Röviden

SZDSZ-javaslatok a sorkatonaságról

Kitüntetések adományozása

Felfénylő szavak

Régiós híradó

Alapítványi verseny


 

 

Röviden

Ajánlat az önkormányzatnak

Februárban egymástól függetlenül három cég kereste meg a keszthelyi önkormányzatot azzal az ajánlattal, hogy közreműködnének a keszthelyi telephellyel rendelkező volt állami cégek privatizációjával összefüggő önkormányzati járandóságok jogi úton történő megszerzésében. A konkrét ajánlattételhez szükséges önkormányzati adatszolgáltatás, illetve az ajánlatok megtétele folyamatban van.

Felmérés az építészeti értékekről

A megbízottak február 10-én bemutatták és átadták a város építészeti értékeinek felmérését célzó munka első fázisának végeredményét. A felmérési területen utcánként minden építészeti értékkel bíró épületről méretarányos fényképfelvétel és információs kataszter készült, amelyek számítógépes rögzítésre kerültek. A bemutatott „terméket” a szakemberek jól hasznosíthatónak ítélték meg, az elkezdett értékfelmérést az önkormányzat anyagi lehetőségei függvényében célszerű lenne folytatni. Az elkészített számítógépes érték-kataszter elsősorban az építészeti hatósági munkában és a városrendezési feladatok során hasznosítható.

Keszthely az egyetlen pályázó

Az elmúlt hónapban Keszthely és Hévíz város vezetése egyeztető megbeszélést folytatott az angolnatelep megvásárlásával, illetve a Hévízhez közel eső területekre tervezett gyógy-turisztikai fejlesztési projekttel kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről. Az egyeztetés eredményeképpen Hévíz lemondott a területvásárlási szándékáról, a projektben való együttműködésről pedig majd akkor fognak nyilatkozni, ha több információjuk lesz az elképzelésekről, illetve a megvalósítás részleteiről. Időközben – miután a Balatoni Halászati Rt. közgyűlése decemberben nem hagyta jóvá a keszthelyi önkormányzatnak az angolnatelep megvásárlását célzó szerződését – február 14-én lejárt az rt. által a telep értékesítése érdekében kiírt pályázat határideje. A jelzett napon Keszthely egyedüli pályázóként tette meg ajánlatát a korábbi szerződésbeli paraméterekkel.

Fúvóstalálkozó

Február 15-én a nyugat-balatoni térség hét parti településének – Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely, Balatonberény, Balatonkeresztúr, Balatonnmáriafürdő – polgármesterei megbeszélést tartottak a Nyugat-Balatoni Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó megszervezéséről. A rendezvény tervezett időpontja: július 28-30. A rendezvényen a tervek szerint közel 25 együttes vesz részt, köztük mintegy tíz külföldi. A résztvevők kinyilvánították a közös rendezés szándékát, valamint azt, hogy a helyi testületi döntéseket követően közösen pályáznak állami támogatásra, és a Goldmark Károly Művelődési Központot kérik fel a generál-szervezői feladatok ellátására.


SZDSZ-javaslatok a sorkatonaságról

Zala megyében február közepén tett látogatást Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke, s több városban is sajtótájékoztatót tartott a párt sorkatonaságot megszüntetni kívánó kezdeményezéséről. Keszthelyen a Donatelló Pizzériában megtartott tájékoztatón jelen volt Kovács Kálmán országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke és dr. Péterfalvi Andor, a keszthelyi szervezet elnöke is.

