és a belsőépítészeti munkálatokat is. Mindezt mintegy 12 millió forintos beruházással a Magyar Posta Rt. teljes egészében saját forrásból finanszírozta. Az épületben lévő egykori szolgálati lakásból pedig a legmodernebb technikával felszerelt TelePostaház került kialakításra. A háznak köszönhetően ma már lehet internetezni, faxolni, fénymásolatot készíteni, e-mailt küldeni, játék és ismeretterjesztő programokat használni, szkennelni, és mindazt, amit a számítógépek szolgáltatásai lehetővé tesznek. Lázár László polgármester a település lakói nevében mondott köszönetet a beruházás megvalósításáért, amely a nyári vendégforgalom okán különös jelentőséggel bír egy olyan településen, ahol a vendégfogadó helyek száma erősen közelít a lakosság lélekszámához.
Keszthely központi postáján a megyében elsőként került bevezetésre az „iPosta”, azaz az integrált posta hálózat, amellyel – mint Kalmár István vezérigazgató mondta – a Magyar Posta a nagy ugrás stratégiájának megfelelően bevezette a legmodernebb informatikai, technológiai alaprendszert. A munkahelyek mindegyikét ellátták az új típusú szolgáltatások hátterét biztosító számítógépekkel. Ennek eredményeképpen az ügyfelek gyorsabb és jobb kiszolgálása válik lehetővé, s nem különülnek el funkciók szerint az ablakok, mindegyiknél teljes körűen lehet intézni a dolgainkat, a levél feladásától a pénz befizetéséig. Keszthely polgármestere, dr. Szabó Imre az idegenforgalom okán is nagyra értékelte a technikai váltást, amely az új évezred elvárásaihoz közelít a szolgáltatások szerint. Mint mondta, a posta keszthelyi épületének külső megjelenése és a szolgáltatások magas színvonala okán méltán nevezhető az intézmény postapalotának.

vissza az elejére


Élnek a törvény adta lehetőséggel

Tervben a kórház átalakítása

Az elmúlt év decemberében megjelent intézményi törvény alapján a keszthelyi kórház vezetése tervezi a nonprofit közhasznú társasággá való átalakulást. Az átszervezéssel kapcsolatban rendezett összdolgozói fórumon a törvény lehetőségeiről dr. Ivády Vilmos, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára, az Európai Unió piaci alapon működő egészségügyi szolgáltatásairól pedig dr. Szutrély Péter, Németországban dolgozó főorvos tartott előadást.

– A törvény milyen kereteket biztosít az átalakuláshoz?
– Az államnak alkotmányos kötelessége az egészségügyi ellátás biztonságáról és finanszírozhatóságáról gondoskodni – mondja dr. Ivády Vilmos. – A privatizáció esetén is biztosítani kell az állampolgároknak a megfelelő ellátást, s az intézményi törvény garanciákat fogalmaz meg arra, hogy az átalakítást követően is biztosítva legyen ez. Ezért a törvény megfogalmazza, mit szabad, és mit nem a privatizáció során, tehát a korábbihoz képest ez egy szabályozó törvény, amely az eddigi szabályozatlanságot foglalja keretbe.
– Miért jó a kórházaknak ez az átalakítás?
– Elsődlegesen azért, mert egy közhasznú társaság nem egy költségvetési intézmény. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodás jellege is a gazdálkodó szervezetekére hasonlít, a kht. szabályai szerint működik, ugyanakkor közhasznú feladatokat lát el, azaz nonprofit. Tehát a menedzsment jobban sarkallja a hatékonyabb munkavégzést, másrész tágabb lehetőségeket ad, mind a dolgozóknak, mind a betegeknek abban, hogy innovatív dolgokat valósítsanak meg. Nem kell külön a tulajdonos hozzájárulása, egy kht. menedzsmentje sokkal szabadabban dönt számtalan kérdésben, így például a hitelfelvételben, vagy bevonhat tulajdonostársakat, szolgáltatásokra köthet szerződéseket, és még sorolhatnám. Tehát megnő az a szabadság a kórházak számára, hogy adott pénzösszegből jobb minőségű ellátást biztosítsanak. Ez persze nem jelent többlettámogatást, ez a költségvetés feladata.
– Mindez a betegek számára nem drágítja a szolgáltatást?
– Ez kérdésnek jogos, de aggodalomra nincs ok, mert a társadalombiztosítási rendszer továbbra is finanszírozza a lakosság helyett az ellátásokat, továbbra is garantált az ingyenes ellátás. Itt inkább az a lehetőség áll fenn, hogy olyan szolgáltatásokat is bevezessenek, amelyre eddig nem volt lehetőség, főleg, ha versenyhelyzet alakul ki egyes kórházak között. 
A kórház igazgatója dr. Szenkovszky Adrienne elmondta, hogy elsősorban egy szemléletváltásnak kell bekövetkeznie, hogy a piacgazdaságban a kórház is egy valós szereplővé válhasson. Nem csak a szolgáltatást kell magas színvonalra emelni, hanem a fedezetet is e gazdasági körülmények között kell előteremteni. A jelenlegi költségvetési körülmények gúzsba kötik a kórházat, s a kht. keretei között egyebek mellett az amortizáció is beépíthető a rendszerbe. A dolgozók körében az egyik sarkalatos pont a közalkalmazotti lét megléte, ám az átalakítás okán sem kell attól tartaniuk, hogy az utcára kerülnek. 
– A fórum csupán tájékoztató jellegű volt, vagy az átalakulás első lépése?
– Tulajdonképpen ez utóbbi, hiszen senki előtt nem kétséges, hogy az intézményt át kell alakítani – mondta az igazgatónő. – Ez egy gazdasági kényszer, mert másként a konszolidáció nem tud beépülni a mi működtetési rendszerünkbe. 
A finanszírozás a továbbiakban is teljesítményarányosan érkezik, a szolgáltatások színvonalának és választékának bővítésével lehet gyarapítani a forráslehetőségeket. Mint elhangzott, csak az a kórház foglalkozhat gazdasági kérdésekkel, ahol jó az ellátás. Dr. Szutrély Péter az európai ellátások tapasztalatairól szólva egyebek mellett elmondta, hogy sajnos monetáris világban élünk, s minden intézménynek ebben a struktúrában kell dolgoznia. A hazai körülmények között is meg kell találni azokat a szolgáltatásokat, amelyekhez a régió egyéb adottságai is csatolhatóak. A világban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a rehabilitáció mellett a prevenciós metódusok, s meg kell vizsgálnia a keszthelyi kórháznak is azokat a lehetőségeket, amelyekben a legjobb szolgáltatásokat tudja nyújtani. Természetesen ehhez az orvosok körében is szemléletváltásra van szükség, de a prevenciós szolgáltató típusú egészségügyi ellátáshoz itt Keszthelyen és térségében minden adottság megvan, a túrázási lehetőségektől a lovaglásig, a Hévízi-tó adottságaitól a csodálatos klímáig. 

