300 tonna iszapot kaptunk

Erősítendő a tűzoltóbarátságot

Alapítvány sérült gyerekekért

A Tourinform erőteljes marketingmunkába kezd


Manninger Jenő kérdést intézett a miniszterhez

300 tonna iszapot kaptunk

A Keszthelyi-öbölben igazoltatta július közepén a vízirendőrség azt az uszályt, amely 300 tonna iszapot hozott a Zsuzsi nevű kotróhajó működési területére. A Balatoni Hajózási Rt. tulajdonában lévő teherhajó személyzete az igazoltatáskor nem rendelkezett semmilyen engedéllyel, bár a rendőrségi intézkedést követően a szállítmányozó cég közölte, folyamatban van az engedélyezés.

A tihanyi hajókikötőnél szükségessé vált a medermélyítés az alacsony vízállás miatt, s az iszap elhelyezésére az állami tulajdonú fenékpusztai zagyteret jelölték meg. A szakemberek szerint ez a módszer veszélytelen, a kotróhajó az iszapot közvetlenül a 80 ezer köbméteres zagykazettába juttatja, ám a térségben élőkben számos kérdés fogalmazódott meg az eset kapcsán. Manninger Jenő országgyűlési képviselő írásban tette fel kérdését dr. Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének:
„Tisztelt Elnök Asszony!
Hogyan tudja Ön garantálni, hogy a Keszthelyi-öbölbe nem raknak le máshonnan ideszállított iszapot? címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani dr. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterhez. 
A kérdésre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!
2003. július 17-én a Balatoni Vízirendőrség ellenőrizte a Balatonon Keszthely közelében – a távolabbi kikötőből kikotort zagy Balatonba történő lerakását. A zagy szállítóinak nem volt környezetvédelmi engedélye, illetve ez csak folyamatban volt.
Az illetékes vízügyi igazgatóság balatoni kirendeltség-vezetője, Fejér Vilmos szerint a zagy lerakása semmilyen veszélyt nem jelent, és csak ebben a formában lehet továbbítani a Fenékpuszta közelében található zagytározóba. A környék lakói, a Balatont ismerő emberek véleménye szerint nem zárható ki, hogy a zagy egy részét nem továbbítják a zagytározóba, hanem még korábban beleengedik a tóba.

Tisztelt Miniszter Úr!
A Balaton alacsony vízszintje a környékben élőket komoly aggodalommal tölti el. A kotrással kapcsolatos bármilyen szabálytalanság, visszaélés ebben a helyzetben különösen visszatetsző lehet. Tudvalevő, hogy a Keszthelyi-öböl amúgy is a Balaton legsekélyebb területe, kotorni kellene, nem zagytározónak használni.
Információim szerint a keszthelyieknek megjegyezték, ha botrányt csinálnak, a későbbi Keszthelyt érintő partrendezési és egyéb munkáknál ezt nem felejtik majd el. Az érintettek nyilvánosság előtt ezt várhatóan nem fogják elismételni, de ez is arra int, hogy ellenőrizni kell a munkálatokat. 
Kérdéseim: Miért nem volt a zagyszállítónak engedélye? Tudott-e a szállításról és annak módjáról az illetékes környezetvédelmi felügyelet? Valóban csak a tóba eresztéssel, és annak újbóli kiemelésével lehetséges a zagytározóba juttatni az iszapot? Ellenőrzi-e valaki, hogy mikor, hol és mekkora mennyiségű iszapot emelnek ki, illetve ürítenek a zagyszállító hajók, és mi garantálja, hogy ez a mennyiség teljes mértékben a kialakított zagykazettákba kerül? Csökken-e összességében a Keszthelyi- öböl felső iszaprétegének vastagsága, eredményes lesz-e a már bejelentett, megkezdett kotrás?”

Manninger Jenő elmondta, ha megkapja az írásban kapott választ, azt is a nyilvánosság elé tárja.

vissza az elejére


A györökiek nemzetközi rendezvényén

Erősítendő a tűzoltóbarátságot

Mihola Gyula vezetésével mintegy harminc fővel idén alakult meg Balatongyörökön a helyi tűzoltó egyesület. A lánglovagok hamarjában munkába is álltak, persze még nem éles helyzetben.

