Indul az Intim Zóna

Hol kezdődik az élet?

Óvszer, gyógyszer vagy…?

Óvakodj a kullancsoktól!


Téma: a fogamzásgátlás

Indul az Intim Zóna

A közelmúltban indult országos felvilágosító programba kapcsolódott be a keszthelyi kórház szülészet-nőgyó-gyászati osztályának orvosgárdája, amikor felvállalták, hogy Keszthely és Hévíz valamennyi középiskolájában tartanak előadásokat az első nőgyógyászati vizsgálatról és a fogamzásgátlásról. A program neve Intim Zóna.

Dr. Novák Péter– Elképesztő adat, hogy míg a Föld lakosságának száma 1850-re érte el az egymilliárdot, a második milliárdhoz 75 év kellett, a négy és az ötmilliárd között pedig csak tíz év telt el – mondja dr. Novák Péter, a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa. – Ugyanakkor, míg a Földet a túlnépesedés veszélyezteti, itt Magyarországon azzal küszködünk, hogy a születési arány végre emelkedjen, és ezer lakosra ne tizenöt, hanem legalább tizenhat születés jusson. Ehhez kell a pozitív családtervezés; a negatív családtervezés eszköze a fogamzásgátlás. Egy ország egészségügyi kultúrájának színvonalát jelzi, hogy a születésszabályozásnak milyen módszerét alkalmazza. A szakma úgy fogalmaz, nem korszerű a létrejött terhességet megszakítani.
– Melyek a korszerűség szempontjai?
– A fogamzásgátló eljárásokkal szembeni követelmény az, hogy könnyen alkalmazhatók legyenek, ne legyenek mellékhatásaik, ne kerüljenek sokba, és ha netán mégis létrejön terhesség, ne károsítsák a magzatot. A különböző módszerek hatékonyságát az úgynevezett PEARL-indexszel mérik, amely azt mutatja, hogy 100, az adott védekezési módot egy évig alkalmazó nő közül mennyi lett terhes. Eszerint a hormonális fogamzásgátló tabletták indexe 0,7, a méhen belüli eszközé – közismert nevén spirál – 0,88, a gumióvszeré 6-28 közötti, a megszakított közösülésé 12-43, védekezés nélkül pedig 50 felett van.
– Melyik a legnépszerűbb módszer?
– Legtöbben a tabletta mellett döntenek. 1950 óta létezik a fogamzásgátlásnak ez a módja, amely hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a petesejt érését, továbbá megváltoztatja a méh nyakcsatornájának védekezőképességét. A tabletták korszerűsége függ egyrészt a bennük levő hormon milyenségétől (kombinált, vagyis ösztrogént és progeszteront tartalmaz, vagy csak progeszteront), illetve annak lehető legalacsonyabb, ám még hatásos mennyiségétől. Ezeket a kis hormontartalmú készítményeket 15-45 éves korig ajánljuk.

