Téli károk a természetben

Sláger a bankkártya

Nyomozóból őrsparancsnok

Személyi változások


A tavasz jelei már láthatók

Téli károk a természetben

Bár még kint többnyire napközben is 0 Celsius fok alatt van a hőmérséklet, és aránylag erős fagyokat is átéltünk a tél folyamán, szinte hihetetlen, hogy a növényvilág már a tavaszra készül. A kikelet első virágai tudomásul sem veszik, hogy még tombol a tél, meglehetősen optimistán sütkéreznek a hideg napsütésben. A növényvilág készül a tavaszra, de a télnek a természetben is vannak áldozatai.

Egy a számtalan kidőlt fa közül.Minderről Kránitz Ferenccel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területi felügyelőjével beszélgettünk. 
– Láthatók-e már a jelei a közeljövőben érkező tavasznak?
– Láthatóak, hiszen már december 22-én kivirágzott a téltemető, amelyből a kastély parkjában több ezer példány is van. A Keszthelyi-hegységben karácsony után virágzó farkasboroszlán töveket is találtunk. A hóvirág természetesen már bimbós állapotban a hó fölött van. 
– Ezek az első jelei a kikeletnek, vagy a természetben ennek más jelei is vannak?
– Az első jelei, máshol még ez nehezen követhető, mert a madarak közül az itt telelők és a téli vendégek vannak itt. Az idén nagyon érdekes tömegjelenséget figyelhettünk meg Keszthelyen, egy mintegy 305 egyedből álló léprigó csapat több héten át volt itt, aminek látható nyoma, hogy a fagyöngyökön nincs termés, ezek a madarak leették azt. 
– Meg lehet határozni, hogy milyen sorrendben tűnnek elő a tavasz első jelei a természetben?
– A korán virágzó növényeknél elsők közt a szártalan kankalin, a téltemető, a farkasboroszlán jelentkezik, ezután bújik elő sok más növény, de ezek kivirágzása az idén korai tavaszt ígért, s az az érdekes, hogy volt Keszthelyen –17 Celsius fok is, s ezek a virágok gyönyörűek, semmit nem sérültek.
– Ez a meglehetősen csapadékos tél mennyire tett jót a természetnek?
– Ez egy régóta várt tél volt, de én úgy fogalmaznék, hogy ez lenne a normális. Sajnos 3 éve meglehetősen nagy szárazság volt, s ez a keszthelyi vízmércénél a Balatonban 60 centiméternél áll. Én közel 30 éve élek Keszthelyen, de ilyen alacsony vízállásra nem emlékszem. Normál esetben ilyenkor a víznek 110 centiméternél kellene lennie, s most abban reménykedünk, hogy a Zala völgyében leesett hó és a befolyó területekről érkezett csapadék megemeli a Balaton vízszintjét 110 centiméterre. 

– A természetvédelmi felügyelőnek ebben az időben milyen feladatai vannak?
– Elsősorban a károk felmérését végezzük, a Keszthelyi-hegységben még sem mi, sem az erdészet nem tapasztaltunk eddig hótörést. Sajnos Hévízen, elsősorban a buszmegállóval átellenben lévő park mindkét oldalán mintegy 35-40 fát földre döntött, s jó néhányat derékba tört a nagy súlyú hó és a viharos szél. Ezeket a fákat ki kell vágni, ám a végső megoldás a park teljes felújítása lenne. Sajnálatos, hogy a korábban elkezdődött felújítási munkát a helybeliek oktalan felháborodása miatt abba kellett hagyjuk. A park, illetve a fák jelenlegi állapota bizonyítja, hogy ésszerű volt elkezdeni a felújítást, hiszen az elöregedett állományból most számos példány megadta magát az időjárásnak. 
Mivel a fák elsősorban a gyökereiknél és a lombozatuknál tartják egymást, ha nyiladékok keletkeznek, ha labilisabbá válik az erdő, akkor könnyebben dőlnek ki egy erős szélben, vagy a hó súlya alatt, így most ezeket a fákat feltétlenül ki kell vágni.
– Így szükségessé vált, hogy kicserélődjenek ezek a fák?
– Igen, Vancsura Miklós főigazgató úrral megállapodtunk, hogy nem nyúlunk drasztikusan a parkerdőhöz, hanem szálalással és bontóvágással nyitjuk meg az erdőt, és fokozatosan újítjuk fel.
– A térségben csak a parkerdő fái sérültek?
– Nagyon szembeötlő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zalai részének a Balaton-parti szakaszán a fekete fenyvesek látványos pusztulása. Az én megítélésem szerint a korábbi fenyvesállománynak mintegy 50 százaléka kipusztult.
– Ennek mi az oka?
– Elsősorban az, hogy ez nem egy őshonos, hanem egy behurcolt faj, ami a dolomit szikla kopárokra lett telepítve. A tartós szárazsággal együtt járó betegségek, a gombák és a vírusok együtt nem tették lehetővé, hogy ezt az időszakot átvészelje ez a faj.

