Elismerik a produkciókat

Hegedüs László, a „Kölyök” nem jön többé

A klubélet hírei

A Trombitás Kft., mint az Új-Ház csoport tagja


Helikoni különdíjak a vállalkozóktól

Elismerik a produkciókat

A vállalkozói klub április közepén megtartott összejövetelének első napirendi pontjaként hallgatták meg a résztvevők a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettesének, Kálmánné Bodó Editnek a Helikoni Ünnepségekkel kapcsolatos kérését.

A Helikonra érkező diákok minden eddiginél magasabb száma már előre éreztette, hogy a kiváló művészeti produkciók száma is sokasodni fog, s a diákok munkáját minél több különdíjjal is szeretné elismerni a rendezőség. A konkrét kérés az volt, hogy amennyiben a vállalkozói kör is magáénak érzi a kétévente megrendezett kulturális seregszemlét, úgy a szervezők köszönettel fogadnak egyénileg felajánlott díjakat is.

Azt gondoljuk, tehetünk valamit környezetünkért, az itt élő emberek sorsának jobbra fordításáért.
Tesszük ezt azért, mert hiszünk az együttgondolkodás és az egysorsúság kényszerítő erejében.

Nos a helikoni díjkiosztáson a Keszthely Térségi Vállalkozói Klub Egyesület 30 ezer forintos pénzjutalmát a kamarazenei kategóriában különdíjként Merenics Mónika, Szabó Balázs, Perkó Zoltán és Pintér Judit, a Vajda János Gimnázium tanulói kapták. A díjat Nádler József, a klub elnöke adta át.

A Ziegler Nyomda különdíját, egy serleget, amelyet Ziegler Károly ajánlott fel a Vajda János Gimnázium Néptánccsoportja kapta. 
Könnyűzene kategóriában ugyancsak a Vajda János Gimnázium tanulói vehették át különdíjként a Keszthely Térségi Vállalkozói Klub Egyesület díját Eliot-Webber: Macskák című musicaljének előadásáért. A produkciót egyébként a Helikoni Ünnepség keretében, a Balaton Színház – Konferenciaközpont próbaüzem alatt lévő színháztermében zsúfolásig telt nézőtér előtt mutatták be a diákok, s ez volt az első, nyilvánosság előtt megrendezett produkció Keszthely megújult színházában.
A mozgásművészet kategóriában is a Vajda-gimnázium tanulói érdemelték ki a különdíjat, az intézmény Táncstúdiójának produkcióját a Pál Kft. részesítette elismerésben. A díjat Pál Ká- roly, a kft. ügyvezetője adta át. 
A vállalkozók által felajánlott díjak mindegyike Keszthelyen maradt mintegy ösztönzésként, hogy ily módon is elismerjék a középiskolások seregszemléjén bemutatott művészi produkciókat.

vissza az elejére


Hegedüs László, a „Kölyök” nem jön többé

Az elmúlás már születésünk pillanatától jelen van életünkben, ám igazából elfogadni a tényt, hogy nincs többé az, akivel pár napja még beszélgettünk, vitatkoztunk, vagy egyszerűen csak jól éreztük magunkat a társaságában, talán soha nem lehet. Mindig hiányozni fog az az érzés, amit számunkra jelentett, s ez az űr pótolhatatlan marad. 

