Ez volt a tizenkettedik

Hévízen nőtt a vendéglétszám

Szövetségben a borutak

Diákok az unióról

Balaton Akadémia – Keszthelyen

Nők a XXI. századért

Közlekedési verseny


Ez volt a tizenkettedik

Tizenkettedik alkalommal rendeztek Erdélyi Találkozót Keszthelyen. Az immár hagyományos bálra a Hotel Helikonban került sor. 

Dr. Kutasy Judit és Szeredi János a megnyitó pillanataiban.A történet régi, múlt századi. Két Erdélyből áttelepült család között kezdődött beszélgetés arról, hogy jó lenne találkozni azokkal, akiket még „odaátról” ismertek meg. A szervezés megkezdődött, dr. Kutasy Judit Marcaliban, Szeredi János Keszthelyen vállalta fel a munka oroszlánré-szét. Az első találkozóra – és még utána tízre – Marcaliban került sor, a városi művelődési házban. A létszám 120-ról indult, és ment egészen addig, míg a rendezők belátták: kinőtték a helyet. A Hotel Helikonba idén közel 220-an váltottak jegyet, közülük sokan részt vettek a bál előtti református istentiszteleten, amelyet Kuti Géza vezetett. 
– Jöttek vendégek az ország minden tájáról, de a határainkon túlról is – mondja Szeredi János. – Meglátogattak bennünket ma is Erdélyben élő ismerőseink, barátaink, a „gyengébb szívűek” Németországból, Ausztriából is hazajöttek.
A rendezvényt – szintén hagyományosan – dr. Kutasy Judit nyitotta meg, aki beszédében öszszefoglalta az Erdélyi Találkozók történetét.
Az est folyamán számos megható pillanatnak lehettek szemtanúi a jelenlevők, olyanok is öszszetalálkoztak, akik 14 éve, a zöld határon látták egymást utoljára.
A szórakoztatásról Lovay László előadóművész, Vass Péter énekes (Temesvárról) és a „marosvásárhelyi 3+1 szimpatikusok” zenekara gondoskodott, tombolán értékes nyeremények leltek gazdára.
A beszélgetések során persze sok szó esett az áttelepült erdélyiek itthoni helyzetéről. „Eljött az idő, hogy végre nem románoznak le bennünket” – fogalmazott az egyik vendég. Ám azzal is egyetértett a beszélgetők jórésze, hogy „akármennyivel jobb itt, a honvágy azért megmarad. Ha másért nem, a barátokért…”

vissza az elejére


Vannak, akik nem így érzik, de...

Hévízen nőtt a vendéglétszám

Majdnem 14 százalékkal több vendég szállt meg Hévízen az elmúlt esztendőben a korábbi évhez képest. Ez akkor is így van, ha sok szállásadó – főként a magánszálláshelyek tulajdonosai – ezt nem így érzékelték. Az adatok ugyanis e tényt támasztják alá – derül ki abból a beszámolóból, amelyet a város idegenforgalmi helyzetéről, az idei évi tervekről hallgatott meg a képviselő-testület elmúlt ülésén.

Az írásos anyag leszögezi: a város szálláshelyein 2003-ban 184453 vendég szállt meg. A belföldi vendégek aránya 1,4 százalékos, a külföldieké 22,3 százalékos növekedést mutat. Nőtt a vendégéjszakák száma is, az átlagos tartózkodási idő viszont csökkent nyolc százalékkal. A szállodákban – és ez főként a magasabb kategóriájúakat érinti – erősödött a hazai vendégkör, és egyre több család veszi igénybe a szállodák szolgáltatásait, elsősorban a gyermekkedvezmények miatt.
Az, hogy sokan nem érzékelték a vendégszám növekedését, talán annak is tulajdonítható, hogy a férőhelyek száma az elmúlt esztendőben is jelentősen növekedett – nem csupán a magán-, de a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében is.
Ahhoz, hogy Hévíz megtarthassa, esetleg gyarapíthassa látogatóinak létszámát, komoly figyelmet kell fordítani a város egyediségét, turisztikai lehetőségeit megalapozó Hévízi-tóra. Hogy a tó állapota, természeti környezete a kívánalmaknak megfelelő maradjon, minden felelős szerv összefogására szükség van, függetlenül attól, hogy milyenek a tulajdonviszonyok, vagy a felelősségi körök – húzza alá az anyag.
Természetesen a tó állapotának őrzése mellett fontos feladat az idei évben is a turizmusból fakadó bevételek növelése, a turisztikai kínálat minőségi fejlődése és bővülése, a szakmai vásárokon való megjelenés, az információszolgáltatás hatékonyabbá tétele. 
Veszélyt jelenthet Hévíz számára az árak-értékek egyensúlyhelyzete, a színvonalas üzletek helyett a bazárosodás, a beépítések növekedése, a zaj és a nagy közúti forgalom okozta környezeti állapot romlása, és – a hogyan azt több képviselő ismételten jelezte – az idegenforgalomra szánt összeg alacsony volta. Az ezzel kapcsolatos vitáról, állásfoglalásokról azonban a költségvetés kapcsán már írtunk, így ezt ismételten nem taglaljuk. Az ott elhangzottak figyelembe vételével vette tudomásul és fogadta el a testület az idegenforgalmi beszámolót.

