Elkészült a Balaton Színház

Majális Hévízen

Gyenesdiás hagyományt teremtett

Ezer év lóháton

Hagyd abba, és nyersz!


Szabályozási tervek és támogatások

Elkészült a Balaton Színház

A keszthelyi képviselő-testület legutóbbi ülésén – még a napirendi pontok tárgyalása előtt – számos téma vetődött fel. A soron kívül felvett témák közül a Libás térség szerződésének tárgyalását már eleve zárt ülésben határozták meg. Ismételten lekerült a napirendről Keszthely város új szerkezeti tervének megtárgyalása, mivel a balatoni főépítész faxon kérte, hogy a megfontolt döntéshozás még további előkészítést igényel. 

Képviselői észrevétel szerint a Bakony Művek egykori telephelyén jelentős talajszennyeződést észleltek, s ugyancsak felmerült a talajszennyeződés lehetősége a volt laktanya területén is. Válaszként elhangzott, hogy minderre az építésügyi hatósági eljárás során derült fény, s a konkrét felmérés eddig még nem történt meg, de ennek vizsgálatára már megalakult a bizottság. A vizsgálat beépül a környezetvédelmi programba, ám a volt laktanya területére, amely jelenleg a kastély használatában van, nem terjed ki sem a hivatal, sem a testület hatás- köre. 
A testület az elmúlt évi zárszámadás áttekintését követően beszámolót hallgatott meg a VSZK 1997-2002 közötti tevékenységéről, majd tájékozódott a Balaton Kongresszusi Központ és Színház beruházásáról. Határozat született a Keszthely Város Színházáért Alapítvány által összegyűjtött közel 6,5 millió forint átvételéről, az üzembehelyezési eljárás befejezéséről, a használatba vételi engedély megszerzéséről, valamint a komplexum üzemeltetésre való átadásáról a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház részére. Döntés született arról is, hogy a berendezések pályázati lehetőségéhez önrészként biztosított 36 millió forintból a legfontosabb első beszerzésekre – berendezési tárgyakra és eszközökre – 15 millió forintot felszabadítanak. A létesítményhez kapcsolódó udvarok és tűzfalak rendbetételéről is határoztak a képviselők. A hivatalos átadás előtt fontos áttekinteni a Fő tér forgalmát, s ehhez kapcsolódóan a belváros tehermentesítésének, valamint a parkolóhelyek bővítésének lehetőségét is. Ezzel kapcsolatban szóba kerülhet a Szalasztó utca eredeti forgalmának helyreállítása is.

vissza az elejére


Majális Hévízen

A hévízi művelődési központ szervezésében a Deák téren került sor – nagy számú nézőközönség előtt – a hévízi majálisra. A szórakoztató programsorozatot a Hévízen már több alkalommal vendégszerepelt letenyei Mákvirág citerazenekar nyitotta meg, amelyet Márfi Dániel – a Csokonai ÁMK harmadik osztályos tanulója követett ír step táncával. Az érdeklődők ezután az Illyés Gyula Általános Iskola alsós tanulóinak jóvoltából gyermeklakodalmas népijátékot láthattak, majd következett a Hévízi Tisztaforrás Dalkör, amely a legutóbbi kadarkúti országos minősítő versenyen arany minősítésben részesült. A Batsányi Táncegyüttes után a „White Horse” Akrobatikus Rock’n’Roll szakosztály és zárásként a Hétrét Együttes szórakoztatta a nézőket – ez utóbbi kelta, ír és magyar népzenével.

vissza az elejére


Rügyfakadás, tavaszünnep Nagymezőn

Gyenesdiás hagyományt teremtett

Április utolsó hetének végén immár negyedik alkalommal rendezték meg Gyenesdiáson, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kapujának is számító Nagymezőn a „Rügyfakadás, tavaszünnep”-et. Az érdeklődők szombaton természetjáró túrákon vettek részt, s ennek tapasztalatait hasznosíthatták a vasárnap megrendezésre kerülő természetvédelmi vetélkedőkön is.

