Megújuló kiállítás

Lengyel vendégek

Aktív nyugdíjas évek

Buli a szakközépiskolában

Átalakul a polgárőrség


Gazdag programot kínál a Balatoni Múzeum

Megújuló kiállítás

A Balatoni Múzeum jelen pillanatban még zárva tart, ám e hét végétől ismét látogatható lesz „A Balaton és az ember” című állandó kiállítás, amely 1986-ban nyílt meg. A múzeum idei programja is elkészült, amely szerint számos, színvonalas tárlattal várja a múlt és a művészetek iránt érdeklődő közönséget.

Aprólékos munkával tisztulnak meg a kerámiák is.A Balatoni Múzeumban jelenleg még folyó munkákról dr. Müller Róberttől, az intézmény igazgatójától kértünk tájékoztatást.
– A 80-as évek közepén nyílt meg az állandó kiállítás, s már nem először fordul elő, hogy 1 hónapra bezárjuk, hiszen az évek során porosodnak a kiállított tárgyak, s ez rajtunk kívül a látogatókat is zavarja. Ezért a 2x2 méteres üvegtáblákat leemelve megtörténik a tárgyak takarítása, a preparátumok pótlólagos fertőtlenítése és vannak szerves anyagból készült tárgyak, elsősorban textíliák, amelyeket már nem először cserélünk le, így a sármelléki, zalavári népviseleteket, vagy a 19. századi polgári viseleteket. Február 2-án egy kiállítás megnyitásával újból látogatható lesz a múzeum. 
Az igazgató elmondta, hogy az üvegtáblák levétele arra is alkalmat ad, hogy a kiállítás egészéről új, digitális fotók készüljenek. Az Informatikai Minisztérium elmúlt évben meghirdetett pályázata lehetőséget nyújt a kiállítások és a múzeumi gyűjtemények digitális feldolgozására és Internetre való feltételére, s a Balatoni Múzeum is indult e pályázaton. Bár eredményhirdetés még nem volt, de nagyon bíznak a támogatás elnyerésében.

– Az idei szezon időszaki kiállításain kiknek az alkotásait tekinthetik meg a látogatók?
– Február 2-án Haraszti László, Keszthelyen élő festőművész 60. születésnapja alkalmából rendezett kiállítással nyitjuk a sort, majd lesz egy különleges kiállításunk. Őry Béla amatőrként is elismert kutatója a magyar kísérleti régészetnek, s ő a szakirodalom alapján elkészítette, rekonstruálta a híres jeges embernek, Ötzi-nek a teljes felszerelését. Így mintegy dokumentálta azt, hogy a korabeli eszközökkel mennyi ideig tarthatott – például – a sarujának, a fegyvereinek az elkészítése. A felszerelést az eredeti dokumentációk fotóival együtt szeretnénk bemutatni. Az idén páratlan év van, így ebben az évben is lesz Pelso kerámia és gobelin biennálé, amely május elején nyílik és 5 hétig lesz látogatható. A szezon nagy tárlata, amely a földszinti termeken kívül az előcsarnokot és a dísztermet is elfoglalja, Udvardi Erzsébet életmű kiállítása lesz. Bízom abban, hogy ehhez támogatókat, pályázati forrásokat és egyéb pénzeszközöket is elnyerhetünk, hogy a művészhez méltó, reprezentatív katalógust is meg tudjunk jelentetni.
Március 23-tól április 20-ig lesz látható a „Körmendi művészek” köréhez tartozó Balogh István Péter festőművész tárlata. Szeptember 21-én két kiállítás is nyílik a múzeumban, az egyik a Balatont és a tó körüli településeket mutatja be a megjelent képeslapokon. Ez az a kollekció, amelyet a Millennium évében Franciaországban már bemutattak, az elmúlt évben pedig a Balaton körüli helyiségekben láthatta a közönség. Ezzel egyidőben nyílik a Nők a Balatonért Egyesület vándorkiállítása, a „Balaton ősztől tavaszig” című fotókiállítás. 
– A „Germánok a Balatonnál” című régészeti kiállítást mikor láthatja a hazai közönség?
– Március 12-én Klagenfurtban, a karinthiai Tartományi Múzeumban nyílik meg ez a kiállítás, ezt követően tovább megy Drezdába, s november 15-től láthatja majd a hazai közönség, elsőként Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. A szegedi elsőbbség abból adódik, hogy a város, illetve a múzeum 1 millió forint támogatást gyűjtött össze egy színvonalas katalógusra. A tárlat útja onnan Nyíregyházára vezet, s onnan jön haza az anyag Keszthelyre, de már a tudományos munka szempontjából is rendkívül fontos, magyar nyelvű katalógussal együtt. 
A múzeum gyűjteményéből a badacsonyi Egry József Múzeumban is lesz egy kiállítás.

vissza az elejére


Szorosabbá fűzni a kapcsolatokat

Lengyel vendégek

Többnapos magyarországi látogatása során az elmúlt héten egy napot Keszthelyen töltött a lengyelországi Piwniczna Zdrój partnerváros 5 fős küldöttsége az új polgármester, Edward Bogaczyk vezetésével. 

