Átvette megbízólevelét

Balatoni évadnyitó

Több ezer diák a Helikonon

Pályázati mérleg

Elhunyt Hegedüs László


Átvette megbízólevelét

Május 2-án a keszthelyi polgármesteri hivatal dísztermében átvette megbízólevelét Manninger Jenő, a térség újonnan megválasztott országgyűlési képviselője.
Dr. Bakonyi Károly, a helyi Választási Bizottság elnöke nyitotta meg az ünnepi ülést, s bizonyítékul arra, hogy „minden szentnek maga felé hajlik a keze”, megkérte Manninger Jenőt, hogy a lakosság érdekeinek képviselete mellett fordítson különös figyelmet a borosgazdák helyzetére.
A képviselő megköszönte a Választási Bizottság munkáját és a szavazópolgárok bizalmát, akik lehetővé tették, hogy e térségben ő képviselje a választók érdekeit.
Végezetül dr. Bakonyi Károly is köszönetet mondott a bizottságnak, a Választási Iroda munkatársainak, Vincze Józsefné dr. jegyzőnek a gyors, pontos munkáért.
Felvételünkön Manninger Jenő átveszi a megbízólevelet dr. Bakonyi Károlytól.

vissza az elejére


Megkezdődött a X. Balaton Fesztivál 

Balatoni évadnyitó

Május első napján minden együtt volt ahhoz, hogy a Balaton Fesztivál nyitányaként megrendezett balatoni évadnyitó emlékezetessé sikeredjen. Ragyogóan sütött a nap, a tavon a sziporkázó napsütésben cikáztak a vitorlások, s a parti sétányok a kiültetett virágokkal szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak. A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a majorettek mindehhez csak fokozták a majálisra való ráhangolódást.

Lasztovicza Jenő és Szabó Imre koszorúzták meg a Balatont.A Himnusz hangjaira kúszott fel a móló előtt álló zászlórudakra a Borbarát Hölgyek Egyesülete tagjainak közreműködésével nemzeti lobogónk mellett Keszthely és a Balaton Fesztivál zászlaja. A megjelent több száz érdeklődőt dr. Szabó Imre, Keszthely polgármestere köszöntötte.
– Egy új, reményt keltő és izgalmas évad előtt állunk – kezdte a polgármester. – Tíz éve, hogy évente megrendezzük a Balaton Fesztivált is. Reménykeltő az évad azért, mert olyan fejlesztések zajlottak az elmúlt esztendőben és ebben az évben is, amelyek ezt sugallják. Teljes egészében megújult a móló, s ezt a felújítást a Balatoni Hajózási Rt. végezte. Az rt-nek ma már Keszthely városa is valós tulajdonosa. A város legnagyobb fejlesztése a színház és konferenciaközpont, amely elkészült, s befejezéséhez közeledik a műszaki átadása is, s a Helikonra érkező diákok próbaüzem jelleggel már igénybe is fogják venni. Sorolhatnám még azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a város tesz annak érdekében, hogy fokozódjon Keszthely vonzereje. Hogy milyen lesz az előttünk álló szezon, az alapvetően rajtunk múlik. Azon, hogy az ide látogató vendégek ne csalódjanak a szálláshelyekben, az éttermekben, a város külső megjelenésében. Ebben nem csak a vendégforgalomban érintett vállalkozói rétegnek van feladata, hanem minden keszthelyi polgárnak. A hazai, vagy külföldi vendég akkor elégedett, ha otthon érzi magát, és ebben mindannyiunknak feladata van. Igazi vendéglátóknak kell lennünk, s kifelé is azt kell sugározzuk, hogy mi magunk is jól érezzük magunkat ebben a városban, s ehhez összefogásra van szükség. Nem hiszem, hogy sikeres lesz az idény Keszthelyen, ha nem lesz sikeres a kistérségben, s az egész balatoni régióban. Ehhez szükséges az egész térség összefogása. Izgalmas lesz az idény abból a szempontból is, hogy az elmúlt esztendőkben megnyilvánult, eddig soha nem látott mértékű állami támogatás vajon fokozódik-e, vagy legalább szinten marad. A parti települések vezetői, a térség meghatározó szervezetei mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg. 
A balatoni évadot Lasztovicza Jenő, a leköszönő országgyűlés idegenforgalmi bizottságának alelnöke, országgyűlési képviselő nyitotta meg.
Szólt azokról a kormányzati intézkedésekről, amelyek források mellérendelésével előírták a Balaton körbe-csatornázásának megvalósítását. Ez alapvető feltétele az idegenforgalom fejlesztésének. A Balaton eddig soha nem látott forrást kapott turisztikai termékfejlesztésre, kikötők, kerékpárutak építésére, a horgász- és a borturizmus fejlesztésére. Mint mondta, a kultúránk olyan szerves része az idegenforgalmunknak, amelyért még sokat kell tennünk, hogy a világ minden táján megismerhessék. El kell érnünk, hogy a Balaton és a gyógyturizmus mellett a kultúránk is komoly vonzerőt jelentsen. 
A Szózat hangjait követően a meghívott vendégek körével futott ki a Csobánc motoroshajó, hogy fedélzetéről Lasztovicza Jenő és dr. Szabó Imre közösen megkoszorúzzák a Balatont, megnyitva ezzel a 2002-es balatoni évadot. 
A jó időnek is köszönhetően a majálisi hangulat már a délelőtt során is közelítette a tetőpontot, s a délután folyamán a zenepavilonnál felállított színpadon a város és a térség tánccsoportjainak műsorával ez tovább fokozódott. Este a Mistic együttes szolgáltatta a szezon első szabadtéri báljához a zenét, s a több ezres vendégsereg gyönyörködhetett e mellett a már hagyományos tűzijátékban is.

