Erősíteni a közéleti szerepet

Eredményes év – csalódásokkal

Klubélet

KTVK Egyesület – a jövőért

Beszéltünk-beszéljünk róla


Elnöki tervek

Erősíteni a közéleti szerepet

A Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület január 22-én választotta meg az új, 7 tagú vezetőségét, s az elnökség saját soraiból a következő időszakra Laza Mihályt választotta meg a klub elnökévé.

Laza MihályMint már beszámoltunk róla, Laza Mihály – aki immár második alkalommal tölti be az egyesület elnöki tisztségét –, elsőként arról szólt, hogy szeretné, ha a klub továbbra is politikamentesen folytatná közéleti tevékenységét. Mint mondta, jelentősen megnőtt az elnökség feladata, hiszen az önként vállalt feladatokat, a térség vállalkozóinak menedzselését, a kamarai munka kiszélesítését, a térség érdekeinek szolgálatát csak a várossal, a kistérségekkel vállvetve lehet képviselni, s éppen ezért fontosak a közös döntések. A tagságtól azt kérte, aktívan vegyenek részt a közös munkában, ami azért is fontos, mert akkor születhetnek jó és demokratikus döntések, ha a tagság aktívan részt vállal azok meghozatalában.
Az elnöki feladatokról, a klub tevékenységéről, annak további életéről való elképzeléseiről, terveiről beszélgettünk Laza Mihállyal.
– Erősíteni szeretném az egyesület nevében is szereplő klub jelleget, s ehhez kapcsolódik az is, hogy a szabadidős programokban többet tudjunk foglalkozni saját magunkkal, s a közvetlen környezetünkkel. Több családi programot, sportrendezvényeket szeretnénk életre hívni, kirándulásokat tervezünk, hiszen eddig is évente egyszer sor került erre, de úgy érzi a tagság, hogy legalább két alkalommal időt kell erre szánnunk. Ezek a kikapcsolódások eddig is mély nyomokat hagytak bennünk, közelebb kerültünk egymáshoz, s ez erősíti a klub közösségi szellemét is. Természetesen a hagyományos rendezvényeinkre is sor kerül és továbbra is szervezünk szakmai kirándulásokat. 
Laza Mihály elmondta, a klub továbbra is támogatja azokat a rendezvényeket, amelyek a lakosságot és az ide látogató vendégkört is érintik, így a térségi kamarával közösen életre hívott „Sétálóutcai esték”-et, a Keszthelyi Karnevált.
– A vállalkozói klub részéről sokszor elhangzott, hogy erősíteni kívánják a kapcsolataikat a város más civil szerveződéseivel is. Ennek konkrét példája is van, együttműködési megállapodást kötöttek a keszthelyi Ipartestülettel, de ezen a formai dolgon kívül van-e valamilyen konkrét tartalma ennek az együttműködésnek?
– Ott kezdeném, hogy előkészület alatt van a kórházzal is egy együttműködési megállapodás aláírása, de ebben az esetben ez tényleg formalitás, hiszen számos esetben nyújtottunk konkrét, anyagiakban is kifejezhető segítséget a kórháznak, amit az intézmény a maga lehetőségein belül viszonzott is a klub tagsága felé. Az Ipartestület esetében látszólag nem történik semmi, holott kölcsönösen részt veszünk egymás rendezvényein, az alapítványon keresztül támogatjuk az elesett, idős iparosokat, és még folytathatnám. Sajnos ezt a kapcsolatot erősen motiválja egy régi, berögzött dolog, mégpedig az, ami kettéválasztja a klasszikus értelemben vett iparosságot, és a vállalkozói réteget. Igazán ez egy értelmetlen dolog, hiszen egyrészt ebből a rétegből ma hivatalosan is mindenki vállalkozó, másrészt a vállalkozói réteg tagjainak túlnyomó része is ugyanúgy kitanulta a szakmáját, megvan hozzá a végzettsége. 
– A vélt, vagy valós ellentétek feloldására kitűnő lehetőség, hogy az Európai Unióra való felkészülés jegyében számos, mindannyiukat érintő kérdéskörről lehetne közös tájékoztatókat, előadásokat szervezni.
– Az előttünk álló feladatok az iparosságot is érintik, és pont az együttműködési megállapodásból is fakadóan közös felkészítő programokat is tervezünk. Ehhez a szakmai hátteret a kamarán keresztül tudjuk biztosítani, s így erősödhet a két szervezet közötti kapcsolat is. 
– A vállalkozói fórumon és a legutóbbi összejövetelen is elhangzott, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv legújabb változata Magyarországot egyetlen régióként kezeli. Így csak az a lehetőség marad egy kisebb régió számára, hogy az ott tevékenykedő civil szervezetek, kistérségek, önkormányzatok közös összefogással teremthetik meg a térség arculatát, idegenforgalmi és más üzleti érdekek mentén. Csak így tudnak európai forráslehetőségekre pályázni.
– Ezért lesz egyre fontosabb a klub számára is, hogy bővítsük kapcsolatainkat, hogy a közös, az azonos érdekek mentén tudjunk együtt gondolkodni. Nagyon jók az ilyen jellegű összejövetelek, hiszen őszintén el tudja mondani mindenki a saját észrevételeit, tapasztalatait, s az apróságok végül összeállnak egy nagy egésszé. Való igaz, már a csatlakozás előtt szorosabbá kell fűzni az érdekeinket képviselő, felvállaló összefogásokat, mert önmagában nagyon jó, hogy egy nagy közösséghez fogunk tartozni, de hosszú út vezet odáig, hogy állampolgárként és vállalkozóként teljes jogú tagnak érezhessük magunkat. Realitásokban kell gondolkodnunk, s akár mint egy véd– és dacszövetség, ki kell álljunk az érdekeink védelméért. Számos oka van, hogy egy meglehetősen nehéz időszak vár ránk, s klubszinten is mindent meg kívánunk tenni, hogy a tagságot érintő kérdésekre választ kapjunk úgy a felkészítés szintjén, mint a jövőt illetően.

