A törvény már tiltja

Bíznak a jövőben

Várja az elsősöket a cserszegi iskola

Illemből jeles

Vásár és konferencia


Sok még az idegen nyelvű reklámhordozó

A törvény már tiltja

Keszthelyen – és az idegenforgalomból élő más településeken is – az elmúlt években számtalan vendéglátóhelyet, céget reklámozó tábla kizárólag idegen nyelven hívta a turistákat arra, hogy csak náluk érdemes elkölteniük a valutájukat. Január eleje óta törvény szabályozza a reklámtáblák nyelvhasználatát, ám még mindig számtalan „reklámhordozón” csak német, esetleg angol feliratok láthatók.

Még véletlenül sem magyarul .Mondhatnánk, tipikus magyar jelenség, s ebben esetenként az is benne volt, hogy ha a szezonban egy vendéglőbe betérő magyar turistát németül kérdezett a pincér, s magyarul kapta a választ, már csak másodrangú volt a kiszolgálás. Szerencsére minderről lassan már csak múlt időben beszélhetünk, hiszen egyrészt erősödött a belföldi turizmus, másrészt a vendéglátósok is rájöttek: nincs jobb a magyar vendégnél. Múlóban van a „mindent a külföldieknek” korszak, s a reklámhordozók nyelvhasználatát ma már törvény is szabályozza. Természetesen az eredeti márkaneveket nem kell magyarítani, de a Shoping Centerről jobb, ha mindenki tudja, az egy bevásárlóközpont. Ha az üzlet neve, profilja magyarul is olvasható, akkor elfér mellette akár hottentotta nyelven is a szöveg. Az elmúlt év decemberében számos híradás hívta fel a figyelmet a január első napján életbe lépő törvény szigorú előírására, amely szankciókat is kilátásba helyezett a be nem tartás esetére. 
Megkérdeztük, Keszthelyen a polgármesteri hivatal miként foglalkozik a törvény betartatásával.
– Jelen pillanatban számtalan telepengedély vár feldolgozásra, kiadásra, így én személy szerint részben ezért, részben az útviszonyok miatt nem tudok helyszíni szemléket tartani – válaszolt kérdésünkre Pintér Eszter szakfőtanácsos. – A tevékenységi kör módosításának kérelme során viszont már nem engedélyezzük a nem megfelelő feliratokat, ezeket korrigáltatjuk. Az új működési engedélyek kiadásánál már egyáltalán nem engedélyezzük az idegen nyelvű feliratokat, csak a magyar nyelvűt, illetve e mellett megjelenhet más nyelvű szöveg is.
– Keszthelyen még számtalan reklámtábláról hiányzik a magyar nyelvű felirat. Tervezik ezeknek a felülvizsgálatát?
– Természetesen, áprilisban hivatalból tartunk egy szemlét, s felszólítjuk a tulajdonosokat a korrigálásra.
– Vannak-e szankciók a törvény betartatására?
– A felszólítást követően, ha az adott határidőig nem módosítják a feliratokat, akkor van módunk büntetés kiszabására is.

vissza az elejére


120 éves a Szendrey

Bíznak a jövőben

Fennállásának 120., az ének-zenei tagozat 45. „születésnapját” ünnepelte a keszthelyi Szendrey Júlia Általános Iskola február 17-21. között. A jubileumi alkalomra nemcsak programokkal készültek az intézmény tanárai és diákjai: „Emlékkönyv” címmel kiadták az iskola történetét a kezdetektől napjainkig, a szendreys kórusok felvételeiből pedig egy CD látott napvilágot.

