Végső esetben a testület dönt

Értékelték a régiós Európa Pont munkáját

A zalai borok népszerűsítői

Segítség a rászorulóknak


A szociális bérlakások és a lakásbérlet

Végső esetben a testület dönt

Az önkormányzat képviselő-testülete január 20-án – a bizottsági javaslatok elfogadását követően – egyhangú szavazattal döntött az önkormányzati lakások bérletére, a lakások építésére és vásárlására vonatkozó, többször módosított rendeletéről. A rendelet módosítása a közeljövőben átadásra kerülő 24 szociális bérlakás bérlő-kijelölése kapcsán vált esedékessé.

A 24 lakás nemsokára beköltözhető lesz.Az elfogadott rendelet szerint a szociális címen pályázók közül – a rászorultságra való tekintet figyelembevételével – az egészségügyi és szociális bizottság, valamint a jogi és ügyrendi bizottság együttesen választja ki a bérlő személyét. Amennyiben a két bizottság határozata nem egyezik egymással, abban az esetben a soron következő ülésén a képviselő-testület hozza meg a döntést, amely alapján a bérleti szerződés megköthető.
A téma tárgyalása során dr. Müller Róbert, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke elmondta, az önkormányzat szándéka az elkészült 24 lakással, hogy azokat részben minőségi cserével tegye lakottá, s a felszabaduló lakásokat bocsássák a szociálisan rászorulók rendelkezésére. A bizottsági ülésen hosszasan tárgyaltak e témáról, mert a hivatal információi szerint is nagyon sok érdeklődő volt már eddig is a minőségi lakáscserével kapcsolatban, ám eddig mindössze hatan jelentettek be igényt. Az eddigi információk szerint csak azért ilyen kevesen, mert egyrészt a jelentkezők többsége nem rendelkezik személygépkocsival, s a Napsugár utcai lakások messze esnek a belvárostól, az egészségügyi intézményektől. Másrészt, nagyobb gondot jelent, hogy a 24, illetve 36 négyzetméteres lakásokhoz egyáltalán nem készült közös tárolóhelység. Ha valaki egy kisgyermekkel költözik be egy lakásba – főleg az emeletre –, már nem tudja hol tárolni a babakocsit, vagy más esetben egy bicikli elhelyezése is gondot jelent. 
– Úgy gondolom – mondta dr. Müller Róbert –, hogy ha már az állami támogatáson felül 50 millió forintot ráköltött a város a 24 lakásra, akkor a terület elég nagy, a szabályozási terv szerint még van itt beépítési lehetőség, hogy megoldjuk ezt a gondot. Ha igazán hasznosítani akarjuk ezt a 24 lakást, akkor meg kell találni a módot arra, hogy a lakásokhoz tárolóhelység is kapcsolódjon, mert e nélkül nem lehet használni azokat.
A 24 szociális bérlakás alapkövét az elmúlt év áprilisában tették le, s a beruházáshoz a Széchenyi-terv pályázatának köszönhetően a Gazdasági Minisztériumtól 80 millió forint támogatást nyert a város, ehhez 50 millió forintnyi saját erőt kellett biztosítania. A közbeszerzői eljáráson a kivitelezést a TAKÉP Kft. nyerte el, s az építkezés az elmúlt év augusztusában kezdődött. A jó minőségben elkészült épületek műszaki átadása az elmúlt év decemberében megtörtént, s ezt követően vette át az épületeket az ingatlanvagyont kezelő Városüzemeltető Kft. A Napsugár utcai 3x8 lakásos épületeket várhatóan a közeljövőben vehetik birtokba a kiválasztott bérlők. A lakások a meglehetősen kis alapterületük ellenére magas fokú összkomfortot biztosítanak a lakóik számára.
Régóta köztudott, hogy Keszthelyen közel háromszázra tehető azoknak a száma, akik szociális rászorultságuk okán lakásgondjaikra megoldást várnának. Ám azoknak a köre, akiket az egy főre jutó jövedelmük, munkaviszonyuk alapján bérlőként figyelembe lehetne venni, jóval kisebb. Minden esetre, ez a 24 lakás reményt nyújt arra, hogy a felszabaduló önkormányzati bérlakások – bár azok minőségüket és komfortfokozatukat tekintve sok kívánnivalót hagynak maguk után – elindítanak egy lakásmobilitási folyamatot, vagy legalább annak a reményét, hiszen ezek felújítására, színvonaluk javítására jelenleg nincs módja a városnak. 

vissza az elejére


Értékelték a régiós Európa Pont munkáját

A Balaton Régió Európa Pont Közalapítvány Keszthely kuratóriuma e hónap közepén tartotta idei első ünnepélyes ülését. Az Európa Információs Pontban zajló tevékenységről a három megye – Somogy, Veszprém és Zala –, valamint Keszthely város vezetése előtt Nagy Anita irodavezető tartott tájékoztatást, s az elmúlt évi tevékenységből kiemelte a hazánkban 50. alkalommal megrendezett, nagyszabású Nyugat-balatoni Európa Napot.