vissza az elejére


Nádler József értékelt

Eredményes év – csalódásokkal

Leköszönő elnökként Nádler József írásos összesítést is készített, s mellette, néhány gondolattal értékelte az elmúlt esztendőt. Mint elhangzott, a választások kapcsán felmerült gondok, valamint egy betegség és egy haláleset kissé megnehezítették emberileg is az elmúlt évet. 

Nádler JózsefAz összesítésből kiderül, hogy a KTVK Egyesület az elmúlt év során több mint 1,6 millió forint értékben nyújtott támogatást a városi rendezvények, a kórház, alapítványok és pályázati önrész biztosítása számára. Így egyebek mellett a Helikon Rádiót 500 ezer forinttal, a Borbarát Hölgyek Egyesületét pályázati célra 200 ezer forinttal, a Városi Kórház bútorvásárlását 200 ezer forinttal, a Keszthelyi Néptánc Hagyományokért Alapítványt 100 ezer forinttal támogatták. A fenékpusztai műemlékegyüttes érdekében pályázat elnyeréséhez ugyancsak a KTVK Egyesület biztosított 300 ezer forint önrészt.
– Említette, hogy emberileg is rosszul kezdődött az elmúlt év, s ez kihatott a klub életére is.
– Igen, két szomorú eseménnyel kezdődött az évünk, dr. Rédeky László súlyos betegsége okán elmaradt a vállalkozói nőnap, s bár nagyon lelkesen készült a tagság ennek megünneplésére, közös döntés alapján ez az ünnep elmaradt. Hegedüs László alpolgármester váratlan halála mindannyiunkat megdöbbentett, s talán egy kicsit figyelmeztetett is, hogy az a fajta túlpörgés, ami őt jellemezte, hová vezet. Tőle, mint a klub aktív tagjától együtt vett örök búcsút az egyesület. 
– Számos rendezvény, esemény is fűződik a KTVKE elmúlt évi tevékenységéhez.
– Több olyan esemény is volt, amelyben a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Keszthely térségi szervezetével közösen vettünk részt, vagy támogattuk. Kiemelkedik ezek közül a Keszthely Expo, s az annak kapcsán megtartott vállalkozói fórum, s ugyancsak említésre méltó a „Sétálóutcai esték” támogatása is. Több olyan rendezvényt is sikerült megtartanunk, ahol a tagság kikapcsolódhatott a hétköznapok számos problémájából, ilyen volt egyebek mellett a csúszda parti Gyenesdiáson, vagy a Nagymezőn megtartott gulyásparti. 
– A választási előkészületek már javában tartottak, amikor az egyesület eldöntötte, hogy mind a 10 választókörzetben indít egyéni jelöltet.
– A választásokon induló polgármesterjelöltek mindegyike kérte a klubtól azt a lehetőséget, hogy elmondhassa a város gazdaságának, életének a felvirágoztatásáról szóló elképzeléseit. Mi meghallgattuk mindannyiukat, ám az elhangzottak alapján úgy döntött a tagság, hogy klub szinten egyik jelöltet sem támogatjuk, s azt, hogy a tagság egyénenként kire szavaz, nem kívántuk egyesületileg sem befolyásolni. Ez egyrészt abból is adódik, hogy az alapításkor már eldöntöttük, a klub nem a politika színtere, s nem is kívánunk helyt adni politikai vitáknak. A politikai meggyőződést eddig is magánügynek tekintettük, s ezt a továbbiakban is tartani szeretnénk. Sajnos, hittünk abban, hogy a választópolgárok nem az ígéretekre, hanem az évek során bizonyított tényekre fognak szavazni, hiszen a klub közéleti szerepéhez tartozott, és tartozik, hogy számos területen, így gazdaságilag is segítséget nyújtott számos városi intézménynek, s magának a városnak is. Ezek tények, s nem ígéretek. A választópolgárok ezúttal is a két legnagyobb párt színeiben induló képviselőkre szavaztak, így egyéni választókörzetből egyik jelöltünk sem jutott be, az egyesület listájáról viszont – amelyen engem sorolt a tagság az első helyre – tagja lettem Keszthely új képviselő-testületének. A klub tagjai közül még Bubla Zoltán és dr. Kovács István bizottsági tagként segítik a képviselő-testület munkáját.
– Visszatekintve, milyen volt elnökként dolgozni a KTVK Egyesület élén?
– A bizalom nagyon nagy dolog egy ember életében, főleg, ha azt olyan társaktól kapja, akik összefogtak egy közös cél érdekében. Bár más volt az elnök felelőssége, én csak megköszönni tudom a tagság bizalmát, annál is inkább, hiszen nem hagytak magamra, az elnökséggel és a tagsággal közösen döntöttünk minden jelentős dologban. Ha azt vizsgálom, milyen hatással volt rám ez az egy év, elmondhatom, a közösségért való felelősség sok téren átformálja az ember gondolkodását, kitágítja a látókörét, hiszen itt 50 különböző területen dolgozó ember véleményére, elképzeléseire, gondolkodásmódjára is figyelemmel kell lenni. Ez utóbbi szempontjából szerencsés a vállalkozói klub, hiszen a közös gondolkodásmód hozta össze és tartja is össze a tagságot.