A kézfogás egyben a két város kézfogása is.A vendégek a polgármesteri hivatalban találkoztak Mohácsi József polgármesterrel, Molnár Imre alpolgármesterrel és Vargáné Várkonyi Erzsébettel, a turizmus és külkapcsolatok bizottságának elnökével, ahol egyebek mellett Cséby Géza, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója adott tájékoztatót Keszthely kulturális és közéletéről. A találkozást követően a küldöttség megtekintette a várost, megismerkedett a Helikon Kastélymúzeummal, és természetesen a magyar gasztronómia remekeivel is.
A Krakkótól délre, a szlovák határ szomszédságában, szandeci földön fekvő Piwniczna Zdrój korábbi polgármestere még 2001. decemberében kezdeményezte a két város közötti partnerkapcsolatot, amelyet együttműködési megállapodás formájában, a lengyel Ólublói várban, királyi ceremóniajáték keretében írt alá a két város polgármestere. A lengyel kisvárost 1348-ban alapították, s fekvésének köszönhetően nem csak a tiszta levegőjének, a festői tájnak, de gyógyvizeinek is köszönheti, hogy jelentős gyógyüdülőhellyé vált. Ez határozza meg a város jövőbeli fejlődésének irányát is, hiszen jó turisztikai infrastruktúrával, a gyógyturizmus mellett üdülőhelyekkel, téli sportolási lehetőségekkel, nemzeti parkokkal és más turisztikai attrakciókkal is rendelkezik. Ezek az adott lehetőségek is közrejátszanak abban, hogy a város keresi a külföldi kapcsolatokban a tapasztalatcsere lehetőségét is.
Edward Bogaczyk Mohácsi Józsefnek átadott ajánló levelében hivatkozik a közeledő közös Európára, amelyben a kapcsolat révén, erősödve dolgozhat majd a két város a lakosság érdekében a turizmus fejlődéséért. A levél egyben meghívó is, amely külön felhívja a figyelmet a hagyományosan jó lengyel vendégszeretetre.

vissza az elejére


Mócsy emlékérem – elsőként Zalában

Aktív nyugdíjas évek

A Magyar Állatorvosi Kamara egy életművet ismert el akkor, amikor dr. Bölcskei Istvánnak, az egykori keszthelyi és zalaszentgróti járás volt főállatorvosának a Prof. Mócsy János Emlékérmet adományozta. A nyugdíjasként is aktív állatorvos 10 éve nyitotta meg állatpatikáját.

Bölcskei doktor a kitüntetésselA díjat tíz évvel ezelőtt alapította az állatorvosi kamara, abban az évben, amikor Bölcskei doktor nyugdíjba vonult. Zalai kollégái közül eleddig egyedüliként kapta meg a szakma e magas kitüntetését. A diploma megszerzését követően 1957-ben a marcalvölgyi Állami Gazdaságban kezdett el dolgozni, ahol az évek során a nagyüzemi állattartás minden területén gyakorlatot szerzett, amelyet munkája minden területén kamatoztatni tudott a későbbiekben. 1960 óta folyamatosan gyarapította tudását a rendszeres továbbképzéseken. Aktívan részt vett az 1960-65 és az 1968-72 közötti, járványos száj– és körömfájás elfojtásában, hosszú hónapokon keresztül Veszprém megyei biztosként irányította a védekezést a deve-cseri, majd a zalaszentgróti járásban. 1965-ben költözött Keszthelyre, majd 1974-ben kapta meg független járási főállatorvosi kinevezését. Öt évvel később, a területi átcsatolás miatt kerületi főállatorvosként ellátta a zalaszentgróti járás területét is, egészen 1992 végéig, nyugdíjba vonulásáig.
Bölcskei István megalakulása óta tagja a Magyar Állatorvosi Kamarának, s több mint 40 éve a Magyar Országos Állatorvos Baromfi-egészségügyi Társaságnak. Az Osztrák-Magyar Állatorvosi Társaság tagjaként két alkalommal is megrendezte Keszthelyen a társaság éves szakmai konferenciáját. Idehaza ma is részt vesz az egyetemen folyó takarmányozási kísérletekben, s korábban ellátta az egyetemi tangazdaság állategészségügyi feladatait is. Ma is aktív munkáját több mint 40 éve segíti a biztos családi háttér. 
S hogy miért éppen állatpatikusként telnek Bölcskei doktor nyugdíjas évei?
– Kiváltottam a magánállatorvosi engedélyt, foglalkozom kisállat praxissal, baromfiakkal. Mivel hatósági állatorvosként dolgoztam elsősorban a közigazgatás vonalán, függetlenítettként nem folytathattam magánpraxist, így az a választásom volt, hogy az állami gyógyszerforgalmazás területén dolgozzak tovább. Így a patikában aktív kapcsolatot tarthatok az állattartókon kívül a szakma képviselőivel, a kollégákkal is.
A szakma magas kitüntetését az Állatorvostudományi Egyetem doktorrá avató és díszoklevél kiosztó ünnepélyén vette át dr. Bölcskei István.

vissza az elejére


Délelőtt diáknap, este szalagavató

Buli a szakközépiskolában

Mint minden évben január végén a szórakozásé, és az ünnepé volt a főszerep az Asbóth Sándor Műszaki Szakközépiskolában.

