Szobrot állítottak Deák Ferencnek

Új képviselő a testületben

Előléptetések, jutalmak

Ételbemutató

Ünnepi dalest


A tolerancia, elvhűség gyakorlója

Szobrot állítottak Deák Ferencnek

Deák Ferencnek, a haza bölcsének állított méltó emléket Hévíz önkormányzata, amikor döntést hozott arról, felkérik Hévíz díszpolgárát, Marton László Kossuth- és háromszoros Munkácsy-díjas művészt, hogy készítse el a reformkor nagy alakjának egészalakos szobrát. Az első független magyar kormány igazságügy miniszterét sétája közben ábrázoló köztéri alkotás avatási ünnepségét október 18-án tartották a Deákról nevet kapott tér déli oldalán, nem messze a művelődési intézmény főbejáratától.

Deák szobra a fürdőváros központjában nyert elhelyezést.A Magyar Péter által készített talapzaton álló szobrot Vértes Árpád polgármester közösen leplezte le az ünnepség díszvendégével, dr. Hankó Faragó Miklóssal. Az igazságügyi minisztérium politikai államtitkára rövid megemlékezésében azt idézte vissza, miben áll Deák nagyszerűsége, egyedülállósága. A szónok Deákot a magyar történelem egyetlen olyan szereplőjének nevezte, akinek megítélésében nincsenek kételyek. A XIX. századi magyar politikai és jogi gondolkodás legjelentősebb alakjáról szólva Hankó Faragó kiemelte: ő volt, aki kiemelt szerepet játszott a magyar liberalizmus hagyományainak megteremtésében. Rokonszenves egyénisége, erkölcsi tisztasága, kivételes realitásérzéke, egyedülálló vitakészsége magasan kortársai fölé emelte őt. Beszédeit, írásait, leveleit lapozgatva számos időtálló bölcsességgel találkozunk ma is. A vitapartnerek, politikai ellenfelek személyének tisztelete, a toleráns hozzáállás olyan vonás, melynek jó lenne manapság is érvényt szerezni. Mindemellett benne tisztelhetjük az első magyar büntető törvénykönyv tervezet megalkotóját, és érdemeket szerzett a hazai börtönügy megújításának szószólójaként is. Az államférfiúi munkásságára a koronát az első felelős magyar minisztérium igazságügy minisztereként tette föl. Az 1867-es kiegyezés érdekében a legtöbbet tett politikusnak sajátja volt az elvhűség, a tolerancia tisztelete, a nemzet érdekeit szem előtt tartó kompromisszumkészség. A páratlan szociális érzékenységéről is sokszor tanúságot tévő, empatikus ember a szegény rétegek sorsának jobbra fordításáért is küzdött. Nem véletlen hát, hogy ő halála után kétszáz évvel is közmegbecsülésnek és szeretetnek örvend. Deák legfőbb személyiségjegyei: a derű és rendíthetetlen nyugalom egyszerre áradnak a szoborból. Vértes Árpád az általa történelminek nevezett eseményen hangoztatta: Deák szerette Hévízt, szeretett ide járni, így bizonyosan méltó helyre kerülhetett a róla készült emlék.
A rendezvény ünnepi műsorában fellépett Kálmánffy Ferenc érdemes művész és társulata, valamint közreműködött a Musica Antiqua együttes kamaracsoportja.
A szobor talapzatánál az ünnepség záró részében koszorút helyezett el az önkormányzat képviselete, Dancs Imre a Kossuth Szövetség vezetője és az MSZP helyi csoportjának vezetősége.

vissza az elejére


Illésné Sándor Márta

Új képviselő a testületben

A legutóbbi hévízi képviselő-testületi ülésen tette le esküjét a közel három évtizede a fürdővárosban férjével együtt élő Illésné Sándor Márta, aki majdnem harminc évig a gyógyfürdő kórházban laborasszisztensként dolgozott, majd két éve ugyanebben a munkakörben a Hévízi Honvéd Mozgásszervi és Rehabilitációs Intézetben látja el feladatát. Állítása szerint szinte nincs olyan helybeli, akit legalább egyszer ne bökött volna meg.

Illésné Sándor Márta– Szúrós típus?
– Egyáltalán nem. Akik ismernek, tudják rólam, hogy mindenkihez segítőkész vagyok. Tiszta lelkiismerettel, jókedvvel igyekszem közelíteni az emberekhez és ezeket a tulajdonságaimat meg is akarom őrizni. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy nagy szeretettel fogadott az öszszes testületi tag, teljes támogatásáról biztosított a polgármesteri hivatal valamennyi, szakmailag kitűnően felkészült munkatársa, és a helyi polgárok részéről is csupa jóindulatot tapasztalok. Úgy érzem tehát, hogy ebben a konstruktív légkörben sikerül majd elvégeznem a felvállalt feladataimat.
– Feladatokból pedig akadhat bőven…
– A lelkiismerettel végzett hivatásomon kívül a legtöbb hévízi a sport révén ismert meg. Életemnek nagyon szép időszaka volt az a húsz esztendő, amikor aktívan sportoltam. Szeretném, ha a jó közérzethez szükséges összes tárgyi feltétel adott lenne ahhoz, hogy ne csak az idelátogatók, de az itt élők is jól érezhessék magukat a bőrükben, kellemes körülmények között eltöltve szabadidejüket. A jól működő intézményeken, a szépen burkolt utakon, járdákon kívül folyamatosan fejleszteni szükséges mindazt, ami elősegíti az emberek mozgásigényének kielégítését. Itt nem feltétlenül csak él-, vagy versenysportra gondolok csupán, de foggal-körömmel ragaszkodom például ahhoz, hogy felépüljön végre egy városi uszoda, ahol a gyerekek és felnőttek is jól érezhetik magukat. Úgy érzékelem, hogy e vonatkozásban már nagyon jó irányban mennek a dolgok. A közigazgatással öszszefüggő témákban esetenként még járatlan vagyok, de igyekszem mindenbe beletanulni. Szeretnék ott lenni minden nyilvános bizottsági ülésen, hogy tájékozódjak a napirendre kerülő témákról. Rengeteg idő megspórolható azzal, hogy a képviselő a számára nem világos témákról a bizottsági ülések alkalmával tájékozódik. Persze bárki megkereshet saját problémájával, mindenkinek segíteni próbálok abban, hogy ügye mielőbb megoldást nyerjen.

