Kevésbé vonzó az agrárpálya?

Pályázat szennyvízcsatorna építésére

Felfedezzük újra a Balatont

Önkormányzati munkaterv

Ünnepeltek a balatoni halfogók


Kevesen jelentkeztek a Georgikon Karra

Kevésbé vonzó az agrárpálya?

A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karára a 2003/2004-es tanévre csupán mintegy 60 százalékos volt a jelentkezés. Az Európai Unió minőségi agráriumot vár el tőlünk, s akkor vajon mit jelez ez az aluljelentkezés? A mezőgazdaság válsága, vagy az esetleges napi politikai döntések? Ebben a témában kerestük meg a Georgikon Kar oktatási dékánhelyettesét, dr. Pupos Tibort.

– Itt az egyetemen hogy ítélik meg, mi lehet az aluljelentkezés oka?
– Véleményem szerint bizonyos országos tendencia csapódik le a Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karon. 2003-ban országos szinten az agrárfelsőoktatás keretszámaira beérkezett jelentkezések száma nem érte el a 70 százalékot – mondja dr. Pupos Tibor. – Tehát országos szinten is egyértelmű az érdeklődés szintje az agrárszakma iránt. Megítélésem szerint ez nagyon erősen összefüggésbe hozható az ágazat helyzetével, és azzal a tulajdoni struktúrával, ami a rendszerváltással kezdődött. Véleményem szerint az ágazat jelenlegi helyzetében a kialakult új vállalati, üzemi struktúra olyan létszámú egyetemi, vagy felsőfokú végzettségű szakembert nem igényel, mint ez a nagyüzemi gazdálkodás keretei között volt. Én mintegy öt évet adok arra, hogy a szakma presztízse újra a régi legyen, s a jelen helyzeten pozitívan fog változtatni az Európai Unióhoz való csatlakozásunk. A kapcsolódó intézményhálózat, a vidékfejlesztés, a szaktanácsadás, a szakigazgatás intézményei igényelni fogják azokat az agrárszakembereket, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, legalább egy nyelvet tárgyalóképes szinten bírnak, jártasak az informatikában – mondhatom úgy, Brüsszellel számítógépen kommunikálni tudnak, s mindehhez kell egyfajta szakmai ismeret is.

– Említette az Európai Uniót, s ennek kapcsán azt lehetne várni, hogy a jelenleginél sokkal többen jelentkeznek a karra.
– Igen, de nem szabad elfelejteni, hogy a csatlakozásunk 2004-ben következik be. A másik, hogy a Veszprémi Egyetemmel történt integráció, és az elmúlt időszakban e körül kialakult – nem is tudom, hogy fogalmazzak – némi ellentmondások, a keszthelyi kar külvilág felé való megjelenítése, nem erősítette a karra való jelentkezések létszámát. 

– Az ország mindenkori politikai helyzete befolyásolja az agrárium jövőjére való felkészülést?
– Nagyon sok területen azokat a lehetőségeket nem tudjuk kihasználni, amelyek Brüsszelből jelentős források lehívását tették volna lehetővé. Erre tipikus példa, hogy a vidékfejlesztéshez kapcsolódóan az intézményi háttér kialakítása jelentős mértékben késett. A vidékfejlesztés igenis képzett szakembereket igényel, ezt előbb-utóbb tudomásul kell venni, mert azoknak a pályázatoknak az elkészítése, amelyek egyáltalán feltéte-lét képezik annak, hogy Brüsszelben kézbe vegyék ezeket a pályázatokat, ez nagyon kemény szakmai tudást igényel. Ezek kitöltése, szakmai tartalommal való megtöltése nem képzelhető el az adott területet kiválóan ismerő szakemberek nélkül. Úgy gondolom, hogy a hagyományos értelemben vett agrármérnök-képzés mindenképpen újragondolandó. Itt egyetemi szinten olyan új képzéseket kell behozni, amelynek irányába már a keszthelyi kar elindult. A vidékfejlesztés szakirány keretében most indul el negyed évfolyamon az a harminc hallgató, aki ezt a szakirányt választotta. A kar kollégái lehetőséget kaptak, hogy különböző pályázati forrásokból, hogy egyebek mellett Hollandiában többhetes kurzuson vegyenek részt, és jelenleg a karon három olyan kolléga van, akik végzik az FVM és a külföldi partnerek által rendezett vidékfejlesztési kurzust. Egy év múlva kerül sor arra, hogy az így szerzett ismeretanyagot a hallgatóknak is átadjuk. A kar számítógépes infrasruktúrája adott ehhez a feladathoz, ennek a megfelelő szakmai tartalommal való feltöltése az említett három kolléga feladata lesz. 

