Független képviselő jelöltekkel

Munkahelyteremtés, turisztika

Előtérben a sport és az oktatás

Minden jelöltet regisztráltak

Hévíz lassan lakhatatlanná válik

Megyei listát állítanak


Vértes Árpád ismét megméretteti magát

Független képviselő jelöltekkel

A Hévízen megtartott sajtótájékoztatón Vértes Árpád, Hévíz polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzati választásokon ismét indul független polgármesterjelöltként. Vértes Árpád 12 éve tagja Hévíz képviselő-testületének, ebből az utóbbi két ciklus során a város élén, polgármesterként tevékenykedett.

A választásokon egy független, 20 főből álló képviselőcsoport élén indul, s mint mondta, a választópolgárok lehetőséget kaphatnak a döntésre, hogy a listából kik alkotják majd a hévízi 11 fős képviselő-testületet. A független jelöltek mindegyike megkapta a szükséges számú kopogtató cédulát, s azt már leadták a választási bizottságnak. Vértes Árpád szólt arról is, hogy a város eddig elért eredményei alapján kívánják tovább folytatni a megkezdett munkát, s ennek lényege, hogy a buszpályaudvar kitelepítésével, az elkerülő út megépítésével tovább tehermentesítsék a várost. Mint mondta, készül a szabályozási terv, s ennek értelmében tovább kívánják bővíteni a város zöldterületeit, a virágosítást, mindent megtesznek azért, hogy elkészüljenek a kerékpárutak, a tó körüli erdőben sétautakat alakíthassanak ki, s a következő négy év során megvalósulhasson a Hévízt elkerülő út megépítése, természetesen állami támogatással. Vértes Árpád és a független képviselőjelöltek – akiknek túlnyomó része jelenleg is tagja Hévíz önkormányzatának – egységes álláspontot képviselnek a tó tulajdonviszonyának rendezéséről, a fürdőépületek, valamint a fedett fürdő felújításának halaszthatatlanságáról. A hévíziek közös érdeke, hogy megépülhessen egy, a tavat tehermentesítő fürdő is a városban, s egyetértenek abban is, mindent meg kell tenni azért is, hogy a Hévízi-tó és térsége része legyen a világörökségnek.

vissza az elejére


Összefogás Keszthelyért Egyesület

Munkahelyteremtés, turisztika

Az Összefogás Keszthelyért Egyesület sajtótájékoztatóján Sá-ringer Tamás, az egyesület színeiben induló – immár hivatalosan is – polgármesterjelölt elmondta, mind a 10 választókörzetben indított képviselőjelöltjük megkapta a szükséges ajánlószelvényeket, s a választási bizottság már mindannyiukat regisztrálta is.

A lakosságtól számtalan felvetést, javaslatot kaptak, s ezeket beépítik a programjukba. Mint elhangzott, az egyesület a részletes programját ezen a héten, Orbán Viktor szerdai, keszthelyi látogatását követően hozza nyilvánosságra. A program fő iránya a munkahelyteremtés, mert ez a legfontosabb lépés, ami a turisztikai ágazatot is segíti. A turizmus fejlesztésének olyan irányt kell szabni, amely visszaadhatja Keszthely régi rangját, a Balaton fővárosa rangot. A színház és konferenciaközpont programját is ennek kell alárendelni, s tenni kell azért, hogy a turisztikai időszakot még jobban meghosszabbítsák. A fő cél, hogy a turizmusból élő keszthelyi lakosság gyarapodását segítsék elő. A célok között szerepel a vállalkozásfejlesztés is, ami egyben a munkahelyteremtési lehetőségeket is pozitívan befolyásolná. Segíteni kívánják a már meglévő vállalkozásokat, hogy a működésük hosszú távra biztosított legyen. Kiemelt helyen szerepel Keszthely ősi kultúrájának megőrzése, ápolása. Fel kell éleszteni a hagyományokat, a Helikont, az egyetemi sárgulást pedig egy városi ünneppé kell tenni, a Balaton Fesztivált pedig egy dunántúli eseménnyé kell fejleszteni. A színház programját a város rétegeihez kell kialakítani, s a szezonban a külföldiek igényeit is be kell építeni. Az oktatásban jelentős változások várhatók a következő 4 évben, s meg kell akadályozni a városból való elvándorlást. A programban szó esik a demográfiai csökkenés okán munkanélkülivé váló pedagógus munkaerő megtartását célzó munkahelyteremtésről is.

vissza az elejére


Leadták az ajánlószelvényeket

Előtérben a sport és az oktatás

A Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület már júliusi megalakulása során bejelentette, hogy képviselő jelölteket indít Keszthely mind a 10 választókörzetében.

