Megkapták a tulajdonjogot

Megalakult a választási bizottság

Keszthelyen is ledarálták


Sármellék–Zalavár 

Megkapták a tulajdonjogot

Július második felében jelentette az MTI, hogy az ÁPV Rt. augusztus elsejével a sármelléki repülőtér tulajdonjogát átadta a sármelléki és a zalavári önkormányzatoknak. A két település önkormányzata az egy héttel korábbi összevont testületi ülésén már tárgyalt az akkor még esetleges birtokbavételt követő, a fejlesztéseket érintő lehetőségekről. Az új helyzetben Szabó Vendeltől, Sármellék polgármesterétől kértünk tájékoztatást a „hogyan tovább” kérdéséről.

Szabó Vendel elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonba került repülőtér esetében a tulajdonlást és az üzemeltetést külön kell kezelni. Ez utóbbit továbbra is az önkormányzatok által létrehozott kft. végzi, s ehhez várják a tőkével rendelkező vállalkozások csatlakozását, hiszen a tulajdonba vétellel megszűnik az önkormányzatok felé az ÁPV Rt. hasznosításért járó támogatása, s így már közel sem nyereséges a repülőtér üzemeltetése. Az önkormányzatok most keresik a befektetési lehetőségeket, s ebben számítanak az állam tevékeny részvételére is. Az állami szolgálatokat remélhetőleg ugyanúgy telepíteni fogják, mint bármelyik határátkelőhelyre, hiszen Sármellék nemzetközi kereskedelmi repülőtér, s elvárható lenne, hogy az érintett szaktárcák támogassák az érintett területeket. A megye érdekeit is szolgálná, ha ebben a kormányzati ciklusban a repülőtér kiemelt szerepet kapna, így lehetőség lenne célzott, vissza nem térítendő pályázatok benyújtására az infrastrukturális és egyéb fejlesztésekhez. Mindehhez a saját erőt önkormányzati és vállalkozói tőkéből lehetne biztosítani. Szeretnék, ha a kormány EU-s források pályázati lehetőségeihez is hozzásegítené az önkormányzatokat. A BFT-től nyert 40 milliós támogatásból már elkészült a légi navigáció, és a fénytechnika kivitelezési terve, s ez a tulajdon birtokában már engedélyezhetővé válik, s így e két témában már megnyílnak a pályázati lehetőségek az önkormányzatok előtt. 

vissza az elejére


Készülődés az önkormányzati választásokra

Megalakult a választási bizottság

Információs szolgálatot indított a polgármesteri hivatal a közelgő, október 20-án megrendezésre kerülő önkormányzati választásokra – közölte sajtótájékoztató keretében Vincze Józsefné dr., Keszthely város jegyzője.

Keszthelyen ezúttal is 10 egyéni választókörzetben állíthatnak jelöltet, a további hét képviselő kompenzációs listáról kerül be a város önkormányzatába. Már beérkezett a hivatalhoz a szükséges számú aláírással a Cigány Kisebbségi Önkormányzat alakításának igénye is. A testület már megszavazta a választási bizottság névsorát, akik e hónap 30-áig le kell tegyék az esküt, s folyamatban van a szavazatszámláló bizottságok megalakítása is. Mint elhangzott, elkészült a feladatterv, és javítani kívánják az információáramlás lehetőségét is. Az információs szolgálat elérhető a 83/505-533-as telefonszámon, s az 505-501-es faxon. A szolgálat E-mail címe: keszt@axelero.hu, s ahogy a jegyzőasszony fogalmazott, nem maradhat megválaszolatlan kérdés. Keszthelyen 20 szavazókörben lehet majd voksolni, s ebből egy a jelzett igények szerint Fenékpusztán lesz. Folyamatban van a választási névjegyzék pontosítása, s a szavazócéduláknak augusztus 23-áig kell eljutni a választópolgárokhoz. Jelöltajánlásokat augusztus 16-tól szeptember 27-éig lehet tenni. A választási névjegyzéket közszemlére teszik, hogy ezzel kapcsolatban biztosítsák a jogorvoslati lehetőséget. 
A Keszthelyhez tartozó 38 településből 21-en lesznek kisebbségi önkormányzati választások is. Szeptember 27-én 16 óráig kell leadni a megyei listát, szeptember 30-án 16 óráig kell bejelenteni a kompenzációs listát. Október 5-e és 17-e között nyílik lehetőség a jelöltek sajtóbeli bemutatkozására, s október 19-én 0 órától október 20-án 24 óráig tart majd a kampánycsend. A kisebbségi jelölt esetében minimum 5 darab ajánlócédulára van szükség, a polgármesterjelöltnek az ajánlócédulák 2 százalékát kell összegyűjtenie, ami legalább 300 támogató polgár ajánlócéduláját jelenti.

vissza az elejére


Húsz körzet szavazócéduláit semmisítették meg

Keszthelyen is ledarálták

Július 22-én a reggeli órákban kezdték el a polgármesteri hivatal munkatársai a szavazócédulák megsemmisítését. Vincze Józsefné dr., Keszthely jegyzője elmondta, hogy 20 szavazókörzet anyagát kellett megsemmisíteni.

Folyik az iratok megsemmisítése.A munka során elsőként szavazókörönként kellett szortírozni a felhasznált és a fel nem használt szavazócédulákat, valamint minden olyan iratot, amelyet a szavazatszámláló bizottságok a választás éjszakáján le kellett, hogy adjanak. Az iratok a megsemmisítés napjáig a lezárt dobozokban voltak, ezek sértetlenségéről meg kellett győződni.
Az Országos Választási Iroda rendelkezése szerint a Helyi Választási Iroda vezetője a választási bizottság tagjaiból háromtagú bizottságot volt köteles létrehozni a feladatok ellenőrzésére. A megsemmisítést ezek alapján dr. Bakonyi Károly, dr. Pusztai Imre és Lőrincz Lajos ellenőrizte a helyszínen. A végrehajtás jegyzőkönyvét a bizottság és a jegyzőasszony, valamint a megsemmisítést végző munkatársak is hitelesítették. A „ledarált” okiratok zsákokba gyűjtve kerültek a szelektív hulladékgyűjtőbe, hogy újrahasznosíthassák a papírt.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online