vissza az elejére


Klubélet

Február 5.
A KTVKE január végi tisztújítását követően Laza Mihály elnök február 5-re hívta össze az első klubösszejövetelt, amelyen elsőként egy jótékonysági rendezvényről, illetve annak támogatási lehetőségeiről szólt Hegedüs Éva. Ezt követően Sebestyén Péterné, a Vöröskereszt titkára fejtette ki köszönetét a klub tagságának az elmúlt évi véradásokért, majd kérte, hogy ebben az évben is rendezzenek az elmúlt évihez hasonló, jó hangulatú véradó estét.
A folytatásban számos aktuális esemény programjáról esett szó, így a Keszthelyi Karneválról és a nőnapi ünnepségről.

Február 19.
Tartalmas előadás és vita részesei voltak ezen az estén a klub tagjai, hiszen az Európai Unióhoz való csatlakozásról, az ebből adódó feladatokról fejtette ki véleményét eddigi tapasztalatai alapján Szalóky Jenő, a Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke. Az uniós csatlakozással kapcsolatos információk elérhetőségéről, a beszerezhető írásos anyagokról, kiadványokról Nagy Anita, a Balaton Régió Európa Információs Pont irodavezetője adott tájékoztatást. Ezt követően Laza Mihály és Horváth Tihamér számolt be a Budapesten megrendezett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzott tájékoztatókról.

vissza az elejére


KTVK Egyesület – a jövőért

A Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja 1995 végén 12 taggal alakult meg, s már akkor azzal a céllal, ahogy az alapszabályban is megfogalmazódott: „Keszthely és térsége gazdaságának és társadalmi életének fejlesztése. Ezen belül különösen a város és térségének marketing támogatása, a térség idegenforgalmának fejlesztése, a vállalkozók és az önkormányzatok, a vállalkozók és a lakosság kapcsolatának fejlesztése, a civil szervezetek együttműködésének támogatása, a nyilvánosság fejlesztése.”