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület jelentős részt vállalt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kapujának, Nagymezőnek és Gyenesdiás számos természeti és építészeti örökségének megőrzésében, felújításában. Az egyesület ma már jelentős támogatottságot élvez a helyi önkormányzattól, s munkájukat térségi szinten is elismerés övezi. A közelmúltban bekapcsolódtak a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének munkájába, s helyet kaptak annak elnökségében is. A civil szerveződés ma már meghatározóvá vált Gyenesdiás életében, hiszen a természet– és környezetvédelmi – kétkezi – munkájukhoz egyre többen csatlakoznak. Az egyesület kiemelkedő munkája során felújította a János- forrást, felállította a bálványos-re-gős prést a község nyugati bejáratánál, majd az erdei tornapályát tették ismét használhatóvá, s látták el információs táblákkal. 
– A tavaszünnepen, amelynek már hagyományosan sok száz résztvevője van, a természet és a környezetvédelmi programok mellett számos kulturális és sportrendezvény várja az érdeklődőket – mondja Gál Lajos, az 1998-ban alapított Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke. – Mindehhez kapcsolódott a gasztronómia, s a kiránduló családok között nagy népszerűségre tett szert a már hagyományosan vasárnap délelőtt megrendezett főzőverseny. 
– A Föld-napi természet- és környezetvédelmi vetélkedők kérdéskörei e területhez kötődnek?
– A sorkérdések a szombati természetjáró túrákon tapasztaltakat kérték számon a fiatalokon és a felnőtteken, illetve azokat a tananyagokat, amelyeket az iskolai tanulmányaik során sajátítottak el. A kérdések felölelték a globális, a térségi és a helyi témákhoz kötődő tudnivalókat.
– A rendezvénnyel hagyományt teremtett Gyenesdiás, ezen belül vannak visszatérő programjai a tavaszünnepnek?
– Felelevenítettük a kőhajítást, amelyet Darnai Dornyai Béla hagyatékában leltünk fel. A középkorban itt a Balaton partján a várjátékokon kívül az egyszerű köznép körében volt népszerű a kőhajítás, ezzel mulattatta magát a pórnép. Ezt a népszokást ugyancsak a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elevenítette fel, s ez a tavaszünnepen is a férfiak erőpróbája. Egy hét kilós köszörűkövet próbálnak meg a jelöltek a lehető legmesszebbre hajítani. A tavalyi bajnok, Demeter Győző az idén is bizonyította, hogy ebben ő a legjobb. Az elmúlt évtől – hogy a hölgyek se maradjanak ki – ugyancsak népszerűségnek örvend a sodrófahajító verseny, amellyel egy vándorkupát nyerhet el a győztes, ez alkalommal Kovorszki Erika, aki közel 15 méterre hajította ezt a nélkülözhetetlen konyhai eszközt. 
– Az idei évben milyen feladatokat tűzött maga elé az egyesület?
– A Balaton Fejlesztési Tanácstól pályázati úton nyertünk 500 ezer forintot, s ez a részben támogatásokból összejött önrésszel 1 millió forintra egészül ki. Ezt az összeget a Keszthelyi-hegység 92 kilométeres turistaútvonal hálózatának felújítására, pihenőhelyek kialakítására és információs táblák kihelyezésére fordítjuk, s most ezen dolgozunk.
A tavaszünnepen számos kulturális együttes is fellépett, s a fő műsorban, vasárnap este Sólyom Nagy Zoltán és énekesei a Szarvastánc bemutatásával nyújtottak felejthetetlen élményt. A kultikus, sámán mozzanatokkal tarkított rendezvény leglátványosabb része volt, hogy a kilátótoronynál, a lemenő Nap sugarai által jelképesen meggyújtott fáklya lángja hegedűszóval kísérve szállt alá, hogy a kultikus hét körrel körülvett tábortüzet meggyújtva felelevenítsen egy ugyancsak ősi magyar népszokást.

vissza az elejére


Lovas- és táncprodukció a zalacsányi tónál

Ezer év lóháton

Egyedülálló turisztikai programmal várja az érdeklődőket május 21-től minden kedden a Balios Lovasklub a Zalacsányi Horgásztó és Szabadidőcentrum területén. Az Ezer év lóháton című műsor látványos jelenetei a magyar történelem különböző időszakaiba kalauzolják el a nézőket.