vissza az elejére


Öt éve veretlenek

Ha egy iskolában vagy bármilyen más intézményben, csapatban több éve tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek, annak három oka lehet: vagy a növendékek, tanítványok nagyon tehetségesek, vagy a felkészítő tanár – sport esetén az edző – jól felkészült, vagy mindkettő...

A Csokonai ÁMK-ban alighanem a harmadik variációról van szó. Kerek öt éve folyamatosan az ott tanuló diákok nyerik ugyanis a Bod Péter könyvtárhasználati tanulmányi versenyt – ráadásul megyei szinten. A versenyt minden tanévben az Oktatási Minisztérium hirdeti meg általános- és középiskolai tanulók könyvtárhasználati ismereteinek bővítése céljából. A visszatekintésből kitűnik, hogy a ‘97-’98-as tanévben Perkó Zoltán, rá egy évre Gyergyák Balázs szerezte meg az első helyet. A ‘99-2000-es tanév a Kancsal Ákos – Huszti András duó győzelmét hozta, majd egy évvel később a Barna Zsófia – Kancsal Ákos alkotta páros végzett a dobogó legfelső fokán. Az idei esztendőben az előbbi kettős lány tagja is megszerezte második elsőségét, hiszen ezúttal egyedül vihette el a pálmát a megmérettetésen Barna Zsófia.
Mint azt Mészáros Ritától, az iskola tanító-könyvtár szakos tanárnőjétől megtudtuk, a versenyzőknek először egy tesztet kell kitölteniük. Majd azt követően a gyakorlati feladatok során a kézi könyvtárban oldanak meg úgynevezett referensz kérdéseket, valamint a katalógus segítségével könyvkeresés a feladat a szabadpolcos részen.

vissza az elejére


Otthon az idősekért

Manapság magyarnak lenni valahogyan divat lett, mint ahogy közhely lett a hazafi szavunk is. Sokat beszélünk külföldre szakadt hazánkfiairól és azokról, akik hazatelepültek, nem felejtették el származásukat. Ismerek egy urat, aki Erdélyből sok-sok évvel ezelőtt „szakadt” ki rögös úton, egészen Amerikáig és egy percig sem felejtette el hová tartozik, nem felejtette el a nyelvet, de még a gyermeke, unokái sem. Hát ilyen ember Molnár Rudolf, aki Floridában, Sarasotában él. Egész életében egyetlen dolog éltette, hazajönni az anyaországba és tenni valamit. Elérte amit akart, ingázik Florida és Keszthely között, mintha csak a szomszédban lakna.

