A Moll teret is bevonnák

A magyar nyelv ápolásáért

MIÉP: Barátok közt

Játszóház az óvodában

Gyermekvilág 2003. – Kid’s World Tehetségkutató Versenyre


A Moll teret is bevonnák

Két ízben is tartott rendkívüli ülést a hónap folyamán a hévízi képviselő-testület. Zárt, személyi ügyeket érintő napirendek mellett először a volt Gyöngyvirág és Pöttyös helyén épülő apartmanház ügyében kellett döntést hozniuk a városvezetőknek.

Az eredeti tervek szerint az ingatlannak a Rákóczi utca felől lett volna közúti kapcsolódása.
Miután azonban az önkormányzatnak az a törekvése, hogy a Rákóczi utcát sétáló utcává alakítsa, nem volna szerencsés, hogy a házat onnan közelítsék meg az építők, később a vendégek. A kivitelező beruházási tervezője éppen ezért olyan tervet készített, mely a helyzetre megoldási lehetőséget kínál. Ezt a tervet vitatta meg a testület a rendkívüli ülésen. Az elképzelés szerint az apartmanház megközelítése a Petőfi utca felől történne. Ez az elképzelés a Moll teret is érintené. Az önkormányzat itt rendelkezik még egy 2,5 méteres sávval, amit az út kialakításához bevonhatnának. A bevonás a zöldfelületet nem érintené. A felek így ezt a lehetőséget elfogadták. A GAMESZ főkertésze a közeljövőben olyan vázlattervet készít, amelyben a Moll tér kialakítását meghatározná, és ezt a tervet az önkormányzat felé bemutatja. Ennek ismeretében állapítják meg véglegesen a leendő épület közúti kapcsolódásának irányát.

Szaktanácsadót alkalmaznak

A hévízi városvezetők másik rendkívüli ülésének témája köztisztviselői álláshely létesítésének kérdése volt. A napirendről, az ott született döntésről dr. Puskásné Horváth Mária megbízott jegyző elmondta: a köztisztviselői törvény lehetőséget ad arra, hogy a testület a köztisztviselői létszám 5 százalékának erejéig szaktanácsadói állást létesítsen. A törvény értelmében az álláshelylétesítés lehetőségére a testületnek kell rábólintania, a szaktanácsadó kinevezése azonban már a polgármester hatásköre.
Az álláshely létesítését a testület engedélyezte, a szaktanácsadói státusz így betölthetővé vált. E feladatkört Vértes Árpád polgármester felkérése, illetve megbízása alapján dr. Fendrik Gyula, volt megyei főjegyző látja el. Feladata a képviselő-testület, a polgármester és az önkormányzati bizottságok munkájának segítése lesz. A szaktanácsadó megbízása határozott időre, a február 25-től szeptember 30-ig terjedő hónapokra szól a képviselők határozata értelmében. A munkáltatói jogokat fölötte a polgármester gyakorolja.

vissza az elejére


A magyar nyelv ápolásáért

A „Szép magyar beszédért” Alapítvány, idén első alkalommal rendezte meg a róla elnevezett vers– és prózamondó versenyt február 24-én a Fejér György Városi Könyvtárban harmincnégy általános iskolás tanuló részvételével.

Dr. Gárdos Lászlóné kuratóriumi tag elmondta, a 2002-ben alakult alapítvány célja, elsősorban a határon túli magyar írók, költők műveinek magas színvonalú tolmácsolása. A versenyen 11 keszthelyi és Keszthely környéki általános iskolából résztvevő 17 alsós, illetve ugyanennyi felsőtagozatos diák, határainkon kívül élő magyar szerzők műveiből adott elő. A legkedveltebbek: Kányádi Sándor, Szalai Borbála, Szilágy Domokos, Reményik Sándor és Vass Albert voltak. A zsűri az értékelés során, először az előadó egyéniségének megfelelő mű választását, másodsorban a szép kiejtést, majd végül a legfontosabbat, az előadásmódot pontozta.
A versenyt megnyitó Cséby Géza kuratóriumi elnök elmondta: az Európai Unioban a magyarokat múltjukról, történelmükről, irodalmukról, illetve szép magyar beszédükről ismerik majd meg.

vissza az elejére


MIÉP: Barátok közt

Sajtótájékoztatót tartott Hévízen Papp Gábor, a MIÉP megyei elnöke, aki a hévízi képviselő-testület tagja is. A „Barátok közt Hévízen” címszó alatt meghirdetett sajtótájékoztatón a pártelnök elmondta, hogy Vértes Árpád polgármester házi jogtanácsadót kíván alkalmazni, amire egyébként törvényadta lehetősége van.

