Fejlesztés és adományok

Javulnak a betegellátás körülményei

Megújult körlet

Vándorlás az egészségügyben

Német rendőrök a Balatonnál


Fejlesztés és adományok

A keszthelyi Városi Kórházban a régi, elavult, és már nem teljesen hibátlanul dolgozó ultrahang készüléket sikerült lecserélni a közelmúltban az Aachen-i Luisen Hospitál segítségével, amellyel partneri kapcsolatban áll a keszthelyi kórház. Természetesen ez érthető, hiszen az egykori keszthelyi kórházigazgató, dr. Szutrély Péter a németországi kórház munkatársa, s így segítségével az ultrahangkészülék árának 50 százalékát a partner kórház biztosította, így a 25 millió forint felét kellett csak helyben biztosítani. Ugyancsak a közelmúltban érkezett meg az a szállítmány, amelyet a helyszínen tekintett meg az adományozó Maria Riggert, azaz Windisch Mária, aki Keszthelyről került Hannoverbe, s egy karácsonyi látogatás után tapasztalta, hogy a keszthelyi kórház eszközparkjára ráférne a felújítás. Gyűjtést kezdeményezett, s bevonta az iskolájának diákjait is. Ennek eredményeként került a keszthelyi kórházba 25 komplett motoros ágy, amelyeken távirányítóval minden beállítás elérhető. Ezen felül számos járókeret, szoba WC, tolókocsi, mankó, vizsgálóasztal, betegemelő és tusolószék került a kórházba az adományoknak köszönhetően. Maria Riggert elmondta, hogy már előkészítés alatt áll a következő szállítmány is, amellyel tovább korszerűsödhet a keszthelyi kórház eszközparkja.

vissza az elejére


Kórház-rekonstrukció félidőben

Javulnak a betegellátás körülményei

Az elmúlt évben már írtunk arról, hogy a kórházban elkezdődik egy infrastrukturális átalakítás, amelynek célja, hogy a fekvőbetegellátás körülményeit egyrészt racionalizálják, másrészt javítsák. Az átalakítást a folyamatos ellátás mellett végezték a szakemberek, s a munkálatok jelentős része a vége felé közeledik. 

– A sebészeti osztály készült el elsőként, majd a gyerekosztály következett. A belgyógyászat a jövő hónap első heteiben költözik a végleges helyére – mondja az átalakításokról dr. Szenkovszky Adrienne igazgatónő. – A legnagyobb átalakítás itt történt, ugyanis a belgyógyászat korábban két épületben helyezkedett el, s a következőkben egy szinten fog működni. Párhuzamosan folyik a szülészet átalakítása, valamint az alagsorban a reumatológia és a fizioterápia kialakítása.
– Időközben gyarapodott is a kórház különböző gépekkel, eszközökkel.
– Igen, megkaptuk az új nagyteljesítményű ultrahang-készüléket, amely érvizsgálatok végzésére is alkalmas, a korábbi géppel szemben. Ezen felül egy új röntgenfelvételi egység is beszerelésre került az elmúlt hónap során. Ezzel sikerült a röntgen elavult, elhasznált műszerparkját lecserélni az elvárható színvonalat nyújtó eszközökre.
– Mindezeket saját erőből valósították meg?
– A röntgenfelvételi egységet pályázat útján, önkormányzati önrész biztosításával sikerült beszerezni. Az ultrahang-készüléket pedig dr. Szutrély Péter segítségével sikerült megvásárolnunk. A régi, elavult, és már nem teljesen hibátlanul dolgozó ultrahang készüléket sikerült lecserélni a közelmúltban az Aachen-i Luisen Hospitál segítségével, amellyel partneri kapcsolatban áll a keszthelyi kórház. Természetesen ez érthető, hiszen az egykori keszthelyi kórházigazgató, dr. Szutrély Péter a németországi kórház munkatársa, s így segítségével az ultrahangkészülék árának 50 százalékát a partner kórház biztosította. Így a 25 millió forint felét, 12,5 millió forintot kellett csak a kórháznak kifizetnie. 
– Az átalakítási folyamatból mi van még hátra?
– Az Ady Endre utcai épület felújítása, valamint a Csók István utca 1. szám alatti épületből az ott lévő krónikus és rehabilitációs osztály áttelepítése. Jelen pillanatban ezek még csak tervek, mert erre jelenleg nincs pénze a kórháznak. Szeretnénk ezekre a feladatokra címzett támogatást nyerni, s akkor a régi épület felújítását kiegészítenénk még egy szint ráépítésével, így oda tudnánk elhelyezni korszerű körülmények között a krónikus és rehabilitációs osztályt. Ide kerülne a röntgenosztály és a laboratórium is. 
A munkálatok első ütemére mintegy 55 millió forintot fordított a kórház, amely következetes gazdálkodással már ledolgozta az évek óta maga előtt görgetett adósságállományt. 
– Ez alapvetően annak köszönhető, hogy a belgyógyászati osztályunkon ma már nyolc orvos dolgozik, és sikerült kialakítani egy egységes szemléletű vezetést, amely egységesíti a 75 ágyat, a kardiológiai és a gasztroenterológiai profilt egyaránt. A sebészeti osztályon munkába állt egy új traumatológus kolléga is, megerősítve ezt a profilt is, hiszen korábban az egyszemélyes traumatológia nem tudott ellátni mindenkit maradéktalanul. 
A leendő nővérszálló a tervek szerint kiegészül majd egy orvosi garzonlakással, ám ennek költségeit is a kórháznak kell előteremtenie, de ez a működtetési költségekből nem elképzelhető. A nővérek létszámának gondjain segített az, hogy az eddig két szinten működő krónikus osztály egy szintre került, ugyanis 17 rehabilitációs ágyat nem finanszíroz az OEP. A 75 ágy így lecsökkent 48 ágyra, s így már nem szükséges két nővérgárda ahhoz, hogy elláthassák a 48 beteget. A sebészet ugyancsak egy szintre költözött, s ez ugyancsak kiváltja a második műszak szükségességét nővérlétszámban. Az átalakítás során az új épület 14 évvel ezelőtt épült északi szárnyát teljes egészében sikerült korszerűsíteni, felújították a vizesblokkokat, s így felzárkózott az épület a déli szárny színvonalához. 
– Születőben van egy együttműködési megállapodás megkötése a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesülettel, amely több esetben nyújtott már jelentős támogatást a kórháznak. A belgyógyászati osztályra új kórtermi bútorokat kell beszereznünk, mert a régi épületben használt bútorok mára teljesen leamortizálódtak. Az új bútorok – amelyek költsége mintegy 700 ezer forint lesz – megvásárlására a vállalkozói klub, valamint a Szív Alapítvány 200-200 ezer forintot ajánlott fel, s ezek a támogatások nagy segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a betegeink kulturált környezetben gyógyulhassanak.