vissza az elejére


Tehetségek a kulturális seregszemlén

Több ezer diák a Helikonon

A Dunántúl 131 középiskolájából – a helyieken kívül – érkezett Keszthelyre az a több mint négyezer diák, akik az idei Helikoni Ünnepségek 18 művészeti kategóriájában versengtek a helyezésekért és a díjakért. A kétévente megrendezésre kerülő rendezvény ma a középiskolás diákság legnagyobb kulturális seregszemléje.

Dr. Festetics György meggyújtja a helikoni lángot.Az ünnepség a Helikon Kastélymúzeum udvarán álló Festetics György-szobor megkoszorúzásával kezdődött, ahol az alapító neves örökségére emlékezve dr. Czoma László köszöntötte a fiatalságot. Tar Ferenc történész, a rendezőbizottság elnöke Festetics Györgyről szólva felidézte munkásságát, s a magyar kultúra felvirágoztatásáért tett számos, nemes cselekedetét. A helikoni diákság innen a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a mazsorett csoport vezetésével vonult fel a Helikon parkban 1921-ben felállított Helikoni-emlékműhöz, ahol Dukai Takács Judit: Serkentés a magyar múzsákhoz című versének elhangzását követően dr. Szabó Imre, Keszthely polgármestere köszöntötte az ifjúságot. Mint mondta, Keszthely nem csak diákváros, de a Helikoni Ünnepségek alatt a kultúra városa is, s a rendezvények még jobban kihangsúlyozzák annak idegenforgalmi, vendéglátói szerepét is.
Dr. Festetics György, a grófi család Bécsben élő leszármazottja, a rendezvény védnökeként köszönettel szólt az egykori Helikonok hagyományainak ápolásáról, majd a helikoni láng meggyújtásával útjára indította a három napon át tartó kulturális seregszemlét. 
A megnyitó részeként került felavatásra a Nők a Balatonért Egyesület által készíttetett, Dukai Takács Judit emlékét felidéző márványtábla a Helikoni-emlékmű mellett. Köszöntő szavaiban Simonné Zákonyi Tünde elnökasz-szony emlékezett a XIX. századi magyar irodalom legérdekesebb női képviselőjére. Erre az alkalomra jelentette meg az egyesület a kiskönyvtár sorozatában Cséby Géza: Dukai Takács Judit a Balaton-vidék egyik korai tájleírója című munkáját. Az emléktáblát Manninger Jenő államtitkár, országgyűlési képviselő leplezte le. Az ünnepséget követően kezdődtek meg a különböző helyszíneken a versenyprogramok, s a Helikon ideje alatt a helyi közönség és a diákság számos versenyen kívüli programon vehetett részt Keszthelyen és a környező településeken is. 