A jogtanácsadó alkalmazása azért tűnik furcsának, mivel a testület felállásakor több bizottság összevonásra került, s emellett két alpolgármestere is van a kisvárosnak. Mindebből a MIÉP elnök szerint az következne, hogy a kevesebb munkával is könnyen megbirkózik a testület és a hivatal, s nem értik miért van szükség most sürgősen házi jogtanácsadóra. A MIÉP úgy érzi, hogy az erre a feladatra kiválasztott személy esetében inkább a személyes kapcsolatok és ennek révén egy munkahely teremtése húzódik a háttérben. A polgármester egy alkalommal, soron kívüli ülésen már a testület elé terjesztette e témát, ám akkor a képviselők levették azt a napirendről. A következő, ugyancsak soron kívüli ülésen már előterjesztés nélkül került a téma tárgyalásra, s ekkor már 7:2:2 arányban elfogadták az előterjesztést a képviselők, ennek értelmében szeptember végéig szerződéses módon dr. Fendrik Gyula, a volt megyei főjegyző jogtanácsadóként dolgozik a hévízi polgármesteri hivatalban.
Papp Gábor szóvá tette azt is, hogy dr. Fendrik Gyula politikai elkötelezettsége ismert. Hévíz közigazgatása szempontjából pedig – amíg nincs új jegyzője a városnak – kifejezetten hátrányos a polgármester és hozzá közelálló képviselőcsoport ezirányú döntése. 

vissza az elejére


Játszóház az óvodában

Szombaton délelőtt kellemes időtöltésről gondoskodtak a keszthelyi Vörösmarty utcai és tagóvodája, a Tapolcai utcai óvoda nevelői. Játszóházat szerveztek a gyermekek és szüleik részére, ami nem csak kellemes, hanem hasznos kikapcsolódás is volt.
Itt a farsangolás ideje, ez a program is ennek jegyében zajlott. A jelenlévők különböző ötleteket kaphattak a jelmezek, maszkok elkészítésével kapcsolatban. Mókás álarcokat vagdostak, ragasztottak, s a lufifestés sem maradt el. Nem hiányozhatott az arcfestés sem, amit a szülők is kipróbálhattak az ügyes óvónénik mellett. Munka közben, aki megéhezett, finom fánkot ehetett, ami szintén a farsangi időszak egyik jellemző étele.

vissza az elejére


Pályázati kiírás

Gyermekvilág 2003.
– Kid’s World Tehetségkutató Versenyre

I. Rajzpályázat 2003. 8-18 éves korig. 3 db A/4-es méretű rajz készíthető tetszőleges technikával (grafika, pasztell, akvarell stb.), melynek témái: 1. Mesevilág, 2. A vizek tisztasága, 3. Híres magyar személyiség portréja. A nevezéshez szükséges egy rövid bemutatkozó levél, valamint a regisztrációs díj. Kérjük, minden rajz hátoldalán tüntessék fel a gyermek nevét, lakcímét, telefonszámát.

II. Egyéni színpadi tehetségkutató verseny 3-tól 17 éves korig. Témák: ének, vers, próza, zene, tánc. Korcsoportok 3-6, 7-12 és 13-17 éves kor között. A nevezéshez szükséges a gyermekről max. 9x13 cm-es színes portré és egész alakos fénykép, hátoldalán méreteivel, a lakcímével, telefonszámával és egy rövid bemutatkozó levéllel, valamint a regisztrációs díj.

III. Modellverseny – Kid’s Word Arca 8-13 év közötti korosztály számára. Topmodell fődíj 14-20 év, 172-183 cm közötti modellek számára. A nevezéshez szükséges a modellről max. 9x13 cm-es színes portré és egész alakos fénykép, hátoldalán méreteivel, a lakcímével, telefonszámával és egy rövid bemutatkozó levéllel, valamint a regisztrációs díj.

IV. Író, újságíró, költő verseny 8-18 év között. A nevezéshez szükséges egy rövid bemutatkozó levél, egy legfeljebb egy percben felolvasható, számítógéppel írt novella, karcolat, vers, interjú kinyomtatva (és ha lehetséges, floppylemezen txt, vagy word formátumban), valamint a regisztrációs díj. Kérjük, tüntesd fel az írások végén neved, címed és telfonszámodat.

V. Csoportos színpadi tehetségkutató verseny. Regisztrációs díj fejenként 1.500 Ft. Tagjainak korhatára 3-17 év között lehet. Olyan csoportok jelentkezését várjuk, akik legalább egy éve szervezetten működnek együtt. Témák: ének, zene, tánc, modell, vers, próza, író, újságíró. A nevezéshez szükséges legalább egy max. 13x18-s méretű színes fénykép a csoportról munka közben, egy bemutatkozó levél a csoport múltjáról, eredményeiről, valamint a regisztrációs díj.
Nyeremények: 5 fő részére külföldi fellépés, hazai és nemzetközi szakmai bemutatkozási lehetőségek, szponzorok által felajánlott ajándékcsomagok.

Postacím, ahova a levelet és a rózsaszín postai csekket 2003. március 28-ig küldheted: Magyar Gyermekvilág Tehetséggondozó Alapítvány 1126 Budapest, Sólyom utca 24.
A nevezés csak a fejenkénti és kategóriánkénti 1.500 Ft regisztrációs díj beérkezésével együtt érvényes. Egy versenyző több kategóriában történő nevezése esetén kategóriánként szükséges a regisztrációs díj. Az elődöntőkből továbbjutó versenyzők önköltséges nyári felkészítőtáborban vesznek részt, amely elengedhetetlen feltétele a döntőn való fellépésnek. A beadott pályaművek, fotók archiválásra kerülnek.

Fiúk és lányok jelentkezését egyaránt várjuk, hiszen Te is lehetsz győztes!

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online