vissza az elejére


Borrégiót alakított hat történelmi borvidék

Szövetségben a borutak

Az Európai Unióhoz való csatlakozás közeledtével egyre több térségi szerveződés fog össze, hogy szövetségre lépve képviselhessék tevékenységüket, érdekeiket a már uniós közegben is.

A Balaton körüli borász társadalom is komolyan veszi az előkészületeket, ezért a közelmúltban Révfülöpön a régiót képviselő kilenc borút egyesületeinek vezetői elhatározták, hogy szövetségre lépve megalakítják a Balatoni Borutak Szövetségét, amelyet egyesületi formában kívánnak működtetni. 
Dr. Bakonyi László, a Cserszegtomaj, Hévíz-Egregy Hegyközség elnöke elmondta, Badacsonyban hat történelmi borvidék – a Badacsonyi, a Boglári, a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a zalai Balatonmelléke és a Somló – elhatározta, hogy megalakítja a Balatoni Borrégiót. Az egyesülés célja, a fejlesztési tervek és a piacszervezés összehangolása, a hatékony eredetvédelmi rendszer, valamint a történelmi múlthoz méltó, egységes arculat kialakítása, hogy ezáltal is növelhető legyen a balatoni borok piacképessége.
– Az első lehetőséget hegyközségünk kapta – mondta dr. Bakonyi László –, társrendezőként a Balatoni Szövetség égisze alatt egy programiroda közreműködésével ez év augusztus 29-én lesz szervezésünkben egy jelentős esemény, a keszthelyi borverseny előtt egy országos szakmai konferenciát és a hozzá kapcsolódó rendezvények sorát fogjuk megtartani. Az utószezoni rendezvények sorában a balatoni nyertes borokat egy-egy közönség– és vendégtalálkozón mutatjuk be Balatonfüreden és Siófokon.
A rendezők egy nagyszabású marketing-programot kívánnak indítani a Balaton Fejlesztési Tanács már elkészült tanulmánya alapján, az idei díjnyertes borok jövő évi, Balaton-térségi értékesítési mennyiségének tényleges javítása érdekében.
A Cserszegtomaj, Hévíz-Egregy Hegyközség ez évben is megrendezi a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karával közösen május 16-17-én a 8 éves múltra viszszatekintő, hagyományos Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyt.

vissza az elejére


Első tízben a Bibó, és a Nagyváthy

Diákok az unióról

A keszthelyi Balaton Ré-gió Európai Információs Pont által évek óta minden szeptemberben meghirdetett Európa Körök diákprogram, a Balaton-régió – Veszprém Somogy és Zala megye – középiskoláit veszi célba. Lényege, hogy a benevezett középiskolák diákjai, egy általuk kiválasztott témát feldolgozva, a tanév végén zsűri előtt adjanak számot európai uniós felkészültségükből. Bár a bemutatóig még bő két hónap van hátra, a múlt héten egy sümegi rendezvényen hirdették ki azokat az iskolákat – köztük egy hévízi és egy keszthelyi intézményt –, amelyek máris jelentős anyagi támogatásban részesültek.

