Versenyről versenyre

Az edző visszatért segíteni

Legyőzte a nagyhatalmat

Aranyos lányok, ezüstös fiúk

Diákolimpia


Sportlövészet

Versenyről versenyre

A BEFAG Erdész Lövészklub versenyzői, a közelmúltban több rangos viadalon is képviselték Keszthely városát és hazánkat is.

A BEFAG lövészei először a Győrben rendezett három fordulós ranglista verseny első megmérettetésén vettek részt, ahol több korosztály is összemérte tudását. A versenyen felnőtt férfi kategóriában Ángyán József 547 körrel 3., a nőknél Szilágyi Nikoletta 336 körrel 2. lett. A junior fiúknál Kaszás Zoltán 552 körrel ugyancsak a 2., Belák András pedig 515 körrel a 6 helyet szerezte meg, míg Keczeli Bianka 349 körrel korosztályos 1. lett, a junior lányoknál.
A keszthelyi lövők soron következő állomása, a kristálytiszta hegyi levegőjű Magas-Tátra volt, ahol a klub nyolc fős csa-pattal vett részt, a Grand Prix Slovakia nemzetközi futócéllövő versenyen. A tizedik alkalommal megrendezett viadalon – a nagy létszámra való tekintettel –, két egyforma versenyt rendeztek normál versenyszámban, ami a fiúknál 30 lassú, 30 gyors, a lányoknál pedig 20 lassú, és 20 gyors lövést jelentett. Amire a legbüszkébb a klub az az, hogy Belák András ifjúsági korcsoportban egy arany, és egy ezüstérmet szerzett 534, illetve 539 körrel. Kaszás Zoltán a juniorok mezőnyében bekerült a legjobb hat közé, akiknek finálét kell lőnie. Az újabb tíz lövés során sikerült a második legjobb eredményt elérnie, majd azt hozzáadva az alaperedményhez, az 5. helyen végzett, 544+94.5 köregységgel. Keczeli Bianka az összevont női mezőnyben mindkétszer 4. lett, 369 és 357 körrel. Szilágyi Nikoletta a 7. helyezést szerezte meg 355 körrel, miután egy rossz betöltés után nem sült el a fegyvere.

vissza az elejére


Kézilabda

Az edző visszatért segíteni

Csíkos László, a keszthelyi Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégium testnevelője, kézilabdaedzője, nem ismeretlen a hévízi sportbará- tok, szurkolók előtt sem, hiszen jóideig irányította kezdetben a felnőtt, majd az utánpótlás csapatot – ez utóbbihoz mindvégig hű maradt. Február eleje óta azonban – a Hévíz SC kézilabda szakosztályán belül történt személyi átalakulásnak köszönhetően –, egy újabb szerepkörrel bővült szakmai tevékenysége.

