Kitüntetett sportolók

Közös terv készül

Munkaügyi fórum


Az 1999. év legjobbjai 

Kitüntetett sportolók

A február 24-i keszthelyi képviselő-testületi ülésen dr. Szabó Imre polgármester sportolóknak, a város 1999. évi legjobbjainak adott át kitüntetéseket.

A legjobb ifjúsági leány sportoló címet Bujtor Gabriella, a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövész Klub versenyzője kapta, aki kétszeres országos egyéni bajnok, négyszeres országos csúcsszerző, 1999. évben utánpótlás válogatott kerettag. Edzője: Keczeli Zoltán.A tavalyi év legjobb sportolói
A legjobb ifjúsági fiú sportoló Kovács Ferenc atléta, a Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület versenyzője lett. 100 méteren országos bajnok, Magyar Ifjúsági Válogatott, részt vett az 1999. évi Ifjúsági EB-n, ahol a 9. legjobb időeredményt érte el. Edzője: Csikós József.
Szilágyi Nikoletta futócéllövő, a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövész Klub versenyzője nyerte el a legjobb női sportolónak járó díjat; ő 1999-ben Európa-bajnoki egyéni 6. helyezett, háromszoros országos bajnoki ezüstérmes. Edzője: Keczeli Zoltán.A legjobb férfi sportoló is a BEFAG erdész lövész klub soraiból került ki Ángyán József személyében, aki tavaly világkupa ezüstérmes lett, a Sidney-i olimpiára kvótaszerző, válogatott kerettag. Edzője szintén Keczeli Zoltán.
Keszthely város legjobb utánpótlás edzője Porkoláb Dezső, a Vajda János Gimnázium testnevelője lett. Csapata az 1998/99-es tanévben az Országos Diákolimpia röplabda bajnokságán az 5. helyezést érte el. Tanítványai az NB-I-es junior bajnokság 1999. évi őszi idény listavezetői.A házigazda dr. Szabó Imre polgármester pezsgővel kínálja a vendégeket.
Az 1999. év legjobb edzője címet – a fentiekből egyértelműen – Keczeli Zoltán, a BEFAG erdész lövész klub edzője kapta. Versenyzői tavaly az országos bajnokságon egyéniben három arany, négy ezüst és egy bronzérmet, csapatban hat ezüstérmet, öt bronzérmet szereztek.
Keszthely Város Sportjáért kitüntető címmel jutalmazta a képviselő-testület Németh Gyulát (aki a közelmúltban a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén a Zala Megye Sportjáért díjat vehette át), a lövész klub szakosztályvezetőjét, aki közel húsz éve tölti be ezt a posztot a BEFAG-nál. Európa– és világbajnokok kerültek ki a kezei alól; országos– és Európa-bajnokságok lebonyolításának fő szervezője és rendezője, amely versenyek Keszthely hírnevét öregbítik. A klubnak nincs olyan versenyzője, aki ne nála sajátította volna el a sportlövészet alapjait.
K. M.


vissza az elejére

Közös terv készül

Az elmúlt évek jogszabályi változásai közül mindössze az építési bírságról szóló rendelet megjelenése hatott kedvezően a műszaki iroda munkájára, ezzel ugyanis várhatóan elérik az építési fegyelem javulását. Minden más változás többletfeladatot rótt a munkatársakra – állapította meg Székelyhídi László. A hévízi önkormányzat műszaki irodájának vezetője tevékenységükről, feladataikról tájékoztatta a képviselőket.