vissza az elejére


Megújult körlet

Még 2000 decemberében adták át Keszthelyen a rendőrség felújított, átépített épületét, s a Deák Ferenc utcai régi épület avatására július végén került sor. Az épület korábban az oktatás és a pihenés céljait szolgálta, ám a fokozódó helyhiány miatt később ide került a közlekedési, majd a közrendvédelmi osztály is. 

A régi képeslapon a Deák Ferenc utcai épület.

Dr. Sipos Gyula átvágja a szalagot.

Az épület a századforduló táján épült, s egy 1903-ból való képeslap idézi egykori külsejét. A városképileg is jelentős épület műemléki védettség alatt áll, s régóta esedékes volt már a felújítása. A felújítás során helyreállították az épület eredeti homlokzatát, a szociális helyiségek mellett egy 60 személyes oktatási, illetve konferenciatermet alakítottak ki, valamint a pincében ugyancsak felújították a korábban kialakított konditermet is. Az átadás során dr. Bertalan János, a keszthelyi kapitányság vezetője elmondta, hogy ma minden igényt kielégítő, európai szintű épületegyüttesben dolgoznak a rendőrök. A felújítás a főépület átadását követően az elmúlt év decemberében kezdődött, s ennek anyagi hátterét, mintegy 30 millió forintot, részben az ORFK támogatása, részben egy zalaegerszegi rendőrségi ingatlan értékesítése tette lehetővé. A főépülettel együtt mintegy 200 millió forintos beruházást dr. Sipos Gyula, ezredes, az ORFK gazdasági főigazgatója, valamint dr. Nemes Zoltán, megyei főkapitány a nemzeti színű szalag átvágásával adta át.

vissza az elejére


Vándorlás az egészségügyben

Keszthelyen az orvosok esetében jelenleg sokkal jobb a helyzet, mint másfél évvel ezelőtt, kritikus helyzetről közel sem lehet beszélni. A belgyógyászat élére dr. Nyárády Attila személyében új főorvos került, aki elérte, hogy az összes belgyógyászati szakorvosi állás feltöltésre került, beleértve a gasztroenterológiai részleget is.