– Az egyetem éves működését mennyiben befolyásolja, vagy befolyásolja-e egyáltalán, hogy a jelentkezett hallgatók létszáma nem éri el a 100 százalékot?
– Ez mindenképpen viszonyítás kérdése, hogy mihez képest. Az általunk végzett kalkuláció szerint a kar 2003. március 15-i hallgatói létszáma 994 volt. A jelentkezések alapján a szeptemberi várható létszám 974 lesz, így mintegy 20 fő létszámcsökkenés következik be. E mögött viszont az van, hogy a növényorvosi szak második egyetemi szintjének hallgatói két évig bent maradnak, tehát az átlagos hallgatói létszámunkban lényeges változás nem következik be. Ez a tény, ahhoz viszonyítva viszont, ami lehetne, ez a 60 százalékos jelentkezési arány mindenképpen forrásbeszűkülést jelent. Az elmúlt évhez viszonyítva ez még nem jelent gondot, de probléma lesz, hogyha a terveink szerinti, jövőre indítandó szakokat – vendéglátó és szálloda, agrármenedzseri, gazdasági informatikus – nem sikerül indítani, akkor három év múlva ez az aluljelentkezés finanszírozási problémákat is fölvethet.

vissza az elejére


Soron kívüli testületi ülés Keszthelyen

Pályázat szennyvízcsatorna építésére

Soron kívüli testületi ülést tartott július utolsó napján Keszthely önkormányzatának képviselő-testülete, mert jó néhány ingatlannal, és egy beruházással kapcsolatos döntés vált szükségessé a munkák, a további tervezések megkezdése okán. 

Elkészült, és elfogadta a testület az úgynevezett angolna-telepre vonatkozó szabályozási tervet és helyi építési szabályzatot, amelyet az érintett szakhatóságok, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park észrevételei alapján már átdolgoztak. Az egykori angolnatelep területén a részletes beépítési koncepciót is tartalmazó terv egy olyan terület-felhasználási célt fogalmaz meg, amely alkalmas arra, hogy ott magas üdülési minőséget szolgáló létesítmények, elsősorban gyógyszálló, kongresszusi központ, strand és látványfürdő valósulhasson meg. A továbbiakban döntöttek a városatyák arról, hogy közel 10 millió forintra pályázatot nyújtsanak be, hogy 3 millió forint önrésszel kiegészítve, ennek segítségével megvalósulhasson a Sopron utca és a Hévízi út csatornázása. Ehhez az üzemeltető Dunántúli Regionális Vízmű Rt. vállalta, hogy az elvezető rendszer terveit elkészítteti és beszerzi a létesítéshez szükséges engedélyeket. Az elkészült költségbecslés és a megkapott vízjogi létesítési engedély alapozta meg a pályázat benyújtásának feltételeit. 
Újból kiírásra került a korábban már eredménytelennek – csupán egy pályázat érkezett – bizonyult pályázat Keszthely új közlekedési koncepciójának kialakítására, így a feladat végrehajtásának határidejét ez év november végéről 2004. szeptember 30-ra módosította a testület. Az új pályázatok benyújtására minimum öt szakértő szervezetet kérnek fel.
A testület döntött arról, hogy a Keszthely népszaporulatát hármasikrekkel – Gusztáv, Máté és Bence – gyarapító ifjú Merekva Gusztáv és családja számára természetbeni támogatásként 150 ezer forint értékben babakocsit ajándékoz. E mellett az Egyesített Szociális Intézmény házi szociális gondozó szolgálata keretében a család részére gondozónői segítséget biztosít december 31-ig. Ennek költségeit az önkormányzat átvállalja, így a járulékokkal együtt közel 408 ezer forint összegben nyújt támogatást a család számára. 
Korábban Fodor Márk interpellációt nyújtott be a polgármesterhez a Keszthelyi-öbölben lerakott iszappal kapcsolatban, amelyben számos kérdést fogalmazott meg a Fideszes képviselő az engedélyezéssel kapcsolatban. Mohácsi József polgármester – bár az ügy nem a városra tartozik – az illetékes Balatoni Vízügyi Igazgatóság és a Bahart által adott tájékoztatót ismertette válaszként, ám az interpelláló, mivel nem írásban kapott választ, nem fogadta el azt.

vissza az elejére


Növekvő idegenforgalom?

