Közmeghallgatások Keszthelyen

Elektorok választása

Drágul a helyi tömegközlekedés

Emelkednek a kábeltelevíziós díjak


Kéményseprők köszöntője

Január 3-án fejezte ki a jókívánságait Keszthely város vezetésének a kéményseprők nevében Szabó Tibor, a Lángőr’94 Kft. ügyvezetője, és Vaska P. Tamás, aki a hagyományos fekete munkaruhában, ám alkalomhoz illően cilinderrel a fején érkezett a találkozóra.

– Számítunk ezekre a jókívánságokra – mondta Mohácsi József polgármester – szüksége is van rá a városnak...

vissza az elejére


A munkalehetőség és a lakhatás jelent gondot

Közmeghallgatások Keszthelyen

Keszthely város képviselő-testülete december közepén – két egymást követő napon – tartotta az önkormányzati törvény által meghatározott közmeghallgatásokat, elsőként az újonnan megválasztott cigány kisebbségi önkormányzat rendezvényére került sor. A felvetődött gondok között elsősorban a lakhatási körülmények valamint a munkalehetőségek hiánya dominált.

A kisebbségi közmeghallgatáson a városban élő mintegy ezres létszámú cigányságból alig húszan voltak jelen, s elsősorban a megélhetési körülményeik nehézségeiről szóltak. A magas lakbérek mellett a közüzemi díjak egyre nagyobb mértékű emelkedése számos családnál az adósságok felhalmozódásához vezetett. Horváth Gyuláné, a kisebbségi önkormányzat elnöke – ismerve a keszthelyi cigányság helyzetét – arról szólt, hogy elsősorban azokon igyekeznek segíteni, akik a felemelkedésért becsületes munkával, önerőből is képesek tenni. Ugyancsak megpróbálnak segíteni azokon is, akiknek életvitele még az igénytelenség határán van. A város önkormányzatával együtt szeretnének tenni azért, hogy elősegítsék a cigányság felemelkedésének első lépéseit, s ezért elsősorban a környék munkáltatóival igyekeznek olyan kapcsolatok kialakítására, amelyen keresztül javíthatnak a hátrányos helyzetű családok életén.
A város önkormányzata által tartott közmeghallgatásra ezúttal majdnem megtelt a zeneiskola nagyterme, s a képviselő-testület alig két hónapos tevékenységével kapcsolatban nem merült fel kritikai felvetés. Amint az várható volt, több kérdés hangzott el a távfűtési szolgáltatással, valamint a fűtésdíjakkal kapcsolatban. A város tisztasága és a falevelek elszállításának kérdése is többeket foglalkoztatott, s szóvá tették, hogy a Fő téri padokra nem lehet leülni, mivel a diákok általában a pad támlájára ülnek, s a sáros, vizes lábaikat pedig az ülőkére teszik fel. Kérdésként hangzott el, hogy a Balatoni Múzeum előkertjének sövényét miért tüskésdróttal kerítették el. Dr. Müller Róbert képviselő, a múzeum igazgatója válaszában elmondta, az állomásról az iskolába tartó Műszaki Szakközépiskolás diákok állandóan letaposták a sövényt, hogy átvágva az előkerten, néhány lépést megspóroljanak, ezért szorultak e drasztikusnak tűnő elkerítési módhoz. Több kérdés hangzott el a Kertváros útjainak állapotával, néhány utca forgalmi túlterheltségével, a város forgalmi rendjének átalakításával kapcsolatban is. Többek által elhangzott, hogy a Szalasztó utca közlekedési rendjét meg kellene fordítani, mer a jelen megoldás mellett a belvárosba terelődik a forgalom jelentős része. A nyilvános illemhelyek hiánya és helyzete immár évek óta visszatérő témaként került szóba, s a közelmúltban kialakított hulladékszigetek némelyikének praktikus áthelyezésére is javaslat hangzott el. 
Mohácsi József polgármester válaszaiban a konkrét esetek alapos vizsgálatára, a hasznos és ésszerű javaslatok áttekintésére tett ígéretet, azzal, hogy az önkormányzati döntéseket igénylő témákat a testület elé terjeszti. A város vezetése támogatja a már kész engedélyezési tervekkel rendelkező – nem városi beruházásban készülő – elkerülő út építésének elkezdését. Az uszoda megvalósításáról szóló kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a város a terület biztosítását tudja felvállalni, de a továbblépéshez tőkebefektetőkre és pályázati forrásokra is szükség van. 
A közmeghallgatás ez alkalommal érezhetően a konstruktív lakossági-önkormányzati együttműködés szellemében, politikamentesen zajlott, s ez az érdemi együttgondolkodás biztosíthatja a jövőben is a város fejlődését.

vissza az elejére


Lengyel és ukrán kisebbség

Elektorok választása

Keszthely Város Helyi Választási Bizottsága december 17-ére tűzte ki a lengyel és ukrán kisebbségi elektorválasztó gyűlését. Az elektor megválasztására a településen lakóhellyel rendelkező, s az említett kisebbséghez tartozó választópolgá-rok jogosultak, s a gyűlésen megválasztott elektor jogosult lesz a kisebbség országos önkormányzati közgyűlése tagjainak választásán részt venni.

