Bájos balerinák

Befejeződtek a nagyberuházások

Tüzes ritmusok, forró siker

Élete a színházról szólt…


A IV. korcsoportosak klasszikus tánca.Bemutató a színházban 

Bájos balerinák

A Goldmark Károly Művelődési Központ balett csoportjainak évadzáró bemutatóját tartották a Balaton Színházban május 23-án. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő több mint kétórás gálabemutatón a legkisebbektől a legnagyobbakig összesen nyolcvannyolcan mutatkoztak be. Szabóné Dézsenyi Zsuzsanna táncpedagógus ezúttal nyolc csoportba osztotta el növendékeit. A kis balerinák a több százéves hagyományokon alapuló európai színpadi tánctechnika modern változatainak ügyes előadásával örvendeztették meg szüleiket, rokonaikat, hozzátartozóikat. 

vissza az elejére


Kánikulai szezonnyitó Vonyarcvashegyen

Befejeződtek a nagyberuházások

Vonyarcvashegy is megnyitotta az idei idegenforgalmi szezont, ám az elmúlt hét végi ünnepi rendezvény idején a közönség vagy az árnyékban, vagy a Balaton vizében keresett menedéket a 30 fok körüli kánikulában. A strand szépen gondozott pázsitján azért számos napimádó is élvezte a forróságot.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar műsorát követően Seffer József polgármester szólt az elmúlt évben megvalósult beruházásokról, s a település idegenforgalmi felkészüléséről. Mint elhangzott, az elmúlt évben, a Széchenyi-terv keretében öt pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Mind az öt nyertes volt, s ennek köszönhetően öszszességében mintegy 120 millió forint értékben tudtak beruházásokat megvalósítani. 25 millió forintos ráfordítással elkészült a Szent Mihály kápolna rekonstrukciója, átadtak két kilátót a Berzsenyi és a Kitaibel kilátókat, amelyekre együttesen ugyancsak 25 millió forintot fordítottak. 
– Mára minden igényt kielégít a vonyarcvashegyi strand, ezt hogy érték el?
– Egy jelentős minőségi fejlesztést hajtottunk végre az elmúlt évben. Összességében 30 milliós beruházással megépült egy gyermekmedence, leburkoltuk a járdákat, elkészült a strand világítása és három, nemzetközi elvárásoknak is megfelelő sportpályát, egy röplabda, egy kézilabda és egy labdarúgó pályát készítettünk, természetesen ennek a világításával együtt. Ennek köszönhetően az idén itt lesz az országos strand-kézilabda bajnokság döntője. A strand előtti parkolókat is leaszfaltozták és elkészült az új kerítés is. Szerencsénk is volt, hogy mindezt az elmúlt évben sikerült megvalósítani, hiszen az idei év minden önkormányzat számára okozott nehézségeket. Szerencsénk volt mindezzel, hiszen ebben az évben csak a minőség fenntartását tudjuk megoldani. 
– Ebben az évben csak erre futja?
– Most épül a vízisí pálya magánberuházásban, és ezzel is bővülnek a strand szolgáltatásai. Ilyen eddig csak Siófokon és Balatonfüreden üzemelt, és óriási igény van rá a hazai és a külföldi turisták részéről is. 
– Korábban tervezték egy vitorlás kikötő megvalósítását is, ez mikorra készül el?
– Ezzel az a gond, hogy a Balaton törvény nem engedélyezi, hogy zagykazettán vitorláskikötőt építsenek. Ez nevetséges, s a térség országgyűlési képviselői most próbálják elérni, hogy ezt engedélyezzék. Egyébként hasonlót szeretne a beruházó, mint a gyenesdiási, csak 300 férőhelylyel. Távlati tervünk, hogy két saját csónakkiktötőt létesíthessünk.