Pál Károly, Bubla Zoltán, Hegedüs László, dr. Bóka István, Manninger Jenő, dr. Cséfalvay Zoltán.Hegedüs László, a Keszthely Térségi Vállalkozói Klub Egyesület alapító tagja nem jön többé a klub összejöveteleire, rendezvényeire. Elment. Alakját, egyéniségét, tevékenységét Horváth Tihamér idézi fel.
– Nyughatatlan egyéniség volt, valami belső tűz hajtotta. Hegedüs László volt az, aki vállalta az ütközéseket, s ezzel bizonyos értelemben az önkormányzat mozgató motorja volt. Ő volt az, aki a dolgok nehezebbik végét vállalta magára, még akkor is, ha más erre már nem volt hajlandó. Ez hiányt fog jelenteni számunkra és az önkormányzat számára is. Mindenkit megdöbbentett a halála, s alapvetően sajnáljuk a 33 éves fiatalembert, sajnáljuk a szülőket és a barátokat, s benne önmagunkat, hiszen – gondolunk erre is – ez valamennyiünkkel előfordulhat. Hiányozni fog a klubból, az önkormányzatból, s egyáltalán a közéletből. A vállalkozói klubnak nem csak alapító tagja volt, hanem egy meghatározó dolog is a személyéhez fűződik. A kötelező kamarai tagság bevezetésekor belement a kamarai munkába, s ilyen fiatalon példát adott arra, hogy akkor lesz olyan a kamara amilyennek mi szeretnénk, ha belépünk és dolgozunk benne. Ő javasolta a klub létrejöttekor, hogy alakítsunk egy kamarai tagozatot, s így végezzük a vállalkozói érdekérvényesítést. Azért volt korszakalkotó ez az ötlet, mert a megyében akkor még nem volt térségi kamara, s az országban is a keszthelyi példa alapján alakították meg a térségi szervezeteket. Részéről egy nagyon jó ötlet volt az alulról építkező kamara megteremtése, hiszen ez jelentette a kamara továbbélési lehetőségét. Ez teszi azóta is lehetővé a közvetlen kamarai szolgáltatást, az ügyintézést, s a keszthelyi a legjobb a megyén belül. Ez a kitűnő ötlete átmentette a kamarát, s a kamarai szerveződés megmentette a vállalkozói klubot is a kiürüléstől. Számos ütközésünk volt, például az 1998-as önkormányzati választások idején, hiszen ő a helyi Fidesz elnökeként más irányt képviselt, mint a vállalkozók, akik saját polgármester-jelöltjüket támogatták, s ez semmiféle konfliktust nem okozott közöttünk. Mi örültünk az önkormányzati szerepvállalásának, hiszen személyében egy vállalkozóval több került a testületbe. Számunkra fontos a közéleti szerepvállalás, hiszen a klubnak is az a célja, hogy valamennyire formálni tudja a köz gondolkodását. Számtalan esetben képviselt másfajta érdekeket, mint a klub, ám végül sikerült minden esetben – igaz, sokszor kemény viták után – elfogadtatni vele a többség akaratát. Mégsem ezek a viták voltak a legjellemzőbbek a kapcsolatunkra, Hegedüs László nagyon magas fordulatszámon élt, s jellemző volt, hogy nagyon gyorsan vágott az esze. Az önkormányzati munka okán sem hiányzott a vállalkozói klub összejöveteleiről, még ha néha késve érkezett is. 
Önmagunkat siratjuk benne, mert egyrészt megszerettük, elfogadtuk a vállalkozót, a „Kölyköt”, mert a klub legfiatalabb tagja volt. Döbbenetes, hogy elment, hogy mennyi dolgot hagyott félbe, s az is, hogy mennyire fog hiányozni mindannyiunknak itt a klubban és a város közéletében is.
Mert a „Kölyök”, az alig 33 éves Hegedüs László nem jön többé. 

vissza az elejére


A klubélet hírei

Április 17.

A Pál Kft. rendezvénytermében megtartott vállalkozói összejövetelen ez alkalommal hangzott el a Goldmark Károly Művelődési Központ helikoni díjak felajánlására való kérése, majd a keszthelyi Városi Kórház által felajánlott egészségügyi szűrés beosztásáról és finanszírozásáról váltottak szót a megjelentek. 
Többszörösen de úgy is mondható, hogy rendszeresen visszatérő témája a klub összejöveteleinek a különböző alapítványoktól érkező támogatási kérelmek. Az elmúlt évben ezzel kapcsolatban egy meglehetősen furcsa visszaélést tapasztaltak a klub tagjai, s talán olvasóink számára is emlékezetes Trombitás Zoltán esete, amikor egy, a gyártótól 30 ezer forint értékben beszerezhető segédeszközt egy alapítvány ennek az összegnek több mint a duplájáért kínált fel, s ráadásul csak időszakosan biztosította volna azt a keszthelyi kórház gyermekosztálya számára. Ma már mindennaposak az ilyen jellegű egyéni és céges megkeresések is, s az alapítványok jórésze elsősorban a vidéki vállalkozókat ostromolja adományért. Az elhangzott vélemények egyértelműen megfogalmazták, hogy csak olyan alapítványi kéréseket támogat a tagság, amelyek keszthelyi érdekeltségűek, s az adomány útja nyomon követhető. 
A klub tagsága ez alkalommal tárgyalt arról is, hogy a Színház a színházért rendezvény bevételét, 780 ezer forintot – amelyet az új keszthelyi színházra kívánnak fordítani – konkrétan mire költsék. Több egybehangzó vélemény szerint egy, vagy több műalkotással, festményekkel, szoborral, vagy domborművel lehetne gazdagítani a színház belső terét. A témával kapcsolatban döntöttek arról, hogy felveszik a kapcsolatot az illetékesekkel, s az eredményről a következő összejövetelen számolnak be.