Újszülöttek – legyen vagy ne legyen?– Nem korai, ha egy hormonális érésen még túl nem jutott lány kezdi el szedni a fogamzásgátlót?
– Egyre szabadosabb világban élünk, ahol a fiatalok is jóval korábban érnek, mint mondjuk száz évvel ezelőtt, és korábban elkezdik a nemi életet is, ami nem helyes. Ugyanakkor orvosként azt kell mondanom, hogy az egyértelmű tiltás helyett – amivel úgysem megyünk semmire – inkább meg kell mutatnunk a korszerű védekezés módjait, mint hogy létrejöjjön a nem kívánt terhesség, és bekövetkezzen az abortusz, annak minden esetleges negatív pszichés és szomatikus vonzatával együtt.
– Országosan elterjedt és használt módszer a Richter Sürgősségi Ambulanciákon hozzáférhető esemény utáni tabletta is. Keszthelyen mennyire „népszerű” ez a lehetőség?
-– Amennyiben a nemi élet során nem, vagy nem megfelelően védekeztek, az aktust követő 72 órán belül beveendő tablettával megakadályozható a megtermékenyült petesejt beágyazódása. Ezt a tablettát azonban egy évben 1-2 alkalommal lehet bevenni; éppen ezért az ambulanciára érkezőket – évente mintegy 300 nő – felvilágosítjuk a folyamatos védekezés előnyeiről, és fel is írjuk a számukra legmegfelelőbb tablettát, kinek-kinek egyénre szabottan.
– Valamennyi esetben tablettát ajánlanak?
– Az intrauterin (méhen belüli) eszközt, vagyis a spirált Magyarországon a nem szült nőknek tilos felhelyezni, tehát a fiatal lányoknak eleve nem ajánlható. Akik viszont használják, azok számára fontos, hogy évente, panasz esetén azonnal jelenjenek meg a nőgyógyásznál, mivel súlyos kismedencei gyulladást okozhat. Ezeknek az eszközöknek az ötévenkénti cseréje szigorúan javasolt. A korszerű mechanikus eszközök közé tartozik a gumióvszer, amely ellentétben a néhány évtizeddel ezelőtti státuszától, mára népszerű lett a fiatalok körében, mivel nemcsak a nem kívánt terhességgel szemben hatásos, hanem védelmet nyújt a nemi betegségek számos fajtájával szemben is. A nem kívánt terhesség megakadályozására végleges megoldást a laparoszkópos kürt-sterilizálás ad, amely 35 év felett, illetve három élő, vér szerinti gyermekkel rendelkező nőknél alkalmazható, akik biztosan eldöntötték, hogy már nem kívánnak szülni. Ezt a visszafordíthatatlan beavatkozást osztályunkon is végezzük.
– Visszatérve a fiatalokhoz: Ön szerint megváltoztatható a már említett szabadosság?
– Látok ilyen irányú elmozdulást, ugyanakkor a középiskolás korosztály megszólítása, ha úgy tetszik nevelése össztársadalmi feladat. Mi ebből úgy vesszük ki a részünket, hogy dr. Ifi Ferenc főorvos kezdeményezésére két éve elkezdtük a középiskolás osztályok számára azt a programot, amelynek keretében dr. Papp Mihály és újabban dr. Pap Ervin szülész-nőgyógyász adjunktusok ultrahangos vizsgálaton bemutatják a fiataloknak a méhen belüli terhességet, és elrettentésül a terhesség megszakítására szolgáló eszközöket is. Az elmúlt hetekben túljutottunk az Intim Zóna első előadásain, bízunk benne, hogy az érdeklődés továbbra is olyan lesz iránta, mint eddig.

vissza az elejére


Hol kezdődik az élet?

A Magzatvédő Társaság által megfogalmazott állásfoglalás szerint a sürgősségi fogamzásgátlásként elnevezett esemény utáni tabletta valójában nem fogamzásgátlás, lévén, hogy a természet-, azon belül az orvostudomány, a filozófia, az etika és a teológia tudományainak mai állása alapján leszögezhetjük, hogy az emberi élet a fogantatás pillanatában, vagyis a férfi és a női ivarsejt egyesülésével kezdődik – állítják. 

Szintén az említett tudományok mai ismeretei alapján mondható, hogy a fogamzásgátlás az a mesterséges eljárás, amely során fizikai vagy kémiai úton megakadályozzák a fogamzás bekövetkezését, vagyis a női és a hímivarsejt egyesülését. Amenynyiben ez a törekvés sikertelen, és a fogamzás bekövetkezik, úgy a várandós állapot elkerülésére – valójában megszakítására – irányuló bármely tettet már egy újonnan fogant személy élete ellen követik el – fogalmaznak a magzatvédők. Állítják: egyáltalán nem felel meg a valóságnak, hogy a „sürgősségi fogamzásgátlás” fogamzásgátlási eljárás, illetve szer lenne, hiszen a megtermékenyült petesejt beágyazódását gátolja meg, vagyis hatása kétséget kizáróan abortív, mivel a pirula a várandósságot szakítja meg. Ebből következik – írják –, hogy a gyártó-forgalmazó a tabletta elnevezésével és a reklámokban megadott információkkal a fogyasztókat tudatosan félrevezeti, és ezzel megsérti a fogyasztóvédelmi törvényt. Ezen kívül felhívják a figyelmet arra, hogy terhesség-megszakítást hazánkban csak a magzati élet védelméről szóló törvény értelmében lehet végezni, tehát a „sürgősségi fogamzásgátlás” által várandósságának megszakítását kérő személy elmulasztja a beavatkozást megelőző, törvény által kötelezően előírt eljárást. Ha ez egy hagyományos abortusz esetében fordul elő, azt illegális magzatelhajtásnak nevezik, és a törvény bünteti. 

vissza az elejére


Óvszer, gyógyszer vagy…?

