Testületi ülés Hévízen

Tiszta vizet a pohárba

Kiállítás Gyenesdiáson

Márványtábla a Panteonba


Vezetői válság?

Testületi ülés Hévízen

Július utolsó hétfőjén három képviselő közös indítványára soron kívül ülésezett a hévízi önkormányzat képviselő-testülete. „A vezetői válság a hévízi önkormányzatban?” – címet viselő témát a városatyák érdemi tárgyalás lehetőségének híján levették napirendről. 

Mint kiderült: Papp Gábor, Gelencsér Hédi és Rábai József képviselők egy ismeretlen feladótól kaptak egy olyan levélmásolatot, melynek címzettje Mádl Ferenc köztársasági elnök, aláírója pedig egy közelmúltban elhunyt köztiszteletben állt hévízi személy. Az egy oldalnyi terjedelmű iromány a fürdőváros polgármesteréről, egyes önkormányzati vezetőkről és a helyi közélet elöljáróiról tartalmaz elmarasztaló állításokat. A levél tartalmát a három képviselő nem szivárogtatta ki, annak egy másolatát eljuttatták Vértes Árpádnak, aki az ülésen bejelentette, hogy az inkriminált dokumentumot megküldte a megyei főügyészségnek, illetve a megyei rendőrfőkapitányság vezetőjének. A levél nyilvánosságra hozatalát a település vezetője azzal hárította el, hogy a leírtak személyiségi jogokat sértenek, továbbá felmerül a kegyeletsértés is. Figyelembe véve a tényt, hogy sem a címzettől, sem az aláírótól nincs felhatalmazása a levél nyilvánosságra hozására, valamint a néhai személy nevével való visszaélést elkerülendő úgy döntöttek: a vizsgálatok lezárásáig nem tárgyalnak az ügyről.

Korrupció, hűtlen kezelés?

Nagy skandallum kerekedett napirend előtt abból a Magyar Fórumban megjelent cikkel kapcsolatban, amelyben Papp Gábor önkormányzati képviselőként és pártpolitikusként nyilatkozva hecckampányt indított a gyógy-település vezetője és a polgármesteri hivatal ellen. Papp a vele készült interjúban egyebek mellett azt állította: Hévízen bárki bármekkora épületet felhúzhat, csak megfelelő helyen, testhezálló nagyságrendű pénzösszeget kell elhelyezni bizonyos személyeknek. Papp Gábor az utóbbi időszak legbotrányosabb ügyének a testületi határozattal elrendelt dr. Moll téri felújítást jelölte meg, amelyben hűtlen kezelés gyanúját is megfogalmazta. A lápügyekkel összefüggésben a helybeli „kárpótlási kistulajdonosokat” pedig ingatlanpanamázóknak bélyegezte. A rendkívül éles várospolitikai kritikát megfogalmazó MIÉP-es politikussal készült egész oldalas interjú, válaszadásra késztette a két alpolgármestert és öt képviselőt, köztük Naszádos Antalt, Lázár Lászlót, Klucsarits Ivánt, Szarka Lászlót és Czövek Imrét. A dr. Szendrődi Miklós által az ülésen felolvasott közös nyilatkozatban egyebek mellett kijelentették: a Papp képviselő által sugalmazott írás felelőtlen, hazug állításokkal, sértő és rágalmazó kijelentésekkel van tele. Szerintük a magát lokálpatriótának tartó képviselő minden elképzelhető fórumon rendszeresen rosszhírét kelti a kisvárosnak úgy, hogy vádaskodásai nem a város többségének, hanem egy cselekvéskényszeres hiperaktív helybeli kisebbség álláspontját tükrözik.

Napirenden a közlekedés

A jelenlegi a városon átmenő közúti terhelés csökkentésére a Hévíz és Alsópáhok között húzódó és a keszthelyi elkerülő csomópontjától induló Nemesbükig vezető, megkülönböztető jelzéssel feltüntetett út nyomvonaláról is döntöttek a városatyák, felkérve a koordinátor Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht-t a konkrét tervezői munka mielőbbi elindítására. Tervezési szempontból fontosnak tartották, hogy a kisváros nyugati határában húzódó, a belterületektől megfelelő távolságban lévő út nyomvonala mellett már a beruházás szakaszában hangszigetelő falak épüljenek ki, biztosítva a zavartalan gyógyidegenforgalmat. A 76-os számú főközlekedési út a fürdővárost déli irányból elkerülő szakasza végre több éves szakhatósági vajúdások után tó- és környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével akár öt éven belül elkészülhet. A testület ugyancsak jóváhagyta az üdülő-település komplex közlekedési felülvizsgálatára vonatkozó szerződés tervezetet. E célra, valamint a kórház déli csomópont balesetveszélyének megszüntetésére mintegy hárommillió forintot hagyott jóvá. Az Ady és Széchenyi utcák találkozási pontját szinte mindegyik képviselő balesetveszélyesnek ítélte. Volt aki közlekedési lámpában, volt aki körforgalom megépítésében, volt aki forgalomirányító rendőrök csomópontba vezénylésében látta a megoldást. Abban egyetértettek, hogy a jelen állapot lejáratja a várost.