Felfedezzük újra a Balatont

A kánikulai napokon kihaltnak tűnik Keszthely, de így van ez a zalai Balaton-part többi településén is, ám ekkor zsúfoltak a strandok. Esős, vagy borongósabb napokon viszont a belvárosban bábeli nyelvzavar a jellemző, s tolonganak a turisták. Ebben a nyelvzavarban viszont sokkal több magyar szót hallani, ám érezhetően hazánk más-más tájegységére jellemző dialektusban. 

A strandokon a gyermekes családokra is gondoltak.Beindult a vendégforgalom, s az érintettek ez irányú adatai az elmúlt év hasonló időszakánál sokkal jobbak. Lassan-lassan –, ugyancsak érezhető sok területen – nőttek a turisták igényei, s ez a hazai vendégforgalomban is jellemző. E témáról beszélgettünk a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. vezetőjével, Tar Lászlóval.
– Az önök forgalmán mennyire lehet érzékelni, hogy augusztusban beindult a vendégforgalom?
– Most megközelítőleg kétszer annyi vendég keresi fel az irodát, mint júniusban, illetve júliusban. Ennek több oka van, egyrészt az, hogy Németországban kissé elcsúsztak a szabadságok, másrészt, alapvetően kevesebb német érkezik ide. Sajnos, még mindig tartja magát Európában az a nézet, hogy a Balaton július 20-tól augusztus 20-ig alkalmas a fürdésre, ám erre az elmúlt évek időjárása jelentősen rácáfolt.

– A térség programkínálata a korábbi évekéhez képest jeletősen javult. Mekkora igény van erre?
– A szezont csak jó programokkal lehet kitölteni és meghosszabbítani. Ma már megfelelőek a programok, ám tenni kell azért, hogy ezek idecsalogassák a turistákat. Erre is van példa, ilyenek a borfesztiválok, s vannak vendégek, akik kifejezetten ezekre időzítik a nyaralásukat.
– Mennyiben változott az ide érkező turisták igénye a szálláshelyeket illetően?
– Az idén is folytatódott az a több éve tartó folyamat – mondja Tar László –, hogy egyre kevesebb az a turista, aki a szerencsére bízza a szállás választását, azaz szállásfoglalás nélkül érkezik ide. Ma már az a jellemző, hogy ha jó minőségű szálláshoz egy megfelelő ár párosul, akkor ott nincs gond. Azoknál a szobakiadóknál esett vissza a forgalom, ahol az ár és az érték aránya nem megfelelő. Tovább csökkent az alacsonyabb kategóriák iránt a kereslet, a hagyományos fizetővendéglátás veszített a népszerűségéből. Ma már nagyobb az igény a profizmusra, az igényes szolgáltatásokra.

– Mennyire érezhető, hogy nőtt a hazai vendégek száma?
– Bár nem számoljuk a vendégek arányát, sokkal több magyar vendég tér be hozzánk, mint korábban, bár sokkal kevesebb külföldi keres akár szállást, akár programot. Én úgy érzem, hogy a külföldiek számának csökkenése miatt érezhető a hazai vendégforgalom növekedése.
Valószínű, hogy ez csak a tourinform irodából nézve tűnik így, mert a térség településeinek szakemberei szerint mintegy 30 százalékkal nőtt a hazai vendégforgalom, s elsősorban családok érkeznek pihenni a Balatonhoz. Kezdjük itthon újra felfedezni a Balatont, s ez az egyre növekvő, színvonalas szolgáltatásoknak is köszönhető. A szálláshelyek és a programok tekintetében is a komplex szolgáltatásokat keresik a vendégek, s ma már az igénytelen „Zimmer frei” kínálatot akár el is lehet felejteni. Vonyarcvashegyen vízisí pálya épült, a térség strandjain ma már külön gyermekmedencékben pancsolhatnak az apróságok, szinte mindenütt van csúszda és strandröplabda pályák, és az árak is megfizethetőek. Ezekben a hetekben például Balatongyörökön ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, nem csak a strandra, de a községre is. Hogy mindez az idegenforgalmi statisztikákban hogy jelentkezik, az viszont majd csak a szezon után derül ki. Ebben a pillanatban a vendégvárók elégedettnek tűnnek. Ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat, nem feltétlenül szükséges a Balaton magasabb vízállása.