„A virágnak megtiltani nem lehet…” - olvasható az ifjúkori szexuális élet védelmezőjeként fellépő, nem mellékesen fogamzásgátló tablettákat gyártó cég egyik plakátján, amelyen Klimt után szabadon virágok közt kerül egymással bizalmas viszonyba egy fiú és egy lány.

Hogy az idősebb generáció a tiltással nem megy semmire, az nem újdonság, évszázados tapasztalat: a kérdés inkább az, van-e más alternatíva azon a kettőn kívül, hogy óvszert vagy gyógyszert nyomunk gyermekeink kezébe úgy tizennégy után(?). Általános orvosi vélemény az, hogy a nemi élet megkezdése nem ajánlott a hormonális érés befejeződése, vagyis nagyjából a 18. életév betöltése előtt. Persze addig "ciki" várni, akkor nincs mit elmesélni a tornaöltözőben. A legtöbb gyereknek nincs olyan kapcsolata szüleivel, hogy bátran beszélhetne velük erről a témáról, s a legtöbb szülő sem tudja megmagyarázni csemetéjének, miért ne rohanjon a szexszel, hiszen ő maga is rohant, neki sem mondta senki, miért is érdemes várni.
A szakemberek többsége egyetért azzal, hogy a korán megkezdett szexuális élet és a gyakori partnerváltogatás hozzájárul ahhoz, hogy később a felek nem tudnak megnyugodni a házasságban; újabb válások történnek, amelyeknek csak vesztesei vannak: érzelmileg és anyagilag is becsapott, hátrányos helyzetbe kerülő felnőttek és gyerekek (Magyarországon 2001-ben 24527 válás történt, amelyben legalább 22800 gyermek volt érintett).
S ha nincs kivel beszélni, marad a kísérletezés, a tizenöt évesen elkezdett fogamzásgátló tabletta. Merthogy a nőgyógyászok azt mondják, ha már egyszer megtörténik, legalább nagyobb baj ne legyen. Ám ha a világ ilyen sebességgel halad tovább a jelenlegi irányba, s mi továbbra is ilyen toleránsak vagyunk, hamarosan az óvodában kell megkezdeni a felvilágosító előadásokat… 

vissza az elejére


Túraszezon idején

Óvakodj a kullancsoktól!

Újra itt az ősz, a kirándulók kedvelt időszaka; sokan húznak ilyenkor túrabakancsot, s látogatják meg a környékbeli hegyeket, erdőket. Őket fenyegeti leginkább a kullancsveszély.