vissza az elejére


Több mint egymilliárd forint

Pályázati mérleg

Keszthely város önkormányzata áttekintette a polgármesteri hivatal által 1999-2001. közötti időszakban benyújtott pályázatok eredményességét. A beszámolóból kitűnik, hogy a három év alatt benyújtott 42 pályázatból huszonkettőt a Városüzemeltetési Osztály készített elő, amellyel mintegy 1 milliárd 112 millió forintot nyertek.

A Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály 14 pályázaton 12 és félmillió forintot nyert, a titkárság két pályázata közel 8 millió forintot hozott. Az Igazgatási Osztály 4 pályázata több mint 37 és félmillió forintot nyert. 
A legnagyobb összegű pályázati támogatást a Keszthely-Kertváros-Cserszegtomaj szennyvízcsatorna beruházásához kapott az önkormányzat, közel 496 millió forint értékben. A színház és konferenciaközpont beruházásához 471 millió forint támogatás érkezett. A Művelődési, Ifjúsági és Sportosztály számítástechnikai, oktatási és kulturális eszközök fejlesztésére több mint 12 millió forintot nyert, az Igazgatási Osztály pedig közmunkaprogram megvalósítására, szociális igazgatási mintahely, valamint jelzőrendszeres házigondozás kialakítására benyújtott pályázataival nyert több mint 37 millió forintot.
A testület – a mellett, hogy a jövőre nézve is kéri az osztályok felelős közreműködését – elismerését fejezte ki a hivatal dolgozóinak, hogy aktívan és eredményesen működtek közre a pályázati lehetőségek kihasználásában.

vissza az elejére


Elhunyt Hegedüs László

Szeptember 12-én lett volna 33 éves...
Hegedüs László – Lacek, ahogy mindenki ismerte – Keszthelyen született, s iskoláit is itt végezte, majd felsőfokú vendéglátó és szálloda-menedzseri végzettséget szerzett. Vállalkozóként vezette saját kft-jét, s e mellett számos közéleti feladatot is ellátott. Alapító tagja volt a Keszthely Térségi Vállalkozói Klub Egyesületnek, a Keszthely Térségi Polgári Ifjúsági Klub Egyesületnek. Ez utóbbinak és a Városi Diákönkormányzatnak az elnöki tisztét is ellátta. E mellett a Mensa Hungariqua Egyesület Zala megyei titkára volt. 1998 óta Keszthely város alpolgármestereként, valamint a Zala Megyei Közgyűlés tagjaként dolgozott. A Fidesz helyi szervezetének vezetőjeként és amúgy megszállottságból is sokat dolgozott a fiatalságért, számos drogprevenciós program szervezését, lebonyolítását is magára vállalta. Szívvel és hittel dolgozott mindazért, amiről hitte, hogy másoknak is hasznára válik. 
A közelmúltban már egyszer figyelmeztette a szíve – és az orvosai is –, lassítani kellene, nem lenne szabad a gyertyát mindkét végén égetnie. A munkájába vetett hite azonban hajtotta tovább...
Pénteken este szóltak a telefonok, barátok, ismerősök, munkatársak adták tovább a hírt, s a telefonok másik oldalán döbbent csend fogadta a hihetetlennek tűnő tényt. 
A család, a barátok, a tisztelői ma – 9-én – délután kísérik el Hegedüs Lászlót utolsó útjára.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online