vissza az elejére


Értékelt a rendőrség

Sláger a bankkártya

Február 21-én, immár hagyományosan a keszthelyi Helikon szállodában tartotta évértékelő kibővített parancsnoki értekezletét a városi rendőrkapitányság. Dr. Bertalan János rendőrkapitány ezúttal is dr. Nemes Zoltán ezredesnek, Zala megye rendőrfőkapitányának tett jelentést a 2002-es év munkájáról. Az értekezleten részt vett Mohácsi József polgármester, Csikyné dr. Szarvas Ilona, a városi ügyészség vezetője, a kapitányság parancsnoki állománya, valamint a független rendőrszakszervezet és a belügyi dolgozók szakszervezetének helyi képviselői.

A rendőrkapitány értékelő jelentésében elmondta: a 2002-es évben a betervezett feladatokat végrehajtotta a személyi állomány, a kapitányság illetékességi területén levő városok, községek rendjére továbbra is az erőszakmentes állapot jellemző. Az év folyamán tovább csökkent a bűncselekmények száma, a nyári idegenforgalomban elkövetett jogsértések összességében nem zavarták a turisták, valamint az ingatlannal rendelkező itt nyaralók pihenését.
Dr. Bertalan János hangsúlyozta: tavaly a rendőrség kiemelt, szakszerű odafigyeléssel szavatolta a választások rendjét. Az országgyűlési és helyhatósági választások rendkívüli események nélkül zajlottak le, a helyi rendőrök feladataikat politikamentesen hajtották végre.
A jelentésből kitűnik: a kapitányság területén az előző évhez képest 12,3 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, ennél még szebb adat, hogy jóval – Keszthelyen például 23,7 százalékkal – kevesebb jogsértés történt a közterületeken. Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak, bár e területen is csökkenés volt tapasztalható (13,6 százalék): mind a lopások, betöréses lopások, csalások, rablások számát tekintve tapasztalható volt ez a tendencia. A keszthelyi rendőrök a gépjármű bűnözés területén mutatkozott javulásra a legbüszkébbek: 60 százalékkal kevesebb autót loptak el 2002-ben, mint 2001-ben, Keszthelyen például összesen 8-at. Megfigyelhető volt az előző évben, hogy az újonnan nyílt melegvizes fürdők előtereiből, parkolóiból a fürdőzők szekrényeiből, személyes holmijai közül megszerzett kulcsokkal lopták el az autókat a bűnözők. Noha csökkent a gépkocsi feltörések és rongálások száma, ez a terület – főleg a nyári időszakban – továbbra is gondot okoz a helyi rendőröknek.
Ami az alkalmi lopásokat illeti, a bűncselekmények ezen fajtái leginkább strandokon, kempingek területén, intézményekben szaporodtak el, „sláger” még mindig a mobiltelefon és a bankkártya, amely mellé – a bankok és a rendőrség gyakori figyelmeztetései ellenére – a legtöbb károsult a PIN-kódot is mellékelte az illetéktelen felhasználóknak.