A célok immár a klub 8. életévében is változatlanok, bár az eltelt idő során számos pozitív és negatív tapasztalattal lett gazdagabb a tagság. Mindkettőből lehet tanulni, következtetéseket levonni. Az 1998-as választások során egyesületté alakuló klub tagjainak létszáma meghaladja a félszázat, s az említett tapasztalatok egyre jobban összekovácsolják a vállalkozókat. Ennek ma különösen nagy a jelentősége, hiszen alig pár hét múlva az urnák mellett szavazatainkkal döntünk az Európai Unióhoz való csatlakozásról, s alig egy év múlva csatlakozunk ahhoz a szövetséghez, amelynek államai jóval fiatalabb európaisággal büszkélkedhetnek, mint Magyarország. 
Éppen ezért fontos, hogy ma mindennél erősebbé váljon e térségen belül az önkormányzatok, a kistérségek, a civil szerveződések és a vállalkozások kapcsolata, hogy ne válhassunk kiszolgáltatottá az európai piacokon, hogy közösen tudjuk védeni és erősíteni érdekeinket, hogy együtt tegyük még vonzóbbá ezt a régiót az idegenforgalom számára, hogy egységes arculattal fogadjuk a vendégeket, immár európai polgárokként. A Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület a múlt század utolsó évtizedének közepén már megfogalmazta mindezt, azért, hogy – jó magyar szokásként – ne utólag sirassuk, amit elszalasztottunk. Az Európai Uniót nem szabad kikerülnünk, s ebben a stádiumban már tudnunk kell, ha lépni, ha fejlődni akarunk, akkor ez a jövő. Csak a saját jól felfogott érdekünkben sürgősen meg kell teremteni azt az összefogást, amellyel egymás érdekeit tudjuk segíteni és védeni.

vissza az elejére


Aktuális témák

Beszéltünk-beszéljünk róla

A vállalkozói klub legutóbbi ülésein számos aktuális téma került szóba, így egyebek mellett Laza Mihály szólt arról, hogy az EU-s csatlakozás közeledtével folytatni kell azokat a párbeszédeket, amelyek közelebb hozhatják a térség szereplőinek véleményét abban, hogyan lehet ennek a régiónak gazdasági, idegenforgalmi és más téren egységes arculatot adni.

Párbeszédet kell kezdeményezni egyebek mellett a kistérségek vezetőivel, a térségmenedzserekkel, a polgármesterekkel, intézményi vezetőkkel, s más civil szerveződésekkel, hogy az összefogás révén közösen lehessen megtalálni a térség szerepvállalását a Nemzeti Fejlesztési Terven belül. Folytatni kell a Keszthely-Hévíz várospáros kapcsolat szélesítését is, hiszen idegenforgalmi és más szempontokból is elválaszthatatlan a két város egymástól.
Horváth Tihamér a sármelléki repülőtér helyzetéről szólt, s mint mondta, a tágabban vett térség számára is meghatározza a jövőt a repülőtér helyzete, státusza. Kormányzati segítség jelen pillanatban nem várható, ezért sürgető lenne egy repülőtérfejlesztő rt. életre hívása, hiszen a fejlesztést célzó projekt méltán pályázhatna európai uniós támogatásokra is. Jelenleg a tavaszi nyitásra, s az üzemeltetésre sem áll rendelkezésre a szükséges tőke. A Danubius Hotel volt eddig az egyetlen, amelyik támogatást nyújtott a repülőtér üzemeltetéséhez. Szükséges megteremteni a repülőtér jövőképét, s ehhez a kamara felvállalja az rt. létrejöttének előkészítését. Elsősorban a nagyvállalkozókat várnák a részvényesek közé, hiszen az EU-s támogatással már a kezdetekben sokszorosára nőhet a részvények értéke. A BFT támogathat egy ilyen fejlesztést, s ezzel együtt már az NFT projektcsomagja is hozzájárulhat az EU projekt támogatásához. Számos érv szól a fejlesztés mellett, s ez ebben a térségben mindenkinek érdeke, aki közvetve, vagy közvetlenül az idegenforgalomból akar megélni a jövőben is. 
Rendkívül izgalmas témát jelent a csatlakozásig hátralévő időben az a számtalan kérdés, ami az EU-val kapcsolatban foglalkoztatja az embereket. Legutóbb Szalóky Jenő, a Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke beszélt azokról a problémákról, amelyek meghatározhatják egy térség jövőjét, ám egyre fogy a népszavazásig hátralévő idő. Az EU csatlakozással kapcsolatos aktuális témákra még foglalkozunk következő vállalkozói oldalainkon is. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online