Lemondtak az egyesület vezetői

Legyen nyilvános tévé-közvetítés

Vígságos városi gyereknap

Véget ért a Balaton Fesztivál

Dr. Lélek Imre emlékülés


A világörökség csak álom marad?

Lemondtak az egyesület vezetői

A Hévízi Tóvédő Egyesület (HÉTOE), a fürdőváros második legöregebb civil szervezete május utolsó csütörtökén tartotta soros közgyűlését a polgármesteri hivatal konferenciatermében. Az ülésen – melyen lemondott dr. Balogh István elnök, Rábai József elnök-helyettes, dr. Tóth András és dr. Tóth János elnökségi tag – a közel kilencvenfős tagság alig negyede tette csak tiszteletét. A kényszerű tisztújítással egybekötött programon végül sikerült új embereket megválasztani a megüresedett posztokra.

Rábai József a rendezvény levezető elnöke néhány mondatban fölidézte a tizenöt éves egyesület célkitűzéseit, azok végrehajtását továbbá azon ténykedéseket, melyeket a megalakulás óta végeztek. Mint mondta, a gyógytóért aggódók minden időszakban megtalálták és elvégezték a legfontosabb feladatokat, s kezdetben egy emberként álltak ki a célok megvalósításáért. A megélt számtalan keserűség miatt, amúgy segélykiáltásként lemondó Rábai szerint az egyesületet bölcs előrelátással, körültekintéssel, a szakmai hozzáértést preferálva kell egyben tartani.

Dr. Balogh István elnök az elmúlt év legnagyobb eredményének nevezte, hogy elkészült a tó légi, thermovíziós felvétele, amit a vízügyi tudományos kutatóintézet szakemberei ki is értékeltek. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a tó felszíni vízhőmérséklete a tó közepétől a széléig mérve mindössze egy celsius foknyi eltérést mutattak. A hőtérkép irányszámait, illetve a különbséget vizsgálva ez az eltérés jóval nagyobbnak, néhol hét fokkal is magasabbnak mutatkozik. Indokolt hát, eme problémafelvetés további vizsgálata. Az egyesület figyelemmel kísérte a kisváros szerkezeti tervének készítését és módosítási javaslatokat nyújtott be a Balaton törvényhez is. Véleményezték a gyógyfürdőkórház által a világörökségi listára való felkerüléssel kapcsolatos munkaanyagot.

Tudományos üléseken vettek részt előadóként és Turi-Kovács Béla környezetvédelmi kabinetvezető is levelet intézett hozzájuk, melyben az alapos és átgondolt programmal rendelkező civil szervezet véleményét kérte ki az EU-csatlakozás környezetvédelemmel összefüggő témaköreiben. Megküldött javaslatukban a tóvédők a természet-, a környezet-, és vízvédelmi szakterület hatósági irányításának mielőbbi összehangolására buzdítottak. Szerintük három éve stagnál a tó regenerálódási folyamata, illetve negatív következményei vannak a karsztvíz kivételnek, sőt a beépítés centrikus területhasználati törekvések is károsak. Mindezért szorgalmazták, hogy a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőséggel bíró természeti kincsünk közép- és hosszú távú védelmére neves és független szakértők bevonásával 2004. május elejére szülessék meg egy akár több milliárd forintot fölemésztő, átfogó tóvédelmi program. A környezetvédelmi minisztériumból érkezett februári levélben minden támogatást megígértek a fenti feladatok elvégzéséhez szükséges pénzügyi források biztosításához. A minisztériumi ígérvény szerint az országgyűlés illetékes szakbizottsága pedig a gyógytó kiemelt jelentőségére tekintettel hamarosan napirendjére tűzi a téma tárgyalását.