Az élet elleni jogsértések kategóriájába tartozó emberölés nem fordult elő az elmúlt évben, a szándékos testi sértések száma ellentétben emelkedett: többnyire családon belüli erőszak formájában, illetve szórakozóhelyeken, mintegy az italozás egyik eredményeként fordult elő. Szintén emelkedett a garázda jellegű bűncselekmények száma, ám ez egy ötfős, fiatalokból álló csoportnak „köszönhető”, akik helyi középiskolásokat zaklattak, és elvették különböző értéktárgyaikat. Ügyük 23 rendbeli vádemelési javaslattal került az ügyészségre.
A vagyon elleni bűncselekmények összességét tekintve az úgynevezett kármegtérülési mutató 6,5 százalék, amely bár nagyon alacsonynak tűnik, mégis elmondható, hogy a megyében a legjobb. 
Folytatódott a kábítószer elleni harc, a rendőrség elsősorban terjesztőkkel, és nem fogyasztókkal szemben lépett fel. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szórakozóhelyi terjesztés a rendszeres ellenőrzések miatt egyre inkább áttevődik házibulikba, hegyi partikba, ahol „biztonságosabb” a fogyasztás és a terjesztés egyaránt. A közterületi prostitúciót illetően 365 rendőri feljelentés történt, amely 18 „hölgyet” érint, esetükben szabálysértési őrizet foganatosítása mellett elzárásokra kerül sor. 

Dr. Bertalan János azt is elmondta, a keszthelyi rendőrök tavaly több bűnelkövetőt derítettek fel, mint azt megelőzően: 621-ről 748-ra emelkedett ez a szám. Az elkövetők négyötöde férfi, és több fiatalkorú ellen indult eljárás: 2001-ben 62, 2002-ben 68 18 év alatti személy követett el bűncselekményt, míg a gyermekkorúak esetében ugyanez az adat 2001-ben 4, tavaly 16 fő. Az megállapítható, hogy a 748 bűnöző zöme visszaeső, büntetett előéletű, sokan nem a térségben laknak: vagy átutazóban, vagy kimondottan bűncselekmény elkövetése céljából ide utazva hajtották végre tettüket. Közülük 141-en alkohol vagy kábítószer, vagy más kábító anyag (gyógyszer) hatása alatt álltak a bűncselekmény elkövetésének időpontjában. 
A közlekedésről szólva a kapitány kiemelte: az utak minősége jelentősen javult a térségben, a körforgalmak és a különböző forgalomszabályozó intézkedések hatására az illetékességi területhez tartozó három városban – Keszthelyen, Hévízen és Zalaszentgróton – csökkent a közlekedési balesetek száma, a többi településen a szintentartás jellemző. A rendőri aktivitás erősödéséből adódóan 26 százalékkal több ittas vezetőt szűrtek ki. Viszonylag sok eljárás indult olyan balesetek ügyében, ahol az okozó gépkocsi vezetője megállás nélkül továbbhajtott, ezzel cserbenhagyást, illetve segítségnyújtás elmulasztását követve el. 
Elhangzott az is, hogy a keszthelyi kapitányság egész évben közel tíz százalékos létszámhiány mellett dolgozott. Nehézséget okoz a térségben a rendőrök letelepítése, mivel egyik településen sincs kidolgozott bérlakásrendszer, a pályakezdő rendőrök nem Keszthelyt és környékét választják. Ugyanakkor dr. Bertalan János rendkívül fontosnak minősítette az önkormányzatokkal, a városi ügyészséggel, bírósággal való jó kapcsolatot, egyik legfontosabb partnerként emelte ki a 21 településen működő polgárőrséget, amely aktívan segíti a közbiztonság megőrzését.

vissza az elejére


Hévízen

Nyomozóból őrsparancsnok

1992-ben került a keszthelyi rendőrség bűnügyi osztályára, ahol végigjárta a ranglétrát: volt nyomozó, főnyomozó, kiemelt főnyomozó, csoportvezető. Tavaly nyáron aztán egy nagyobb ugrás következett: Pénzváltó Józsefet a hévízi rendőrörs parancsnoki feladataival bízták meg. Az őrnaggyal jelenlegi munkájáról beszélgettünk.

