Shakespeare: Ahogy tetszik

Ifjúságvédelmi őrjárat indult

Nemzetközi művésztelep

Minden, ami bútor

„Községházi esték”


Keszthelyi Nyári Játékok a kastélyparkban

Shakespeare: Ahogy tetszik

Shakespeare szelleme az idén is beköltözött a keszthelyi Festetics-kastélyba, s ott is maradt egészen augusztus 16-áig. Visszajáró szellem, hiszen a Básti Juli – Puskás Tamás művészházaspár szabadította ki a palackból még 2000 nyarán, amikor A makrancos hölgy című vígjátékot állították színpadra. 

Jelenet az első részből, a kép bal szélén Ónodi Eszter.A következő évben a Tévedések vígjátéka, majd az elmúlt évben a Sok hűhó semmiért című vígjáték került színpadra. Az idén is folytatódott a Shakespeare-ciklus, a közönség az Ahogy tetszik című, kétrészes vígjátékot láthatta a 10 előadás során. A darabokat Puskás Tamás rendező állította színpadra elsőrangú szereposztásban. Az ifjú szerelmeseket, Rosalindát és Orlandót a budapesti Katona József Színház két kiválósága, Ónodi Eszter, valamint Nagy Ervin alakította, a további szerepekben – egyebek mellett – Szirtes Ágit, Bubik Istvánt, Horváth Sándort, Kárász Zénót és Básti Julit láthatta a közönség. 
– Én azt hiszem, hogy a négy éve zajló nyári játékok hihetetlen rangos rendezvénye a városnak – mondja Fekete György, a Danubius Rt. területi igazgatója. – Azokat a Shakespeare vígjátékokat, amelyeket én gyermekkoromban láttam utoljára Keszthelyen, egy vízi színpadon, varázsolja vissza a sorozat a városba. Volt szerencsém mind a négy darabot látni, és nagyon élveztem. Puskás Tamásnak sikerült az elmúlt négy év során olyan művészeket hozni Keszthelyre, akiknek a játékán lehet látni, hogy ez nem egy nyári hakni, hanem a szó legnemesebb értelmében nyári színház. Természetesen élvezem azt is, hogy az utóbbi egy évben – a színház megnyitása óta – egy igazi, kulturális pezsgés indult meg Keszthelyen, ám e mellett megfér ez a teljesen más hangulatot árasztó nyári színház.
– Nagyon élveztem ezt az előadást is, eddig minden bemutatót láttam a kastély parkjában – így dr. Müller Róbert, a Balatoni Múzeum igazgatója. – Úgy érzem, hogy a darabok színvonala és a szereplőgárda is egyre jobb. Keszthelynek, mint egy kulturális központnak nagyon is szüksége van arra, hogy a kőszínház produkciói mellett folytatódjék ez a ragyogó nyári sorozat.

– Ha nyár és Balaton, akkor mindenki a nyaralásra, a pihenésre gondol. Ónodi Eszter viszont az Ahogy tetszik főszerepét játssza.
– Igen, amiben azért lesz nyár és pihenés is, hiszen közel három hétig tart ez az előadás-széria. Az évadban nekem egy bemutatóm volt a Katona József Színházban, s én ezt a május végi próbaidőszakot úgy éltem meg, hogy nagyon örültem, hogy újra dolgozom.
– A kőszínházak után a Festetics-kastély parkja elég romantikus környezet, ez milyen hatással volt önre?
– Gyönyörű szép, s valóban olyan, mintha az ardeni erdő – ami a darabban megjelenik – ide lett volna teremtve. Én egyébként nem úgy tekintettem ezt az előadást, hogy egy könnyű kis nyári kaland, hiszen az én szerepem, és az egész darab rendkívül sok energiát és odafigyelést kíván. Nem lehet félvállról venni, s egy kis nyári levezetésként játszani. Napközben azért volt módom a pihenésre, de este az előadás kőkemény órákat jelentett. A esténkénti teltházak jelezték vissza azt, hogy nem hiába fektettünk annyi munkát ebbe az előadásba.

Puskás Tamás, a darab rendezője így vallott az idei nyári játékokra való készülődésről:
– Nagyon nagy öröm, ha az ember olyan munkát végez, ami egyszersmind szórakozás is a számára. Örömteli a munka végzése, de kőkemény munkával készültünk az előadásokra.
– Következetesen Shakespeare vígjátékok kerülnek színre a nyári játékokon, s ebből a műfajból még van a szerző tarsolyában. Folytatódik a ciklus?
– Shakespeare darabjaiból kilencet rendeztek vígjátéki kötetbe, ebből a Két veronai ifjú, a Felsült szerelmesek, a Minden jó, ha a vége jó, csak nagyon sok meggondolással állíthatóak színpadra, inkább nem. Az Ahogy tetszik-kel is sok gond volt, ezért lehet, hogy a következő év lesz az első, amikor ugyan vígjátékkal jövünk Keszthelyre, de nem Shakespeare darabbal.

vissza az elejére


Ifjúságvédelmi őrjárat indult

A keszthelyi önkormányzat turizmus és külkapcsolatok bizottságán belül három hónappal ezelőtt alakult bűnmegelőzési és közbiztonsági munkacsoport sajtótájékoztatón számolt be a szakmai grémium célkitűzéseiről, köztük a nyári ifjúságvédelmi őrjárat felállításáról. 

