Aláírások a Tescoért

A Fidesz Kulcsár Péter mellett

Teljesített ígéretek

Papp Gábor a MIÉP jelöltje

Közös MSZP-SZDSZ jelöltek

Kábítószert találtak


Soron kívüli testületi ülés Keszthelyen 

Aláírások a Tescoért

Soron kívüli testületi ülést tartott július 25-én Keszthely önkormányzati képviselő-testülete, amelyen elsőként zárt ülésen tárgyaltak a szociális bérlakásépítés beruházásának közbeszerzési eljárásáról. Az ülés elején dr. Szabó Imre polgármester beszámolt arról, hogy különböző helyekről lakossági megkeresések érkeztek hozzá, a leendő Tesco beruházás engedélyezése kapcsán.

 A polgármester elmondta, hogy az eddigi megkeresések mintegy 200 aláírást tartalmaznak, azzal a kéréssel, hogy a város önkormányzata engedélyezze a leendő Tesco beruházást. Elhangzott, hogy a témával kapcsolatban hozott korábbi döntés nem a beruházás elutasításáról szólt, hanem arról, hogy a város rendezési tervében egy leendő lakóövezeti környezetből nem lehet kiszakítani a mintegy 5 hektárnyi területet. A város költségvetésének szempontjából reményt keltő az az érdeklődés, amely az úgynevezett angolnatelep iránt mutatkozik, hiszen jelentkezett egy budapesti cég, hogy szívesen társulna a leendő városi beruházáshoz, amely egy szabadidő és wellness centrum létrehozását célozza. Ugyancsak van ismét érdeklődő a Libás térség iránt, egy itt kialakítandó üdülőközpont kiépítésére. Mint ismeretes, a korábbi vevő a már elkészült szerződések aláírását követően lépett vissza, s ez negatívan, mintegy 260 millió forintos csökkenést okozva, befolyásolta Keszthely idei költségvetését is. Döntés született a város vízisport egyesületeinek elhelyezése ügyében is. A kikötő fenntartási, üzemeltetési költségei szempontjából szükséges és fontos, a kotrás, a karbantartás és a feliszapolódás gyakoriságát vizsgáló elemzések egyértelműen a Libás térség mellett szóltak, ahol a BAHART beruházásában rövidesen megkezdődik a vitorláskikötő építése is. A döntés értelmében a vízisport egyesületek 50 évre kapják meg a terület használati jogát, amennyiben a szeptemberi testületi ülésig megszületik az egyesületek közötti, a terület használatára vonatkozó megállapodás.
Csatlakozott az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat jövő évi fordulójához is. Az idei évben 17 hallgatónak biztosít a testület 10 hónapon keresztül havi 2500 forint támogatást, amely a megyei önkormányzat, illetve a minisztérium által kiegészített ösztöndíjrésszel együtt 5-, illetve 7 ezer forint Bursa Hungarica ösztöndíjat jelent egy-egy hallgatónak. Mindezeken túl még két, a felsőfokú tanulmányait sikeres felvételivel kezdő fiatal részesülhet ösztöndíjban. A 19 fő támogatása 450 ezer forinttal terheli a város költségvetését, ami a további kiegészítésekkel együtt közel 1,1 millió forint ösztöndíj kifizetését jelenti a hallgatók számára. A döntés értelmében a város csatlakozik a 2003-as ösztöndíjpályázathoz is, s a jövő évi költségvetésben 500 ezer forintot különít el erre a célra.
A testület ezen az ülésén választotta meg a helyi választási bizottságot is.

vissza az elejére


Sajtótájékoztatók

A Fidesz Kulcsár Péter mellett

Tájékoztatóra hívta a sajtó képviselőit a Fidesz-t, a MIÉP-et, az MDF-et és a „Keszthelyi Nemzeti és Polgári Körök”-et magába tömörítő, Összefogás Keszthelyért Egyesület.
A tájékoztatón Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: minél szélesebb összefogásra törekednek. A képviselőjelöltek listája már készen van azonban még egyeztetnek és a neveket augusztus végén hozzák nyilvánosságra. Annyit még hozzátett, hogy a Fidesz dr. Kulcsár Pétert javasolja, aki már volt Keszthely polgármestere és aki vállalja is a megmérettetést. A végső döntésig még természetesen egyeztetnek a jelölő szervezetek.

* * *

Teljesített ígéretek

Az első száz nap programját mintegy ötven nap alatt teljesítette a kormány – hangzott el az MSZP július közepén, Keszthelyen megtartott sajtótájékoztatóján, amelyet Zemankovics Ferenc köszöntőjét követően dr. Balogh Miklós, a MSZP Zala Megyei Pártszövetségének elnöke, országgyűlési képviselő tartott.
Elhangzott, hogy már készül a második száz nap programja, hiszen az első száz nap programját a kormány 50 nap alatt teljesítette. Időközben már postázták a nyugdíjasoknak az egyszeri, 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést, amelyet a rendszeres szociális ellátásban, a szociális járadékban, a vakok személyi járadékában, a rokkantsági járadékban, a házastársi pótlékban, nemzeti gondozásban részesülők is megkapnak. A kormány július 1-jei hatállyal visszaállította a méltányossági nyugdíj lehetőségét is. A köz szolgálatáért járó közmegbecsülést jelzi, hogy szeptember 1-től a közalkalmazottak bére 50 százalékkal nő, s a diplomás minimálbér a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók esetében is 100 ezer forintra emelkedik. Az előrehozott határidőnek köszönhetően szeptember elejétől csökkentésre kerülnek az adóterhek is, s a kormány megteremtette a munkavállalók biztonságát a munka törvénykönyvének módosításával.