Kullancsencephalitis szempontjából erősen fertőzött területek.Napfénygyűlöletük miatt a kullancsok nyáron elbújnak, ám tavasszal és kora ősszel már előszeretettel másznak fel a fűben bóklászó emberre vagy kutyára. Bár a különböző vadfajokat hazánkban 42 kullancsfaj gyötri, ezek közül féltucat jelent veszélyt a tavasszal, vagy kora őszszel kirándulókra. Sokan azt gondolják, hogy elsősorban a lombos ágakról számíthatunk támadásukra, azonban ez tévedés: főleg bokros területeken, legelőkön, erdőszélek aljnövényzetben gazdag részein élnek tömegesen, sőt, gondozott kertekben, hétvégi házak körül is megtalálhatók. Ezek a szemmel rendelkező, látó kullancsok: fűszálakon, levelek fonákján csüngenek, s ha az ember végigsúrol egy ilyen levelet, a kullancs szőrös lábai beleakadnak a láb vagy a kar bőrébe, és onnan mászik tovább, védett helyet keresve magának a térdhajlatba, a combhajlatba, a hónaljba vagy a mell alá. A szem nélküli, vak kullancsok viszont a lombos erdők lakói, az úgynevezett Haller-szervvel tájékozódnak. Ahhoz, hogy ez a biológiai-kémiai „radar” helyesen működjön, és felderítse az áldozatokat a kullancs számára, az állatnak mintegy 1,5 méter magasra kell másznia a cserjék vagy facsemeték leveleinek árnyékot adó fonákjára, és innen ugrik rá az emberre, állatra.
A kullancs a napfény hatásától mentes testrészbe szúrja szipókáját: vér kell ahhoz, hogy az állat lárvájából ivarérett állat fejlődjön ki. Ha egy kullancs olyan állat vérét szívta, amely korábban fertőzött kullanccsal került érintkezésbe, akkor maga is vírushordozóvá válik.
A kullancsok által terjesztett vírusok különböző betegségeket okozhatnak, ezek közül a legismertebb az agyvelőgyulladás, vagyis a kullancsencephalitis, amely orvosilag nem gyógyítható, és csak remélni lehet, hogy nem lesz súlyos lefolyása a fertőzött személynél. A betegség első fázisa a csípés után körülbelül 7-14 napon belül kezdődik influenzához hasonló általános tünetekkel: láz, levertség. Ezután tünetmentes periódus következik, ami egy-két, de akár húsz nap is lehet, majd fellépnek az agyvelőgyulladás tünetei: igen magas láz, idegrendszeri tünetek, hányinger, hányás, tarkómerevség, ritkábban öntudatzavar, bénulások, alvászavar, depresszió. Átlagosan minden száz megbetegedésből egy halállal végződik. Ma már az is közismert, hogy az agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, az oltóanyagot a háziorvos írja fel. Létezik a kullancscsípés után adható egyszeri védőoltás, amely közel 80 százalékos védőhatású. Az oltóanyag a csípést követő 96 órán belül hatásos. Fontos tudni, hogy a kullancsencephalitis vírusát hordozó kullancsok számát tekintve Keszthely és környéke – a Keszthelyi-hegység, Zala és Somogy megye – erősen fertőzöttnek tekintett.
A másik ismert, kullancsok és más csípő-szúró rovarok által terjesztett betegség a Lyme-borreliosis. E fertőzés arról ismerhető fel, hogy a csípés helyén kör alakú vörös folt képződik, amely körkörösen növekedik. Néha láz, fejfájás, torokfájás kíséri, a nyirokcsomók megduzzadhatnak. Ezek a tünetek rendszerint a csípést követő egy hónapon belül jelentkeznek; ha ilyenkor elmarad a gyógykezelés, több hónap, esetleg év múlva különböző szervek elváltozásai következhetnek: szívizom, idegrendszer, szem, ízületek, leggyakrabban térdízületi gyulladás - ezek már nem gyógyíthatók meg minden esetben maradéktalanul. Ezért is nagyon fontos, hogy a bőrünkön megjelenő, sokáig nem múló vörös folt esetén - akár van tudomásunk kullancscsípésről, akár nincs - jelentkezzünk orvosnál. Az idejekorán végzett kezelés a betegséget meggyógyítja.

A két, kullancs által terjesztett betegség között a legfontosabb különbség: a kullancsencephalitis nem gyógyítható, viszont védőoltással megelőzhető; a Lyme-borreliosis gyógyítható, de nincs ellene védőoltás. Ez utóbbi kutyákra is veszélyes, érdemes tehát kedvencünket is átvizsgálni, nincs-e kullancs benne.
Amint észrevesszük a vérszívót, azonnal el kell távolítani. Korábban elterjedt módszer volt az állat megfojtása zsírral vagy krémmel, és veszélyesnek tartották, ha a feje bent szakadt, a szakemberek pontosan az ellenkezőjét ajánlják: ne tegyük ki stressznek a kullancsot, ugyanis akkor öklendezni kezdi testünkbe a kórokozókat. Az ajánlott eljárás a következő: fogjuk meg - lehetőleg csipesszel - a kullancsot minél közelebb a bőrhöz, és folyamatos húzással távolítsuk el. Segíti a kivételt az enyhe csavaró mozdulat. Ha a feje bent szakad, az semmilyen kóros következménnyel nem jár, néhány nap múlva magától kilökődik. Megkönnyítheti a dolgunkat a kullancseltávolító kanál; ez az eszköz a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta, mivel gyötrés nélkül távolítja el a kullancsot. Az eszköz kapható gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban és drogériákban.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online