Csíkos László– A februári 11-i elnökségi ülés keretében határozat született, a hévízi kézilabda szakosztály alap– egyben működési szabályának módosításáról, amely a vezetőség egy fővel történő kibővítését, egész pontosan a szakosztály ügyvezetői posztjának létrehozását eredményezte – kezdte. – Jelenleg az edzősködés mellett ezt a tisztséget látom el, megbízásos alapon. A fő cél, hogy a technikai feltételekben való előrelépésen túl, a szakmai munkában is segítséget nyújtsunk a jelenlegi edzőknek.
– Mi a konkrét feladata ezen a poszton?
– A szakmai és szervezési feladatok koordinálása, rendszerezése. A szakosztály elnöki teendőit továbbra is Liscsinszky István látja el, én leginkább az ő munkáját próbálom segíteni azzal, hogy közvetlen a bajnokságban fellépő szakmai és ügyviteli feladatokat részben átveszem tőle. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy napi kapcsolatban kell állnom az önkormányzat sportvezetőjével, a sportcsarnok programjának szervezéséért felelős vezetőkkel, valamint a Magyar Kézilabda Szövetség versenybizottságával. Az általános feladataimon túl, részben a szakmai munkát is szervezettebbé, átláthatóbbá kívánom tenni.
– Mi indokolta a változtatást?
– Úgy gondolom, részben azért volt erre szükség, mert az elmúlt szezonban néhány mérkőzésen jobb teljesítményt is tudott volna nyújtani a csapat, azonban különböző szervezési hiányosságok miatt erre nem kerülhetett sor. Hiányzott az a fajta kapcsolattartás a játékosok, edzők és vezetők között, amely minden csapatnál illik, hogy legyen. Bízom abban, hogy ez a mostani, felmenő rendszerű kapcsolattartás a jobb eredményeket szolgálja a továbbiakban.
– Ismert, hogy ön korábban a felnőtt gárda felkészülését irányította. Elképzelhető, hogy az ő munkájukba nem csak mint ügyvezető avatkozik bele?
– Nem, a felnőtt csapat edzője továbbra is Pécsi Zsolt marad, akinek szakmai munkájába nem kívánok beleszólni. A korábbiaktól eltérően azonban, rendszeressé kívánjuk tenni a mérkőzések utáni szakmai értékeléseket, amelyek a csapat és az edzők munkáját minősítve – beleértve természetesen engem is – hatékonyabbá próbálják tenni a munkát. Az edzők beszámolnak a találkozókról, értékelik azokat, esetleg pontozzák a játékosokat. Ezen kívül minden hónapban egyszer, az egész havi eredményciklus értékelésére is sor kerül.
– Mit szeretne elérni a játékosaival?
– A csapat jelenleg a 7. helyen fordul a bajnokságban, azonban úgy gondoljuk, ezt lehet még fokozni – ismerve a játékosállományt, illetve az Nb-I. mezőnyét. A bajnokság befejeztével az 5. helyezés minimumként várható el a lányoktól.
– Utánpótlás?
– Természetesen az utánpótlás-nevelés területén is szeretnénk építő jellegű munkát folytatni, amihez a hévízi általános iskola partnernek bizonyul. Jelenleg is sokan járnak rendszeresen edzésre azok a tanulók, akik minden valószínűség szerint a jövő évi bajnokságon, már a serdülő csapatot erősitik. Tudni kell, hogy Hévízen komoly tradíciói vannak a kézilabdázásnak, amelyhez az első (felnőtt) csapat jó példával szolgál. A további stabilitás érdekében azonban mindenképpen szükséges a hévízi tanulók – lányok – nagyarányú bevonása ebben a sportágban. Azáltal, hogy ezek a fiatalok szerepelnek, remélhetőleg érdekeltebbé tesszük a szülőket, valamint a városban élő, a kézilabdázást szerető polgárokat is az egyesület fennmaradásában és népszerűsítésében is, hiszen a Hévíz, a jó szereplése révén, szépszámú közönséget csalogat be a lelátókra.
– A szakmai vezetőként való visszatérése, időben egybe esett, a hagyományos Farsang Kupa kézilabda tornával, amely a csapat felkészülését segíti elő, a nemsokára induló bajnokságra. Kik voltak a házigazda Hévíz riválisai?
– Sepsiszentgyörgyről (Erdély), Varasdról (Szlovénia), Marcaliból, és Nagyatádról érkeztek a csapatok. A színvonalas torna eredménye is bizonyítja – a Hévíz veretlenül nyerte a tornát –, hogy a felnőtt csapatnak feltétlenül előbbre kell lépni a bajnoki tabellán. Bízunk abban, hogy elképzeléseinket a város képviselő-testülete is támogatja majd.
– Hol lépnek pályára legközelebb a lányok?
– Február 27-én, 17 órakor Tamási csapatát fogadják a serdülők, illetve március elsején 16 órakor a felnőttek, 18 órai kezdettel pedig az ifjúságiak mérkőznek – az előbbihez hasonlóan – szintén hazai pályán Sárszentmihály felnőtt és ifjúsági csapatával.
Csíkos László végezetül elmondta, a Farsang Kupán 2. lett Sepsiszentgyörgy csapata, 3. helyen zárt a Marcali, 4. helyezést érte el a Nagyatád csapata, illetve 5.-ént végzett Varasd gárdája.

vissza az elejére


Legyőzte a nagyhatalmat

Vadász, sportvadász édesapja révén, mondhatni az erdőben nőtt fel, ott töltötte gyermekkorát, és ismerkedett meg azzal a számára ma is oly fontos és nélkülözhetetlen sportággal, amit leginkább a türelem sportjaként jellemezhetünk: a sportlövészettel. Két-három évtizednyi sikeres versenyzői pályafutása után, ma nem kevésbé sikeres és eredményes edzőként neveli a sportág legjobbjait. Keczeli Zoltán, a BEFAG Erdész-Lövész klub edzője, a közelmúltban elért eredményeiért a megyei közgyűléstől, Zala Megye Sportjáért Díjat vehetett át.