* * *

Papp Gábor a MIÉP jelöltje

A MIÉP hévízi sajtótájékoztatóján Papp Gábor, a párt megyei elnöke elmondta: egységben, csapatban gondolkodnak, azaz örömmel veszi a párt vezetése azok jelentkezését, akik a MIÉP teremtette feltételeket elfogadva együtt tudnak működni a párttal. Mint megtudtuk, saját személyében önálló polgármester– ugyancsak saját és Kepli József, a párt hévízi elnöke személyében önálló képviselő jelöltet állít a MIÉP. A megyei elnök a jelenlegi hévízi képviselő-testület teljes leváltását szorgalmazza, mondván, szeretnék visszavarázsolni a most „tucatváros” jelzővel illetett Hévíz egykori hangulatát, miliőjét, illetve visszaszerezni a civil szervezetek és a fiatalok becsületét. Papp Gábor leszögezte: nem pártpolitikát kívánnak folytatni, hanem a város lakosságának érdekeit szeretnék szem előtt tartani. Mint mondta, természetesen azt ami jó, nem rombolják szét, de például az idegenforgalom, a menedzsment, a közpénzek felhasználása, a lakosság tájékoztatása kívánnivalókat hagy maga után a jelenlegi városvezetés mellett. Ezen kívül szeretnék rendezni a Hévízi Városi TV hónapok óta húzódó ügyét, szorgalmazni fogja a havi egyszeri közmeghallgatást, szemben a mostani évenkénti lakossági tájékoztatással.

* * *

Közös MSZP-SZDSZ jelöltek

Viszonylag hosszú előkészítő és egyeztető munka eredményeképpen az MSZP és az SZDSZ keszthelyi szervezete úgy döntött, közös jelölteket indít a 2002-es önkormányzati választásokon – jelentette be Zemankovics Ferenc, az MSZP keszthelyi elnöke az augusztus 15-én tartott sajtótájékoztatón, ahol a két párt polgármester-jelöltjét mutatták be, akit egyébként a Zámor Térségért Egyesület, az Agrárszövetség és a Helikon Liget Egyesület is támogat.
– A keszthelyi szabaddemokraták is jóérzéssel támogatják Mohácsi József jelölését – tette hozzá Zemankovics Ferenc előszavához dr. Hajduk Árpádné, az SZDSZ helyi elnöke. – Személyében garanciát látunk arra, hogy a „Balaton fővárosa” név megtelik tartalommal, s hogy a város végre kimozdul a holtpontról.
A sajtótájékoztató során bemutatkozott a polgármester-jelölt: Mohácsi József 49 éves, nős, két lánya van. 1973 kezdett dolgozni a Danubiusnál, és le is gyökerezett a szállodáknál: 1996-tól 2002-ig az Abbázia szállodalánc üzletcsoport-igazgatója volt, jelenleg több hotel szakmai irányítója. Mint mondta, szállodás szakemberként szívügye a város idegenforgalma, de szeretné, ha az egyetem központja visszakerülne Keszthelyre, illetve ha végre megvalósulna a városközpont rekonstrukciója, és végre olyan patinás épületek is megújulnának, mint az Amazon Szálló és a Szendrey-iskola.

vissza az elejére


Kábítószert találtak

Augusztus 14-én éjszaki közúti ellenőrzés során a rendőrök Keszthelyen megállítottak egy autót, amelyben három fiatal felnőtt utazott. Az intézkedő járőrnek feltűnt a sofőr és az utasok furcsa viselkedése, ezért tüzetesebben átvizsgálta a gépkocsit, amelyben több gyanús kinézetű csomagot talált. 

Ezek növényi törmelékeket és fehér port tartalmaztak. Az autó vezetője, F. Zsolt a rendőrségen elismerte, rendszeresen fogyaszt kábítószert, amelyből időnként barátainak is ad. A rendőrség kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt kezdte meg az eljárást F. Zsolt őrizetbe vétele mellett. Amennyiben a bűncselekmény elkövetése bebizonyosodik, az elkövető 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
* * *
Úgy tűnik, a bűnözők felismerték, hogy az újságos pavilonok viszonylag könnyű célpontok egy betöréses lopás esetén. Az utóbbi időben ugyanis Keszthelyen kilenc alkalommal került sor ilyen jellegű eseményre. Ezek között van olyan „bódé”, amelyik többször is áldozatul esett a fosztogatásnak. A tettes vagy tettesek tudatosan cigarettára „utaztak” – mindenhonnan ezt a készletet vitték el. A rendőrség kéri, ha valakinek bármilyen konkrét információja van ezekkel a bűncselekményekkel kapcsolatban, tegyen bejelentést a rendőrség közismert számain, vagy a keszthelyi bűnügyi osztály telefonszámán: 83/312-270. A bűnügyi osztály egyébként e-mailben is elérhető a polkes@freemail.hu címen.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online