Csak semmi pánik!

Új módszer a gyógytornában

A fájdalom is megszüntethető

Alternatív és tradicionális masszázs

Változások az ODM laborban


Újabb támadás „hormon-fronton” 

Csak semmi pánik!

Július elején kürtölte szét világszerte a média a szenzációs hírt, amely szerint egy amerikai kutatók által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hormonpótló kezelésben részesült nők között 41 százalékkal magasabb arányban kaptak agyvérzést, és 29 százalékkal többen szenvedtek el szívinfarktust, mint az úgynevezett placebo csoport tagjai, vagyis azok, akik nem szedtek hormont. A hír hallatán – érthető okokból – bizonyára meghűlt a vér mindazokban, akik nőgyógyászuk javaslatára kapják ezt a bizonyos 17 béta ösztrogént. Jogosan merült fel a kérdés: azonnal abba kell hagyni a hormon szedését? A kérdésre dr. Tószegi Attila válaszolt.

– Ez tipikusan az a helyzet, amire azt szoktuk mondani, hogy a hír igaz. Csakhogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Moszkvicsokat, hanem Zsigulikat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.
– Vagyis?
– Azt eddig is megszokhattuk, hogy „hormon-fronton” rendszeresek a támadások: magazinlapok hasábjain számtalan butaság, féligazság, tudatlanságból elkövetett írás napvilágot látott már. Itt annyiból dühítőbb a helyzet, hogy a hír szakmai berkekből érkezett, számos csúsztatással fűszerezett, egyáltalán nem felel meg a valóságnak, ennek ellenére a beteg kiszolgáltatottabbnak és tanácstalanabbnak érzi magát, az orvos pedig kínos helyzetbe kerül.
– Ön tehát biztos abban, hogy ez a hír kacsa?
– Igen, és be is bizonyítom. Először is szögezzük le: a hormonpótló kezelést a változókori tünetegyüttes – hőhullám, izzadás, alvászavar, depresszió, hüvelyszárazság – kezelésére kezdtük el alkalmazni, és rövidesen kiderült, hogy az ösztrogén rendkívül hatékony a csontritkulás gyógyításában. Ugyanis, bár számtalan készítmény van forgalomban az osteoporósis megelőzésére és gyógyítására, valamennyi egy oldalról hat: vagy építi a csontot, vagy fékezi a lebontást. Nos, az ösztrogén az egyedüli, amely mindkét oldalon helytáll, és így különösen fontos szerepet kapott a csontritkulás elleni harcban. Az eddig is köztudott volt a hormonkészítményekkel kapcsolatosan, hogy – mint minden gyógyszernél, még a Kalmopyrinnél is – számolni kell a mellékhatásokkal, ezeket mérlegelve, és teljesen egyénre szabottan kell és lehet felírni a hormont.
– Milyen mellékhatásai lehetnek?
– Azt tudtuk, hogy mérsékelt fokban emelheti az emlődaganatok előfordulásának arányát, vérzési rendellenességeket okozhat, illetve kedvezőtlenül hathat az agyi érrendszerre. Az orvosnak azt kell tehát mérlegre tenni, hogy a várható alacsony rizikóveszély, vagy a páciens alapbetegségének súlyosbodása jelent-e nagyobb kockázatot.
– A hírekben az szerepelt, hogy 41 százalékkal emelkedett az agyvérzések, 29 százalékkal az infarktusok száma a placebo csoporthoz képest. Ijesztő adat.
– És egy óriási nagy szemfényvesztés is. Az USA-ban ezeket a vizsgálatokat egyébként azért kezdték el, hogy megvizsgálják: van-e a hormonnak jótékony hatása a szív és érrendszerre. Kiderült, hogy nincs. Az ösztrogén sok mindenre jó hatással van, a szív irányában történetesen közömbös. Ami ezeket az ijesztő arányú növekedéseket illeti: a 29 százalékkal több infarktus azt jelenti, hogy 10.000 kezelési évre számolva – egy kezelési év az, amikor egy ember egy évig szedi a gyógyszert, tehát itt vagy 10 ezer hölgy szedte egy évig, vagy 5 ezer két évig, és így tovább – a placebo csoport 30 infarktusos esetével szemben a hormonkezeltek között 37 infarktus történt, vagyis 7-tel több. Az agyvérzések számának 41 százalékos növekedése pedig a 21 és a 29 különbségéből adódik, vagyis az a 41 százalék összesen 8 eset. Nyilván ezt sem lehet elbagatellizálni, de ahhoz képest, hogy mekkora pánikot keltettek vele a világban, az emelkedés nem jelentős. És még egy nagyon fontos dolog: nem is ugyanarról a hormonkészítményről van szó.
– ???
– Mi Magyarországon csak természetes 17 béta ösztrogént alkalmazunk. Az amerikai vizsgálat alapjául szolgáló készítmény többek között szintetikus hormonból készült.
– Ebben az esetben hogy lehet az, hogy – amint Ön is utalt rá – szakmai berkekből eredően úgy tálalták ezeket a kutatási eredményeket, mintha a legkézenfekvőbb megoldás a hormonpótló kezelések azonnali leállítása lenne?
– Korunk egyik népbetegsége a csontritkulás számos gyógyszercégnek jó jövedelemforrás. Hormonpótlással az osteoporósisos betegek 30 százalékának megoldott a kezelése. Ez egy elég nagy piac, nem? És tudjuk, Shakespeare után szabadon, hogy üzlet az egész világ... 