– A képviselő-testületi ülések hangulatát nem az egyetértés légköre lengi be mostanában. Nőként tud, próbál segíteni ezen?
– Hogyne, minden igyekezetemmel azon leszek, hogy tompítsam az élét az esetleg fölöslegesen gerjesztett vitatkozásoknak, villongásoknak. Az építő jellegű vitákat természetesnek tartom, de a személyeskedő gáncsoskodásoktól óva intek mindenkit. Nem kell túlságosan tragikus szemmel tekinteni a veszekedésekre, de ezek stílusa, jellege nem léphet át mindenen és mindenkin. Minden választott képviselőnek a köz érdekét kell előtérbe helyeznie saját, egyéni ambícióival szemben. Szeretném elérni, hogy közösen összefogva, egymás iránti tisztelettel, tényleg egy emberként, egy célért tudjunk dolgozni. A ciklusprogram pedig tele van teendőkkel. Tizenkét különböző természetű, különböző habitussal és vérmérséklettel megáldott ember is lehet a város jó szolgálója. Én ugyanúgy megadom a bizalmat mindenkinek, mint ahogy azt jómagam is megkaptam.
– Jól érzi magát a testületben? 
– Azt különösen sajnálom, hogy dr. Szendrődi Miklós a bölcsességéről nevet szerzett, nagy tudású szakember már nem tagja a testületnek, de bízom benne: közéleti szerepvállalásáról nem mondott le véglegesen. Derűlátó hittel mondom: Hévízen minden adott ahhoz, hogy az itt élők jól érezzék magukat. A meglévő kisebb-nagyobb hiányosságokat pedig közös egyetértéssel hamar pótolni lehet. Örök optimista szemléletemről pedig senki kedvéért sem vagyok hajlandó lemondani.

vissza az elejére


Előléptetések, jutalmak

Az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából több kitüntetést és jutalmat vehettek át a keszthelyi rendőrkapitányság munkatársai. 
Az ORFK Pintér Gyula főtörzszászlóst pénzjutalomban részesítette, a megyei főkapitányság pénzjutalmát kapta dr. Bertalan János kapitányság-vezető, Németh Béla alezredes, Kiss Ferenc zászlós és Benke László főhadnagy.
A keszthelyi kapitányság vezetője, dr. Bertalan János tíz munkatársát részestette pénzjutalomban. Soron kívüli előléptetésben részesült Korcsmáros György zászlós, Sáriné B. Judit főtörzsőrmester és Pétervári Krisztián zászlós. Buti Krisztina polgári alkalmazott munkatársi címet vehetett át.

vissza az elejére


Ételbemutató

A magyar reformkonyha prémium minőséget képviselő termékeiből, alapanyagaiból rendeztek főzéssel egybekötött szakmai bemutatót a környék vendéglátó-ipari üzletében érdekeltséget szerzett vállalkozók bevonásával október közepén a hévízi Hotel Európa Fit konferenciatermében.

Az ízletes ételeket egészséges élelmiszerekből készítették.Az egészséges táplálkozás jegyében szervezett kiállításon több, a régió élelmiszeriparában működő vállalat és cég mutatta be azon termékeit, újdonságait, melyeket hivatalosan is az egészséget védő árukká nyilvánítottak. A termékek között megtalálhatók voltak a különféle kenyér- és péksüteményfélék, húskészítmények és fölvágottak, saláták, öntetek, különböző fűszerek, ételízesítő anyagok. Köbli Zoltán étteremigazgató üdvözölte a mintegy hatvan meghívottat, majd a bemutatott ételeket, alapanyagokat felhasználva Tóth Endre az ötcsillagos szálloda mesterszakácsa tartott ételkóstolóval egybekötött főzőbemutatót azt demonstrálva, hogy azon ételek is lehetnek királyi ízűek, melyek egészében megfelelnek az egészséges életmód követésére vállalkozók különleges igényének. A szakmai fórumon cégük egészséges ennivalóit kínálva felszólaltak a kiállításon bemutatkozó élelmiszeripari vállalkozások vezető képviselői is.

vissza az elejére


Ünnepi dalest

Deák Ferenc születésének 200 éves jubileuma alkalmából ünnepi dalestet szerveztek a hévízi városháza nagytermében. Kálmánffy Ferenc és művészetkedvelő társulata már nem ismeretlen a muzsikát kedvelő helybeliek előtt. A haza bölcse születésének bicentenáriumát ünnepelve a helyi művelődési intézmény által felkért előadói csoport a magyar zeneirodalom gyöngyszemeiből szólaltatott meg néhány művet. A Győri Királyi Akadémián jogot végzett bölcs politikusunk jellemrajzát, életét, munkásságának históriáját a vele kapcsolatos anekdotákon, kedves történeteken keresztül igyekeztek megismertetni a hallgatósággal, segítségül hívva zeneirodalmunk legszebb darabjait. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online