1882 őszén nyitotta meg kapuit a keszthelyi Ranolder Intézet, vagy ahogy akkor a helyiek nevezték, a zárda. Alapítója, Ranolder János veszprémi püspök az ország több városában, Pápán, Veszprémben, Kaposvárott, Budapesten, Tapolcán is építtetett leánynevelő intézeteket, amelyek mindegyike a mai napig oktatási-nevelési intézményként működik. Ranolder az intézmények létrehozásával kívánta szolgálni a magyar nőnevelés ügyét. Az iskola alapításának, majd később működésének legfőbb anyagi és erkölcsi támogatója gróf Festetics Tasziló és családja volt, a nevelőmunkát – mint minden Ranolder intézetben – a Paulai Szent Vince által alapított Irgalmas Nővérek rendjéhez tartozó apácák végezték. Amikor 1932-ben a zárda 50 éves jubileumát ünnepelte, a helyi sajtó így emlékezett meg róla: „A megnyitáskor üres falak fogadták a bevonuló öt nővért, mára az épület is megnagyobbodott, a nővérek száma négyszeresére nőtt, az intézet jelentősége pedig szinte felbecsülhetetlen.”
1948-ban államosították az egyházi iskolákat, a keszthelyi Ranolder Intézet is általános iskola lett; 1957-ben vette fel a keszthelyi születésű Szendrey Júlia nevét. 1958-ban indult el a két tagozat, az orosz nyelvi, és az ének-zene, amellyel a Szendrey a Kodály Zoltán kezdeményezésére létesült énekes iskolák közül országosan az első százban volt.
Amint azt Balázsné Tuboly Gyöngyi, az iskola igazgatója a jubileumi ünnepségen mondott ünnepi beszédében kiemelte: bár az intézmény az évtizedek során folyamatosan fejlődött, legnehezebb évei a rendszerváltás után kezdődtek.
– A változás szele magasra korbácsolta az indulatokat, melynek következménye a többszöri igazgatóváltás lett. A nehézségekhez hozzájárult az is, hogy országosan, s így Keszthelyen is csökkent a beiskolázandó tanulók száma. Ez a folyamat máig sem állt meg. Az iskola további helyzete körüli bizonytalanság – amely az 1990-es évek eleje óta tart – fokozatosan elfordította a szülőket az intézménytől. Mindezek ellenére az elmúlt években szemmel látható módon sikerült az ódon falakon belül biztonságosabb, melegebb hangulatot teremteni, s a jelen kor követelményeinek megfelelő körülményeket kialakítani - fogalmazott az igazgató, és hozzátette: az objektív nehézségek ellenére a még mindig lelkes, gyermekszerető, szakmáját kiválóan művelő pedagógus csapat bízik az iskola jövőjében.
A múltról pedig tanúságot tesz az az iskolatörténeti kiállítás, amelyet 18-án Mohácsi József, Keszthely polgármestere, az iskola volt diákja nyitott meg a Szendrey aulájában. Ezen az eseményen került sor az év elején kiírt pályázatok értékelésére is; többek között lehetett irodalmi műveket készíteni „Az én iskolám”, illetve „Iskolánk a XXII. században” címmel, volt város- és iskolatörténeti, könyvtári, fotó-, logó-, rajz- technika, „ügyes kezek”, és makett pályázat.
Az ünnepi hét nagy eseménye a 21-én a színházban megrendezett nagysikerű est volt: a zsúfolásig megtelt nagyteremben az iskola kórusai léptek fel, és sor került a CD ünnepélyes bemutatására is. 

vissza az elejére


Várja az elsősöket a cserszegi iskola

Készülnek a kis elsősök fogadására a cserszegtomaji Szabó István Általános Iskolában: április 10-én 10-13 óráig nyílt napot tartanak az érdeklődők számára.

– Nehéz döntés előtt áll az, aki felelősséggel szeretne iskolát választani – mondja Juhászné Gyutai Anikó, az intézmény igazgatója. – Olyan intézményt keres minden szülő, ahol gyermeke szép környezetben, játékosan sajátíthatja el a fontos ismereteket, de közben sokat lehet jó levegőn, fejlesztheti a képességeit, ismerkedhet a számítógéppel, nyelvet tanulhat, és mindeközben még jól is érzi magát, barátokat szerez. Iskolánkban mindehhez adottak a feltételek.
Az intézményben a Nemzetei Tankönyvkiadó olvasókönyveiből, a szótagolva olvasás módszerével tanulnak a gyerekek. A német nyelvvel játékos gyakorlatokon keresztül ismerkednek, testnevelés órákon a tornateremben mozognak, s ha kedvük van, délután a könyvtárban tölthetik el a szabadidejüket. Harmadik osztálytól ismerkedhetnek az informatikával a diákok a korszerűen felszerelt számítástechnika teremben, ahol egy gyerekre egy gép jut, valamint szakkörökön, edzéseken vehetnek részt, és második idegen nyelvként fakultatívan angolt is tanulhatnak. Énekkar és irodalom szakkör működik az iskolában, a kicsik táncórákon, a felsősök alkotóművészet szakkörön fejleszthetik képességeiket a Talentum Művészeti Iskola foglalkozásain.
– Minden kis elsősünk ingyenesen jut a tankönyveihez az önkormányzat támogatásának köszönhetően – teszi hozzá az igazgatónő. – Szintén az önkormányzat támogatja annak a buszjáratnak az indítását, amelynek segítségével az iskolától távol lakók is egyszerűen eljuthatnak hozzánk. Azon vagyunk, hogy a gyerekek örömmel jöjjenek iskolába, és a képességeiknek megfelelő teljesítményt nyújtsanak, ám mindemellett gyerekek lehessenek, ismerjék meg a felszabadult ünneplés örömét, a jól elvégzett munka sikerélményét, és tudják kezelni az esetleges kudarcaikat is.

vissza az elejére


Illemből jeles

Tavaly november végén – Budapest és Szolnok mellett – Keszthelyen, a Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégiumban került megrendezésre az első országos protokoll verseny egyik középdöntője. Az sem titok, hogy a keszthelyi középiskola három tagú csapata az első helyet megszerezve, képviselte az iskolát Budapesten az országos döntőn. 

