Újra a középmezőnyben

Vereség a hajrában

Az eredmény kiváló

Érmes serdülőink

Indul a Diákolimpia


Feltámadóban az FC Keszthely?

Újra a középmezőnyben 

Ha valaki kimegy Keszthelyen egy focimeccsre, általában gyér számú közönség fogadja, némi rosszmájúsággal azt is lehetne mondani, hogy a pályán többen vannak, mint a nézőtéren. Nos, ami a csapat múlt szezonbeli szereplését jellemezte, ez nem is csoda, hiszen mint ismeretes, a tavalyi idény második felében – különösen a végén – a bentmaradásért küzdöttek.

Az idei bajnoki idényt azonban mindannyiunk kellemes meglepetésére rendkívül jól kezdte az FCK, győzelmet győzelemre halmozott, s jelenleg a hatodik helyet foglalja el az NB/III-as bajnoki tabellán. Mint azt Takács Zoltán, az FCK elnöke beszélgetésünk során elmondta, erre utóljára négy évvel ezelőtt volt példa.
– A tavalyi szezon második felében – akkor épp egy éve volt, hogy feljutottunk az NB/III-ba nem kis munka árán – edzőváltásra került sor, amikor is Csányi Imrét bíztuk meg a csapat irányításával, illetve vele együtt érkezett nyolc-kilenc új játékos is Gellénházáról és Zalaegerszeg környékéről – kezdte Takács Zoltán. – Úgy gondolta az FCK vezetése, hogy ez garancia lesz egy NB/III-as csapat tartós középmezőnyben való szereplésére, ugyanis meglehetősen rosszul állt a szénánk.
– Ezután a váltás után sem lett sokkal jobb a helyzet. Miért?
– Nyilvánvaló volt, hogy az addigi „eredményeinknél” jóval többet szeretnénk elérni, és az új játékosok igazolásában láttuk a keret megerősítését. Nem igazán vált valóra az elképzelésünk, több ok miatt sem hoztuk a tőlünk elvárható teljesítményt.
– Ha jól tudom, ezt egy újabb edző-csere követte, a fentiekből adódóan.
– Így igaz, áprilisban Fehérvári Ferenc, a csapat jelenlegi trénere került a kispadra, akinek a segítségével megmenekültünk a kieséstől. Következő lépésként a nyár folyamán, a játékoskeretben történtek nagyobb változások. Kilenc-tíz játékos helyére – akik saját belátásuk alapján távoztak – igazoltunk keszthelyi kötődésű labdarúgókat, például Varsányi Sándort, Púr Tibort, Fodor Lászlót, Tresor Józsefet, Dencs Gábort. Természetesen számítottunk fiataljainkra is, így többek között Galántai Dávidra, Németh Attilára, Bodai Péterre és Kovács Péterre, akik saját nevelésű futbalistáink.
– Az idei bajnoki szezont meglepően jól indította az FC Keszthely, hisz a 6. helyet foglalja el a bajnoki tabellán. Mi ennek az oka?
– Részben a már előbb elmondottak – a csapat és az edző leváltása illetve megújítása, illetve az, hogy teljesen más hozzáállás tapasztalható legfőképpen a játékosok részéről, akik révén egy igazi csapat formálódik. A 6. hely kapcsán szerencsére meg lehet jegyezni, hogy ha lejátszuk az elmaradt Szentlőrinc elleni mérkőzést, és abból győztesen jövünk ki, akkor már a második helyen állhatna a csapat. Zamárdi ellen 1:1-es döntetlennel kezdtünk idegenben, majd utána két győzelem következett hazai pályán, ezt egy Dombóváron elszenvedett vereség követte, majd egy újabb hazai illetve egy idegenbeli – Mohácson elért – győzelem következett. Nem kezdtünk rosszul, de természetesen tudjuk a hibáinkat, amelyeket szeretnénk kijavítani.
– Elindult tehát egy folyamat. Terveik?
– Két és fél éve vettük át a csapat irányítását, mert úgy éreztük, Keszthely mindenképpen megérdemli, hogy egy nagyon jó Nb/III-as, később pedig – bár ez távlati terv – egy Nb/II-es labdarúgó csapata legyen... Egyelőre jó lenne elérni az 5-8. helyet, tehát hogy ne a kiesés ellen kelljen küszködni. Persze ha előrébb végzünk, azt nem bánjuk. Szeretnénk egy olyan csapatot kialakítani, amellyel az év végi igazolások során megcélozhatjuk az eggyel erősebb mezőnyt. 

vissza az elejére


Kézilabda

Vereség a hajrában

Szeptember 28-án az NbI/b-s női kézilabda bajnokság soron következő fordulója a Hévíz-Marcali mérkőzés volt, amelyet a házigazdák – ha csak egyetlen ponttal is –, de elveszítettek.