A többletfeladatokat az Országos Építésügyi Szabályzat megjelenése, az új építésügyi törvény, illetve az építési engedélyezés feltételeinek változásai adták. A megnövekedett feladatokat ez idáig változatlan létszámmal látta el az iroda. A közeljövőben munkába álló főépítész várhatóan nagy mértékben segíti majd a munkát.
A „belső” ügyeken túl a műszaki iroda tevékenységét erősen befolyásolta az a tény, hogy Hévíz az elmúlt években az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városává lépett elő. Ez a fejlődés kötelez is – emelte ki Székelyhídi László -, hiszen a fürdőváros nem az országos, hanem az európai normákhoz méri feladatait. Ebből a szempontból komoly lemaradások figyelhetők meg a csapadékcsatornázás, a városi kábelhálózat, de a közutak, járdák helyzetét illetően is. Ezen lemaradások pótlása a közeljövő feladata, melyet a helyreállítás és a megfelelő minőségű burkolatok kiépítésének ugyancsak fontos lépései kell, hogy kövessenek. Az iroda tevékenységét meghatározóan befolyásolja Hévíz kiemelt környezetvédelmi helyzete is. Emiatt volt fontos a város környezetvédelmi rendeletének megalkotása, de nem hanyagolható el az sem, hogy a tó körüli területek védelmében nem elegendőek csupán az önkormányzati lépések: társadalmi szervezetek bevonásával szakmai testület létrehozása szükségeltetett, melynek megfogalmazott véleménye minden esetben az önkormányzat elé kerül.
Gondot okoz a városban a közterület-felügyelet kérdése is: a három tagú közterület-felügyelet két tagjának energiáját szinte teljes mértékben leköti a rendőrséggel közösen végzett kerékbilincselés. Az így elhanyagolt feladatok miatt sok kritika érte már a felügyeletet. Az irodavezető szerint az új parkolási rend bevezetésével párhuzamosan újra kell gondolni ezt a kérdéskört is. A jövő feladatai között Székelyhídi László kiemelte: a kórházzal közösen dönteni kell arról, van-e még esély a Hévízi-tó védelme érdekében a világörökség részévé való felvételre. Amennyiben ez nincs meg, ki kell dolgozni azokat a beavatkozási lehetőségeket, pontokat, amelyekkel a minőségi javítás hosszú távon is garantálttá válna. Ugyancsak fontos szerepe lesz a jövőben a környező településekkel való együttműködésnek. Ez konkrétan a térségre vonatkozó szerkezeti terv elkészítésében öltene formát. A tervkészítés előkészületi munkái Keszthellyel már megkezdődtek, de Cserszegtomaj is elvi egyetértését fogalmazta meg.


Munkaügyi fórum

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény változásai indokolttá tették a munkaügyi központ és az önkormányzatok közötti konzultációt.

Ezért került sor a közelmúltban egy, a térség polgármestereinek, valamint a Zala Megyei Munkaügyi Központ, illetve a keszthelyi kirendeltség munkatársainak részvételével lebonyolított beszélgetésre a keszthelyi városházán.
A találkozón Dékán Edit, a keszthelyi kirendeltség vezetője a térség munkaerőpiacának sajátosságait ismertette. Amint elmondta, a helyzet szinte településenként más és más; az elhelyezkedés szempontjából nehezebb helyzetben vannak a munkalehetőség helyszínétől távolabb eső települések lakosai, az iskolázatlanok, az idősek, a kisgyermekes nők, a cigány kisebbséghez tartozók. A tartós munkanélküliek szűk köre a nyári időszakban rajzolódik ki, amikor a vendéglátás, a szezonális munkák következtében sokan el tudnak helyezkedni. A megmaradó „mag” azokból az emberekből áll, akik valójában már hosszú évek óta nem dolgoztak sehol. Tény, hogy bár az elmúlt időszakban növekedett a munkaerőigény, a munkaadók többnyire jól képzett, az új kor kihívásainak megfelelő munkaerőt keresnek.
Deák Ferenc, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási igazgatóhelyettese az önkormányzatokkal, vagy azok intézményeivel köthető megállapodások típusairól beszélt. Ezekre azért lesz szükség, hogy a jövőben az önkormányzat és a munkaügyi központ közötti információáramlás megfelelő legyen, illetve az önkormányzatok ki tudják használni azt a lehetőséget, hogy a jövőben közcélú foglalkoztatás, közmunka címszó alatt munkanélkülieket foglalkoztathatnak. 
– k –


vissza az elejére