– Molnár úr, mi ez a tűz, ami ragyog a szemében?
– Most éppen az, hogy talán sikerült, amit annyi éve szeretnék, otthont adni másoknak. Sokszor megfordultam Floridában idősek között, s láttam milyen körülmények között élnek otthonokban saját akaratukból. Elvegyültem köztük és tapasztalhattam, hogy jól érzik magukat, egy percig sem unatkoznak, mindenük megvan, megtarthatták identitásukat.
– Magyarországon bizony ez nem mondható el.
– Igen én is észrevettem, s ahogy tehettem vásároltam egy eladó szállodát és elhatároztam, hogy igenis lehet Magyarországon is hasonló színvonalú idősek otthonát létesíteni. Hála Istennek már vannak nagyon szép és kultúrált intézetek, mert körülnéztem az országban. Az is igaz, sokan elriasztottak, nehogy belevágjak, mert igen kockázatos vállalkozás. Számtalan rossz példát említettek, talán a legrosszabb pont itt a közelben volt.
– S mégis?
– Csakazértis. Balatongyörökön a Hotel Borbála eladó volt és szerintem igazán alkalmas lesz arra, hogy Borbála Otthon legyen. Megkezdtük az előkészületeket, szakembert kerestünk és találtunk, áttanulmányoztuk az ide vonatkozó jogszabályokat.
– Mikorra tervezik a nyitást?
– Először a nagyon szigorú engedélyezési eljáráson kell túljutnunk, s biztosítani a lehetőséget a maximális kényelemhez. Remélem 2-3 hónapon belül minden rendben, s szeptemberre telt házunk lesz, körülbelül negyven fő jelentkezését várjuk.
– Terveik?
– Az ötszöri étkezés, orvosi és nővéri állandó ügyelet mellett igyekszünk igazi luxuskörülményeket biztosítani, szauna, szolárium, kulturális, rekreációs programok, de sorolhatnám estig annyi tervünk és elképzelésünk van.
– Nem lesz ez egy kicsit amerikai?
– Magyar lesz, amerikai minőségben, de csakis magyar szokásokkal, lehetőségekkel, főleg elérhető árakkal; bár nem lesz olcsó, azonban körbenézve az országban, nem leszünk drágábbak a legújabb budapesti gondozóháznál, pedig az Buda legszebb helyén van.
– Ez meg a Balaton legszebb helyén.
– Igen Balatongyörök csodálatos, pár méterre a Balaton. Szeretnénk az önkormányzattal szoros kapcsolatot kialakítani, majdani lakóinkat bevonni a község életébe, s viszont, a falu lakóit is rendezvényeinkbe. Célunk a nyugalom, a szeretet, a megértés és a maximális kényelem biztosítása. Tudja, ötvenhat éves vagyok. Olyan idősek otthonát szeretnék, hogyha esetleg már nem tudjuk ellátni igazán a feleségemmel magunkat és nem szeretnénk rászorulni senkire, nyugodt szívvel választhassam a majdani Borbála Otthont. 

vissza az elejére


Öko-modellház holland támogatással

Február 28-án a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület látta vendégül a holland testvérvárosi küldöttséget, a szintén holland NOVEM és a hazai Energiaközpont Kht. szakembereit. A résztvevők a leendő keszthelyi öko-modellház megvalósításáról tanácskoztak.

Az egyesület a közelmúltban elkészítette a modellház 1:100 léptékű terveit, amely valamennyi érdekelt tetszését elnyerte.
A Delden-téren felépítendő létesítményben bárki megtekintheti majd, hogyan hasznosítható az aktív és a passzív napenergia, a csapadékvíz, a fürdőszobai meleg szennyvíz hőenergiája, hogyan valósítható meg a szelektív hulladékkezelés. A holland partner képviselői elmondták: kormányuk elindított egy olyan programot, amelynek célja, hogy Magyarországon, Litvániában és Lengyelországban megismertesse és népszerűsítse a fenntartható építés gondolatát. Ennek alapelve: az épületeket úgy tervezik, hogy energiafelhasználása minden szempontból – beleértve a környezetvédelmet is – a legoptimálisabb. A hollandok úgy nyilatkoztak, hogy a keszthelyi ökoház a magyar program demonstrációs épülete lesz.

vissza az elejére


Három kisvonat járna

Már két ülésen sem tudott állást foglalni a hévízi képviselő-testület újabb Dottó-vonatok indítása ügyében. Amint arról korábban már írtunk, a jelenlegi szerelvény üzemetetője újabb vonat indítását kérvényezte, ám egy újabb társaság is hasonló kéréssel fordult az önkormányzathoz. Mivel a képviselők ötven-ötven százalékos arányban szavaztak egyik, illetve másik társaság javára, a kérdés nyitott maradt.

 A közelmúltban azonban a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese levélben figyelmeztette az önkormányzatot, hogy az a határozata, mely szerint az autóbusz pályaudvar kitelepítéséig nem engedi újabb Dottók indítását, indokolatlanul megkülönbözteti a piac gazdasági szereplőit, arról nem is beszélve, hogy a határozat ütközik a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi törvény alapelveivel. Éppen emiatt az önkormányzatnak harminc napon belül vissza kell vonnia tiltó határozatát, és újra kell tárgyalnia a kérdést.
E levélnek eleget téve a testületben ismét szavazásra került sor. A döntés értelmében pedig mindkét társulat indíthat kisvonatot a városban, így tehát hamarosan három szerelvényről is megtekinthetik a várost a Hévízen pihenők.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online