A Hévíz a Marcali SK egyesületét a már hagyományosnak mondható helyszínen, a városi sportcsarnokban fogadta, ahol mindkét oldalon lelkes szurkolók hada várta a kedvencek színrelépését. A rendkívül jó ritmusú, pörgős játék első félidejének közepén még a hazai gárda vezetett 7:4-re – ők is kezdtek jobban –, azonban a 21. percben a vendégek fokozatos felzárkózása után, már 9:9-es döntetlent mutatott az eredményjelző. A Hévíz ezek után ismét magához ragadta a vezetést, ám a 10:9-es részeredményt az ellenfél rövid úton kiegyenlítette, amit a 25. percben ismét egy hazai gól követett. Szoros, fej-fej melletti küzdelem kezdődött ezt követően, azonban a mindkét oldalon kihasznált ziccereknek köszönhetően a félidőben, végül is a vendégek mehettek nyugodtabban az öltőzőbe, 13:12-nél átvették a vezetést.
A tíz perces szünet elteltével következett a második játékrész, amelynek során először a Marcali támadott. Ezt kihagyva, csak másodszorra talált a hévízi kapuba és szerzett gólt. Szerencsére azért a hévízi lányok is jó néhányszor túljártak az ellenfél – egyébként kiválóan védő – hálóőrének eszén, így a negyedik percben már 15:15-ös döntetlent könyvelhetett el, az addig szorosan egymás mellett haladó két csapat. Az ekkor bekövetkező ritmusváltás sajnos a fogadó csapat leszakadását hozta magával, a marcali lányok visszaszerezve a vezető pozíciót 19:15-re elhúztak, amit csak a 10. percben sikerült némileg ellensúlyozni a Hévíznek (19:18), majd nemsokára érkezett az újabb egyenlítő találat. A 15 percben folytatódott szoros, kiegyenlített játék, a mérkőzés utolsó harmadában ismét több pontos előnyre tett szert a Marcali SK. Mindössze néhány perc volt már csak hátra a bajnoki találkozóból, amikor is a vendégek 27:23-ra vezettek, és a Hévíz iszonyatos hajrába kezdett a győzelemért. Ennek sajnos kapkodás lett a vége – mutatta ezt a sok kihasználatlan ziccer, illetve hét méteres –, és a már lendületben lévő Marcali még azt is megengedhette magának, hogy az utolsó perceket emberhátrányban játssza végig, egyik játékosuk végleges kiállítása miatt. A mérkőzést végül tehát 27:26-ra a Marcali SK nyerte.
A találkozót követően Pécsi Zsolt, a hévíziek edzője úgy nyilatkozott, a marcaliak kapusteljesítménye kiváló volt, ráadásul a csapat tagjai is összeszokottabban játszottak, ezzel szemben a hévízi gárda sokat hibázott és a lányok nem tartották be az edzéseken megbeszélt taktikákat, ráadásul a dekoncentráltság még rá is tett egy lapáttal. Mint mondta, egyetlen mentségük a hullámzó játékra, hogy a Marcali csapatának jóval több lehetőség adódott a felkészülésre.

vissza az elejére


Lövészet

Az eredmény kiváló

Megszokhattuk már, hogy a kézilabdázás, a vitorlázás és a vívás mellett a város egyik siker sportága a lövészet, amelynek művelői szinte minden nemzetközi megmérettetésen öregbitik Keszthely hírnevét. Persze ahhoz, hogy lövőink Európa, illetve a világ legjobbjaival felvehessék a versenyt, először itthon, ha úgy tetszik hazai pályán kell megmérettetniük.