Pénzváltó József– Mivel eddig bűnügyes voltam, az elején szokatlan volt, hogy például közrendvédelmi feladatokkal is kell foglalkozni – mondja. – Szervezetileg a keszthelyi kapitányság egyik osztálya vagyunk, amúgy mi is úgy működünk, mint egy kisméretű kapitányság. Szinte minden jogsértés hozzánk tartozik, ami itt, Hévízen, illetve az illetékességi területünkhöz tartozó kilenc településen történik. A munka tehát változatos, a gondunk az, hogy kevesen vagyunk hozzá: mintegy 20 százalékos létszámhiánnyal küzdünk folyamatosan. Azonban úgy tűnik, megoldódhat ez a problémánk: fiatal, pályakezdő rendőrök letelepítéséhez kaptunk ígéretet az önkormányzattól, illetve a keszthelyi kapitányságtól. Egyébként nagyon jó a kapcsolatunk valamennyi önkormányzattal, a polgármesterekkel, támogatják a munkánkat. 
– Milyen a közbiztonság Hévízen?
– Összességében jó, az ismertté vált bűncselekmények száma a tavalyi évben 24,3 százalékkal csökkent. Jelentős a gépkocsilopások területén mutatkozó eredmény: 2001-ben 11, tavaly 3 autót loptak el a városból. Nálunk is a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki az összes bűncselekmények számának mintegy 80 százalékát, ezen belül magas a lopások és a betöréses lopások száma. Csökkent a garázda jellegű, erőszakos bűncselekmények száma, két rablás történt, az elkövetőket mindkét esetben elfogtuk.
– Közlekedés?
– Tavaly összesen nyolc baleset történt, tehát biztonságosnak mondhatjuk.
– Mennyire van jelen a kábítószer, illetve a prostitúció a városban?
– Néha találkozunk vele, de Hévíz, illetve a környező települések nem tartoznak a fertőzött területek közé. A prostitúciót tekintve hozzánk tartozik Felsőpáhokon az az útszakasz, ahol gyakran "művelik" ezt a foglalkozást. Sajnos azonban nincsenek meg a megfelelő törvényi eszközeink ahhoz, hogy igazán hatékonyan felléphessünk ellene. 

vissza az elejére


Az egyesület célja változatlan

Személyi változások

A tavaly nyáron edzők és sportvezetők összefogásával megalakult, Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület február 17-én tartotta tisztújító közgyűlését, amelynek keretében az új vezetők megválasztása mellett, több más közérdekű téma is szóba került.

A közgyűlésre azért került most sor, mert az alakuláskor megválasztott elnök, dr. György Endre, lemondott tisztségéről, illetve az elnökség korábbi tagjai közül Mészáros László megvált elnökségi tagságától. A titkos szavazást követő eredményhirdetés során, a következő eredmény született: az egyesület új elnöke, Borosné Eitner Kinga, a Balaton Vívóklub vezetőedzője, a 6-os számú választókerület képviselője lett, az alelnöki posztot dr. Kardos József jogász, atlétaedző tölti be. Az elnökségi tagok körébe – Molnár Imre alpolgármester és Vancsura Miklós, a hévízi Szent András Gyógyfürdőkórház főigazgatója mellett – újként került be Takács Zoltán, az FCK elnöke.
Borosné Eitner Kinga a közgyűlésen elmondta: jónak találja az egyesület tavalyi megalakulását és továbbra is tevékenyen részt szeretne vállalni a város sportjának fejlesztésében.
A közgyűlésen szó esett, az egyesület indulásakor megfogalmazott alapvető céljáról. Mint azt Seffer Imréné, a Csány László Általános Iskola igazgatója elmondta, a teljesség kedvéért, az oktatási intézmények vezetőinek is jelen kellett volna lenniük az ülésen, hiszen a város sportja mellett nagyon fontos a diáksport, amelyben mintegy 1300-1500 általános iskolás vesz részt. Mint fogalmazott, rendkívül jó sportélet zajlik a Csokonai ÁMK-ban, az Egry és a Csány általános iskolákban, amiért külön köszönet illeti a szakmájuk iránt elhivatottságot érző testnevelőket. Az igazgatónő hangsúlyozta, az eredeti cél mellett, a gyerekek mozgás– és sportkultúrájának fejlesztése a fő szempont.
Nemes Klára, a Balaton Vívóklubon belül működő, mozgáskorlátozott szakosztály vezetője záró témaként beszélt a mozgáskorlátozottak sportjának mostohagyermekként való kezeléséről. A sportegyesület indulásakor elkülönített egy millió forintból mára semmi nem maradt, ráadásul az önkormányzat idén egyáltalán nem támogatja a testi fogyatékosok mozgását annak ellenére, hogy 2003 a mozgáskorlátozottak éve. A támogatatlanság olyan mértékű, hogy még egy adminisztrációs ügyek intézésére alkalmas iroda sem áll az egyesület rendelkezésére. Kifejtette, a városi sport (tömegsport) mellett, a mai, leginkább a középiskolás korosztályt érintő mozgásszegény életmódon kell változtatni, sportolási lehetőségek biztosításával.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online