Keczeli ZoltánA ‘60-as évek elején, a kis számú vadállomány, valamint az ebből eredő kevés lőlehetőség miatt kezdték el annak idején a vadásztársak édesapjával együtt építeni a csidervölgyi (gyenesdiási) lőteret, amely egyben a környék első lőtere is. Ez aztán lassan kinőtte magát, s ma már országosan is meghatározó sportlétesítmény, amely hazánk egyetlen univerzális pályája. Maroklőfegyverrel, kispuskával, sörétes puskával is lehet lőni, továbbá vadászok tanítása, vizsgáztatása is zajlik itt.
Keczeli Zoltán, a tősgyökeres keszthelyi sportember is itt kezdett ismerkedni ezzel a különös szellemi koncentrációt, ám ugyanakkor nagy fokú fizikai felkészültséget, állóképességet is igénylő sportággal. Azonban az előző létfeltétel megléte mellett volt még valami, amiért Zolit efelé sodorta az élet. Ez pedig a gépek, mechanikai szerkezetek szeretete, azok magas szintű ismerete, amelyhez kísértetiesen hasonlít a fegyverek felépítése, működése. S mindemellett természetesen ott volt még a természet-barát gondolkodásmód.
Versenyzői pályafutása 1976-ban, egy felmenő rendszerű általános iskolai úttörőolimpián kezdődött, amelyet azonnal egy szép 4. helyezéssel zárt egy viszonylag egyszerű légpuskával, a profik között... Ezt követően hamar minősített versenyző lett, s a ‘80-as évek versenyeit jelentő legfontosabb akadályokat már „rutinos” versenyzőként vette. Kijutott világbajnokságokra, az Eszéken megrendezett Európa-bajnokságra is. Ez utóbbin még az akkor lövő nagyhatalomnak számító Szovjetuniót is sikerült maga mögé utasítani a magyar csapatnak. VB-ről pedig egy egyéni 6. helyezés, illetve egy csapat-ezüst színesítette az éremgyűjteményt.
A ‘90-es évek nála is változásokat hoztak, hiszen a versenyzőből edzővé való „átalakulás”, a szakmai vegetációval párosult. Az MHSz megszűnésével ugyanis megszűnt a klub addig biztosnak hitt anyagi háttere. Mint mondja, a saját lábra állás teljes mértékben azóta sem sikerült, azonban a kialakult jó kapcsolatok révén, valamint a biztos családi támasznak köszönhetően működik a dolog, „megy a szekér”.
Keczeli Zoltán jelenlegi munkája céljaként, a gyerekekkel a lövészet kultúrájának megismertetését, a sportlövészet szeretetének kialakítását fogalmazta meg. A sport nevelő, jellemformáló hatását is fontosnak tartja munkájában. Ahogy ő mondja, kitüntetésében nagy szerepet játszott, hogy dr. Csik Ferenc után Ángyán József személyében Keszthely város második olimpikonját nevelte ki, aki ugyan nem lett első Sidney-ben, még csak érmet sem nyert, mégis megmutatta, hogy egy ekkora apró egyesületből, mekkora dolgokat lehet kihozni...
Keszthely város, illetve a megye legjobb utánpótlás korú és felnőtt férfi sportolója díjak tulajdonosa ismét elérkezet élete egyik – ha nem a legfontosabb – szakaszához. Azonban mint mondja, a budapesti TF edző szakos hallgatójaként, további újabb ismeretek megszerzése a célja, amelyek segítségével az elkezdett munkából, az elmúlt időszakból szeretne valami szépet, hasznosat alkotni.

vissza az elejére


Vívás

Aranyos lányok, ezüstös fiúk

Az előkelő 3. helyet szerezte meg Rédli András (edző: B.né Eitner Kinga) február 2-án, a németországi Tauberbischofsheimben megrendezésre került férfi párbajtőrözők junior Világkupáján, a végső küzdelemben. A 160 fős mezőnyben a Balaton Vívó Klubot Rédlin kívül, Földi Bálint képviselte.