Magyar Bálint adatokkal igazolta, hogy jelenleg hazánkban a sorkatonaság fenntartása túl nagy terhet ró a költségvetésre. Az idei évben a honvédelmi kiadások 190 milliárd forintot tesznek ki, s ez az összeg 2004-ig elérheti a 290 milliárd forintot. Szükséges a haderőreform és a sorkatonai szolgálat megszüntetése, mert később mindez a jelenlegi kiadások sokszorosát is elérheti majd. A pártelnök szerint a haza védelmét amúgy sem lehetne megoldani a jelenlegi sorállománnyal, s a kötelezően behívott fiatalok munkaerőpiaci esélyei is jelentősen csökkennek az elvesztegetett idő alatt. A sorkötelezetteknek amúgy is csak töredéke kapja meg behívóját, ezáltal a honvédség a szegények és az összeköttetés nélküliek gyülekezetévé alacsonyodott. Magyar Bálint szólt arról, hogy a párt benyújtotta földtörvényjavaslatát, amely megfelel az EU normáknak, védi a gazdák érdekeit. Jelenleg csak tüneti kezelés folyik e téren, hiszen a gazdálkodásra alkalmas területek 70 százaléka nem a művelők kezében van.


vissza az elejére

 

Kitüntetések adományozása

Keszthely város önkormányzata méltó módon kívánja megörökíteni, megkülönböztetetten elismerni azon személyek, szervezetek és közösségek munkáját, akik (amelyek) tevékenységükkel hozzájárultak Keszthely város fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, akik (amelyek) kiemelkedően és maradandóan gazdagították a város gazdasági, társadalmi, tudományos, kulturális művészeti és egyéb értékeit.Az elismerésekre a közvélemény bevonásával, a legszélesebb körből várjuk a javaslatokat, ezért röviden ismertetjük a javaslattétel feltételeit:
„Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető cím
Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete – a város önkormányzatának legnagyobb elismeréseként – a kimagasló életmű, tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet 
adományozhatja azoknak a magyar vagy külföldi állampolgárságú személyeknek, akik a város gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkottak, egész életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladás, kultúra vagy művészet ügyét, közvetlenül vagy közvetve hozzájárulva a város tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez.A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehetnek: a képviselő-testület tagjai és állandó bizottságai, az önkormányzattal megállapodást kötött civil szervezetek vezetői és legalább ötszáz állandó keszthelyi lakos.A javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.A díszpolgári cím adományozásáról a képviselő-testület minősített többséggel határoz.
„Keszthely Városért” kitüntető cím
„Keszthely Városért” kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik (amelyek) a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a kutatás, a gyógyítás, az oktatás-nevelés, sport vagy gazdasági élet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Keszthely város fejlődéséhez, hírneve növeléséhez.Évente legfeljebb öt „Keszthely Városért” kitüntető cím – ebből négy magánszemély, egy intézmény részére – adományozható.E kitüntetésre javaslatot tehetnek: a képviselő-testület tagjai, állandó bizottságai, az önkormányzattal megállapodást kötött civil szervezetek vezetői és legalább száz állandó keszthelyi lakos.A „Keszthely Városért” kitüntető cím adományozásáról a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület határoz. 
„Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetés
„Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetés adományozható annak a Polgármesteri Hivatalban (illetve jogelődjénél) vagy Keszthely városban működő Zala Megyei Önkormányzati Közgyűlés intézményeiben és Keszthely Város Önkormányzata intézményeiben legalább 5 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozónak, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével, magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette és előmozdította az önkormányzati feladatok végrehajtását.Évente legfeljebb hét „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetés adományozható. E kitüntetésre javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai és állandó bizottságai, a polgármester, a jegyző, az önkormányzattal megállapodást kötött civil szervezetek vezetői az intézményben működő érdekképviseleti szervekkel történő egyeztetés után.A kitüntetés adományozásáról a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület határoz.A kitüntető címekre és a kitüntetésre vonatkozó javaslatokat 
2000. március 17-ig kérjük eljuttatni a Polgármesteri Hivatal Titkárságára (Keszthely, Fő tér 1.).