A hagyományokhoz híven, idén a szeptember 13-a és 15-e között megrendezett junior-, valamint a mintegy 60 indulóval szeptember 27-e és 29-e között megrendezésre került ifjúsági és felnőtt országos bajnokságon – a Csider-völgyi lőtéren Gyenesdiáson –, ismét bebizonyították Keczeli Zoltán tanítványai, van a BEFAG sportklubjának keresni valója a legjobbak között. Ottjártunkkor – az ifi– és a felnőtt OB második napján – már volt egy csapat arany, így az edző, Keczeli Zoltán is derűsen tájékoztatott az események alakulásáról.
– Az országos bajnokságot általában a legfiatalabb korosztállyal szokták kezdeni az egyes sportágakban, most mégsem így történt.
– A sportszabályunk kimondja, hogy minden versenyző, a saját korcsoportjánál egy korcsoporttal feljebb is indulhat. Azért kezdődött az OB a juniorokkal, mert így az ifjúsági versenyzők, elindulhattak az ő korcsoportjukban is, kiélezettebbé téve ezzel a viadalt. Ezen a hétvégén az ifjúságiak és a felnőttek összevont országos bajnokságát rendezték meg. Ez azt jelenti, hogy minden ifi versenyző lőhetett a saját korcsoportjában, illetve a junior korú indulók a felnőttek között villoghattak.
– Melyik versenyszámmal és korcsoporttal vette kezdetét a mostani megmérettetés?
– A bajnokság 27-én a 40 vegyes lövéses versenyszámmal indult egyaránt az ifi és a felnőtt korcsoportban, ahol nagyon szép eredmények születtek a keszthelyi versenyzőknek köszönhetően. Az utánpótlás korúak már egy csapat-aranynyal büszkélkedhetnek, illetve Kocsis Norbert egyéniben megnyerte a versenyszámot. Klubtársa Belák András a második helyen zárt, valamint a negyedik helyezést is hazai pályán versenyző lövő szerezte meg. A felnőttek mezőnyében Ángyán József bronzérmet szerzett.
– Mivel folytatódott másnap a verseny?
– A 30 lövéses lassú versenyszámmal indult a nap, amely az indulók nagy létszáma miatt csak az utolsó versenynapon fejeződött be, a 30 gyorslövéses számmal. A kettő összege adja ilyenkor a normál versenyszámot. Ezen a napon szintén lőállásba helyezkedtek mind az ifi, mind pedig a felnőtt versenyzők, valamint kibővült a kör a szabadidős versenyzőkkel. Nekik négy próba után, egy 30 lövéses versenyszámban kellett bizonyítani tudásukat.

vissza az elejére


Atlétika

Érmes serdülőink

Szeptember közepén került megrendezésre a budapesti UTE-pályán az országos serdülő magyar bajnokság a 13, 14 és 15 éves korosztály számára, ahonnan Kardos József és Csikós József atlétaedzők tanítványai – közülük is egész pontosan hárman –, kiváló eredményekkel térhettek haza.

Demeter Klaudia 80 méter gáton 12.75-ös idővel első lett – három századdal megelőzve vetélytársát –, ezen kívül 154 centiméterrel a dobogó második fokára állhatott fel magasugrásban és végül 100 méteren a negyedik helyet sikerült elcsípnie. Fördös Lilla egy arany– (800 méter) és egy bronzéremmel (400 méter síkfutás) zárta a budapesti viadalt, Molnár Balázs pedig második lett 100 méteren, míg 200 méteren a negyedik helyezést érte el.

Nagy nevek a dobókörből
Ismét Becehegyen került megrendezésre szeptember 29-én a Kertész Tibor Atlétikai Emlékverseny, ahol olyan nevek versenyeztek egymással, mint Annus Adrián, Fazekas Róbert, Bieber Zsolt, akik a Szombathelyi Dobó SE kiváló hazai- és nemzetközi eredményekkel rendelkező versenyzői. Persze, ha már a nagy nevekről esett szó, mindenképpen megemlítendő Kiss Szilárd zalai atléta is, aki a súlylökés új magyar csúcsát tartja 20.56 méterrel.
Ágh Pál, a verseny főszervezője – egykor maga is sikerrel atlétizált, hármasugróként éppen Kertész Tibor tanítványa volt – elmondta, hogy az eredeti szándék szerint, minden évben más helyszínen került volna megrendezésre a verseny. Azonban az első ízben történt megrendezése akkora sikert aratott, hogy idén maguk a versenyzők kérték, hogy újra e helyen dobhassanak nagyot, a keszthelyi egyetem egykori testnevelője és atlétaedzője, Kertész Tibor emlékére. A résztvevőket illetően Ágh Pál azt mondta, mivel a súlylökés a fő szám – bár emellett nehézkalapáccsal és a nehézdiszkosszal is indulhattak a dobók –, a magyar bajnok Kiss Szilárd jött el, aki idén két alkalommal is megjavította a magyar csúcsot súlylökésben. Itt volt Bieber Zsolt, a korábbi csúcstartó, aki megdöntötte a harminc éven keresztül érvényes, Varjú Vilmos által felállított rekordot. Az említetteken túl indult Annus Adrián, a kalapácsvetés Európa- bajnoka, valamint Fazekas Róbert, aki a diszkoszvetésben Európa legjobbja, világranglista-vezető. A következő emlékversennyel kapcsolatban Ágh Pál hozzátette, elképzelhető egy olyan nemzetközi dobóverseny kialakítása a mostani helyszínen, amely a salgótarjáni ugró versenyhez hasonlít. 

vissza az elejére


Szezonnyitás

Indul a Diákolimpia

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan, a 2002/2003-as tanév sem múlhat el Diákolimpia nélkül, amelynek során az általános és középiskolás diákok vetélkedhetnek több sportágban, így például labdarúgásban, kézilabdában és atlétikában. E versengések célja: a gyerekeknek örömet szerezni a játékkal, vetélkedéssel, a sorra kerülő sportág megszerettetése, valamint a városi és városkörnyéki helyezések eldöntése.

