Intézményvezetői kinevezések

Pedagógusok köszöntése

A Csokonai ÁMK büszkesége

Varázslatos vízi világ

Szökőkutat építenek


Készülhet a gazdasági program

Intézményvezetői kinevezések

Maratoni ülés során az eredetileg 46 helyett 40 előterjesztést tárgyalt meg Keszthely képviselő-testülete májusi, soros ülésén. Az ezúttal reggel 9 órakor kezdődő ülés este fél nyolckor ért véget. A tárgyalt témákról és a döntésekről sajtótájékoztatón számolt be Mohácsi József polgármester.

Az egyik legfontosabb téma az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata, amelyet már második fordulóban tárgyaltak. A felülvizsgálat célja, hogy az SZMSZ olyan rendelkezéseket tartalmazzon, amelyek egyrészt gyorsabbá, másrészt hatékonyabbá tegyék a hivatal és a testület munkáját. A jobbító szándékú módosításokat elfogadta a testület. 
A Keszthely-Hévíz Kistérségi Fejlesztési Társulás munkájáról a társulás elnöke, Szalóky Jenő számolt be. A beszámoló hangsúlyozottan foglalkozik az európai uniós csatlakozás kapcsán a hazai jogalkotás aktualitásaival és az azokból adódó, sürgető feladatokkal. Az elnök szólt a Projektfejlesztő Alapon keresztül elnyerhető szakértői támogatásról, az integrálható projekttémákról és a fejlesztés lehetőségeiről is. Több képviselő felvetette, a két szomszédváros számos közös témában érdekelt, ezért célszerű lenne, ha újra működne a testületek munkáját is segítő közös szakbizottság.
Két intézményvezetői pályázatot is elbírált a testület, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatói tisztségére a következő öt évre ismét dr. Müller Róbertnének szavazott bizalmat egyhangúlag a testület. A téma tárgyalása előtt dr. Müller Róbert képviselő bejelentette, érintettség okán nem vesz részt a szavazásban. A Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház igazgatói posztját a képviselők egyhangú döntésével továbbra is Cséby Géza tölti be. 
A Zala Megyei Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevétele okán tárgyalt a testület a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételéről szóló rendeletéről. Mohácsi József elmondta, szeretnének tárgyalásokat kezdeményezni arról, hogy a közintézmények és a rendelőintézetek előtt a keszthelyi lakosok valamilyen kedvezményt élvezhessenek a jövőben. 
A zárt ülések során megválasztásra került a Keszthely gazdasági programjának elkészítésére felállított szakértői munkacsoport, valamint ugyancsak munkacsoportot hozott létre a testület az ingatlanhasznosításra, illetve az önkormányzati vagyonhasznosítás távlati elképzeléseinek kialakítására. A Bazársor értékesítéséről már több lépcsőben tárgyalt a testület, ennek eredményeként a teljes Bazársor átépítésével egy korszerű, ám a környezetbe illő épületegyüttes kialakítása várható.

vissza az elejére


Pedagógusok köszöntése

Alig kevesebb, mint kétszáz vendége volt május utolsó péntekén annak a hagyományos városi rendezvénynek, melyen Hévíz város oktatási-nevelési intézményeiben dolgozókat köszöntötték. 