Szavalóverseny

Felfénylő szavak

 

 

Már hagyomány, hogy Somogy, Zala és Vas megyék speciális tantervű általános iskoláinak diákjai a Keszthelyen megrendezett területi döntőről jutnak tovább a „Felfénylő szavak” országos szavalóversenyre. Február 18-án a felkészítő tanárok talán jobban izgultak, mint a zsűri előtt elmondott vers előadása közben a diákok.

– Hat kategóriában bonyolítjuk a versenyt, amelyre a három megye 11 iskolájából 39 diák érkezett – mondja Kocsis Judit igazgatónő. Az értelmileg akadályozott tanulók produkcióit külön bíráljuk el. A versenyt az Értelmi Fogyatékos Gyermekek Országos Iskolai Egyesülete szervezi. A verseny ötlete Kiskőrösről indult ki, s így március 10-én ott lesz a döntő is. Az itt megrendezett versenyről hatan juthatnak tovább, illetve a zsűri egy különdíjast is továbbjuttathat. A három évvel ezelőtt útjára indult versenysorozat az 1848-as forradalom és szabadságharc 150. évfordulója tiszteletére kezdődött, s azóta is hazafias versekkel lehet a zsűri elé lépni, de nem kizáró ok, ha másra esik a választás.A keszthelyi területi döntőről győztesként Farkas Zsanett keszthelyi, Katona Tibor nagykanizsai, Kernya András zalaegerszegi és Orsós Attila zalaszentgróti diák jutott tovább a kiskőrösi döntőre.


 

Régiós híradó

Cserszegtomaj: Március 9-én, csütörtökön 9-16 óra között nyílt napot tartanak a Szabó István Általános Iskolában. A leendő elsősök és szüleik megismerkedhetnek a tantermekkel, a könyvtárral, az informatika teremmel, sőt, leendő tanítójukkal is. Az iskolában versmondó-, angol-, fafaragó-, furulyaszakkör, sportkörök és az énekkar várja az érdeklődő gyerekeket. A dyslexiás gyermekek fejlesztését szakképzett pedagógus végzi, a rászoruló gyerekek pedig logopédiai foglalkozáson vehetnek részt.
Gyenesdiás: A nagyközség képviselő-testülete március 6-án, hétfőn 18 órai kezdettel közmeghallgatást tart a Klubkönyvtárban. A település lakói beszámolót hallhatnak az önkormányzat 1999. évi tevékenységéről, a 2000. évi feladatokról, a lakosságot érintő helyi rendeletek változásairól. 
A közmeghallgatás előtt, 17.15-kor – szintén a Klubkönyvtárban – nőnapi megemlékezést tartanak, ahova minden gyenesdiási hölgyet szeretettel várnak.


Alapítványi verseny

 

 

„1000 év magyar történelme versben és prózában” címmel alapítványi vers– és prózamondó versenyt rendezett 2000. február 17-én a Szendrey Júlia Általános Iskola a városi és városkörnyéki általános iskolák tanulói részére. A rangos zsűri – Cséby Géza, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója vezetésével – a következő tanulókat találta a legjobbnak.

Az alsó tagozatosok versenyében: 1. Molnár Lilla (Szendrey Júlia Ált. Isk., Keszthely), 2. Bodnár Benedek (Csány László Ált. Isk., Keszthely), 3. Samu Martina (Csány László Ált. Isk., Keszthely). Különdíjat kapott: Pál Barbara (Eötvös Károly Ált. Isk., Vonyarcvashegy). A felső tagozatosok versenyében: 1. Lakos Szilvia (Szendrey Júlia Ált. Isk., Keszthely), 2. Simon Fiala Noémi és Bodnár Krisztina (Csány László Ált. Isk., Keszthely). Különdíjat kapott: Kiss Gábor (Egry József Ált. Isk., Keszthely). A tanulók mindannyian felkészülten, magas színvonalon tolmácsolták a határainkon kívül élő magyar írók, költők remekműveit. Ezáltal közelebb hozták a diákokat, hallgatókat a „Szép magyar beszédért” alapítvány céljához.


vissza az elejére