Az egyesület elnöke, dr. György Endre az elmúlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, jelöltjeik megkapták a szükséges mennyiségű ajánlószelvényeket, s azokat már leadták a választási bizottsághoz. Az egyesület elnöke elmondta, az utóbbi években Keszthely csak szerény mértékben tudta támogatni a város verseny– és tömegsportját, s tisztában vannak azzal is, hogy egy önkormányzat csak akkor tud többet áldozni e területre, ha a város gazdaságilag megerősödik. Ezért döntöttek arról, hogy olyan képviselő jelölteket indítanak a választásokon, akik közel állnak a sporthoz, az oktatáshoz, de emellett kiválóan képzett szakemberek az élet minden területén. A jelöltek, megválasztásuk esetén képesek lesznek arra, hogy a város gazdasági felvirágoztatásában tevékenyen vegyenek részt. Az egyesület egyébként politikai tevékenységet nem kíván folytatni, független a politikai pártoktól, s azoknak támogatást sem nyújt. Elsődleges céljuk Keszthely minőségi és tömegsportjának, az utánpótlás és a diáksportjának fejlesztése, támogatása, s mindehhez az anyagi feltételek megteremtése. Szoros kapcsolatot kívánnak kiépíteni a lakossággal, az önkormányzatokkal, az oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel. Elő kívánják segíteni, hogy Keszthely középiskoláit újra a város működtesse, hogy beinduljon a főiskolai oktatás a VSZK keretein belül, hogy a megyén belül létrejöjjön keszthelyi székhellyel a Zalai Egyetem.

vissza az elejére


MSZP–SZDSZ

Minden jelöltet regisztráltak

Az MSZP és az SZDSZ keszthelyi szervezte az elmúlt hét csütörtökén közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a polgármesterjelöltjük Mohácsi József, valamint az egyéni körzetekben indított képviselőjelöltjeik mindegyike megkapta a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, amelyeket leadtak a választási bizottságnak.

Zemankovics Ferenc, az MSZP keszthelyi szervezetének elnöke elmondta, hogy az MSZP-SZDSZ közös polgármesterjelöltje Mohácsi József a regisztrációnak köszönhetően immár hivatalosan is jelöltté vált. Dr. Hajduk Árpádné, az SZDSZ városi szervezetének elnöke beszámolt arról, hogy a két párt közötti együttműködés kiteljesedett abban is, hogy a két helyi pártelnök képviselőjelöltként kölcsönösen szerepel a pártok színeiben induló képviselőjelöltek listáján, s mindketten megkapták a szükséges ajánlószelvényeket, így a választási bizottság a választási körzetekben indított többi jelöltjükkel együtt már regisztrálta a pártok által is ajánlott személyeket. Mohácsi József polgármesterjelölt elmondta, hogy két nagy párton kívül számos keszthelyi civil szerveződés, így a Zámor Térségért Egyesület, a Helikon Liget Egyesület, az Agrárszövetség is biztosította támogatásáról. Programjáról szólva hangsúlyozta, hogy az három meghatározó pontra korlátozódik, a gazdaság, a városfejlesztés, valamint az idegenforgalom mellett a sport és a kultúra területére. Az idegenforgalom meghatározója a gazdasági életnek, ezért a legfontosabb teendők között szerepel az utak állapotának javítása, a Balaton-part és a városkép rendezetté, vonzóvá tétele. Rendkívül fontos a gazdaság egyensúlyának megteremtése, ezért meg kell keresni azokat a pénzügyi lehetőségeket, forrásokat, amelyekkel meg lehet teremteni a szolgáltatások színvonalának növelését, hogy valóban méltó legyen Keszthely a Balaton fővárosa címhez.

vissza az elejére


MIÉP

Hévíz lassan lakhatatlanná válik

A MIÉP hévízi sajtótájékoztatóján Papp Gábor, a párt megyei elnöke, Hévíz már regisztrált polgármester– és képviselő jelöltje szólt néhány sajátos, a városban tapasztalt jelenségről, amely elsősorban az etikátlanság okán szúrhat szemet. E témakörökben a MIÉP bejelentéssel élt a helyi választási bizottságnál is.

