Szorító költségvetés

Önhikis pályázat

Folytatódik a hagyomány

Megfiatalodott az MSZP elnöksége


Plusz 2 százalék elvonás

Szorító költségvetés

A keszthelyi képviselő-testület korábban már kétszer tárgyalt a város ez évi költségvetési koncepciójáról, s a legutóbb megtartott soron kívüli ülésen megalkotta a költségvetési rendeletét. Bár rendkívül jól előkészített, s a bizottsági üléseken is elfogadásra javasolt költségvetés került a testület elé, az elfogadás előtt a jobboldal képviselői több módosítási javaslatot is tettek.

Mohácsi József polgármester a vitára bocsátás előtt szólt arról, hogy a központi támogatások a növekedés ellenére sem fedezik a törvény által előírt szükséges és előírt többletkiadásokat. Ezért vált szükségessé, hogy a korábban már tervezett szorító intézkedéseken túl a városfejlesztési bizottság javaslata alapján további 2 százalékkal csökkentsék a kiadási előirányzatokat.
A hozzászólások során dr. Müller Róbert elmondta, két ciklus óta görget maga előtt az önkormányzat gondokat, jelenleg egy kényszerhelyzetben kell megoldani a város működését. A többször tárgyalt koncepciók után alapos és megfontolt átdolgozás után alakult ki határidőre a végleges változat, s hisz abban, hogy a következő évben már egy elfogadhatóbb költségvetése lesz a városnak.
Komáromi István elmondta, a bizottsági üléseken számos kérdés vetődött fel, ám minden szomorúság ellenére úgy látja, vannak a költségvetésben olyan dolgok is, amelyek bizalomra adnak okot. Az évi gazdálkodás során bizonyára lesz lehetőség, hogy a megszorítások negatív hatásait csökkenteni lehessen. Pozitív az, hogy vannak olyan hiteltörlesztések, amelyek csak ezt az évet érintik, s 45 millió forintot tudtak az általános tartalék céljára félretenni.
Fodor Márk az idegenforgalom szempontjából fontos tevékenységeket végző intézmények támogatási összegének csökkentéséről szólva javasolta, hogy a parkosításra, a marketingtevékenységre, a köztisztaságra, a Libás strandra fordítson több pénzt az önkormányzat. Forrásként az adóbevételek megemelését, a pótlékok és bírságok emelését javasolta.

Zemankovics Ferenc alpolgármester a hosszas és alapos előkészítő munkáról is szólva elmondta, hogy egy költségvetés csupán tervezet, hiszen a reálfolyamatok a megvalósulás során is változtathatják azt.
Borosné Eitner Kinga a nem kötelezően ellátandó feladatok sorából a sportegyesületek támogatásának megemelését kérte, hogy az egyesületekben folyó munkát megfelelő szinten lehessen tartani. 
A számos további hozzászólás során több képviselő hangsúlyozta, hogy a bizottságokban folyó előkészítő folyamatokba kell bekapcsolódni, komolyan kell venni ezt a felelősségteljes munkát, s nem az utolsó pillanatban, a valóságalapokat nélkülöző forrásokra tervezve kell különböző támogatásokat biztosítani.
A koncepció második fordulójában az önkormányzati kiadások 269 millió forinttal haladták meg a tervezett bevételeket, ezért a költségvetés rendelet-tervezetében a jogszabályi előírásokkal biztosítottak kivételével – egységesen 2 százalékkal csökkentették a kiadási előirányzatokat. Az önkormányzati intézmények esetében – három kivétellel – ugyancsak 2 százalékkal csökkentették a dologi kiadásokat. A tervezetben a kiadások csökkentése mellett növelésre kerültek a piaci bevételek, az alanyi jogon járó ápolási díj bevétele, valamint az ingatlanértékesítés és az idegenforgalmi adó bevételei. Az ülés során a jobboldali képviselők javaslataként elhangzottakat Pálinkás Róbert módosító javaslatként terjesztette a testület elé. E szerint a tervezett adóbevételek 15,8 millió forinttal való növelésével több mint 11 millióval emelkedhetne a hitelfelvétel forráslehetősége, s bár januárban már elfogadták a környezetvédelmi rendeletet, az abban forgalomszámlálásra betervezett 5,8 millió forintot szintén a forrásoldal növelésére kívánták volna fordítani. A tételes szavazásnál a módosító javaslatok nem kaptak többséget, az eredetileg előterjesztett költségvetést viszont 12 igen 6 nem ellenében elfogadta a testület. Keszthely költségveté- sének bevételi főösszege közel 8,3 milliárd forint, több mint 7,7 milliárdot kell fordítani a működési kiadásokra, a felhalmozási kiadások meghaladják az 515 millió forintot, így közel 337 millió forint a költségvetési hiány, amelyet működési hitelből kívánnak fedezni.

vissza az elejére


Először Keszthelyen

Önhikis pályázat

A jelenlegi költségvetésben az önkormányzat kiadásainak és bevételeinek halmozott összege 8.265.611 ezer forint. A két oldal egyezőségét csak a 336.873 ezer forint működési hitellel lehet biztosítani, ám ez az összeg megegyezik az önkormányzat által vállalható kötelezettségek maximumával.