Az alapító önkormányzatok ezúttal a megyék első számú vezetőivel képviseltették magukat az ülésen, így Kuti Csaba, a Veszprém megyei, Kiss Bódog Zoltán, a Zala megyei közgyűlés elnöke, Kolber István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Mohácsi József, Keszthely polgármestere is jelen volt az ülésen. Somogy megye – amely korábban visszalépett a támogatók sorából – ezúttal ismét képviseltette magát a kuratóriumi ülésen, amelyen szó esett a 4 évenként esedékes tisztségviselői váltásról, s arról, hogy a megyék biztosítani tudják-e a Balaton Régió Európai Információs Pont fenntartásához, működtetéséhez szükséges támogatást. Erről, s a kuratórium új delegáltjairól a megfelelő előterjesztések alapján a közgyűlések hozzák meg majd a döntést. Horváth Gyula kuratóriumi elnök köszöntőjét követően elsősorban az önkormányzatokat érintő európai kommunikációs feladatokról esett szó. Nagy Anita irodavezető szólt arról, hogy a népszavazásra felkészítő kommunikációs kampány minden társadalmi szereplőre feladatokat ró, amelyekhez az Európai Információs Pontok is hatékonyan hozzájárulnak. Az ország egyetlen régiós szervezeteként a Balaton Régió Európai Információs Pontja speciális programokkal kíván hozzájárulni a térségben élők felkészítéséhez. Mivel a Belügyminisztérium által az önkormányzati döntéshozók számára szervezett felkészítő programok nem teljesen fedik a célcsoportok minden rétegét, ezért egy olyan programot indítanak el, amely mindhárom megye érintett vezetői számára teljes körű információt nyújt. 2003-ban bevezetésre kerül 10 balatoni középiskolában az úgynevezett Európa-modul, s a résztvevő diákok iskolájuk képviseletében eljuthatnak Nantes-ba, a nemzetközi Európa diákprogramra. Az elkövetkezendő időszakban a kampányt előkészítő fórumokon az EU-s kérdésekre keresik a válaszokat a kistérségi konferenciasorozat szakértőinek közreműködésével, a balatoni önkormányzatok, társadalmi szervezetek és vállalkozók körében.
Az iroda a fennállása óta eltelt öt év során évről-évre kevesebb önkormányzati támogatást kapott, ami csak nagyon szerény működési feltételeket tesz lehetővé. A Külügyminisztérium támogatása – utófinanszírozás – elsősorban programfinanszírozásra szól, így egyéb támogatás híján minimális pályázati lehetősége van az EIP-nek. A működés megnyugtató biztosítása érdekében szükség van az önkormányzatok és az EU információ-szolgáltatást koordináló kormányzati felelősöknek az erőfeszítéseire, mert az alulról jövő kezdeményezések a folyamatos létbizonytalanság miatt zsákutcába futhatnak. csgy

vissza az elejére


Da bibere borlovagrend éves közgyűlése

A zalai borok népszerűsítői

A Da bibere Zalai Borlovagrend éves ünnepi közgyűlését a hagyományoknak megfelelően Keszthelyen, a Festetics-kastélyban tartotta az elmúlt hét végén.

A jelöltek dr. Bakonyi Károly nagymestert hallgatják.A lovagrend tagjait és a vendégeket a borlovagrend nagymestere, dr. Bakonyi Károly, a ma már világszerte elismert szőlőnemesítő köszöntötte, majd Páli Lajos a lovagrend kancellárja számolt be az elmúlt év eseményeiről.
Da bibere – adj innom –, az ásatási leletként előkerült ivóedény feliratát névként választó borlovagrend elmúlt éve rendkívül gazdag volt eseményekben, hiszen számos rendezvénynek voltak szervezői és résztvevői. A borlovagok nem csak a szőlővel és borral kapcsolatos rendezvényeken, de a nemzetközi kapcsolatok bővítése érdekében is magukra öltötték lovagi palástjukat. Így egyebek mellett vendégül látták az Európa Borlovagrend szlovén tagozatának 45 fős csoportját, akikkel megismertették e térség borait is. Cey-Bert Róbert szervezésében a Kodolányi János Főiskolán rendezték meg a Balatoni Borvidék című konferenciát, számos borverseny mellett kiemelkedő volt a bolti forgalomban lévő „Cserszegi fűszeres”-ek országos borversenye. Az elmúlt évben vették fel a Da bibere borlovagrendet a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének a tagjai sorába, s a Pannon bormustra csúcsbora minősítést is a lovagrend két keszthelyi tagja, Bezerics Csaba és Németh Csaba vehette át az elmúlt évben. A nemzetközi Vinagora borverseny fehérbor kategóriájának aranyérmét ugyancsak a két neves borász vehette át. A közgyűlés alkalmával új tagok avatására is sor került, tiszteletbeli taggá avatták Franjo Lovrec horvát pedagógust, aki a családi hagyományok folytatójaként 5 hektárnyi ültetvényen termel bort, valamint Gubicza Ferencet, a balatonfüredi BalatonVin Borlovagrend nagymesterét. Rendes taggá avatták a megfelelő próbatételeket és ceremóniákat követően dr. Léber Mihály címzetes kanonokot, Németh Zoltánt, a Zala Megyei FM Hivatal vezetőjét, Sorok Pál megyei főkertészt, Virágh Gabriella borászt, Kovács Györgyöt, a Sörüzem Kft. társtulajdonosát, és Szládovics Lászlót, a Pogányvári Hegyközség elnökét. A közgyűlés az avatásokat követően fogadással zárult.

vissza az elejére


Segítség a rászorulóknak

Étel- és ruhaosztást rendezett január 18-án a „Filadelfia Kulturális és Sport Alapítvány a Kisebbségekért”, a Hites Adakozók Hálózata és a keszthelyi Hit Gyülekezete a Bethlen Gábor Kulturális Egyesület épületében, közismert nevén a HEMO-ban. A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat közreműködésével szervezett akcióban közel ötven meghívott rászoruló vett részt.

 vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online