Jelmezes római fesztivált terveznek

Sokszínű lesz a színházi évad

Élettel teli könyvtárat

Tájképek tűzzománcon


Kulturális Örökség Napja – Fenékpusztán

Jelmezes római fesztivált terveznek

A Nők a Balatonért Egyesület keszthelyi csoportja, valamint a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. augusztusban már szervezett egy fenékpusztai pikniket azzal a céllal, hogy a balatoni kerékpárút építése kapcsán végzett ásatások eredményeiről, Fenékpuszta jövőjének terveiről az érdeklődők a helyszínen szerezhessenek ismereteket, s megtekinthessék az ásatásokat. E rendezvény folytatására került sor szeptember 10-én a városházán, majd 20-án és 22-én Fenékpusztán, a Kulturális Örökség Napja program keretében.

Közel 200 diák ismerkedett a rommező történetével.Fenékpuszta jövőjének sorsát a már említett szervezeteken kívül Keszthely önkormányzata, a Helikon Kastélymúzeum, a Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás és jónéhány civil szerveződés is felkarolta. Fenékpuszta rehabilitációjáról, valamint az évek során eddig megtett lépésekről szólt a városházi találkozó, majd a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat programjáról tárgyaltak. Az iskolák vezetőinek és képviselőinek is köszönhetően a 4 általános iskolából és 3 középiskolából 20-án közel 200 diák kerekezett ki Fenékpusztára tanári kísérettel, hogy megismerjék az egykori római erődítmény történetét, s az elképzelt jövőt.
– A megbeszélés során számos elképzelés került felszínre, hiszen a készülő kerékpárút kapcsán végzett ásatások eredményei sok ember fantáziáját megmozgatták – idézi fel a megbeszélésen elhangzottakat Bubla Zoltán térségmenedzser. – Többen felvetették, hogy legyenek Fenékpusztán rendezvények, a látnivalók mellett esztétikus, többnyelvű tájékoztató táblák, valamint kiadványok, amelyek elmondják a látogatóknak Valcum rövid történetét is. A diákoknak Straub Péter régész, a Balatoni Múzeum munkatársa mutatta be az egykori erődöt, majd Bor Szilveszterné, a térségmarketing kht. ügyvezetője vázolta a jövő év májusára tervezett római hétvége programját, amelyben korabeli jelmezesek is közreműködnek majd. Tervezzük, hogy e témakörrel kapcsolatos, játékos vetélkedőkkel is vonzóvá tegyük a rendezvényt, így a gyermekek által megszólítva a felnőtteket, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk erre az Európában is egyedülálló kincsünkre.
Bubla Zoltán elmondta, Fenékpusztával kapcsolatos új információ, hogy az oktatási és kulturális miniszter ellenjegyezte azt a megállapodást, amivel a kincstár átadta e terület kezelői jogát a Helikon Kastélymúzeum Kht-nak. Ezért is fontos, hogy a közvélemény, a civil szerveződések közreműködjenek a terület látványossá tételében. A fenékpusztai rommező az idei szezonban már szépen gondozott környezetben volt látogatható a VÜZ Kft-nek köszönhetően, bár bizonyos szépséghibát okoz még jelenleg, hogy az út szélén álló „lányok” pont itt kínálják szolgáltatásaikat. 
Szeptember 22-én megismétlődött a pénteki program, ezúttal a civil szerveződések kisebb-nagyobb csoportjai látogattak Fenékpusztára, hogy megismerkedjenek az ásatások eredményeivel és a Diocletianus-féle koncepció eredményeként 377 táján épült erőd területének lehetséges jövőjével.
– Mi lesz az eddig feltárt rommező sorsa? – érdeklődtünk.
– A korábbi pályázatokból valószínűleg marad annyi pénz, hogy a 70-es évek elején helyreállított 3 romrészletnek elkészüljön az úgynevezett koronavédelme. Folyamatban van Gács Lívia terveinek az engedélyezése a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, s ha ezt megkapjuk, akkor már ki lehet tűzni az aktuális célokat, például egy kiválasztott épületnél magasabbra lehetne húzni a falakat, hogy kisebb képzelőerő mellett a látvány önmagát magyarázza meg. El kellene érnünk, hogy komoly európai érdeklődés mutatkozzon Fenékpuszta iránt, erre is van lehetőség, a Kultúra 2000 pályázat keretében, s élni kívánunk ezzel a lehetőséggel is – mondta Bubla Zoltán.
A Balatoni Múzeum a Kulturális Örökség Napja alkalmából két napon át ingyenesen kínálta a látnivalóit az érdeklődőknek. Rendkívül nagy sikere volt a népművészeti bemutatóknak, amelyen a látogatók betekintést nyerhettek a kézművesség, a népi kismesterségek műhelytitkaiba. E mellett igen nagy érdeklődés mutatkozott a múzeum régi bélyegzőivel, pecsétjeivel való emléknapi bélyegzés iránt is. 

vissza az elejére


Sokszínű lesz a színházi évad

A Balaton Színház a lekötött előadások tükrében változatos színházi évadnak néz elébe. A szervezők minden korosztályra és igényre gondolva 10 bérleti sorozatot hirdetnek meg, ebből 3 felnőtt, 2 ifjúsági, 2 általános iskolás bérlet, és három óvodás bérleti sorozat. 

