Céltudatos szervezetet!

MSZP: Újabb szórólap

Keszthely orvostörténetéről

Ön milyennek szeretné látni Hévíz városát?


Taggyűlés a hévízi kamaránál

Céltudatos szervezetet!

Hévíz és térségének lakosai, az itt élő, dolgozó vállalkozók valamint kamaratagok felettébb szerény érdeklődése jellemezte a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hévíz térségi szervezetének a városháza nagytermében november közepén tartott nyílt taggyűlését.

A térségi kamara elnökeként felszólaló Horváth György lehangoltan konstatálta az érdektelenséget, majd Vértes Árpád polgármestertől várt választ arra a kérdésre, hogy milyen együttműködés várható a jövőben az önkormányzat és a kamara között. A település vezetője emlékeztetett arra, hogy a hévízi városvezetés a környékbeli településekhez viszonyítva jóval többször és nagyobb mértékben segítette a kamarát, mint a vállalkozók védőszentjét. Határozott, céltudatos, erős szervezetre van szükség – hangoztatta – mely jól képes működni az EU-csatlakozásunk után is. Az itt bejegyzett 1260 vállalkozónak sokkal többet kell tennie a városért és saját érdekvédelmi szervezetének fenntartásáért, mert csak a közös összefogás hozhat csodákat – szögezte le.
A helyi adók százalékos kulcsainak megállapításán túlmenően március 31-től az EU-országokban meglévő rendeletekkel s gyakorlattal összhangban elég kevés konkrét kedvezményt, illetve köztehercsökkentést tudott kilátásba helyezni a hévízi vállalkozóknak dr. Tüske Tibor jegyző. Azt, hogy az önkormányzat milyen lépéseket tervez a helyi idegenforgalom pozícióinak javítása érdekében, már Lázár László foglalta össze. Szomorúan osztotta meg az idegenforgalom 20-30 százalékos csökkenéséről, a német vendégek elmaradásáról szóló helyi és országos adatsorokat. Bejelentette: a város az idegenforgalomban érdekelt helyi vállalkozásokkal, szállodákkal közösen, egy 120 négyzetméteres területet bérel ki a jövő márciusban megrendezésre kerülő „Utazás 2004.” kiállításon és szakvásáron. Hamarosan fölszerelnek egy WEB-kamerát a tófürdő közelébe, hogy akár az interneten, akár 12 európai tv-csatornán, Hévíz élőképekben is megjelenhessen. Mivel a német polgárok mindössze 5-10 százaléka ismeri csak a fürdőtelepülést, ezért szorosabbra kívánják fűzni kapcsolataikat a nagy utazási irodákkal, a gyógyhely reklámozásának szándékával. A tervek szerint a Nagyparkoló tér közelségében, leginkább a belföldi vendégforgalom emelésének szándékával központi Tourinform irodát is létesít majd a város. A szobakiadók és hotelek által kínált szálláshelyek nem drágák és kiváló színvonalúak – húzta alá Lázár László.
Az Aquamarin területén több ütemben fölépülhet egy, napi 800-1000 gyógykúrázó kezelését végző komplexum, közvetlen közelségében pedig egy strand, vagy élményfürdő. Ha a fürdő beruházások elkészültek, hozzá lehet fogni a település hosszú távú marketing tervének írásba foglalásához. A térségi kamarai tagok kiemelten közhasznú kulturális alapítványának működéséről Tóth Imre kuratóriumi elnök beszélt, kiemelve: a megye 1254 tagot számláló szervezetéből, Hévíz mindössze 113 regisztrált vállalkozóval képviselteti magát. Az EU-ba lépést megelőzően létérdeknek számít, hogy ne egyénileg, hanem közösen, szervezett formában legyenek képesek megjelenni az oktatásokon, a pályázati pénzekért, a tanfolyamokon.