Jó volt a hangulat a lóti-futi bulin.A vidám pénteki (diák)nap délelőttjén a rendező 11. osztályos szakközépiskolások szellemességüket, leleményességüket, az alsóbb évfolyamok pedig ügyességüket és kreativitásukat tehették próbára, az ilyenkor szokásos lóti-futi buli keretében. A tanulók nyilván már megszokhatták a fenti napot jellemző mulatságos, versenyhangulatban zajló feladatokat, amelyek között az első – az olvadó hó ellenére – hóemberépítés volt, ráadásul az elsőséget eldöntő szempont pedig a magasság. Az emellett a próbatétel mellett teljesítendő feladatok között olyanok szerepeltek, mint az iskolában található lépcsők fokainak megszámlálása – természetesen időre –, de volt drog teszt, Karaoke-ver-seny, a lépcsőfokokhoz hasonlóan, a bordásfalak fokainak számbavétele, tipp-mix, képfelismerés, logikai totó, illetve az eséseket sem nélkülöző székfoglaló verseny. A kulturális programokat sem hanyagolva volt versírás eszperente nyelven, és zenefelismerés is – tudtuk meg mindezt Kúti Csaba tanár úrtól.
Az 1/11.E szakiskolai osztály győzelmével végződő lóti-futi buli után, a nap második felében is ünnepelt az iskola, hiszen mintegy kétszáz tanulónak tűzték fel osztályfőnőkeik az iskolától való búcsú szimbólumát, a szalagot. Mint azt Szemes Péter, a tanintézmény igazgatója elmondta, a három szakközépiskolás osztály 89, illetve a három szakiskolai osztály 88 tanulóján kívül, idén a szokásostól eltérően, hetedik osztályként egy technikusi osztály egyik része – számszerint tizenhatan –, a számítástechnikai programozó szakmai csoport is részt vett az ünnepi ceremónián. Az osztály tagjai az előző négy éves szalag után most egy egy éves szalagot kaptak, rendhagyóvá téve a jeles alkalmat. Szemes Péter a végzősökkel kapcsolatban azt is elmondta, szerencsére nem minden náluk végzett tanuló fejezi be a tanulást. Hozzátette: bár nem olyan arányban, mint a gimnáziumokból, de azért tőlük is jónéhányan mennek főiskolára, egyetemre a szakközépiskolások közül.

vissza az elejére


Nemet mondtak a közös szolgálatra

Átalakul a polgárőrség

A nagy múltú, és országosan is hírnevet szerzett hévízi Polgárőr Egyesület e hónap 10-én zárt közgyűlésen határozott arról, hogy a tagság a jövőben nem végez olyan tevékenységet, amely alapján a törvény értelmezése szerint „közfeladatot ellátó személy”-nek lenne tekinthető.

Az egyesület ügyvezető elnöke, Gelencsér Hédi tájékoztatót adott arról, hogy a tagság körében végzett felmérés szerint csupán egy polgárőr vállalta, hogy heti 4 órában éjszaka közös szolgálatot teljesítsen a rendőrökkel. A tagság túlnyomó többsége viszont elutasította, hogy az eddigi civil szerveződési formából egy militarizálódó törekvéseket mutató irányítás alá tartozóan folytassa polgárőri tevékenységét. Mint elhangzott, a hévízi polgárőrök nem akarják bevállalni az egykori önkéntes rendőri szerepkört. Ez figyelmeztetés lehet az ilyen irányú törekvések számára, már csak azért is, mert a 153 fős tagságban általános iskolai, gimnáziumi, egyetemi tanárok mellett számos orvos, vállalkozó, s más területen dolgozó 2-3 gyermekes édesanya és édesapa végezte a város biztonságáért érzett felelősségel a polgárőri szolgálatot. A 13 éves múltra visszatekintő egyesület 1996-tól mint „Szomszédok Egymásért” polgárőrség tevékenykedett, s a helyi lakosság elismerése mellett számos országos méltatást is kivívtak munkájuk hatékonyságával. A zárt ülésen megfogalmazott határozat kimondja, hogy az egyesület az eddigi eredményeit tovább viszi, így a most megszervezésre kerülő, keményebb vonalat képviselő új polgárőrségtől elhatárolódik, és tevékenységét az életmentés, életvédelem tevékenységi körben folytatja a hévízi Polgárőr Egyesület. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online