vissza az elejére


Új módszer a gyógytornában

Szép Erika egy Terrier-fogást alkalmaz a betegen.Egy svájci ortopéd orvos, J.C. Terrier dolgozta ki a gyógytornának azt a módszerét, amely a lágyrészek mobilizációja közben lazító-nyújtó fogásokkal segít megteremteni a normális izomtónust a sérült, vagy beteg testrészen.
A Szent András kórház 18 gyógytornásza közül eddig nyolcan sajátították el a Terrier-torna fogásait, a tervek szerint valamennyien megtanulják ezt a módszert. Babics Tamásné csoportvezető kérdésünkre elmondta: ez a torna nagyszerűen alkalmazható azokon a testrészeken, ahol az aktív mozgás nehézkes, esetleg fájdalmas.
– Ez a mozgás más, mint a szokásos gyógytorna: a kezelés elején tíz percig alkalmazzuk, és utána a betegnek sokkal könnyebben megy a torna. Kicsit hasonlít a masszázshoz, a különbség az, hogy mi nem mozdulatlan testet masszírozunk.
– Miért jó az aktív torna előtt alkalmazni ezt a módszert?
– Ráhangolja a károsodott lágyrészeket a megfelelő alaptónusra, ezáltal megteremti a feltételeit a további mozgásnak, a normális funkció visszaállításának. Így sokkal célzottabban tudjuk kezelni a problémás testrészeket, ízületeket, hatékonyabbá válik a munkánk. Leggyakrabban a vállízület lágyrész-betegségeinél, a nyaki gerinc bizonyos problémáinál, illetve térdízületi sérülések után alkalmazzuk, nagyon sok fiatal sportsérülésének kezelésére jó ez a módszer. Gyógytornászaink számára egy 40 órás tanfolyamot jelent, hiszen az anatómiai tudással már rendelkeznek, a fogásokat kell elsajátítaniuk.

vissza az elejére


Akinek a szakma a szívében van

A fájdalom is megszüntethető

Dr. Gyarmati József, a „D” osztály főorvosa szívesen beszél a masszázsról. Pontosabban nemcsak beszél: mutatja a mozdulatokat, és látszik, hogy a szakma ott van a kezében, sőt, a szívében is.

– A masszázzsal varázsolni lehet – mondja. – Persze megfelelő miliő kell hozzá, és fontos, hogy jó kontaktus alakuljon ki a beteg és az orvos, illetve a beteg és a masszőr között.
Utóbbiakat nem véletlenül említi meg, hiszen évtizedek óta részt vesz képzésükben. Beszélgetésünk idején is fénymásolt jegyzetek jókora kupaca tornyosul asztalán, mint mondja, a gyógymasszőr tanfolyam résztvevőinek készítette: alapismeretek a masszázsról, és egy másik a kötőszöveti masszázsról.
– Több évezredes tapasztalatok gyűltek össze a masszírozásról. Nemzedékről nemzedékre adta tovább az emberiség: aztán a waterloo-i csata idején egy svéd tornatanár összegyűjtötte és rendszerbe foglalta ezeket az ismereteket. Tiszteletére nevezzük svédmasszázsnak az általa leírt módszert. Egy Mezger nevű orvos terjesztette el előbb Nyugat-, majd Kelet-Európában, később, 1848 után sebészek ismerték fel jótékony hatását, és egyre népszerűbbé is vált. És hogyne lett volna népszerű, hiszen meg lehet vele szüntetni a fájdalmat.
– Hogyan?
– Ez az úgynevezett „Gate control”, vagyis a Melzack-Wall féle kapu-elmélet: a gerincvelő hátsó szarvában a tapintást, hőt, vibrációt vivő ingerületeknek prioritásuk van a fájdalmat közvetítő ingerületekkel szemben. Tehát, ha ezt a területet megfelelő hő-, vagy tapintás ingerület éri, a fájdalom ingerület nem jut fel az agyba, a beteg nem érez fájdalmat.
– Jó ez minden esetben?
– Természetesen a fájdalom nagyon hasznos dolog, a szervezet jelzése arról, hogy a testben valahol baj van. Ugyanakkor görcsöt, érszűkületet vált ki, lelassítja a vénás, artériás keringést, a szövetek tápanyag– és oxigénellátása romlik, a tejsav felszaporodik, ami által még jobban érezzük a fájdalmat. A mozgás beszűkül, a gyötrő, kínzó érzés fokozódik. Ez tehát egy önmagát fenntartó kóros folyamat. Ha az orvos már tudja a fájdalom okát, akkor miért ne éljünk a lehetőséggel, hogy megszakítjuk az ördögi kört? A dörzsölés vérbőséget csinál, meglódul a keringés; a gyúrás úgyszintén. Ha akarjuk, 50-200-szorosára növelhetjük a működő kapillárisok számát. Oldhatjuk az izomtónus fokozódását, a fájdalmat fenntartó izomgörcsöt, javíthatjuk a keringést. Ha olyan eset áll elő, hogy nem tudok hozzányúlni a beteg lábához, mert az annyira fáj, akkor elkezdek a másik lábon dolgozni: reflexesen ugyanazt a hatást érem el, mintha a problémás végtagon dolgoznék.
Közben fotók, rajzok kerülnek elő, és jön egy újabb történelmi adalék: 1929-ben egy német gyógytornász, Elisabeth Diecke érszűkület miatt hónapokig ágyban fekvő beteg volt, amputálni akarták a lábát. A kínzó háti és keresztcsont-táji fájdalom vitte rá, hogy kezelni kezdte önmagát: rájött, ha a keresztcsontnál és a medenceszélnél erélyes húzó fogásokat végez, fellép egy vágás-érzet, de az alsó végtagokon a kezdeti zsibbadás után kimelegedés következik. Érbetegségének tünetei három hónap alatt visszafejlődtek, teljesen meggyógyult. Ezt követően tíz évig dolgozott azon, hogy a végleges technikát kialakítsa. Módszerét – a kötőszöveti masszázst – a freybourgi egyetem orvosai tisztázták, és igazolták annak hatásosságát.
– Az utóbbi időkben egyre nagyobb publicitást kap az a megállapítás, amely szerint bőrünk a legnagyobb immunszervünk. A bőr masszírozása által ingerbe hozhatók az immunsejtek, amelyek ennek következtében több immunanyagot termelnek. A masszírozás tehát a vitalitásra is rendkívül jó hatással van.

