Madárvárta a Kis-Balatonon

Érdeklődő németek

Művészi értékek születtek

Zala a lenyomatok gyűjtőhelye

Búcsú Egregyen


A környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatta fel

Madárvárta a Kis-Balatonon

Nemzetközi összefogásnak is tekinthető annak a létesítménynek a megvalósítása, amelyet dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatott fel július végén a Kis-Balatonon. A „madárvárta” madármegfigyelő állomást a zürichi egyetem építészhallgatói készítették.

Dr. Persányi Miklós és a zürichi egyetem képviselői az avatáson.A miniszteri látogatás Zalaváron, a Várszigeten álló Kis-Balaton Bemutató Házban kezdődött, ahol Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője adott tájékoztatót a Kis-Balaton helyzetéről. Dr. Persányi Miklós és a vízügyi szakemberek is kiemelték, hogy a vízvédelmi rendszernek köszönhetően az elmúlt időszakban sokat javult a Balaton vízminősége. Az első ütem beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám a második ütem eleddig még nem készült el. Ennek megvalósításáig szeretnék elérni, hogy a térség településeinek szennyvízcsatorna-hálózata kiépüljön, valamint mindent megtesznek azért, hogy a Kis-Balaton értékeit minél szélesebb körben megismerhessék az ide látogatók. A miniszter szólt arról, hogy a második ütem megvalósítása, a fejlesztés kérdése újra a kormány elé kerül. 
A bemutatóháztól mintegy három kilométerre, a zalahídvégi híd közelében avatták fel ezt követően azt a madármegfigyelő állomást, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság anyagi támogatásával jött létre. A svájci ETH Zürich egyetemistái elsőként papíron készítették el terveiket, s ezt követően – a legjobbak kiválasztása után – alkalmat kaptak arra, hogy gyakorlatként saját kezűleg építsék meg a természetes környezetbe, természetes anyagból megálmodott madárvártát. Az ősi lakóhelyformákat idéző építményhez kilencven köbméter hasított akácfát használtak fel úgy, hogy nem használtak sem szöget, sem más rögzítő anyagot. Dr. Persányi Miklós avatóbeszédében méltatta a nemzetközi összefogás jelentőségét, hiszen az építésben résztvevő egyetemisták a munka mellett megismerhették hazánk e rendkívüli természeti adottságokkal bíró környezetét is. Hangsúlyozta, hogy az építmény külalakjánál, s természetes anyagánál fogva rendkívül jól illeszkedik a Kis-Balaton páratlanul szép környezetébe. Az avatás során elhangzott az is, hogy a közel másfél millió forintos költséggel megvalósult madárvárta első állomása lesz a közeljövőben kiépítendő, mindenki által végigjárható tanösvénynek. Ehhez a Kis-Balaton Bemutató Háztól rövidesen megkezdődik a kerékpárút kiépítése is. 

vissza az elejére


Partnertelepülési remények

Érdeklődő németek

A nyugat-balatoni térség településeinek partner-, illetve testvér-települési kapcsolatai általában a külföldiek megkeresésének köszönhetően alakultak ki. Vagy az adott országban több éve élő hazánkfiai, vagy a nálunk ingatlant vásárló, s rendszeresen ide látogató külföldiek építettek ki települési szintű kapcsolatokat.

A vendégek és a vendéglátóik.Így van ez a nemrég Keszthelyre látogató polgármesteri csoport esetében is, hiszen a Hannoverhez közeli Uetze település korábbi, illetve jelenlegi vezetői Balatongyörök után ezzel a határozott céllal érkeztek. A Werner Backeberg polgármester vezette csoportnak a városházán Mohácsi József polgármester mutatta be Keszthelyt, majd Cséby Géza szólt a város történelméről, történetéről, s gazdasági életének kialakulásáról. Keszthely idegenforgalmáról, a város nemzetközi kapcsolatairól Vargáné Várkonyi Erzsébet, a turisztikai és külkapcsolatok bizottságának elnöke adott ismertetést, majd a Vajda János Gimnáziumban folyó kulturális életről, a művészeti csoportok tevékenységéről Batha Kálmán igazgató szólt. A Festetics György Zeneiskola képzési formáiról, az intézmény együtteseiről, s külföldi kapcsolatairól Bánhidai Tamás igazgató számolt be a hattagú küldöttségnek. A delegációban résztvevő kollégáját Kránicz Dezső tűzoltóparancsnok köszöntötte. A vendégek elmondták, hogy Uetze körzet 9 településből fonódik össze, amelynek mintegy 21 ezer lakosa van. Ez a településforma teljesen megfelel az európai uniós kistérségi elképzeléseknek, s a vendégpolgármester elmondta, közigazgatási, településirányítási téren számos tapasztalatot tudnak átadni a Magyarországon most formálódó kistérségeknek. Az érdeklődésüket a térség iránt Reinhard Brandes, a körzet előző polgármestere keltette fel, aki évente 8 hónapot tölt a Bece-hegyi nyaralójában. A zalai Balaton-part idegenforgalma, kulturális értékei, s gazdaságában rejlő lehetőségek kapcsán a küldöttség vezetője kinyilvánította, hogy jobban megismerve e térséget, önkormányzati szinten szeretnék előkészíteni egy partnerkapcsolat kiépítését. 

vissza az elejére


XII. Nemzetközi Alkotótábor Cserszegtomajon

Művészi értékek születtek

Július 14-én nyílt meg, s 25-én a hagyományos záró-kiállítással ért véget a XII. Nemzetközi Alkotótábor Cserszegtomajon. Az évente megrendezésre kerülő alkotótábort 12 évvel ezelőtt a község önkormányzata és a Szabad Művészet Alkotótábor Alapítvány hívta életre, s hogy mára nemzetközivé nőtte ki magát, az elsősorban Takács Ferdinánd festőművész és barlangász érdeme.