Az önkormányzati választások során, – ahol erre mód és lehetőség volt – kisebbségi önkormányzatok alakultak. Keszthelyen csupán cigány kisebbségi önkormányzat alakult, s a választási törvény lehetővé teszi, hogy a választásokat követően elektorokat válasszanak azok a kisebbségek, amelyek nem tudtak önkormányzatot létrehozni. Az elektor feladata, hogy egy településen élő kisebbség szószólója legyen, kapcsolata van az országos, valamint a területi lengyel és ukrán kisebbségi önkormányzatokkal, így jelen esetben a Keszthelyen megválasztott elektorok az itt élő kisebbségek érdekeit tudják képviselni a magasabb fórumokon. Az elektor-választást egy hivatalos eljárás keretében lehet kérvényezni a helyi választási bizottságoknál, majd a december 17-ére kiírt választási gyűlés az előírásoknak megfelelően, a választási procedúrákat követően jelölte ki az elektorokat. A választási bizottság a délután folyamán döntött a választás érvényességéről, majd az elektorok – a lengyel kisebbség részéről Cséby Géza, az ukrán kisebbség részéről pedig Peters Jelena – a Belügyminisztérium visszaigazolását követően vehették át a megbízatásukat igazoló dokumentumokat. 

vissza az elejére


Drágul a helyi tömegközlekedés

A Zala Volán Közlekedési Rt. vezérigazgatójának előterjesztésében a tarifaemelésre 3 változat szerepelt, s ezek mellett a 2003. évre prognosztizálható veszteségek is feltüntetésre kerültek.

A pénzügyminisztérium állásfoglalása szerinti 4,5 százalékos tarifaemelés esetén a Zala Volán várható vesztesége 12 millió 364 ezer forint. E számok ismeretében Keszthely képviselőtestülete 6 millió forint fejlesztési célú pénzeszköz átadásáról döntött, azzal a kiegészítéssel, hogy 4 millió forintot egy összegben, a fennmaradó 2 millió forintot pedig a közlekedési cég által befizetett iparűzési adó beérkezése után folyósítanak. 
Keszthely helyi tömegközlekedését 5 helyi járat biztosítja, s a helyi járatok díjai a következő- képpen alakulnak 2003-ban: a menetjegy díja 95 forint, az egyvonalas havi bérlet ára 1550 forint, az egyvonalas fél havi bérlet 1035 forint, az összvonalas havi bérlet 2045 forint, az összvonalas fél havi 1360 forint. A tanulók és a nyugdíjasok havi bérlete 665 forintba kerül és az arckép nélküli összvonalas havi bérlet pedig 6135 forintért váltható ki. 
A testület egyhangú döntéssel fogadta el a pénzügyminisztériumi állásfoglalással is megerősített tarifaemeléseket.

vissza az elejére


Emelkednek a kábeltelevíziós díjak

A Hir Sat 2000 Kft. még ebben az évben megkezdi annak az optikai gerinchálózatnak a kiépítését, amely a nagysebességű, kétoldali jelátvitelre is lehetőséget biztosít. Erre annál inkább is szükség van, mivel a jelenlegi kábelrendszeren 28 TV és 7 rádióműsort továbbít a szolgáltató, s ezzel a csatornaszámmal elérték a bővíthetőség felső határát.

A további bővítésre csak az új optikai gerinchálózat kiépítése után lesz majd lehetőség, amely a megfelelő sávszélesség mellett rendkívül gyors adatátvitelre képes, s az optikai kapcsolódási pontok kiépítése megengedi egy, a térséggel közös távközlési régió kialakítását. Ezzel nyílik majd lehetőség a városon belül kialakítható Intranet hálózat kiépítésére, a rendkívül nagy sebességű Internet hozzáférésre, a térfigyelő rendszerek, a biztonságtechnikai szolgáltatások körének bővítésére. Ebben az évben a már elkészült 5 optikai kapcsolódási pont mellé további 7 kiépítését tervezi a cég. 
A 2003. évi programajánlat a tervek szerint nem változik, csupán az úgynevezett szociális csomag díja emelkedik mintegy 6 százalékkal, a többi programcsomag díja pedig – beleszámítva a jogdíjak növekedését is – 8 százalékkal nő. Ennek megfelelően a csillagpontos hálózaton az I. csomag 5 TV és 7 rádióműsorral 260 forintba kerül havonta. A II. csomag 17 TV és 7 rádióműsort biztosít havi 1220 forintért, a II. csomag pedig 27 TV és 7 rádióműsorral 2280 forintba kerül havonta. A soros hálózaton 26 TV és 7 rádióállomást foghatnak az előfizetők havi 1940 forintért.
A szolgáltató évente felmérést végez a TV műsorok lakossági igényeiről, így a visszajelzések alapján van igény a Filmmúzeum, a francia TV 5, a Discovery, a HírTV, a Szent László TV rendszerbe illesztésére.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online