Dr. Balogh István lemondásának indoklásául felhozta: összeférhetetlenség támadt lelkiismerete és a mai valóság között. A gyógyhely, a gyógytó és a mikroklíma védelme szakmailag nem kielégítő és az ismert tervek alapján nem is lesz az. A világörökség sajnos csak álom marad! A pénzügyi és ellenőrző bizottsági beszámolókból kitűnt, hogy az évente százezer forintos önkormányzati támogatásból és öszszességében 45 ezer forintos tagdíjbevételből gazdálkodó szervezet takarékosan használta fel szerény apanázsát. Vértes Árpád polgármester szerint a tó további védelemre szorul, csak most nem az orosz, hanem a gyötrelmes magyar ellen kell hadakozni. A vízhozam a bauxitbányászat megkezdése előtt 650 liter/secundum értéket mutatott, a tüntetéskor 270, évekkel később 450-es értékre ment föl és most sem több mint 410. A környező helyek engedélyezett kútfúrásai közvetlenül a földkéregből szipkázzák ki a vizet, aminek beláthatatlan következményei lesznek – vélekedett. A tisztújító közgyűléssé alakuló ülésén titkos szavazással dr. Moll Károlyt elnökké, Bíró Csabát elnök-helyettessé, dr. Szarka Lajost és Klucsarits Ivánt elnökségi taggá választották. 

vissza az elejére


Hévízi civilek kérése

Legyen nyilvános tévé-közvetítés

Hévízen hosszú idő óta csak választási ígéret a nyilvános képviselő-testületi ülések vágatlan kábeltelevíziós közvetítése, pedig a demokrácia tizenharmadik esztendejében a fürdőváros polgárainak jogos elvárása, hogy a választott képviselőik munkáját a tévé segítségével is figyelemmel kísérhessék demokratikus jogaiknak megfelelően.

Mindezt sajtótájékoztatóján állította Füzesi Lászlóné a Hévízért Városvédő-, fejlesztő, Kulturális Egyesület elnöke. Mint kihangsúlyozta: nemrégiben módosították és elfogadták az új, helyi Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ), így minden lehetőség adott arra, a környék településeinek gyakorlatát kövesse Hévíz is, és a független tévében végig nyomon követhető legyen egy-egy ülés. A helyben működő politikai pártok – köztük az MSZP, a FIDESZ-MPSZ, a MIÉP, a KDNP, a FKgP és a Fiatal Baloldal Ifjúsági Szervezete – továbbá néhány civil szervezet – így a Tóvédő Egyesület, az Életvédő Egyesület, a Vállalkozók Klubja és a Széchenyi István polgári kör – elnöksége is csatlakozott a „Hévízért” egyesület kérelméhez. Ebben megfogalmazódik, hogy egy valódi demokráciát építő közösségben minden képviselőnek igénye kell, legyen arra, hogy megmutassa, méltó-e a kapott választói bizalomra. A testületen belül csak néhányan vállalják ezt a fajta megmérettetést – vélekedett Füzesiné. A légkör antidemokratikus; megfelelő önkormányzati támogatás híján civil szervezetek bomlanak föl, illetve lehetetlenednek el. Helyzetértékelését Füzesiné így folytatta: A rendszerváltozást követő kárpótlásoknak köszönhető anyagi bőség feledtette a gondokat, de mára az ellenőrizhetetlen és komoly terveket nélkülöző költekezés eredményeként kiapadt a kassza, a problémák felszaporodtak. Az általuk képviselt humánerőforrás igénybevételére ebben a helyzetben nagy szükség lenne. Nincs szükség a tévében egy hónappal később leadott, átfésült jegyzőkönyvekből összeállított tájékoztatókra. Az SZMSZ módosítása arra sajnos nem terjedt ki, hogy a civil szervezetek véleményét is figyelembe vegyék az illetékes bizottságok munkájában, az aktuális problémák tárgyalásakor. Ha a televíziós közvetítés tárgyában nem kerül a szervezetek közös kérése meghallgatásra, úgy a polgárok körében aláírásgyűjtő akciót kezdeményeznek.