vissza az elejére


Alternatív és tradicionális masszázs

Augusztus végétől igénybe vehető szolgáltatás a gyógyfürdőkórházban az alternatív és tradicionális masszázs, amelynek hét változata közül választhatnak a betegek; ezekből ismertetünk most néhányat.

Shaitsu
A Shaitsu ősi japán masszázs, amely visszaállítja a test energia-egyensúlyát. A mediánol mentén az akupresszúra pontok enyhe nyomással végzett masszázs elősegíti a szervezet öngyógyulását. A masszázs a földön, a tonaszőnyegen történik, minden korosztálynak ajánlott.
Thai masszázs
A keleti tradicionális Thai masszázs relax és akupresszúrás elemeket tartalmazó úgynevezett kimozgatásos masszázsfajta. A masszázs a tornaszőnyegen történik, a vendégnek csak lazítania kell. Energetizáló, megnyutató hatása van.
Kínai masszázs
Sokféle technikája ismeretes, alapjuk a meridiánrendszer. Az akupunktúra kiegészítőjeként Kínában rendszeresen alkalmazzák, többezer éves múltra tekint vissza. Az aku- presszúrás pontok masszírozása és lazítása által befolyásolja az energiaáramlást, oldja az esetleges energiablokkokat, így harmonizálja az egész testet.
Yumeiho masszázs
A világon alig találunk embereket, akiknek normális csípőcsontja és ehhez kapcsolódó gerince van; a gerincoszlop elgörbül a bármely irányba elcsúszó csípőcsontokon, és ez az izmok rossz működésének, a vér– és nyirokkeringés rosszabbodásának okozója lehet. A csípőcsontok elcsúszása fájdalmat okozhat, ez a fájdalom a test legkülönbözőbb helyein megjelenhet: leggyakrabban a lumbális gerincszakaszon, a végtagokban, ízületekben, de egyidejűleg tapasztalhatjuk belszervek megbetegedését is. A Yumeiho masszázzsal e problémákon lehet segíteni. 

vissza az elejére


Változások az ODM laborban

Csontritkulás vizsgálat lábon...

...és kézen

Változtak a csontritkulás kivizsgálási lehetőségeinek körülményei a gyógyfürdőkórházban. Dr. Torma Olga elmondta, mivel már Zalaegerszegen, Marcaliban, Ajkán és Balatonfüreden is végeznek a csont ásványi sűrűségét meghatározó oszteo-denzitometriás, vagyis ODM-vizsgálatokat, a hévízi kórházban korábban szokásos 3-4 hónapos várakozás a múlté: a bejelentkezést követő néhány napon belül már sor kerülhet a beutalt beteg kivizsgálására. A főorvos asszony hozzátette, bár a rendelésen még sokszor várni kell, rövidesen ez a sor is megszűnhet: a tervek szerint a közeljövőben bővülni fog a rendelési idő.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online