Rákóczi-emlékmű Balatongyörökön

„Az egészséges családért”

Virágkötészeti kiállítás

Alapítványi est a Hotel Carbonában

Rákóczi Szövetség Keszthelyen


A 300. évfordulóra emlékeztek

Rákóczi-emlékmű Balatongyörökön

A Rákóczi-szabadságharc kezdetének 300. évfordulója alkalmából emlékművet avattak Balatongyörökön, a Balaton-parti böngyéri településrészen. Az ünnepségen a község lakossága mellett a hazai művészeti élet számos kiválósága és a keszthelyi Rákóczi Szövetség tagjai is részt vettek.

Raksónyi Gellért Rákóczi Ferenc emlékét idézte.A talapzaton álló sziklatömbbe faragta Harmath Ferenc szobrászművész II. Rákóczi Ferenc fejedelem portréját, s az emlékművet ünnepélyes keretek között leplezték le Balatongyörökön. Az avatón a Laczó András operaénekes által elénekelt Himnuszt követően Kiss László Tibor, Balatongyörök polgármestere mondott ünnepi beszédet a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300. évfordulóján. Mint mondta, öröm, hogy közadakozásból sikerült megvalósítani az emlékművet. Így a jövőben is méltó módon tudnak megemlékezni a kuruc korról, a kor hőseiről, akiknek élére állt II. Rákóczi Ferenc 1703. június 14-én, mert átérezte a nép nyomorgó szenvedését, és azt, hogy elnyomásban, lehajtott fejjel a magyar nép nem élhet a Kárpát-medencében. A magyar ember ma sem szereti a sanyargatást, s ma egyre nehezebb eligazodni, hiszen változnak a színek, a ruhák, csak sok esetben a szereplők maradnak ugyanazok, így nem tudható, hogy ma ki a kuruc és ki a labanc. 
Az emlékművet Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Piszter Péter, a helyi honismereti kör vezetője leplezte le. A Talapzatnál Manninger Jenő és Kiss László Tibor, valamint a keszthelyi Rákóczi Szövetség képviselői helyeztek el koszorúkat. Sinkovits Vitai András és Raksányi Gellért színművészek a fejedelem emlékének tisztelegve adtak elő egy-egy verset. Az ünnepség a községházán megtartott emlékműsorral zárult, amelynek keretében dr. Kovács István történész előadást tartott „A Rákóczi-szabadságharc és kora” címmel. 

vissza az elejére


Kongresszus Keszthelyen

„Az egészséges családért”

Közel kétszáz regisztrált érdeklődő részvételével november huszadikától a keszthelyi Helikon Hotelben rendezték meg a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság kongresszusát. A magyar családok életének összes aspektusát feltárni igyekvő orvos-szakmai rendezvény nyitóünnepségén elhangzott: a kétnapos programon megvitatnak minden olyan, az egészséges családmodell kialakításához szükségesnek vélt témakört, mely érinti az alkoholizmus, a drog okozta gondokat és a hazai cigányság helyzetét is.

Herz Péter, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium vezető főtanácsosa a közel harminc esztendeje életre hívott társaság szakmai múltjának rövid felidézését követően beszámolt a két legégetőbb társadalom-egészségügyi problémáról: az évek óta csökkenő születésszámról és a nem kívánt terhességek megszakításáról. Ez utóbbi 1976 óta a duplájára nőtt a 18 év alatti lányok esetében. A minisztérium ezért a prevenciós feladatokat, a felvilágosító munkát, a családi életre nevelést helyezi előtérbe, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok esetében. Riasztó, hogy Európában éppen a magyar fiatalok kezdik meg a legkorábban a nemi életet, és éppen ők védekeznek a legkevésbé a nem kívánt terhességgel, a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. A védőnők szerepe megnő majd a fogamzásgátlás témakörében tartott iskolai felvilágosító tanórákon – hangoztatta a főtanácsos.
Mohácsi József Keszthely polgármestere azt hangsúlyozta: a közel félszáz előadás pont azokat a témaköröket járja körül, melyre a társadalom mielőbbi választ vár. A Balaton-parti település vezetője örömmel vette, hogy a szervezők gondoltak a helybeli fiatalokra, amikor körükben rajzpályázatot hirdettek, és a munkákat kiállítás keretében ki is függesztették. Szabó István professzor, a Nőorvos Társaság elnöke szerint napjaink társadalma nem adja meg az édesanyáknak kijáró, kellő tiszteletet és társadalmunk képtelen fölkészíteni a leányokat a szülésre, az életre. Tavaly hazánkban a KSH adatai szerint 58 ezernél is több terhesség megszakítás történt. Utóbbiból száz szülésre 58 jut, ami több mint tragikus. Magyarország 1960 óta 10 millió embert vesztett el, épp ezért jelentős kihívások előtt áll a tudományos fórum, melynek idén cím- és témaválasztása is kitűnőre sikerült. 
Doszpot József, a társaság alelnöke a tizenöt éve alapított Kaufer-emléklapot adott át Mészáros Árpád elnöknek és Almásiné Smudla Anna főtitkárnak lelkiismeretesen végzett munkájukért.