Legutóbbi ülésükön vendégül látták Klucsarits Ivánt a hévízi önkormányzat közbiztonsági bizottságának elnökét, aki a gyógy-fürdőhely helyzetét értékelve kiemelten fontosnak mondta a jó közbiztonság megteremtését az egymásra utalt város-páros mindkét településén. A rendőrséggel, polgárőrséggel összefogva közös együttműködéssel lehet megvalósítani a polgárok jogos igényét: biztonságban élni. A kistérségnek szerinte foglalkoztatnia kellene egy bűnmegelőzési referenst, aki szakemberként koordinálná a környék felmerülő problémáit és még munkabérét is elő lehetne teremteni a Belügyminisztérium megfelelő pályázatából. Hévíz nyitott a konstruktív légkörű együttműködésre.
Fodor Márk elnök szerint alapvetően nem új dolgokat kell kitalálni, hanem befogadni és használni kell a máshol kitűnően működő rendszereket. Ilyen a több eredményt felmutató „Hévízi Szomszédok Egymásért Mozgalom”.
Maczuca Éva a gyermek- és ifjúságvédelmi őrjárat felállításával kapcsolatban elmondta: a vakáció befejezéséig, szombat éjjelente a fiatalok szempontjából legveszélyesebbnek ítélt szórakozóhelyekre egy nyolc-tíz főből álló segítő osztag indul. A rendvédelmi szervek, hatóságok, a polgárőrség, a tanintézetek képviselői, a szülők, és kortárs segítők bevonásával tartott akció célja, hogy ráirányítsa a fiatalok figyelmét a dohányzás, a drogfogyasztás és az alkoholizálás veszélyeire. A munkacsoport vezetői az ötleteken túl az érdeklődők jelentkezését is várják.

vissza az elejére


A művésztábor egy csoportja.Nemzetközi művésztelep

Idén nem volt központi témája az immár 11. alkalommal Vonyarcvashegyen bonyolított, nyolc napos nemzetközi művésztelepnek, melynek július végi záró kiállításán is látni lehetett, hogy a résztvevők szabad kezet kaptak a szín- és témaválasztásban egyaránt.

Az Illésné Major Julianna művészeti vezető által irányított tábor tizenöt résztvevője olaj, akril, akvarell és pasztell technikát alkalmazva készített szebbnél szebb aktokat, csendéleteket, illetve tájképeket. Mindegyik művész két-két, az alkotótelepen készített munkáját reprezentációs célra ajánlotta föl a helyi önkormányzatnak. A környékünkön élő tehetséges alkotókon kívül Ungvárról, Munkácsról és Zentáról is érkeztek festeni szeretők. A tábor működési költségét a helyi önkormányzaton kívül szponzorok is segítették. 

vissza az elejére


Minden, ami bútor

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány koordinálásával működő Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter augusztus második hetében a Festetics-kastélyban tartotta hagyományos bútorkereskedelmi, tervezői és gyártói ankétját.

Az egyre szélesebb szellemi, tudományos valamint gyártói háttérrel rendelkező szakmai tömörülés évek óta sokoldalúan segíti és támogatja a faipari termékek gyártását. A bútorra, mint a faipar magas színvonalú csúcstermékére pedig megalakulásuk óta külön figyelmet fordítanak. A múlt évben tartott hévízi ankét után a keszthelyi találkozót annak szellemében rendezték, hogy a klaszter bútorgyártó tagjai minél több olyan információt kapjanak, amely hozzásegíti őket ahhoz, hogy a kereskedelem számára a mainál igényesebb minőségű és kivitelű, kedvezőbb árú termékek kerülhessenek piacra, a fogyasztók kegyeit keresve.
A szakmai előadások ötleteket kínáltak a sikeres és versenyképes bútordarabok előállításához, felvázolták a hazai bútorkereskedelem negatív tapasztalatait. A rendezvény egyúttal jó alkalmat kínált a társintézményekkel, vállalkozásokkal és a kollegákkal történő találkozásra.

vissza az elejére


„Községházi esték”

Július végétől új programsorozatot kínál Gyenesdiás a vendégeinek, és persze a helybelieknek is. „Községházi esték” címmel hangversenysorozatot rendeznek a Községháza nagytermében, s e mellett sikerrel zajlottak a „Ha szombat, akkor Gyenesdiás” címmel megtartott programok is. 

Ez utóbbi rendezvénynek a Diási strand volt a helyszíne, s szombatonként láthatta a közönség a Kehidámák, a Debreceni Valcer Táncstúdió korosztályos előadásait. Gyenesdiás színesedő programkínálatot nyújt a vendégeinek, s mivel a Községházán kialakított nagyterem adta a lehetőséget, élve ezzel, került megrendezésre a „Községházi esték” című hangversenysorozat, amely e hét végéig tart.
Szalóky Jenő polgármester a rendezvény kapcsán elmondta, nem várt sikerrel zajlottak az eddigi előadások is, rendkívül nagy az érdeklődés, hiszen helyben eddig csak esetlegesen voltak hasonló rendezvények.
– Kerestük, s úgy néz ki megtaláltuk a megoldást ahhoz, hogy a nyaralást a strand nyújtotta lehetőségek mellett esti programokkal is színesebbé tegyük – mondta a polgármester. – Kipróbáltuk, bevált, és sikeresek ezek a hangversenyek, nem kell a szomszédba utazni esti programokért. Ezt a palettát a jövőben tovább szeretnénk bővíteni. 
A „Községházi estéken” eddig a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűseit, a tatabányai Évszakok vonósnégyest, a hévízi Musica Antiqua-t, valamint a Lammas Tide együttest láthatta, hallhatta a közönség.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online