vissza az elejére


Vígságos városi gyereknap

A fennállásának tíz esztendős jubileumát e hónapban ünneplő Gyermekbarátok Keszthelyi Szervezete a Balaton Fesztivál Alapítvánnyal karöltve május 24-én szervezte meg hagyományos, tavasz végén tartott gyermeknapi rendezvényét.
A Balaton-parton tartott délutáni eseményt ezúttal színesítették a tűzoltóság, a rendőrség és a katasztrófavédelmi szakszolgálat jobbára a fiúk körében közkedvelt bemutatói. A kitűnő időjárási körülmények között zajló program szervezői aszfaltrajz versenyt és környezetvédelmi vetélkedőt is rendeztek, melynek jutalmaként az apróságok részt vehettek egy félórás hajókiránduláson a MAHART jóvoltából. Az ügyes kezű gyermekek kipróbálhatták tehetségüket a játszóházban, ahol önthettek viaszgyertyát, készíthettek szárazvirág kompozíciót, vagy például mákgubó nyulacskát. A merészebbek pedig akár arcfestésre is vállalkozhattak. A szülőket, nézelődőket és az ifjú kortársakat mindeközben az Evita táncstúdió fellépői valamint a Mihályfai Művészeti Iskola növendékei szórakoztatták. Nevetést varázsolva a kicsinyek arcára fellépett Hókusz-Pókusz Zenebohócus és koncertet adott a Tükrös együttes. Brunner Tiborné a 14-es számú szervezet vezetője megelégedéssel nyugtázta, hogy egyetlen délután sikerült több száz kisgyermek kedvében járni. 

vissza az elejére


Sikeres volt a 11. is

Véget ért a Balaton Fesztivál

Hivatalosan a Benkó Dixiland Band koncertjével, gyakorlatilag a „Csillagszemű” Gyermek Táncegyüttes és a Tímár Kamaraegyüttes folklór estjével ért véget a 11. Balaton Fesztivál. A rendezvények az előre kiadott programok szerint zajlottak, az időjárás okán is csak némi helyszínváltoztatást kellett beiktatni.

– Összességében a 11. Balaton Fesztivált jónak ítélhetjük – mondja Bodóné Kálmán Edit, az alapítvány hivatalos képviselője. – Ebben az évben az eddigiekhez képest is olyan világhírű művészeket hallhatott a fesztivál közönsége – Janusz Olejniczak lengyel zongoraművész, az ez évben számos Oscar-díjat nyert Polanski film, „A zongorista” zongoristája, vagy Andrzej Bauer lengyel gordonkaművész –, akik még Magyarországon is ritkán lépnek fel. A programokat az elmúlt évben már kiadottak szerint sikerült színpadra állítani.
A környezetvédelem jegyében megrendezett balatoni évadnyitó is sikeres volt, tömegek látogatták a rendezvényeket. A Balaton vízén, a Helka fedélzetén megtartott sajtótájékoztatón számos, a Balatonnal kapcsolatos kérdésre kaphattak választ a médiák képviselői, illetve a térség polgármesterei Szabó Mátyás balatoni miniszteri biztostól.
– Egy fesztivált a rendezvények látogatottsága minősít leginkább. Mennyire voltak teltházasak a programok?
– Összességében mintegy 80 százalékos volt a látogatottság. A színház befogadóképessége jóval nagyobb, mint a korábbi évek helyszínei, s a közel 500 főt egy-egy kamarai jellegű koncertnél nem is lehet várni. Ennek ellenére elégedettek vagyunk a látogatottsággal. Sajnos az utcán pont az utcaszínházi rendezvények utolsó három napján volt hidegebb, de nem maradtak el a rendezvények, felhoztuk a GKMK nagytermébe és itt nagyon kellemes körülmények között zajlottak az előadások. 
– A sikerek mellett azért bizonyára vannak a jövőre nézve tanulságai a fesztiválnak.
– Ebben az évben rendkívül nagy volt a média támogatottsága a Balaton Fesztiválnak, szinte nem is volt olyan írott, vagy elektronikus média, ahol ne foglalkoztak volna kiemelten a programokkal. Tehát nem mondhatjuk azt, hogy az emberek nem tudtak róla. Az eredeti szándék szerint a szezonhosszabbítás a célja, s a turizmust célozza meg, de mi mindig is számítottunk a helyi közönségre, akik nem igazán tisztelték meg jelenlé-tükkel a rendezvényeinket. Az idén egyébként is kevesebb a külföldi vendég, igaz, a szállodákban sokan vannak, de nem éppen a klasszikus zenéért rajongók. Az is igaz, hogy a Benkó Dixiland zárókoncertjén a fél házat külföldiek tették ki, s ez azt is igazolja, hogy ha világhírű együttesek adnak koncertet, akkor a külföldi is bejön a színházba.
– Elkészült már a fesztivál mérlege?
– Most van folyamatban ennek elkészítése. A fesztivál költségvetése kevéssel meghaladja a 10 millió forintot. Az önkormányzat 5 millió forinttal támogatta a fesztivált, s most még 3,5 millió forinttal segítette ki a Balaton Fesztivál Alapítványt, az átmeneti likviditási gondok megoldására. Erre azért volt szükség, mert a Széchenyi-terv pályázata utófinanszírozott, s az átmeneti időszakban előre ki kell fizessük az összegeket. 
– A rendezvények elsősorban a színház épületében zajlottak. Maga az épület és a beépített technika – éppen a sokszínűség miatt –, hogy vizsgázott?
– Nagyon jól vizsgázott, hiszen számos más jellegű rendezvény is volt és nem okozott gondot az átállás mondjuk egy konferencia után egy kamara estre, vagy a nézőtér átalakítása a professzionista táncversenyre. Szinte minden rendezvényt itt tartottunk, bár a „Városházi Estéket” a jövőben is a polgármesteri hivatal dísztermében rendezzük meg, hiszen annak ehhez van meg a megfelelő hangulata. 
Az idei Balaton Fesztivál sokak véleménye szerint felülmúlta az eddigieket, úgy a szervezésben, mint az előadások színvonalában. Vonzereje elsősorban a minőségi turizmus felé hat, s ma már a híre is nemzetközi. Remélhetőleg e térség turisztikai vonzereje is képes lesz visszacsalogatni az igényesebb vendégkört egy jól megalapozott és hatásos marketingmunkával.