Nagy Anita, a Balaton Régió EIP-iroda vezetője elmondta, a programban való részvételhez és a támogatás elnyeréséhez, minimum öt alkalommal kellett Európa-foglalkozást tartani az iskolákon belül működő EU-körök részére, valamint egy uniós vetélkedő és egy mini Európa-nap megrendezése is a feltételek között szerepel. (Ez utóbbit jónéhány iskola, a március 21-i a „Tavasz Nap Európában” című rendezvény keretein belül rendezi meg.)
– Az idei tanévben az Unió bővítése a téma, amelyre húsz középfokú oktatási intézmény jelentkezett az „Európa Körök”-be és a témában kell bemutatót készíteniük – mondta az irodavezető. – Közülük tíz iskola – a bemutató előzetes tervezete alapján –, 100–100 ezer forint támogatásban részesült, ezt a pénzt azonban csak uniós célokra fordíthatják az iskolák, például Európa-tanterem kialakítására, illetve uniós rendezvények megszervezésére. Március 6-án Sümegen, az Európa-oktatási modul bevezetésére jelentkező középiskolák tájékoztatóján – amelyre ellátogatott Annaiick Halais, a Loir-vidék régióból –, kerültek kihirdetésre az említett iskolák, amelyek között a hévizi Bibó István Alternatív Közgazdasági Gimnázium, illetve a keszthelyi Nagyváthy János Szakközépiskola és Kollégium is szerepel.

– Nem csak magát az Európai Uniót kell megismerni a diákoknak – akik minden valószínűség szerint a legnagyobb nyertesei lesznek az uniós csatlakozásnak –, hanem az Unió országait is külön-külön – kezdte Tar Ferenc, a hévízi gimnázium tanára, és EU-s koordinátora. – Ennek érdekében rendezte meg az iskola a Francia-, az Ír-, az Olasz– és a Német-napot, amelyeken az adott nemzet kultúrájával, művészetével ismerkedtek a tanulók. A március 21-i kettős célú iskolai rendezvény keretében Görögországot próbáljuk bemutatni hasonló szempontból, ami az Európa Körök programunk egyik része. A program másik része pedig egy közös projekt, amely Magyarországot és az uniós országokat hasonlítja majd össze egy bizonyos szempontból. Ez a szempont – hévízi szemszögből nézve kézenfekvő módon –, a fürdőkultúra lesz. Ezen kívül az Európa-terem uniós ismeretekkel, kiadványokkal való berendezése, gazdagítása vár az iskola Európa Körére. Természetesen a görög-délután versenyein más diákok is részt vesznek, hiszen az egész iskolának szól.
– A Nagyváthy János Szakközépiskola a 2000/2001-es tanévben kapcsolódott be első alkalommal az Európa Körök diákprogramba, ám akkor eredmény nélkül zártuk a tanévet – kezdte mondandóját Balogh Ferencné tanárnő, az Európa Körök program egyik koordinátora. – Most másodikként bekapcsolódva, programunkat „Európa értékei” címmel készítjük, amelynek során a magyar természeti, kulturtörténeti és földtani értékeket mutatjuk be, amelyek az öreg kontinensnek, s így az Uniónak is részei lesznek a csatlakozáskor.
– A hévízi iskolához hasonlóan a mi intézményünk is rendelkezik Európa-sarokkal, ahol uniós kiadványok, videokazetta és CD-rom formájában segítik a fiatalok tájékoztatását – vette át a szót dr. Fodorné Németh Ildikó tanárnő, az iskolai uniós program másik irányítója. – A diákok a közelmúltban megrendezett Nagyváthy-napok keretében sorra került uniós vetélkedőn mérték össze tudásukat. Ebben nagy szerepe volt a keszthelyi EIP irodának is, amely egy európai uniós társasjátékot bocsátott rendelkezésünkre.

vissza az elejére


Balaton Akadémia – Keszthelyen

A hazai tudományos élet neves személyiségei 10 évvel ezelőtt Vörösberényben hívták életre a Balaton Akadémiát, amely 1995-ig ott működött, majd Balatonboglárra tette át székhelyét. Az akadémia alapító igazgatója Szíjártó István 2000-től Balatonöszödön vitte tovább a megkezdett tudományos és oktató tevékenységet, keresve egy olyan tóparti települést, amely méltó módon tudná befogadni az akadémiát.