Július utolsó szombatján mentettek magasból, karambolos gépkocsiból; oltottak tüzet fecskendővel s egy ősrégi „nosztalgia készülékkel”. Az persze mindenkinek nyilvánvaló volt, hogy nem igazi veszélyhelyzet elhárításáról, hanem csupán egy jól szervezett bemutatóról volt szó, melyre nem csupán a környéken szolgálatot teljesítő lánglovagok és családtagjaik kaptak meghívást. Szlovákiából és Szlovéniából is érkeztek tűzoltók a rendkívül látványos rendezvényre, melyet különféle bemutatókkal színesítettek. Gyakorlatozott a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Szakszolgálat, a Nagykanizsai Tűzoltóság és az Országos Mentőszolgálat is. A Balatongyöröki Hamutiprók Hagyományőrző Önkéntes Egyesület által szervezett tűzoltónapon idén már tizenöt gárda bizonyította, hogy élesben is képesek jól helytállni. A résztvevők délelőtt főzésben mérték össze tehetségüket, majd zenés felvonulás következett a település főútján. Délután Kiss László Tibor polgármester nyitotta meg a versenyt, kiemelve a tűzoltók tapasztalatcseréje is a polgárokat segíti. Egy már múzeumba illő oltóeszköz is része volt annak a nosztalgia megmérettetésnek, amelyben Sáska település ügyes legényei diadalmaskodtak megelőzve a szervezők csapatát és Szigliget gárdáját. A 800-as kismotorfecskendő szerelésben Alsópáhok és Zalahaláp bizonyult a legjobbnak a bakiak mögött. Nem kellett szégyenkezniük a marcali, zalakomári, kővágóőrsi és zalaszentgróti önkénteseknek sem, mivel egy-egy próbán csupán másodpercekkel maradtak el a dobogós helyezéstől. A tűzoltóknak egészen más volt ilyen vidám hangulatban találkozni, mint egy valós tűzesetkor. A barátságokat erősítendő az eseményt este tűzijátékkal és bállal zárták. 

vissza az elejére


Speciális foglalkoztatók

Alapítvány sérült gyerekekért

A Lucia a Halmozottan Sérült Gyermekekért Alapítvány képviselete a Helikon Kastélymúzeumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be megalakulását. Vargáné Várkonyi Erzsébet a hét tagból álló kuratórium elnökeként számolt be arról, hogy Kántás Andor pilóta kezdeményezésére immár intézményesített formában szeretnék fölhívni a közvélemény figyelmét a kiszolgáltatott beteg gyermekek helyzetére, az őket nevelő szülők gondjaira, az állami szerepvállalás hiányosságaira, a családok mindennapos nehézségeire.

Az alapítványt azzal a céllal hívták életre, hogy a segítségre érdemesek körébe tartozó rászorulók mindenkor elérhessék a betegségükhöz feltétlenül szükséges orvosi ellátást. A kurátorok – akik közt található gyógypedagógus, múzeumigazgató és sérült csemetéjét nevelő anyuka is – el kívánják érni, hogy speciális foglalkoztatók létesítésével, a megannyi hátránnyal küszködő fiatal a munka révén is beilleszkedhessen a társadalomba. Olyan intézmény létrehozását is szorgalmazzák, ahol a rehabilitációs foglalkozásokon túl személyre és betegségre szabott fejlesztésben, oktatásban is részesülnének a kis emberpalánták. A tagok olyan az egészségügyi pályázatok írásában nagy tapasztalattal rendelkező tanácsadó cégeket igyekeznek felkutatni, akik a kitűzött célok ellátásához szükséges anyagi forrásokhoz segítenék a mindennapi megpróbáltatásokkal küszködőket. Az anyagi támogatásokat a Raiffeisen Bank Rt. Keszthely 12083600-00196100-00100004 számlaszámra várják.

vissza az elejére


Beszélgetés Tar László irodavezetővel

A Tourinform erőteljes marketingmunkába kezd

Az egykori lelkes összefogás eredményeként három éve alakult meg a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Közhasznú Társaság, amelynek egyik feladata a Tourinform iroda működtetése. Az iroda vezetése tele van rövid, közép- és hosszú távú tervekkel, melyeket az eddiginél dinamikusabb tempóra váltva igyekeznek megvalósítani.