Február 8-9-én, Budapesten rendezték meg, a párbajtőrözők kadett korosztályos Magyar Bajnokságát.
Az első nap lebonyolított egyéni versenyeken, a 67 indulót számláló férfi mezőnyben, Szentes Szilárd (edző: Baksai József) a 3., míg Keszler Dávid, Györke Zsombor és Uracs Dániel pontszerző helyen zárta a viadalt. A 63 fős női mezőnyben Szollár Eszter lépett pástra a BVK színeiben, aki a nyolcadik helyet szerezte meg.
Másnap, a csapatküzdelmekben a nőknél 10, a férfiaknál 12 egyesület képviseltette magát. A nőknél a Szollár Eszter, Marton Mónika, Bertha Viktória, Kiss Réka és Sárközi Kinga alkotta csapat, nagyszerű versenyzéssel vívta ki – ezúttal szó szerint – az aranyérmet. Ellentétben a férfiaknál a Keszler Dávid, Szentes Szilárd, Györke Zsombor, Uracs Dániel és Hirsch Csaba összetételű csapat az arany éremért folytatott küzdelmet, amelyben végül alul maradt a Pécs gárdájával szemben, így megszakadt, a négy éve tartó veretlenségi sorozat. 

vissza az elejére


Diákolimpia

Röplabda: 2002. december 16-a és 2003. február 3-a között került megrendezésre a Nagyváthy SzKI-ban, a Keszthely város és városkörnyéki VI. korcsoportos leány röplabda diákolimpia bajnokság, amely a következő eredménnyel zárult: Nagyváthy J. SzKI – Közgazdasági SzKI 3:1, Asbóth S. SzKI – Vajda J. Gimn. 0:3, Vajda J. Gimn. – Közgazdasági SzKI 3:0, Asbóth S. SzKI – Nagyváthy J. SzKI 0:3, Közgazdasági SzKI – Asbóth S. SzKI 3:0, Nagyváthy J. SzKI – Vajda J. Gimn. 0:3. A végeredmény: 1. Vajda János Gimnázium 6 pont, 2. Nagyváthy János SzKI 5 pont, 3. Közgazdasági SzKI 4 pont, 4. Asbóth S. SzKI 3 pont.
A 2003 március 4-én Zalaegerszegen megrendezendő megyei döntőn a lányokat és a fiúkat egyaránt a Vajda János Gimnázium képviseli.

Sakk: Február 19-én, a Közgazdasági SzKI adott otthont, a Keszthely városi és városkörnyéki középiskolai sakk csapat diákolimpia bajnokságnak. A lányoknál: Vada J. Gimn. – Vendéglátóipari SzKI 2:1, Vendéglátóipari SzKI – Közgazdasági SzKI 0:3, Közgazdasági- SzKI – Vajda J. Gimn. 1,5:1,5. A fiúknál: Közgazdasági SzKI – Vendéglátóipari SzKI 0:4, Vajda J. Gimn. – Nagyváthy J. SzKI 4:0, Nagyváthy J. SzKI – Vendéglátóipari SzKI 0:4, Vajda J. Gimn. – Közgazdasági SzKI 4:0, Közgazdasági SzKI – Nagyváthy J. SzKI 0:4, Vendéglátóipari SzKI – Vajda J. Gimn. 1,5:2,5. Végeredmény a lányoknál: 1. Közgazdasági SzKI (Hegyvári, Szabó, Antal) 4.5 pont, 2. Vajda János Gimnázium (Kovács, Horváth, Szántó) 3.5 pont, 3. Vendéglátóipari SzKI (Tyápai, Molnár, Matuleviziute) 1 pont. Végeredmény a fiúknál: 1. Vajda János Gimnázium (Tötős, Hegedűs, Suszter, Deics, Németh) 10.5 pont, 2. Vendéglátóipari SzKI (Andorkó, Takács, Domonkos, Elekes) 9.5 pont, 3. Nagyváthy János SzKI (Kovács, Zrínyi, Horváth, Cseh) 4 pont, 4.Közgazdasági SzKI (Nagy K., Laki, Boga, Nagy B.) 0 pont. A megyei döntőt március 8-án rendezik Nagykanizsán, amelyre az iskolák a helyezésüktől függően nevezhetnek.