A felnőtt bérleteknél 5+1 előadás lesz, az utóbbit meglepetésnek szánják, a középiskolások pedig 5 előadást láthatnak. 
– A bérletes előadásoknál fontos szempont volt, hogy a keszthelyi közönség 16 éve nem volt itt színházban – mondta Kálmánné Bodó Edit, az intézmény igazgatóhelyettese –, ezért szerettünk volna olyan előadásokból válogatni, amelyek megfelelnek egy viszonylag könnyed évadnak. Sok ajánlatot kaptunk a színházaktól, de a Balaton Színház technikai paraméterei megszabják a lehetőségeink korlátait is, és természetesen az előadások árai is befolyásolták a válogatást, hiszen ma egy-egy produkció ára félmillió forintnál kezdődik. 
Az első előadások október 24-25-26-án lesznek, s már kaphatók a bérletek. Az évad Carlo Goldoni: A patikus – avagy az orvos is lehet tisztességes című komédiájával kezdődik, a Pasztell Színházi Társulat előadásában, főszerepben Mikó Istvánnal. Novemberben kerül bemutatásra Koncz Gábor rendezésében John Steinbeck: Édentől keletre című darabja a Budaörsi Játékszín előadásában. A főbb szerepekben Almási Évát, Koncz Gábort, Trokán Pétert láthatja a közönség. Decemberben ajándékműsorok kerülnek színpadra, majd a tavasz folyamán a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata mutatja be Rideg Sándor: Indul a bakterház című darabját Eperjes Károllyal a főszerepben. A Kecskeméti Katona József Színház Eisemann Mihály: Fekete Péter című zenés darabját hozza Keszthelyre, majd a Kaposvári Csiky Gergely Színház mutatja be Ivan Kusan: Galóca című népszínművét, amely egy vérbő komédia. Ez az 5 előadás lesz része az ifjúsági bérleteknek is, az általános iskolások egyebek mellett a Pál utcai fiúk történetét, valamint egy Szendrey Júlia életéről szóló kamaraszínházi előadást láthatnak. A mesebérletek tulajdonosai pedig a legkisebbeknek szóló színpadi produkciókkal találkozhatnak a Balaton Színház színpadán. 
Az előzetes érdeklődés alapján teltházas előadásokra számítanak a szervezők, s az évadban mintegy 45 színházi előadást láthat a közönség. E mellett természetesen egyedi produkciókat is terveznek, s e téren is folynak már a tárgyalások. A színház kiesése folytán a Csokonai ÁMK-nak köszönhető, hogy az ifjúsági hangversenybérlet-sorozat átmenthető volt, ez most ismét visszakerül a színházba. A Nemzeti Filharmónia partnerségével, és az önkormányzat támogatásával ismét lesz téli hangversenysorozat a színházban, erre négy előadásból álló bérletet hirdet meg a színház.
A konferencia-központ iránt máris nagy az érdeklődés, s már lekötöttek egy jogász-, valamint egy egészségügyi konferenciát már erre az évre, s folynak a jövő évre szóló tárgyalások is. Ugyancsak nagy az érdeklődés a színházterem egyedi alkalmakra való kibérlésére, így várhatóan az új intézmény hamar ismertté és népszerűvé válik, fellendítve ezzel Keszthely konferencia-turizmusát. 

vissza az elejére


Új igazgató a gyermekkönyvtár élén

Élettel teli könyvtárat

Új vezetője van a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának: Tóth Rita a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban, valamint a Nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban szerzett tapasztalatait kamatoztatja Keszthelyen.