– Egyes vélemények szerint korábban a kht. szolgáltatásait csak kis kör élvezte.
– A kht. tette a dolgát, de tény, hogy a befizetett támogatások nem mindig álltak arányban az igénybe vehető szolgáltatásokkal. Volt, aki túl sokat fizetett kismértékű szolgáltatásért, s volt, aki ügyesen élt a felkínált lehetőséggel. A kht. ügyvezetése ezen ellentmondást felismerve már 2002. végén elkezdett, s idén július végére kidolgozott egy egészen új finanszírozási rendszert, mind a résztvevő önkormányzatok, mind a vállalkozók számára.

– Mi a lényege ennek a rendszernek?
– Legelébb a szolgáltatásokkal arányos díjfizetés. Az önkormányzatok az állandó lakosságuk száma alapján polgáronként 150 forinttal támogatják a működést, ezzel a társaság finanszírozása biztosított. Ennek fejében persze olyan lényeges alapszolgáltatásokat nyújtunk, melyek bizonyos térségi marketingfeladatokat levesznek a helyhatóságok válláról. Ilyenek például a térségi invitatív, valamint tematikus kiadványok megjelentetése, PR-cikkek publikálása külföldi szaklapokban, térségi adatbank létrehozása, fotóbank kialakítása, egy nyugat-balatoni honlap üzemeltetése, a non-profit jellegű kiadványok turisztikai vásárokon való díjmentes terjesztése. Térségünket a „Kis-Balatontól a Lesencékig” turisztikai régióvá kell fejleszteni. Tudjuk, az önkormányzatok legtöbbje pénzhiánnyal küszködik, ám az arányos közteherviselés azoknak is segítség lehet, akik akár már profi módon fejlesztik a rájuk bízott település idegenforgalmát, de azoknak is, akiknek erre önállóan nincs komolyabb lehetőségük.

– Milyen együttműködési ajánlatot kínálnak a térség vállalkozói számára?
– Az elmúlt évek, évtizedek politikai változásai, a turizmuspiac új résztvevői, a belföldi turizmus Európa szintű előretörése új kihívások elé állította az idegenforgalmi vállalkozásokat. A piaci pozíciók megtartásához bizony erőteljes, néha már agresszív marketing munkára van szükség. A kínálatunkat vonzóan kell csomagolni! Több vállalkozó együttes piacra lépésével az eladhatóság megsokszorozható. Nemsokára egy új térségi kiadvány mellékleteként, az együttműködők szerepeltetésével szálláskatalógust készítünk. A Magyar Turizmus Rt.-vel kötött előnyös keretszerződés értelmében 17 külföldi szakvásáron két informátorral képviselhetjük a térséget s további hatvan ausztriai, németországi és hollandiai vásáron a külképviselet a saját pultján terjeszti a kht. kiküldött reklámanyagait, katalógusait. Ezek mellett az ún. study tourok is folyamatosan érinteni fogják vidékünket, s partnereink vállalkozásait, legyen szó borozóról, vagy panzióról. Idén ősztől új honlap készül, ahova az együttműködő partnerek fél áron kerülhetnek föl ajánlataikkal. Kedvezményes hirdetési lehetőséget kínálunk külföldi szaklapokban, szakkiadványokban. A vállalkozóknak kínált együttműködési ajánlatunk három speciálisan kialakított „csomagot” tartalmaz, három különböző árfekvésben. A kedvezményes ajánlatunkban rejlő lehetőségekkel persze csak azok tudnak élni, akik megállapodást kötnek velünk. További információval az iroda munkatársai szolgálnak személyesen: Keszthely, Kossuth u. 28. Szám alatt, vagy az 511-772-es telefonon.
(x)

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online