vissza az elejére


Önkormányzati munkaterv

Keszthely képviselő-testülete megtárgyalta és elfogadta az önkormányzat második félévi munkatervét, amelynek keretében egyebek mellett áttekintik az egészségügyi alapellátás helyzetét, a drogmegelőzési munkát, az ifjúság veszélyeztetettségét és szociális helyzetét.

A sportlétesítmények helyzetéről már szeptemberben tájékozódik a testület, s a soros ülésen kerülnek módosításra a közoktatási és közművelődési intézmények alapító okiratai. Harmadik fordulóban tárgyalnak az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletéről szóló rendelet megalkotásáról is és erre az ülésre tervezték a város egészségügyi alapellátási helyzete aktuális kérdéseinek áttekintését.
Októberben felülvizsgálatra kerül az önkormányzat reklámhordozókról szóló rendelete. Tájékoztatókat hallgatnak meg a városban folyó drogmegelőzési tevékenységről, a Cserszegtomaj III. ütem-Keszthely szennyvízcsatorna beruházásról, a Máltai Szeretetszolgálat, a Szent Erzsébet Alapítvány, valamint az „Egy szív, egy lélek” Alapítvány tevékenységéről. Módosításra kerül a helyi gyermekvédelmi rendelet, felülvizsgálatra kerül a kitüntetések adományozásáról szóló rendelet és beszámoló hangzik el a Balatoni Hajózási Rt-vel folyó tárgyalásokról.
Novemberben a testület áttekinti saját, eddigi gazdálkodását, s meghatározza a 2004. évi költségvetési koncepciót. Módosításra kerül több helyi adórendelet, valamint a közoktatási feladatok ellátására és az intézmények működtetésére, fejlesztésére vonatkozó intézkedési terv. E hónapban első fordulóban tárgyalnak a város közlekedési koncepciójáról, s felülvizsgálatra kerül a szociális és egészségügyi intézménystruktúra, valamint tájékoztató hangzik el az ifjúság egészségügyi helyzetéről is. 
Decemberben a kötelező év végi feladatok mellett tájékozódik a testület az ifjúság szociális helyzetéről, illetve a veszélyeztetettségéről, s meghatározásra kerül az önkormányzat gazdasági programja is. Ugyancsak az év utolsó ülésére tervezték a VÜZ Kft. és a Városi Televízió 2004. évi üzleti tervének áttekintését is.

vissza az elejére


Ünnepeltek a balatoni halfogók

Augusztus második hétvégéje immár egy évtizede annak a negyven halásznak az ünnepe, akik a vonyarcvashegyi legenda szerint túlélve a fagyos hidegben jégtáblán való sodródás poklát, megmenekülésük hálájaként kápolnát emeltek a Jóisten dicsőségére.

A helyi önkormányzat és a Veszprémi Érsekség összefogásával a Szent-Mihályról nevet kapott kápolna mostanra teljes egészében megszépült és egyik központi helyszínét biztosította a három napos ünnepségsorozatnak.
A nagyszabású program Czigányné Németh Mária festőművész tárlatának nyitóünnepségével vette kezdetét a községházán, majd szombat délelőtt halászléfőző versennyel folytatódott a szabadtéri színház mellett. Kisvártatva vízre, illetve csónakba szálltak azok a halászok is, akik leadták nevezésüket a hagyományos evezős, illetve hálódobó versenyre. Míg a szombat délután a kötetlen szórakozás jegyében, addig a vasárnap az ünnepléssel telt. A szervezők – köztük a helyi önkormányzat és a Balatoni Halászati Rt. – megkoszorúzták a balatoni halászok emlékművét, majd a halászhajókról a „Magyar tengert”. Tóvölgyi László esperes ünnepi szentmisét celebrált, majd a Szent Mihály dombra vezető sétány felső végén található emlékhelyet koszorúzták meg. Este tűzijátékkal spékelt zenés partira voltak hivatalosak halászok, horgászok, pecások és minden érdeklődő. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online