Április 30.

A május hónap második felében megrendezésre kerülő Keszthelyi Expo-ról kapott a klub tájékoztatást, majd a Sétálóutcai Esték rendezvénysorozat kapcsán hangzott el tájékoztató az idei rendezvények előkészítéséről. Az elmúlt évben 21 programot szerveztek vállalkozói, kamarai összefogással, s ezeken a divatbemutatók mellett számos helyi művészeti csoport is bemutatkozott.
Ez évben májustól 47 programot terveznek, s ehhez új, az eddiginél magasabb dobogót készíttetnek a rendezők. A program teljes költségvetése mintegy 3,6 millió forint, s ezt részben pályázati úton kívánják előteremteni. A program többnyelvű szórólapjait már készíti a Nyugat-balatoni Térségmarketing Kht. Több egybehangzó vélemény erősítette meg, hogy tovább kell erősíteni az ilyen jellegű rendezvényekkel is a város fesztiváljellegét, s ehhez fel kell használni minden lehetséges eszközt, hogy megfelelő propagandát fejthessenek ki. 
A színház belsőépítészei elzárkóztak attól, hogy a vállalkozók által felajánlott 780 ezer forintot a belső térben elhelyezkedő műalkotásokba fektessék be. Éppen ezért a klub tagsága tovább keresi a a megoldást. 

vissza az elejére


Az írásai is kötetbe kerülnek

A Trombitás Kft., mint az Új-Ház csoport tagja

Van egy mondás, miszerint: „Nem csak eladni kell jól tudni, hanem ugyanilyen fontos jól beszerezni.” Ennek a gondolatnak a jegyében csatlakozott a Trombitás Kft. az Új-Ház Kft-hez immár két éve. Az Új-Ház Kft. egy beszerzési társaság, amely építőanyag-kereskedőket tömörít.

Célja, hogy a beszerzések összefogásával minél jobb feltételeket érjen el a beszállítóknál. A hosszú távú elképzelés az, hogy minden városban egy komolyabb résztvevőt, építőanyag kereskedelemmel foglalkozó céget tudhasson tagjai sorában. Az Új-Ház Kft-nek – amelyben minden résztvevő tulajdonos is – már most is sok tagja van a Dunántúlon.
Trombitás Zoltán, a Trombitás Kft. ügyvezetője elmondta, az építőanyag-kereskedelemre általánosan jellemző, hogy a gyártók éves szerződéseket kötnek a kereskedőkkel, melynek feltételeit részben az előző éves forgalom alapján határozzák meg. Így csak a forgalom megtöbbszörözésével érhető el nagyobb kedvezmény, melynek eredményeképpen a kereskedő az építkezők felé kedvezőbb árakon tudja termékeit kínálni. Az Új-Ház Kft. teljesítménye az összefogásnak köszönhetően többszöröse annak, amire egy-egy kereskedelmi cég egyedül képes.
Ilyen összefogással a gyártók jelentős részénél a legnagyobb vevők között szerepel már most is az Új-Ház Kft. Ennek megfelelően a beszerzési pozíciók is a legjobbak között vannak. Az Új-Ház Kft. már több mint öt éve működik, a Trombitás Kft. 2000-ben csatlakozott, rajta kívül Zala megyéből egy nagykanizsai, Somogy megyéből pedig egy siófoki cég éppen most lett tagja a kft-nek.
Amióta a Trombitás Kft. tagja a társaságnak, tagként a további bővítést képviseli, így a csatlakozását követően felgyorsult a társaság bővülése. Korábban már több győri, egy kópházai, egy komáromi, és egy tatabányai cég volt tagja az Új-Ház Kft-nek. A 2000-es év óta egy veszprémi, egy városlődi és egy pápai céggel bővült a paletta, így mostanra 15 dunántúli – némelyik több telephellyel is rendelkező – tagja van. Az idei cél, hogy a Dunántúl minden nagyobb városában megtalálható legyen az Új-Ház Kft. emblémája, ahol a vevők a jó beszerzési lehetőségek okán a legjobb feltételek mellett tudnak vásárolni.
A cél nem csak az, hogy a tagok szűkebb saját piacukon legyenek versenyképesek, hanem hogy az Új-Ház Kft. országos szinten is számottevő erőt képviseljen. A végcél, hogy az Új-ház Kft. legyen az ország egyik legnagyobb építőanyag nagykereskedelmi cége, ahol a tagok nem versenytársai egymásnak, hanem együttműködő partnerek.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online