A sort a foci nyitja, ugyanis október 8-án, 13 órai kezdettel kerül megrendezésre a Lovassy utcai pályán a Keszthely városi és városkörnyéki I. korcsoportos labdarúgó Diákolimpia, az 1994. január 1-jén, vagy ennél később születettek részére. A verseny körmérkőzéses rendszerben zajlik a Csány L. ÁI, a Csokonai ÁMK, az Egry J. ÁI, valamint a Művészeti ÁI Gyenesdiás között.

Azonos helyszínen rendezik pár nappal később – október 14-én, ugyancsak 13 órakor – a II. korcsoportos labdarúgó Diákolimpiai bajnokságot, a Keszthely városi és városkörnyéki általános iskolák tanulói számára. Cél: az utánpótlás nevelés és a kiválasztás lehetőségének bővítése.
Az 1992. január 1-jén vagy annál később születetteket a Csány László ÁI, a Csokonai ÁMK, az Egry József ÁI, a gyenesdiási Művészeti ÁI, valamint a Szabó István ÁI Cserszegtomaj tanulói képviselik a mérkőzéseken, amelyek szintén körmérkőzéses rendszerben zajlanak.

Ugyancsak az utánpótlás nevelés és a kiválasztás lehetőségének bővítése céljából kerül sor a III. korcsoportos labdarúgó Diákolimpiai bajnokságra, a Keszthely városi és városkörnyéki alapfokú oktatási intézményei számára. Az 1990. január 1-jén, illetve annál később születettek részére október 7-én – a már ismert helyszínen és időpontban – először a selejtező kerül megrendezésre, majd 16-án játszák a döntő összecsapásokat. Az eddiginél szélesebb mezőnyben a Csány L. ÁI, a Csokonai ÁMK, az Egry J. ÁI, a Szendrey J. ÁI, ezen kívül a Művészeti ÁI Gyenesdiás, a Szabó István ÁI Cserszegtomaj és az Illyés Gy. ÁI Hévíz szerepel. A keszthelyi iskolák közül a Csány L. ÁI, a Csokonai ÁMK és az Egry J. ÁI kiemelésre kerülnek, így a Szendrey J. ÁI, valamint a hévízi, a cserszegtomaji és a gyenesdiási általános iskola játsza a selejtezőt a négyes döntőbe jutásért.

A IV. korcsoportosok – 1988. január 1-jén, vagy annál később született tanulók – számára az előzőekhez képest új időpontban 12 óra 30 perces kezdettel indulnak a csatározások a Lovassy utcai labdarúgó pályán, az utánpótlás nevelés és a kiválasztás lehetőségének bővítése céljából. A Keszthely városi és városkörnyéki általános iskolái számára megrendezett labdarúgó Diákolimpiai bajnokság soron következő etapja szintén két részből áll össze, ugyanis október 10-én – a fenti időpontban – az Egry J. ÁI, az Eötvös K. ÁI Vonyarcvashegy és a Művészeti ÁI Gyenesdiás selejtező mérkőzést játszik a hármas döntőbe jutásért. Ezt követően október 15-én, a Csány L. ÁI és a Csokonai ÁMK között kerül majd sor a döntőre.

Végül, de nem utolsó sorban a középiskolások, tehát az V-VI. korcsoportos diákok is összemérhetik tudásukat a Keszthely város és városkörnyékének labdarúgó Diákolimpiai bajnokságán október 7-e és 21-e között, a Festetics úti egyetem pályán. Az 1986. január 1-jén, vagy annál később született tanulók – V. kcs. – az Asbóth S. SZKI-ból, a Vajda J. Gimnáziumból és a Vendéglátóipari SZKI-ból lépnek pályára. A VI. kcs. tagjai – az 1984. január 1-jén, vagy annál később született fiatal labdarúgók – az előbbi iskolákon kívül a hévízi Bibó-gimnáziumból, a Közgazdasági SZKI-ból, valamint a Nagyváthy J. SZKI-ból érkeznek majd. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online