A sportcsarnokban megrendezésre kerülő pedagógusnapi ünnepség résztvevőit elsőként Varga Csilla a HEMI-munkatársa köszöntötte. Hangsúlyozta: a pedagógus társadalomnak kiemelt szerepe van abban, hogy a jelenkor és az utánunk jövő nemzedék hogyan állja meg a helyét az európai nemzetek közösségében, és hogyan képes megőrizni identitását, hogyan tud építeni a múlt örökségére.
A tanév végéhez közeledve jól esik megállni egy rövid időre azoknak, akik az ősztől a nyár elejéig minden nap fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy gyermekeink tudásban és szellemiségben gyarapodjanak – hangzott el. Rövid köszöntőjében Vértes Árpád polgármester emlékezett meg azokról a tanárokról, tanítókról, óvónőkről, akik erejüket nem kímélve végzik kemény és felelősségteljes munkájukat. Az önkormányzat és a nevelőtestületek jövőbeni zökkenőmentes munkakapcsolatában reménykedő településvezető ígéretet tett arra, hogy a tantestületek különféle kéréseinek a későbbiekben is helyt adnak. Vértes Árpád ezután aranydiplomát adott át Molnár Józsefné részére, aki ötven esztendeje vehette kézbe diplomáját a bajai Állami Tanítónőképző Intézetben. A gratulálók sorához az Ilike nénivel kapcsolatos személyes emlékeit felemlegetve csatlakozott Szarka László iskolaigazgató is. Az ünnepélyen vasdiplomát vehetett át dr. Kajtár Istvánné, aki 65 éve szerezte meg oklevelét a Veszprémi Angolkisasszonyok Római Katolikus Tanítóképzőjében. Katus nénihez kötődő szép emlékeit Elekes Lívia, a Bibó AGSZ pedagógusa idézte vissza. 
A fehér asztalok melletti vendéglátással egybekötött program résztvevőit műsorral is köszöntötték. Karinthy Frigyes: Tanítom a kisfiamat című írását Vincze Attila és Vincze Márton, apja és fia adták elő nagy átéléssel és sikerrel; majd Alex Tamás énekes, szövegíró, előadóművész szórakoztatta az ünnepelteket.

vissza az elejére


A táncos lábú matematikus

A Csokonai ÁMK büszkesége

Márfi Dániel, a keszthelyi Csokonai ÁMK 4. b osztályos tanulója kitűnő tanulmányi eredménye mellett sokoldalú tehetségével tűnik ki társai közül. A közönség számára leggyakrabban látott művészeti tevékenysége a tánc. Ezen a téren 6 éves korától kiemelkedő eredményeket ér el a Pepita Táncszínházban, Makai Erzsébet tanárnő irányításával.

Már első osztályos korában a Gyermekvilág Országos Tehetségkutató Verseny Thália színházi gálaműsorán lépett fel. Az „Ír hangulat” című produkció szólótáncosaként fellépett az RTL Klub televíziós műsorában, valamint nagy siekerrel szerepelt a Keszthelyen megrendezett Ír Fesztiválon is. A Zalai Gyermekek Művészeti Találkozójának Gálaműsorán a Hevesi Sándor Színházban szerepelt legutóbb.
Tehetsége a versírásban is megmutatkozik. Karácsonyi verse az iskolai ünnepségen is elhangzott és évek óta szép sikerrel szerepel a vers- és prózamondó versenyeken is.
Művészeti tehetsége mellett tanulmányi eredményei is kiemelkedőek. Legkedveltebb tantárgya a matematika. Kiemelkedő eredményeit felkészítő tanára Horváthné Hegedűs Emília és a matematika szakkör vezetője Bíróné Tikos Ágnes segítségével érte el. Rendszeresen megnyeri az iskolai logiakai matematikai versenyeket. Az elmúlt évben a Zrínyi Ilona Megyei Matematika Verseny első, a Kalmár László Matematika Verseny 2. helyezettje volt.
Ebben az évben tudását a legnagyobb sikerek egyikével koronázta. A Tudisuli országos matematika versenyt – korosztálya több ezer képviselője közül –, első helyezettként nyerte meg a budapesti országos döntőn. Hobbija a zenehallgatás, olvasás, tánc és tehetségesen zongorázik.

vissza az elejére


Illés Márta festőművész kiállítása

Varázslatos vízi világ

Hévízen a Fontana Filmszínház emeleti kiállítótermében május végén nyitották meg a fiatal alkotó, Illés Márta „Akvárium” címet viselő tárlatát, melyen barátként több zeneművet előadva közreműködött Kósz Gyöngyi zongoraművész és Kosztor Péter klarinétművész.