Dr. Czoma László igazgató jóvoltából most a következő 10 évre a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ad otthont az akadémiának, így az elmúlt hét végén már a kastélyban tanácskoztak a megújuló tevékenységről a neves hazai értelmiségiek. A Balaton Akadémia munkacsoportjai a jövőben elsősorban balatoni táj– és magyarságkutató tevékenységet kívánnak folytatni, kutatva népünk eredetét, a közép-európai népek együttműködését, és kötődéseinket Európához, aktualitással az Európai Unióhoz való csatlakozásunkra. A tudományos életben felvállalt feladatokat Szíjártó István, az intézmény igazgatója vázolta, s mint mondta, az intézmény tovább működteti a Mediterrán Műhelyét, amely elsősorban a görög és az olasz kapcsolatok ápolására szerveződött, a Lóczy Lajos földrajzi és környezetvédelmi munkacsoportot, valamint a Németh László irodalmi, művelődéstörténeti szakmai csoportot. Folytatja tevékenységét a francia közreműködéssel létrejött EU Georgica agrárinformációs csoport, amely a keszthelyi Georgikon hagyományokhoz kapcsolódó szakmai tudományos munkacsoportként az európai közösséggel való kapcsolattartás jegyében működik. A Balaton Akadémia szombati ülésén került átadásra a kurátorok által a 2002-es év legjobb könyvének ítélt díj, amelyet Püski Sándor: Könyves sors – Magyar sors című műve kapott. Díjazták a Németh László, valamint gróf Széchenyi István összes műveit tartalmazó két CD kiadóit is.

vissza az elejére


Nők a XXI. századért

Az elmúlt évi választásokat követően alakult meg Keszthelyen a „Nők a XXI. századért” Egyesület, amelynek céljai között kiemelt hangsúlyt kap a nők társadalmi helyzetének javítása, a problémáik felvállalása, a megoldási lehetőségek felkutatása. 

– Miután megkaptuk az egyesület hivatalos bírósági bejegyzését, döntöttünk arról, hogy elindítunk egy európai uniós témákat felvető kávéházi beszélgetés-sorozatot – mondja Brunner Tiborné, az egyesület vezetője. – Eddig már két ilyen beszélgetésen vagyunk túl, s ezekre a találkozásokra azokat a hölgyeket várjuk, akik függetlenül a politikai hovatartozásuktól egyszerűen csak kíváncsiak a csatlakozás kapcsán várható lehetőségeikre. Itt szóba kerülnek az előnyök éppúgy, mint a hátrányok, hiszen senki nem várhatja, hogy egyik pillanatról a másikra megemelkedjen az életszínvonalunk. 
A kávéházi beszélgetések első vendége dr. Hóbor Erzsébet, a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője volt, aki a zalai esélyeket, az itt élő hölgyek lehetőségeit latolgatta. Vendég volt Varga László országgyűlési képviselő is, aki egy új megvilágításban vázolta fel a csatlakozástól várható változásokat, statisztikai adatokkal egészítve ki a fiatalok, a nők lehetőségeit és szólt a nyelvtudás fontosságáról is. A kávéházi beszélgetések következő vendége 14-én Doszpoth Péter országgyűlési képviselő lesz.
Az egyesület céljai között szerepel olyan képzések, tréningek szervezése, amelyekkel a hátrányos helyzetű, amúgy ambiciózus hölgyek lehetőségeit tudnák kibővíteni. Az egészségügy területén elsősorban prevenciós programokat kívánnak szervezni, de a környezetvédelem területén is több, nagyobb tömegeket is megmozgató programot szerveznek az év során. 

vissza az elejére


Közlekedési verseny

Közlekedési versenyt hirdetett a Zala Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, a Megyei Pedagógiai Intézet és a gépjárművezető oktatással foglalkozó Technika Kft. A megyei versenyt – amelyre március közepén kerül sor – városi vetélkedők előzték meg, a keszthelyire március 12-én került sor.

– A vetélkedés célja a tanulók közlekedési ismereteinek bővítése, balesetmentes közlekedésük elősegítése – mondta el lapunknak Lakics Andrea, a keszthelyi rendőrkapitányság közlekedési osztályának munkatársa. – Közülük már többen rendelkeznek segédmotoros-kerékpár vagy gépjármű, illetve egyéb kategóriás vezetői engedéllyel, de akadtak olyanok is, akik először kívánták lemérni tudásszintjüket. Ők lesznek a jövő gépjárművezetői, akik példamutató magatatásukkal elősegíthetik a jelenleg még kifogásolható közlekedési morál pozitív irányú változását.
Március 12-én 14 órakor vette kezdetét a helyi forduló a keszthelyi rendőrkapitányság tanácstermében, ahol KRESZ-, drog- és egészségügyi tesztet töltötték ki a résztvevők. Ezt követően a versenyzők ügyességét mérték fel a bírák, majd a városi közlekedésben adtak számot tudásukról a tanulók. A továbbjutók a megyei megmérettetésen versenyeznek majd, ahol értékes jutalmak találnak gazdára.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online