Takács Ferdinándot 50. születésnapján köszöntötték a művészek és a barátok.Az idei művésztelepen 41 alkotó készítette el festményeit, grafikáit, szobrait, s a tábor lakói a hazai művészeken kívül Kárpátaljáról, Erdélyből, Jugoszláviából, Svájcból, Horvátországból, Izraelből és az Egyesült Államokból érkeztek. A művészi programhoz a tábor szervezői évente mottót választanak.
– Az idén Edouárd Manet francia festő mondása adta a vezérfonalat: „Ormokra nem hívnak senkit, oda fel kell kapaszkodni” – mondta Takács Ferdinánd. – Úgy gondolom, hogy a mai művészeti életben ez a gondolat ugyanolyan súllyal bír, mint a születése időszakában. A felszínen maradáshoz kell az, hogy a művész a társadalom tükörképét adja, s ez itt és most megvalósult.
– Az elmúlt időszak táboraihoz képest – az alkotásokat tekintve – a rangsorban hová helyezné az idei alkotótábort?
– Az idén szélesedett a palettánk, nagyon megerősödött a grafikai szekciónk, a festők és a szobrászok szintén kiemelkedő művészeti értékeket alkottak. Az elmúlt években voltak jobb és kevésbé jó alkotótáborok, az ideit a kiemelkedők közé sorolnám. 
Az ünnepélyes táborzáráson – amelyen közreműködött a helyi Tátika Népdalkör és a Zalai Építők Dalköre Zalaegerszegről – Bartha Gábor kuratóriumi tag köszönt el a résztvevőktől, s Gyuk János polgármester is köszönetét fejezte ki, hogy Cserszegtomaj hírnevét tovább öregbítették. A kiállítást Cséby Géza, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg.
Nos, a zárókiállítás láttán úgy érezheti a néző, hogy sokan már feljutottak az oromra, s a fiatalabb alkotók is jó úton vannak a csúcs felé. Az alkotótáborban készült művek augusztus végén Keszthelyen, majd Zalaegerszegen, s végül október 23-ától Budapesten kerülnek a nagyközönség elé. 

vissza az elejére


Országos ásványbörze és vándorkiállítás

Zala a lenyomatok gyűjtőhelye

Megszállottság, kitartás, megfelelő ismeretanyag, türelem a gyűjtési engedélyek beszerzéséhez, hogy azután a természet sok évezredes csodáit gyűjtőként, vagy értékesítőként a nagyközönség előtt is megmutathassák. Talán ez a legjellemzőbb azokra, akik ásványokat gyűjtenek, s ők találkoztak Keszthelyen, a színház előcsarnokában, hogy megtekintsék az új szerzeményeiket, s a nagyközönségnek is bemutassák azt az országos ásványbörzén és kiállításon.

A holt természet csodái.Bíró Ferenc, aki eredetileg biológia, földrajz szakos tanár, 14 éve foglalkozik ásványtannal, s az ő szervezésében jött létre az országos ásványbörze és kiállítás. A börzére 28 kiállító érkezett, akik 63 asztalon mutatták be a szebbnél-szebb természeti kincseket. A gyűjtők célja, hogy bemutathassák a holt természet kincseit, s az, hogy megmutassák, a természetes anyagokból emberközelibb ajándéktárgyakat, ékszereket is lehet készíteni. A nyugat-balatoni térség korábban kiesett a bemutatók sorából, s ezért választották a börze helyszínéül Keszthelyt. E térség a gyűjtők számára ugyanis kiesik a lelőhelyek sorából, kizárólag Uzsabánya környéke az, ahol érdemes faggatni a megkövesedett múltat. Zala megye zömében harmad időszakos agyagos terület, itt maximum csak fossziliákat, állati-, vagy növényi maradványokat lehet gyűjteni. Lehetőség lenne a barlangi ásványok gyűjtésére, de eddig ennek eredményei még nem jelentek meg a börzéken. A kiállított ásványok mellett látható volt egy mintegy 270 millió éves ősráknak a lenyomata is, s a többi lenyomat kora is 15, és 65 millió évesre tehető. Magyarország ebből a szempontból eléggé gazdag lelőhely a Pannon tenger üledékének is köszönhetően, bár hazánkban nagyon kevesen foglalkoznak a lenyomatok gyűjtésével.

vissza az elejére


Búcsú Egregyen

Mária-Magdolna napi búcsúi ünnepet rendezett a hévízi művelődési intézmény kollektívája július 20-án vasárnap az egregyi településrész templomot övező területrészén. A fürdőváros gyönyörű panorámát kínáló kiránduló negyedét ez alkalommal ezernél is több látogató kereste föl, mivel az egész napon át tartó eseménysorból mindenki kiválaszthatta a számára leginkább vonzónak tűnő programot. Az érdeklődőket már délelőttől várták a falatozók, a népművészeti munkabemutatók. Többeket vonzott a színes kirakodóvásári kavalkád és a festőudvar, ahol a Cserszegtomaji Szabad Művészet Alkotótábor tagjainak munkái is bemutatásra kerültek. Még a déli harangszó előtt a Jézus Szíve-templomban Kiss László plébános megtartotta a búcsúi szentmisét, hogy azután könnyed szórakozásé legyen a főszerep. Délután háromtól a színpadon óránként váltották egymást a fellépők. Könnyű térzenei programmal mutatkozott be a Letenyei Fúvószenekar. A vendégsereget az esti bálra hangolták a sikerrel szereplő folklór csoportok: a Mákvirág Citerazenekar, a KUD HZ Varazdin, továbbá a Batsányi Néptáncegyüttes.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online