A párt rendezvényeire a Városi Televíziónak szóló meghívók eddig rendre elakadtak egy önkormányzati intézmény – amúgy képviselő – vezetőjénél, így a televízió nem tudósíthatott a MIÉP rendezvényeiről. A jelen kampány során a Hévíz és Térsége Polgármesterei Egyesület választási szórólapjait elsősorban az Illyés Gyula Általános Iskolában – amelynek igazgatója a polgármesterjelölt oldalán képviselőjelöltként indul –, a diákok közreműködésével próbálják terjeszteni.
A MIÉP jelöltjei, így Papp Gábor is azt vallja, hogy a jelen választásoknak felül kell emelkednie a pártpolitikán, s a megmérettetést vállalóknak nem ellenségképet kell kialakítania a többi jelöltről. A jövőt illetően, a választópolgárok által is megfogalmazódott az a kérdéskör, hogyan képzeli el Papp Gábor a város kapcsolatait úgy a gyógyfürdőkórházzal, mint a szomszédos településekkel, hiszen a jelenlegi vezetés erről csupán beszél. Fontos, hogy a városnak az intézményeivel és a szomszédos településekkel is jó kapcsolata legyen a kölcsönösség jegyében. Amúgy Papp Gábor szólt arról is, hogy a sajtóban a városról megjelenő sikertörténetek ma már inkább rémtörténetnek nevezhetőek, hiszen folyamatosan csökkent Hévíz idegenforgalma, a szállodákban nagyobb a ráfordítás, mint a bevétel. Lassan kezdi elveszíteni Hévíz a gyógyfürdő város rangot, s ez annak is köszönhető, hogy zsúfolttá, túlépítetté vált, tragikussá vált a közlekedési helyzet, s a kulturális kínálat rendkívül egyoldalú és rangon aluli. Mindezek a problémák sürgős megoldásra várnak Hévízen.

vissza az elejére


Hévíz és Térsége Polgármesterei Egyesület

Megyei listát állítanak

Hévíz és térségének polgármesterei összefogtak közös gondjaik megoldásáért, együtt kívánnak dolgozni a településeik, s a régió fejlesztéséért. Ennek érdekében alakították meg a Hévíz és Térsége Polgármesterei Egyesületet, amely a pártoktól és a politikától elhatárolódva kíván működni.

A sajtótájékoztatón Molnár Imre, az egyesület elnöke elmondta, hogy Hévízzel együtt 22 település polgármestere hívta életre a polgármesteri összefogást jelentő egyesületet, egyebek mellett azért, hogy közösen fejleszthessék a térség idegenforgalmi fogadókészségét, s hogy javítani tudjanak a turizmus minőségi feltételein. Az összehangolt munkához párbeszédet kezdeményeznek az önkormányza-tok, a vállalkozók, a lakosság és a civil szervezetek között. Kiemelt hangsúlyt kívánnak helyezni a Hévízi-tóra, a Vindornya-tóra, a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton természeti kincseire. Közösen kívánják felkutatni a térségi beruházások forráslehetőségeit egyebek mellett a teljes körű csatornázottság megvalósításához, az utak minőségének javításához, valamint a sármelléki repülőtér fejlesztéséhez. Támogatják a Zalai Universitas létrehozását Keszthelyi központtal, s szándékukban áll, hogy a kistelepülések népességmegtartó képességének növelését munkahely-lehetőségek biztosításával, az iskolarendszer fenntartásával, s a közlekedési feltételek javításával segítsék elő. Szándékukban áll olyan ipar megtelepedésének elősegítése, amely nem zavarja a lakosság életét és az idegenforgalom érdekeit. Mivel ez a térség az eddigi ciklusok során nem képviseltette magát a megyei közgyűlésben, ezért a polgármesterek egyesülete megyei listát állított, hogy a jövőben képviseleti hiány miatt az anyagi források megszerzésénél ne kerüljön hátrányba e térség. A 13 nevet tartalmazó listát Vértes Árpád vezeti. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online