A művésznő és alkotása .A kiállítás alaphangulatát precízen visszatükröző komolyzenei darabok elhangzását követően ugyancsak barátként Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész, egyetemi tanár vallott egyedi ízekkel és irodalmi betétekkel az ifjú, csinos művésznő tárlatáról. Mint elhangzott, néhány héttel a nyitóünnepség előtt még párjának, Szórádi Zsigmondnak voltak itt kisplasztikái, s most az ugyancsak nagy tehetséggel megáldott művésznő ejti ámulatba a közönséget. Gyönyörűek ugyanis a fények, az árnyékok, a hidegek, a forrók, a furcsa ábrándok, a meglepő álmok, melyek mind-mind egy varázsos vízi világ központi témáját járják körül, bravúros technikai tudással, ügyességgel. A képek bűvölete a látványon keresztül ragadja meg a befogadót, hogy az egy vízi álmok közötti vizuális szonett részesévé váljék. A művészi ösztöndíjas, középiskolai országos rajzversenyek győztese, Illés Márta szerte az országban több helyen mutathatta meg tehetségét. Önálló tárlata volt: Tápióbicskén, Tápiószentmártonban, Gombán, Gyenesdiáson, de Győrben, Zalaegerszegen és Budapesten is. A Bakos Tamást és Bálványos Hubát is mesterének tartó művésznő másokkal közös kiállításon bemutatkozott egyebek mellett Tóalmáson, Balatonalmádiban, Tápiógyörgyén. A fővárosi tanítóképző főiskola vizuális nevelési tanszékén végzett alkotó gyakorta megfordult a Pannónia Rajzfilm Stúdióban és a Varga Stúdióban is, hogy e helyeken is tökéletesítse képzőművészeti tanulmányait. A különleges élményt nyújtó halakhoz, a varázsossá mívelt vízi világ létrehozásához meleg szavakkal, emléklappal, s egy csokor virággal, házigazdai minőségében gratulált Balázsy Mária Éva, a helyi művelődési intézmény igazgatója, aki örömmel beszélt arról, hogy a tárlatot, már hivatalos megnyitása előtt sokan felkeresték és az emlékkönyv tanúsága szerint számukra is feloldódást jelentett a megmártózás Illés Márta vízi világában.

vissza az elejére


Szökőkutat építenek

A Széchenyi Turizmusfejlesztési Program keretében a Miniszterelnöki Hivatal pályázatot hirdetett a Balatoni Turisztikai Régióban a források tisztításának, újra foglalásának, köztéri kutak, szökőkutak, díszkutak létesítésének, felújításának, szabadtéri színpadok és azok infrastruktúrájának felépítésének, illetve szabadtéri mozik létesítésének, felújításának támogatására. 

A pályázat nyilvánvaló célja az, hogy a hazánkba érkező turisták igényeit, érdeklődését figyelembe véve magas színvonalú balatoni turizmus kialakítását célozza meg. Miután pedig az érdeklődés egyre inkább a természetben eltölthető szabadidő, valamint a turisztikai látványosságok felé fordul, ezen célok megvalósítására kell pályázatot kiírni – tartalmazza az anyag.
Több önkormányzathoz hasonlóan a hévízi is elhatározta a pályázaton való részvételét a köztéri ivókutak, dísz- és szökőkutak létesítésére, felújítására vonatkozó témában. A város két pályázatot nyújt be. Az egyik a Deák tér Erzsébet utca felőli sarkán található, megrongálódott Zsolnay ivókút felújításához kíván támogatást szerezni. A felújítás több mint egymillió forintba kerülne, ennek ötven százalékát lehetne maximálisan elnyerni a pályázat során.
A másik pályamunkát az önkormányzat szökőkút létesítésére kívánja beadni. A szökőkút elképzelt helye a dr. Moll Károly tér. A pályamunkák elkészítése, beadása az erre a célra életre hívott pályázatmegfigyelő-csoport feladata, az előkészületekhez a Kondákorné Farkas Erika vezette öt fős csapat hozzá is fogott. A pályázatok beadásánál a szükséges önrészt a képviselő-testület biztosítja.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online