Az ezüstérmes csapat.Ami viszont újdonság, hogy a Meilinger Alíz, Tóth Melinda, Németh Péter összeállítású, az egykori VSzK-n belül működő, akkreditált félfőiskola másod évfolyamát végző trió, a fővárosi Royal Szállóban megrendezett végső küzdelmen sem okozott csalódást felkészítő iskolájának, és tanárának, Muszatics László igazgatónak.
Csak emlékeztetőül: az elméleti és gyakorlati tudást is igénylő középdöntőben, a hétköznapi viselkedési szabályoktól kezdve, az üzleti életben alkalmazandó protokoll előírásokig minden felmérésre került.
– A döntőben végrehajtandó feladatok csak a megoldásukban voltak teljesen mások, hiszen amit a középdöntőben „csak” elméletben kellett ismertetni, azt most a gyakorlatban kellett bemutatni – kezdte a visszaemlékezést Meilinger Alíz. – További nehézség volt, hogy viszonylag kevés idő állt rendelkezésünkre, gyorsan kellett cselekedni.
– Melyek voltak ezek a feladatok?
– Összesen három feladat volt, ám közülük az egyik két részből állt, így tulajdonképpen a három feladat valójában négyet jelentett – vette át a szót Tóth Melinda. – Elsőként a már említett gyakorlati megmérettetésről kell szólni, amely egy alkalomhoz illő ajándékozási, illetve egy öltözködési feladatból állt. Mindkettő teljesítésére 5-5 perc jutott. Ezt követte a gasztronómiai teszt, amelynek keretében tizenöt, a vendéglátással kapcsolatos kérdésre kellett válaszolni, majd a villámkérdések zárták a sort, amikor is a protokoll és különböző szakmai kérdések záporoztak felénk.
– Úgy tudom, nem sok kellett volna a győzelemhez. Pontosan mennyi is?
– Nagyon kevés. Mindössze egyetlen ponton múlt, hogy a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhassunk – folytatta a beszélgetést Németh Péter. – Természetesen a második helyezésnek is örülünk, hiszen meglehetősen erős mezőny gyűlt össze. A három fős csapatok az ország minden részéről, a fővároson kívül például Székesfehérvárról, Nyíregyházáról, Győrből, Szolnokról, Miskolcról érkeztek, összesen tizenheten.
Meg kell említeni, hogy a csapatok vetélkedésén túl, tízen egyénileg is vállalták a megmérettetést. Ebből természetesen a keszthelyi csapat tagjai sem maradtak ki, amelyet Meilinger Alíz és Németh Péter képviselt. Mindannyian egy-egy különböző nehézségű, komplex feladatot kaptak. Alíznak egy jól működő cég vezetőjeként kellett vendégül látnia külföldi partnereit egy svédasztalos fogadás keretében, Péternek pedig magasrangú amerikai diplomaták feleségeinek kellett hölgyprogramot szerveznie délelőtt 10-től, délután 16 óráig. A döntő ezen részét országos negyedik, illetve ötödik helyen zárták, azonos pontozással.
A döntő befejeztével az oklevélen és a serlegen kívül tárgyjutalmakban, vásárlási utalványokban részesült a csapat. Tagjaira – akik minden bizonnyal itteni tanulmányaikat befejezve, a Vendéglátóipari Főiskolán tanulnak majd tovább –, méltán lehet büszke mind az iskola, mind a város.

vissza az elejére


A Balaton turizmusért

Vásár és konferencia

Március első napján, szombaton kerül megrendezésre a Balaton Kongresszusi Központ és Színház termeiben az „Együttműködéssel a Balaton turizmusért” című konferencia, amely részét képezi a három napos „Országjáró – világtáró” című II. Nyugat-Balatoni Turisztikai Kiállítás és Vásárnak.

A két szálon futó rendezvény házigazdája a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda, valamint a régió négy kistérségi társulását összefogó Nyugat-Balatoni Térségi Együttműködés. A konferencia fő célja, megismertetni a résztvevőkkel a Balatoni Turisztikai Projekt Iroda marketing szolgáltatásait és pályázati lehetőségeit. A konferencia során a résztvevők segítséget kapnak a pályázataik sikeres elkészítéséhez, s ezzel együtt megismerhetik, kialakíthatják saját kapcsolataikat a projektirodával. Megismerhetik az együttműködés módjait annak érdekében, hogy az iroda által kínált marketing-szolgáltatásokat hatékonyan tudják felhasználni.
A szervezők péntektől vasárnapig szakmai kiállítással és színes programokkal várják az érintett szakemberek mellett a nagyközönséget is. Pénteken délelőtt 10 órától a konferencia keretében előadások hangzanak el a gyógy– és termálturizmus témakörében, majd délután 15 órakor ünnepélyes keretek között nyílik meg a turisztikai kiállítás. Szombaton délelőtt 9 órától folytatódik a Balaton turizmusáért témakörökkel a konferencia, mellette egész nap családi programok várják az érdeklődőket is.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online