Orvoshiány van még jelenleg a sebészeten, ahol kettő, s a gyermekosztályon, ahol egy orvosra lenne még szükség, hogy a szakellátás teljes körűen biztosított legyen. A diagnosztikai területen a röntgenosztályra ugyancsak egy orvosra lenne szükség, bár ez jelenleg megoldódni látszik, csak a lakásproblémákat kellene megoldani. A szakképzett nővérek esetében nagy a fluktuáció, rendkívül nagy elszívó hatása van a környéken újonnan beinduló szociális jellegű otthonok csábításának, s ezeken a helyeken nem közalkalmazotti fizetéseket ajánlanak. Többen mentek el a nemrég beindult művese állomásra, s mint Kertész Márta, a kórház gazdasági igazgatója fogalmazott, a szakképzett, s több esetben a diplomás nővéreket egyszerűen megvásárolják ezek az intézmények elsősorban vezető beosztásba, s ők pedig viszik magukkal a kolléganőiket is. Többen külföldön vállalnak szezon jelleggel munkát, ám ők visszatérnek. A megüresedett állásokat lehetőségek szerint segédnővérekkel, s az osztályok közötti átcsoportosításokkal töltik be. Romániából egy nővér jelentkezett a kórházba, aki rövidesen átment a művese állomásra dolgozni, hiszen mindenhol a jobban fizető területeket keresik. 

vissza az elejére


Szívesen jönnek

Német rendőrök a Balatonnál

Négy éve segítik német rendőrök Balaton-parti kollégáik munkáját az idegenforgalmi szezon idején. Keszthelyen másfél hónapon át veszik ki részüket a közlekedési, bűnügyi, bűnmegelőzési feladatokból – a németajkú turisták nem kis örömére.

Dr. Bertalan János, Keszthely rendőrkapitánya megköszöni a német rendőrök munkáját.Dieter Morgenstern negyedik nyarát tölti Keszthelyen; nemcsak a város ejtette rabul, nagyon élvezi a közös munkát a magyar kollégákkal.
– Az elmúlt évek során milyen változásoknak volt szemtanúja? – kérdeztük.
– Jó volt látni, ahogy a kapitányság épülete megújult és megszépült, ugyanakkor azt is tapasztalom, hogy a szezon idején évről-évre kevesebb bűncselekmény történik. Bizonyára ez kapcsolatban van azzal, hogy kevesebb turista jön a Balaton partjára, de azért ne becsüljük le a rendőri munkát se...
– Saját országához képest milyennek találja itt a közbiztonságot?
– Nem hasonlítanám össze az itteni helyzetet a németországival. Inkább vegyük például Spanyolországot, vagy Dél-Franciaországot, ahol szintén a turizmus a fő iparág, akárcsak itt. Azokhoz képest a magyar viszonyok sem nem rosszabbak, sem nem jobbak. Mindegyik helyen vannak autólopások, betörések, lopások.
– Szívesen dolgozik a keszthelyi kapitányságon? Úgy érzi, befogadták a magyar kollégák?
– Igen, természetesen. Ha ez nem így lenne, nem jöttem volna már négyszer, és nem szeretnék visszajönni ötödször is...
Axel Schaefer kollégájával ellentétben még csak néhány napja érkezett, első alkalommal vállalkozott a Balaton-parti szolgálatra. 
– Nagyon tetszett, hogy a keszthelyi kollégák nem úgy tekintenek bennünket, mint turistákat: az első naptól kezdve munkaerőként számítanak ránk, van is feladatunk jócskán – mondja.
– Például?
– Rendszeresen járőrözünk a városban így, német egyenruhában. Tegnap is kimentünk; jött egy német csoport, és csak néztek. Közelebb jöttek, még jobban néztek. Egyszer csak megszólítottak: elnézést, önök beszélnek németül? Mondtuk, hogy természetesen. Ők is jó ötletnek tartották, hogy itt teljesítünk szolgálatot. Nemcsak a németek, az osztrákok, hanem svájciak, hollandok, dánok is hasznunkat vették már.
A magyar rendőrök azt mondják, sokkal könnyebb így, ha német ajkú sértett érkezik panaszt tenni. A tapasztalat azt mutatja, máshogy viszonyulnak a német egyenruhás rendőrökhöz, mint a magyarokhoz: nagyobb a bizalmuk, másképp is viselkednek, könnyebben megnyílnak. Ráadásul, ha valaki bűncselekmény áldozata lesz, általában olyan stressz alá kerül, hogy rendkívül nagy megkönnyebbülés számára, ha legalább nyelvi nehézségekkel nem kell megküzdeni. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online