Tóth Rita– Szombathelyen végeztem könyvtár-történelem szakon, ám ez utóbbi egy ideje parkoló pályára került az életemben – meséli magáról, és hozzáteszi: talán nem marad ez sokáig így, hiszen a gyermekkönyvtárban megrendezendő vetélkedőkön még ha játékos formában is, de szerepet kap a história.
– Milyen célokkal, tervekkel áll a jövő előtt?
– Egyrészt szeretném továbbvinni a jól bevált programokat - ilyen például a Varázslatos karosszék elnevezésű sorozat, ennek keretében minden hónap első péntekén, legközelebb október 4-én, 14.30-kor találkozunk a gyerekekkel, hogy különböző technikák alkalmazásával dekorációt készítsünk, és együtt egy kicsit feldíszítsük a könyvtárat. Népszerű a CD-ROM böngésző és használat hétfőn, kedden és csütörtökön, valamint a videoprogramunk, amelyre szerdán és pénteken 14 órától kerül sor: ilyenkor a gyerekek által kiválasztott mesefilmet vetítjük. Közeleg a Gyermekkönyvhét ideje, november 18-29. között négy programmal ünnepeljük. Terveink szerint vendégünk lesz Békés Pál író, aki a szépirodalom világába kalauzolja el hallgatóságát, valamint Gera Pál író, aki az állatvilág történeteiből ad ízelítőt. Sor kerül az óvodások városi versmondó versenyére, és a Varázslatos karosszék következő foglalkozására, amelynek témája Szent András hava lesz, egy hagyományőrző vetélkedővel szeretnénk emlékezetessé tenni. Várjuk az óvodásokat is Manóvilág sorozatunkkal: ez a játékos CD-ROM család észrevétlenül tanítja a kicsiket a természet, vagy akár a matematika rejtelmeire.

Élet a könyvtárban.– Hány éves kortól kezdenek könyvtárba járni a gyerekek?
– Nem ritka, hogy 2-3 éves apróságokat hoznak el hozzánk az anyukák, akik itt örömmel rajzolgatnak, nézegetnek, és aztán úgy ragaszkodnak a kiválasztott könyvhöz, mintha igazi kincset kaptak volna. A nagyobbak közül sokan ide jönnek délután házi feladatot írni, társasjátékot játszani, jól érzik magukat nálunk.
– Délelőttönként üres a könyvtár?
– Nem, hiszen – szintén régi hagyományt folytatva – iskolás, illetve óvodás csoportok számára tartunk foglalkozásokat, rendhagyó órákat. A gyerekek nagyon fogékonyak, és a könyvek szeretetét nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani. Örömmel látom, hogy évente mintegy 1500 gyerek iratkozik be hozzánk, sokan közülük valóban rendszeres olvasókká válnak. Szeretném, ha a hagyományokra, jól bevált programokra, rendezvényekre építve kellemes, jó hangulatú könyvtár maradna, olyan, amelyik napról napra megtelik élettel.
– Hányan végzik a feladatokat?
- Ketten vagyunk a könyvtárban kolléganőmmel, Vargáné Magyar Szilviával, és bár feladatkörüket tekintve nem tartoznak hozzánk, de itt kapott helyet az ellátó rendszer két módszertani könyvtárosa, Szabó Ilona és Temleitner Krisztina: ők látják el könyvekkel a környék iskoláinak, művelődési házainak könyvtárait, ám ha idejük engedi, nekünk is besegítenek. 

vissza az elejére


Kiállítás Hévízen

Tájképek tűzzománcon

A hévízi Fontana Filmszínház kiállítótermében, szeptember végén került sor Karászi Judit képzőművész, tűzzománc kiállításának megnyitójára.

A rajz-földrajz szakos tanári végzettséggel rendelkező művész elmondta, hogy – bár tanárként végzett – már a kezdetektől fogva ezt a különös, és eredeti művészeti ágat tekintette élethivatásának, amellyel jó tizenkét éve egy alkotótáborban ismerkedett meg. Azóta töretlenül ível felfelé a pályája, amelynek során először főleg figurális témákat dolgozott fel ebben a formában. Ma viszont inkább a természet, például tájképek, városrészek, az évszakok, valamint a fény-árnyék viszony ábrázolása foglal el központi helyet művészetében, s ezeket leginkább a tűzzománc sajátos csillogásával tudja visszaadni a közönség számára.
Karászi Judit a megnyitó előtti beszélgetés során elmondta, a számtalan technika közül ő a sgrafitto – a mostani 36 kép is ezzel a megmunkálással készült –, illetve az úgynevezett rekeszes eljárást egymaga sajátította el. Ez utóbbi technikát az általa készített ékszereken alkalmazza, amelyekből szintén látható néhány a tárlaton. Mint mondta, Hévízen most mutatta be a nyilvánosság előtt első ízben munkáit, azonban több egyéni kiállítást tudhat már maga mögött, ezek révén szinte az egész országban ismerik a nevét. A nagyobb települések közül kiemelkedik Szentendre, Nyíregyháza és Sárospatak, valamint a vácrátóti botanikus kert, ahol már többször megfordult, éppen ezért e helyeket munkáiban is viszontláthatjuk.
A kiállítást Kenesei Zoltán, Keszthely alpolgármestere ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki felelevenítette a tűzzománc-művészet történetét, fejlődését. Karászi Judit munkáiról azt mondta, a biztos kézzel és festői kvalitásokkal megáldott művésznő sok éven át tartó „tanulással” és bravúros képeivel rácáfolt arra a – közhiedelemben tévesen elterjedt – felfogásra, amely szerint a már évezredek óta ismert tűzzománc-művészet, nem tekinthető önálló alkotómunkának.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online