vissza az elejére


Dr. Lélek Imre emlékülés

A hévízi Rogner Lotus Therme Hotel biztosított helyszínt május közepétől az ötödik alkalommal megrendezett, háromnapos „Ultrahang és modern képalkotó diagnosztika” címet viselő tudományos konferenciának, melyen félszáz radiológus, sebész, tüdőgyógyász és onkológus szakorvos vett részt.

A megyei kórház és a Magyar Radiológusok Társasága (MARAT) által szervezett orvosszakmai programon jelen lévők neves professzorok előadásait hallgatták végig – konzultációs lehetőség biztosítása mellett – egyebek mellett a legújabb CT-készülékek klinikai gyakorlatáról, az akut gyermekgyógyászati kórképek esetén alkalmazott ultrahangos vizsgálatokról és az emlőrák-szűrés gyakorlatáról, tapasztalatairól. A konferencia nyitóünnepségének résztvevőit a Zala megyei közgyűlés elnökeként Kiss Bódog Zoltán köszöntötte, majd az óriási léptékkel fejlődő szakterület valamint a gyakori tapasztalatcserék fontosságára már dr. Kvarda Attila megyei tiszti főorvos hívta föl a figyelmet. Dr. Csidei Irén a megyei kórház főigazgatója arról beszélt, hogy az egyre korszerűbbé váló diagnosztikai eszközök, milyen nagymértékben képesek javítani a gyógyító munka hatékonyságát. A Temesváron született dr. Lélek Imre szakmai életútját dr. Szilvás Rudolf nyugalmazott kórházigazgató idézte vissza, megemlítve, hogy a radiológia szakterületének nagy úttörőjét a környező országokban is nagy tekintély és elismerés övezte. A szakmapolitikai megbeszéléssel kiegészített ülésen megemlékeztek a konferencia névadójáról, az orvos-radiológus egyetemi tanárról, aki évtizedekig vezette a megyeszékhely kórházának röntgenosztályát, s 1978-ban vezette be azon ultrahang-diagnosztikai vizsgálatokat, melyeket akkor az egész Nyugat-Dunántúl számára végeztek. Az 1986-ban elhunyt „Kiváló Orvos” emlékére minden esztendőben a hagyományos ülés részeként átadásra kerül egy mívesen munkált plakett. A megyénk orvostudományának jeles alakjáról mintázott emlékérmet idén a debreceni dr. Péter Mózes professzor vehette át dr. Harkányi Zoltántól, a MARAT UH-szekciójának vezetőjétől.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online