Csondor Csaba a honfoglaló magyarokról szóló jelenetben.A horgásztó, valamint a két éve nyílt lovarda és panzió szomszédságában már épül a színpad, ahol a lovas- és táncelőadás zajlik majd a Zalai Gyepűvédők Nemzetsége és a Zalai Táncegyüttes közreműködésével. A korhű jelmezekben előadott, hangulatos zenével kísért műsor betekintést enged a honfoglaló magyarok táborába, sőt: a vállalkozó kedvű nézők a korabeli fegyverek használatát is megtanulhatják. A második jelenet Mátyás király udvarában játszódik, ahol gyönyörű reneszánsz táncokat járnak, majd színre lép a fekete sereg. A műsorvezető szellemes anekdotákkal szórakoztatja a vendégeket, akik – ha kedvet kapnak hozzá – eljátszhatnak kisebb történeteket. A program további részében a csikós mutatványa ígér felejthetetlen perceket. A táncosok ebben a műsorszámban is bemutathatják kivételes tudásukat. Az utolsó jelenetben a XIX. századi magyar huszárok lépnek színpadra, akik egy falusi mulatságba érkeznek. A verbunkos tánc hatása nem marad el: a falusi legények egymás után állnak be a huszárok soraiba. Ilyenkor már a nézők sem tudnak ellenállni a muzsikának, és együtt ropják a szereplőkkel… 
Az össztánc azt a hamisítatlan, régi magyar receptek alapján készült vacsorát követi, amelyet a műsor ideje alatt fogyasztanak el a vendégek. Az előadás közben korlátlanul kóstolhatják a kitűnő borokat. Zalacsányról és a rendezvényről további információk olvashatók a www.zalacsany.hu honlapon. 

A színpad látványterve.Némethné Sebestyén Ildikó, a produkció szervezője elmondta: azért hoztak létre ilyen nagyszabású előadást, mert középszerű programokat ma már nem lehet értékesíteni a külföldi vendégeknek. Az előadásra ugyanakkor nemcsak külföldi turistákat várnak, hanem magyarokat is. 
– Nem titok, hogy elsősorban a németajkú vendégek választják ezt a programot, bár a tavalyi, nyolc próbaelőadást meglepően sok magyar látogatta. A produkciót magyar és német nyelvű narrátor szöveg kíséri, de igény szerint más nyelven is elmagyarázzuk, hogy éppen mi történik. Sok információt nyújtunk a történelem különböző korszakairól, például az ősmagyarokról, Mátyás királyról, vagy Kinizsiről, ami a hazai és a külföldi vendég érdeklődésére is számot tarthat - vélekedett Némethné Sebestyén Ildikó. 
Az előadások minden kedden 18 óra 30 perckor kezdődnek, és eső esetén sem maradnak el, hiszen fedett színpad és nézőtér várja az érdeklődőket.

vissza az elejére


Hagyd abba, és nyersz!

Május utolsó napja egyben a Dohányzásellenes Világnap, s ezen a napon adják át a „Hagyd abba, és nyersz!”, azaz a dohányzásról való leszokást segítő program díjait. 
A világszerte meghirdetett programot hazánkban a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézete koordinálja. A programban részt vehet minden nagykorú magyar állampolgár, aki legalább egy éve rendszeresen dohányzik, ám le akar szokni e szenvedélyéről. Hogy bekapcsolódjon a programba – a jelentkezési lap kitöltése után – már csak annyit kell tennie, hogy május 2 és 29. között nem gyújt rá, s ezt tanúval is igazolni tudja. Ugyanezt kell tennie az ifjúsági programba bekapcsolódó résztvevőknek is. A nemzetközi fődíj, amelyet május 30-án adnak át, 10 ezer USA dollár, az Európa-díj 2500 USA dollár. Jelentős összegű a hazai program díjazása is, ugyanis az országos fődíj 600 ezer forint, s az egészségügyi és a pedagógus kategó- riában is 150 ezer forintos díjakat adnak át. A két ifjúsági fődíj értéke egyenként 100 ezer forint.
A program elsősorban a leszokni vágyó, ám segítség nélkül nem tudó dohányosoknak nyújt segítséget, hiszen a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik négy hétig nem gyújtanak rá, azoknak legalább 25 százalékuk nemdohányzó marad legalább egy évig, s 16-18 százalékuk végleg abbahagyja ezt a rendkívül káros szenvedélyét. Érdemes megpróbálni? Elsősorban az egészségért! 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online