A költségvetés szerint a felhalmozási bevételek közel 83 millió forinttal haladják meg a felhalmozási kiadásokat. Ezek a körülmények szükségessé teszik, hogy a város pályázatot nyújtson be az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok támogatására.
– Az önhikis pályázat tulajdonképpen mit takar?
– Azok az önkormányzatok, amelyek az állami támogatásból és a saját bevételeikből nem tudják a működésüket finanszírozni, külön kiegészítési támogatást igényelhetnek – mondja Némethné Bali Mária, a közgazdasági osztály vezetője. – A korábbi költségvetésekben az volt a jellemző, hogy jelentős összegű fejlesztések voltak – például a színház beruházása –, és inkább a bevételi struktúra alapján működési célú bevételeket fordítottunk fejlesztési célú kiadásokra. Ezt az állam külön nem preferálja, ha e miatt gazdálkodási problémák adódnak, de a jelen költségvetésünkben csupán szerény, mintegy 130 millió forint fejlesztésre szánt összeg szerepel. Ennél jóval jelentősebb a felhalmozási célú bevételi oldal, tehát ezt tudjuk működési célú kiadásokra fordítani és ezért vagyunk jogosultak, hogy az önhikis támogatásra pályázzunk. 
– Ennek vannak-e pénzügyileg tól-ig határai?
– A forráshiányos költségvetés esetében maximum a működési hitel erejéig lehet igényelni a támogatást, de az elbírálásnál számos egyéb dolgot is figyelembe vesznek, tehát megadható a teljes összeg, de akár el is utasíthatják a pályázatot, ha úgy ítélik meg, hogy a hátrányos helyzet ellenére sincs végveszélyben a város gazdálkodása.

vissza az elejére


Március 1-jén Keszthelyi Karnevál

Folytatódik a hagyomány

A millennium évében népesült be először a farsang végén Keszthely sétáló utcája, ekkor indította útjára hagyományteremtő szándékkal a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete a Keszthelyi Karnevált.

Akkor a rendezők, akik a szervezést is felvállalták, még csak bízni tudtak annak sikerében, és sem akkor, sem az eddigi karneválok nem okoztak csalódást. A szó igaz értelmében tömegeket sikerült megmozdítani, évről-évre egyre többen jöttek el maskarába öltözve mókázni, végigvonulva a város központján, megmutatva fantáziájuk ötletekben gazdag tárházát, hogy végül megmérettessék jelmezeikkel, s produkcióikkal magukat. Bár a rendezők által felajánlott díjak is vonzóak voltak, a játék, a bolondozás, a farsangi mulatság, és az utcát teljesen ellepő nézősereg egy-egy jelmeznek, csoportnak, vagy produkciónak kijáró tapsa még feledhetetlenebbé tették a karnevált.
E hét végén, szombaton immár 4. alkalommal indul el a Helikon Kastélymúzeumtól a farsangi felvonulás, hogy a Fő térig tartó menetben ismét megszámlálhatatlan iskolás, fiatal és felnőtt búcsúztassa vidáman, bolondozva a farsangot. A délután 14 órakor kezdődő karnevál pénzdíjai 5 ezer forinttól 70 ezer forintig terjednek, és számtalan kategóriában értékeli a zsűri az egyéni ötleteket. S hogy ne csak a délutánra korlátozódjon a vidámság, este fél 8-tól a Helikon Kastélymúzeumban folytatódik a karnevál, ugyanis – szintén hagyományosan – itt rendezik meg a farsangot búcsúztató álarcos bált. A rendezvényekről a Tourinform irodában lehet részletes felvilágosítást kapni

vissza az elejére


Megfiatalodott az MSZP elnöksége

Az elmúlt hét végén tartott sajtótájékoztatót Keszthelyen az MSZP helyi szervezete, amelyen egyrészt bemutatták az újonnan megválasztott 9 tagú elnökséget, valamint szó esett az aktuális önkormányzati eseményekről, és a költségvetésről is. Mint elhangzott, egyre nő a tagok száma, s egyre több fiatal értelmiségi lép a párt tagjainak sorába.

Zemankovics Ferenc, akit újabb két évre választottak meg az MSZP helyi szervezetének elnökéül, elmondta, a párt tavaszi kongresszusára készülve történt meg az alapszervezetben a tisztújítás. Jelenleg legfontosabb feladataik közé tartozik, hogy az országos kongresszusra való készülődés mellett aktívan részt vegyenek a helyi, a térségi és az országos eseményekben. A helyi szervezet tagságának létszáma egyre nő, s a szimpatizánsok bővülő köréből egyre többen lépnek be a pártba. Mint mondta, a tagság soraiban egyre több a fiatal értelmiségi, akik már a 9 tagú elnökségben is helyet kaptak. A szervezet alelnöke lett Marton Erika, az elnökségben helyet kapott Galambos István, Zalakaros alpolgármestere, Harnóczi István, Hun Lajos, Imre Györgyné, Molnár Ferenc, Szatlóczky Gábor és Várhidi Zsolt. 
Zemankovics Ferenc – aki Keszthely alpolgármestere is – szólt a város elfogadott költségvetéséről is, amelyet mintegy 2 és fél hónapos előkészítő munkával, és számos konszenzussal sikerült elfogadhatóvá tenni. A jelenleg rendkívül szoros költségvetés egy előirányzat, számos lemondást tartalmaz, hisz a korábbi években felhalmozott hitelek, s azok törlesztése okán rendkívül leszűkült a város mozgástere. Jók viszont a kilátások ez évben a terhek csökkenésére, s ez alapján a költségvetés kedvező módosításai várhatók. A jobboldali képviselőcsoport két Fideszes tagjának állításaira reagálva elhangzott, a városnak 12 éve nincs gazdasági programja, ám ennek vázlatai már összeálltak. Az intézményi struktúra átalakításról nem pártszinten, hanem önkormányzati szinten folynak az egyeztetések, s ebben a jobboldali képviselők is részt vesznek. Az átalakítás szükségességét még maguk az intézményvezetők sem vitatják, hosszas, minden részletre és kihatásra kiterjedő vizsgálat folyik, s csak ennek ismeretében hozza meg a döntést az önkormányzat.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online