Kézilabda: Február 20-án, a Csokonai ÁMK-ban került megrendezésre a VI. korcsoportos kézilabda diákolimpia bajnokság megyei döntője. A lányoknál: Báthory I. SzKI Zalaegerszeg – Vendéglátóipari SzKI Keszthely 18:19, Vendéglátóipari SzKI Keszthely – Dr. Mező F. Gimn. Nagykanizsa 26:19, Dr. Mező F. Gimn. Nagykanizsa – Báthory I. SzKI Zalaegerszeg 19:27.
Végeredmény: 1. Vendéglátóipari SzKI Keszthely 4 pont, 2. Báthory SzKI Zalaegerszeg 2 pont, 3. Dr. Mező Ferenc Gimnázium Nagykanizsa 0 pont. A fiúknál: Asbóth S. SzKI Keszthely – Ganz Á. SzSzK Zalaegerszeg 21:16, Ganz Á. SzSzK Zalaegerszeg – Cserháti S. SzKI Nagykanizsa 11:22, Cserháti S. SzKI Nagykanizsa – Asbóth S. SzKI Keszthely 19:20. Végeredmény: 1. Asbóth S. SzKI Keszthely 4 pont, 2. Cserháti S. SzKI Nagykanizsa 2 pont, 3. Ganz Ábrahám SzSzK Zalaegerszeg 0 pont. Az országos elődöntőn – amelyre előreláthatólag április 4-e és 6-a között Keszthelyen kerül sor –, az első helyezett iskolák képviselhetik Zala megyét.

Asztalitenisz: Egyéniben ötödik megyei bajnoki címét szerezte Kálmán Renátó, a VSzK ötöd éves technikus tanulója, miután február 14-én megnyerte az asztalitenisz diákolimpia, zalai középiskolák közötti megyei döntőjét Nagykanizsán, míg Halász Máté a 3. helyezést szerezte meg. A lányoknál – ugyancsak egyéniben – Novák Adrienn a 3., Molnár Csilla pedig a 6. helyen zárta az összecsapást.
A VSzK egyéni kiválóságai csapatban sem okoztak csalódást, hiszen a Molnár Csilla–Novák Adrienn alkotta lánycsapat, valamint a Kálmán Renátó–Nagy Balázs páros – a VSzK I. csapata – szintén a dobogó legfelső fokára állhatott, a VSzK II. csapata, a Halász Máté–Kálmán Ádám duó pedig 3. lett.
Többek között a hazai pályán játszó lányok jutottak tovább az országos versenyre, a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskolában február 20-án rendezett, asztalitenisz megyei diákolimpia zalai fordulójából. A továbbjutásért összesen negyven fiú és lány állt a zöld asztalhoz és a lányok közül az egyéni viadalban mindkét továbbjutó helyezést vonyarci tanuló szerezte – Nagy Dóra 1., Papp Alexandra 2. helyezésével. A páros, a csapat versenyben vívta ki elsőségét. A fiúk közül egyéniben Tóth Bálint lett az első, míg másodikként a gyenesdiási Kovács Renátó kvalifikálta magát az áprilisban Budapesten sorra kerülő országos döntőbe.

Kosárlabda: A Keszthely város és város környéki VI. korcsoportos kosárlabda diákolimpia bajnokságát 2002 november 19-e és 2003. január 21-e között rendezték meg Keszthelyen.
A lányoknál: 1. Vajda J. Gimn., 2. VSzK, 3. Közgazdasági SzKI, 4. Nagyváthy J. SzKI, 5. Asbóth SzKI, 6. Bibó I. Gimn.
A fiúknál: 1.VSzK, 2. Vajda J. Gimn., 3. Bibó I. Gimn., 4. Asbóth S. SzKI., 5. Nagyváthy J. SzKI.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online