Támogatásokról döntöttek

A város vezetői az idei költségvetés tartalékalapjából 1,1 millió forinttal támogatta Farkas Ferenc: Vörösmarty Mihályról készített bronz portrészobrának felállítását a nagy költőről elnevezett utca közepén. Mint ismeretes az utca lakói a bizalmi képviselők szervezésével pénzt is gyűjtöttek a szobor megvalósítása érdekében.A testület az oktatási-, egészségügyi- és sportbizottság elkülönített alapjából százezer forinttal támogatta Cséby Géza: Eltékozolt ajándék című kötetének kiadását. Ugyanebből az alapból ötvenezer forintot juttattak a Tiszta Forrás Dalkör citeravásárlási igényének kielégítésére is. 

vissza az elejére


Tiszta vizet a pohárba

Papp Gábor, a MIÉP megyei elnöke ezúttal, mint a hévízi képviselő-testület tagja, sajtótájékoztatót tartott „Próbáljunk tiszta vizet önteni a pohárba” címmel, azaz a június 28-i soron kívüli testületi ülés fő napirendi pontjával kapcsolatban – „Vezetői válság a hévízi önkormányzatban?” – szólt az ott történtekről. 

A testületi ülésen a képviselők elfogadták a napirendre tűzött témákat, ám végül az előterjesztés írásos anyagának hiánya miatt képviselői javaslatra levették napirendről a témát. Az ügy egy időközben elhunyt személy – Cseke Ferenc rendőr százados – által aláírt, és Mádl Ferenc köztársasági elnöknek címzett levél körül forog, amelyben számos gazdálkodási és erkölcsi visszásságot rögzített a levél állítólagos aláírója, ám az eredeti levelet senki nem látta, hiszen annak csak három másolata került napvilágra, a három ellenzéki képviselő postaládájába bedobva. Papp Gábor szerint az ügyet szabálytalanul vették le a napirendről, hiszen a levételi javaslat nem ügyrendiként hangzott el. A témát azért is folytatásra méltónak ítéli meg a MIÉP képviselője, mivel az önkormányzat határozatával lehetne csak az abban foglaltak valódiságát, avagy valótlanságát a megfelelő szervekkel kivizsgáltatni. Az ügyrendi kérdés okán a képviselő a Megyei Közigazgatási Hivatal vizsgálatát kezdeményezte. Az említett levélmásolatot egyébként a tájékoztatón Papp Gábor elolvasásra átadta a sajtó képviselőinek, ám annak tartalmáról személyiségi– és egyéb okok miatt senki nem adhat tájékoztatást a nyilvánosság részére.

vissza az elejére


Kiállítás Gyenesdiáson

Augusztus 20-án nyílt meg Gyenesdiáson a Községháza aulájában „A Magyar Királyság vármegyéinek címerei” című kiállítás.

Az alkotó, Goda László 1993-ban kezdete el faragni a címereket a Millennium tiszteletére, s a hetvenegy címer kifaragása hét évet vett igénybe. A munkájához szükséges faanyagot és egyéb segítséget számos vállalkozás és magánszemély biztosította munkájához.A hazánkban egyedülálló címer-faragványokat a Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportja, a Szobakiadók Egyesülete és Gyenesdiás önkormányzata összefogásának és támogatásának köszönhetően láthatja a térség érdeklődő közönsége.

vissza az elejére


Márványtábla a Panteonba

A keszthelyi olimpikonok emléke előtt tisztelgő emlékmű felajánlása után dr. Iglódi Endre arról értesítette szerkesztőségünket, hogy októberben, Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára a haza bölcse emlékére márványtáblát helyeznek el a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház Panteonjában.Mint arról már korábban beszámoltunk, a keszthelyi olimpikonok emlékére felállítandó nagyméretű gránit-emléktáblát dr. Iglódi Endre és felesége, valamit a Gyenesdiáson élő Pécsi Gyula és felesége ajánlotta fel Keszthely városának. Most ugyancsak a két család ajánlotta fel azt a fehér színű, 50x80 centiméteres márványtáblát, amelyet Deák Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére helyeznek majd el a GKMK Panteonjában az eseménynek megfelelő, ünnepélyes körülmények között. Deák Ferenc ezer szállal kötődik Zala megyéhez, Söjtörhöz, még inkább Kehidához, s Keszthelyhez is, hiszen egykor itt járt gimnáziumba. A márványtáblával az utókor és a város tiszteleghet – a felajánlóknak köszönhetően – hazánk kiváló jogtudora, politikusa, a „haza bölcse” emléke előtt. A tábla felavatására várhatóan októberben, Deák Ferenc születésnapján kerülhet sor, s az avatásra egy arra méltó személyt kért fel dr. Iglódi Endre.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online