– Sokan panaszkodnak, hogy a vízszint csökkenése miatt is kevesebb a vendég. Ezt érezni itt?
– A strand forgalmán ezt nem éreztük, itt 250 ezer ember fordult meg az előző évben is. A vendégek aránya viszont megfordult, 60-65 százalékban a magyar vendégek voltak többségben, míg korábban 80:20 volt az arány a külföldi vendégek javára. Ebben az évben 70:30 arányban várható a vendégforgalom a hazai látogatók javára. A forgalom és a bevétel szempontjából számunkra mindegy, hogyan alakul az arány, de a vendéglátósok szerint is sokkal jobb a hazai vendég. A strand bevétele sem csökkent, az elmúlt évben 50 millió forintot hozott az önkormányzat konyhájára, annak ellenére, hogy augusztusban volt egy 7 napos esős időszak. 
– A községben milyen fejlesztés várható?
– A költségvetésben 20 millió forintunk van fejlesztésre. A községnek hála Istennek nincs anyagi gondja, de meg kell oldanunk a konyha átépítését, s ezt a testületi döntés szerint két év alatt szeretnénk megvalósítani. Ez mintegy 80 milliós beruházás lesz, de meg kell tennünk, mert 350 főt lát el a konyha, nagyon sok a szociálisan rászoruló, akikről gondoskodnunk kell. Más téren tudjuk tartani a színvonalat, ebben az évben is 30 ezer tő virágot ültettünk ki. A település összképe már eddig is nagyon jó benyomást tett a vendégekre, s ebből nem akarunk engedni. 
– Az iszaposodás itt mekkora gondot jelent?
– Szerencsénk van, mert az áramlás miatt ez nem jelent gondot a strandon, a bójasoron kívül rakódik le az iszap. Az 1995-ben épült fövenyes partszakasz rendkívül népszerű, de a vonyarci strand, amely hivatalosan június első napjától nyit ki, évről-évre több vendéget vonz.

vissza az elejére


VI. Balaton Táncverseny

Tüzes ritmusok, forró siker

A Balaton Fesztivál – amely elsősorban komolyzenei programokat kínál a rendezvény két hete alatt –, számos kiegészítő, s a közönség számára látványos produkciót is kínál. A fesztivál teljes programkínálata gyakorlatilag kitölti a legszebb tavaszi hónapot, s ennek keretében rendezték meg Keszthelyen a VI. Balaton Táncversenyt, amelynek ma már országos rangja van.

A kánikulai délutánon forró hangulatot varázsoltak a színház falai közé a szebbnél-szebb ruhakölteményekben versenyző hölgyek és az elegáns urak, valamint a tüzes latin-amerikai ritmusok. A Balaton Fesztivál kiegészítő rendezvényének, a VI. Balaton Táncversenynek, amely az amatőr és senior kupa mellett Professzionális Magyar Bajnokság is, ezúttal első alkalommal volt a helyszíne az elmúlt évben átadott Balaton Színház. A verseny az amatőr táncosok programjával kezdődött, majd a 35 év feletti senior táncosok is összemérték tudásukat a Senior Kupában. A verseny fénypontja a profi standard magyar bajnokság fordulója volt, a közönség közel félszáz páros produkciójában gyönyörködhetett. A korábbi rendezvények során egyre nőtt a résztvevő táncospárok száma, s a szervezők szeretnék elérni a Balaton Táncversennyel, hogy a Magyar Táncbajnokságban hasonló presztízse legyen, mint a szombathelyi Savária versenynek. A rendezvény iránti érdeklődés, úgy a versenyzők, mint a közönség részéről évről-évre nő, s ezáltal a Balaton Táncverseny rangja is egyre nagyobbá válik. 

vissza az elejére


Csonka István tárlata

Élete a színházról szólt…

Kettős ünnepre gyülekeztek a Hévízi Mária Oltalom Háza lakói és meghívott vendégei a közelmúltban. Ezen a napon tartotta ugyanis az idősotthon kápolnájában búcsúi szentmiséjét Gyűrű Géza pápai prelátus, nagyprépost, általános helynök és e napon nyitották meg Csonka István díszlet és jelmeztervező kiállítását is.

Középen az ünnepelt díszlet -és  jelmeztervező.A program fővédnökeként dr. Mail József érseki gazdasági helynök beszélt arról a tiszteletet parancsoló, gazdag életmű részleteiről, melynek egy-egy darabját, jelmez tervét, színielőadás plakátját most kifüggesztve tekinthetnek meg az érdeklődők. Az ország szinte összes színházában tevékenykedő Csonka István feleségével együtt nemrégiben lett az otthon lakója és grafikáit, színpadterveit még életében a Szent Lukács idősotthonra hagyományozta. A megszámlálhatatlanul sok színházi relikviát bemutató tárlatot egy huszonhét esztendős baráti kapcsolatra tekintettel Takács László a Győri Nemzeti Színház nyugalmazott ügyvezető igazgatója nyitotta meg, Weöres Sándornak a magyar irodalom szent kamaszának egy rövidke versét felidézve. A színi direktor úgy véste emlékezetébe a kedvesen pajkos díszlettervezőt, hogy ő, minden nehéz körülmény között is képes volt a legnehezebb feladatok megvalósítására. Tette ezt örök játékossággal, leleménnyel, hatalmas erejű derűvel és igaz természetességgel. A jókedvet sugárzó ruhatervek most az idősotthon lakóinak lelkébe is vidám varázslatot visznek. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online