vissza az elejére


Virágkötészeti kiállítás

Rövidesen ismét megjelennek a lakások ajtajain, ablakaiban a fényfüzérek, az adventi koszorúk, az ajtódíszek, jelezve, kezdődik az advent, közeleg a karácsony, a szeretet, a megbékélés legnagyobb családi ünnepe.

A karácsonyi ünnepkörre való készülődés jegyében már hagyományosan került megrendezésre a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház Kossuth utcai épületének nagytermében a virágkötészeti kiállítás, amelyen az érdeklődők saját kezűleg is bekapcsolódhattak az ajándékkészítésbe a kézműves műhely foglalkozásán, vagy elleshették annak titkait. 
A Virágdekorációs Szakmai Szervezet Keszthelyi Csoportjának hetedik kiállítása egyben – ugyancsak hagyományosan – a kezdő és haladó csoportok vizsgamunkáinak bemutatója is. Közel harminc vizsgamunkát bírálnak el, tudtuk meg Oláh Zsuzsától, aki elmondta, hogy a szakkörök tagjai is bemutatták alkotásaikat. Az idén a keszthelyi csoport tagjai felvállalták, hogy a GKMK, a Mikus Galéria, a Gyermekkönyvtár, a Tourinform iroda homlokzatát is feldíszítsék az ünnep jegyében. Ebben az évben ismét számos új ötlettel rukkolt elő a szakma, úgy színekben, mint formák terén. A bemutatón számos karácsonyi asztali díszt, adventi koszorút és egyéb dekorációs tárgyat csodálhattak meg a látogatók, amelyet készítőik a szeretet, az örömvárás, az adventi készülődés jegyében alkottak meg. 

vissza az elejére


Alapítványi est a Hotel Carbonában

Mádl Dalma, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, mint rendezvényi fővédnök is tiszteletét tette a keszthelyi Szent Erzsébet Alapítvány hagyományos, a hónap közepén tartott jubileumi jótékonysági estjén. A környékbeli rászorulók segítésén fáradozó alapítvány ünnepi programjának nyitányaként Benkő Zoltán kuratóriumi elnök idézte föl a szerveződés létrehozásának célkitűzéseit s azok megvalósulását. Mint elhangzott: szinte szociális intézménnyé fejlődve az egyre szélesedő segítői körnek köszönhetően egyre nagyobb azoknak a köre, akiken segíteni tudnak. Az állami és önkormányzati támogatások révén jelentős mértékben javultak a működés körülményei, feltételei. Ötvennél is több környékbeli rászorulónak képesek ingyenes étkezést biztosítani, a nappali melegedőhelyen pedig télidőben húsznál több férőhelyet adnak. Az alapítvány pénzügyi helyzetének javítási szándékával megtartott rendezvény résztvevőit az adakozó Szent Erzsébet gondolatait kölcsönvéve Mádl Dalma köszöntötte.

vissza az elejére


Rákóczi Szövetség Keszthelyen

Október 2-án 20 fővel megalakult a Rákóczi Szövetség Keszthely és Térsége Helyi Szervezete, s tagjainak száma azóta 27 főre gyarapodott. A helyi szervezetet 3 tagú elnökség irányítja, összhangban az országos szövetség céljaival.

Mint Vozár Péterné elnök elmondta, a szövetség célja többek között, hogy ápolja II. Rákóczi Ferenc kultuszát, folyamatosan tájékoztassa a közvéleményt a határon túli magyarság életének eseményeiről, s ébren tartsa az érdeklődést azok sorsa iránt. Segíteni kívánják a határokon túl és az idehaza élő ifjúság kapcsolatainak kialakítását, találkozási lehetőségeik biztosítását. Feladatuknak tekintik egyebek mellett a nevelés, az oktatás, a képességfejlesztés, valamint az euroatlanti integráció elősegítését, a kulturális örökség megóvását. Mindezt a térség önkormányzataival, iskoláival való összefogással kívánják megvalósítani.
E hónapban, a Rákóczi-szabadságharc kezdetének évfordulóján rajz– és történelmi vetélkedőt rendeznek, s a beérkező rajzokból december elején kiállítás nyílik a Fejér György Városi Könyvtárban. A vetélkedő eredményhirdetésére december 20-án a Phoenix Hotelben kerül sor. 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online