vissza az elejére


MSZP: Újabb szórólap

A kormányzati munkáról, az országgyűlési képviselői választókörzetben a nyugdíjasok érdekében végzett kampány tevékenység eredményeiről számoltak be az MSZP helyi szervezetének vezetői legutóbbi sajtótájékoztatójukon.
Mint elhangzott, a párt társadalmi megbízatásban tevékenykedő aktivistái Keszthelyen mintegy tízezer, a környéken pedig legalább 14 ezer háztartásba juttatták el azt a szórólapot, amely a kormány a nyugdíjasoknak szánt kulcsüzeneteivel és az ígéretek időarányos teljesülésével foglalkozik. Zemankovics Ferenc a párt városi elnöke beszámolt arról, hogy az aktivista hálózat munkálkodását mindenhol pozitívan fogadták, egyértelműen jó néven véve a megkereséseket. Bebizonyosodott, hogy az emberek igénylik az ilyen irányú tájékoztatási formát. Igazolást nyert az is, hogy a pontos, szabatos, tömör megfogalmazás sokkal többet mond az átlagolvasónak. Brunner Tiborné, a pártiroda vezetője arról adott hírt, hogy az országos kampány első akciójában egy füzet formájában még szeptemberben juttatták el a választópolgároknak szánt azon információkat, melyek az MSZP vezette kormány programjáról, az elvégzett feladatok teljesüléséről számolt be közérthető formában. A Zala megye 3-as számú országgyűlési választási körzetében élő nyugdíjasainak szánt szórólap terjesztését végző mintegy 120 aktivista pedig megerősítette, hogy az akció befejezéséhez közeledik. Egy-két kivételt leszámítva minden visszajelzés a választópolgárok segítő szándékáról tett bizonyságot. Évértékelő jelleggel, a szeretet és megbékélés jegyében karácsony előtt még napvilágot lát egy újabb propagandaanyag, melynek szerkesztésén pillanatnyilag is dolgoznak.

vissza az elejére


Balatonért-díj dr. Vértes Lászlónak

Keszthely orvostörténetéről

Dr. Vértes László gerontológus-főorvos, orvos-történész 2003. október 18-án a Balaton-parti Fürdőegyesületek Szövetségének balatonlellei jubileumi közgyűlésén vehette át a szövetség kitüntetését, a „Balatonért”-díjat. Vértes dr. a Balaton Régió közművelődési és kulturális értékeinek védelme és ápolásáért kapta az elismerést.

Vértes dr. számos előadást tartott Keszthelyen, feldolgozta és meg is jelentette Keszthely orvostörténeti dokumentumait. Több kötetben foglalkozott a Balaton északi és déli partjának orvos-történetével is. Zenetörténeti munkássága is elismerésre méltó.
Dr. Vértes László Budapesten élő orvos, többszörös „Honoris Causa”, azaz, díszdoktor, a szakmája mellett foglalkozik orvos-történészettel. Gerontológusként fontosnak tartotta, hogy az idősek ne csak jó ellátást, de lelkiekben is megfelelő gondozást kapjanak. A lelki egyensúly fenntartásához a zenét találta a legmegfelelőbbnek, s így mélyen beleásta magát a zenetörténetbe is. Orvostörténészként elsősorban Magyarország azon területeinek orvostörténetével foglalkozik, amelyeket a nagy enciklopédiák eddig nem tartalmaztak. A kiadott munkáira jellemző, hogy nagyon sok korabeli mellékletet közöl, így a szakmán kívüliek számára is olvasmányosabbá válnak a könyvei. Somogy megye és a Balaton térségének orvostörténete mellett külön feldolgozta Keszthely orvostörténetét is, s ezek a munkái megtalálhatóak a Fejér György Városi Könyvtárban. Munkája elismeréséért kapott többszörös díszdoktori címet, s a legutóbbi kitüntetést a Balaton mellett élők elismeréseként vehette át. Éveken át szervezte a gerontológusok országos konferenciáját, amelynek egyik helyszíne volt pár éve Keszthely is. 

vissza az elejére


Ön milyennek szeretné látni Hévíz városát?

Ha van mondanivalója, javaslata, nem közömbös a város jövőjét eldöntő kérdésekben, jelezze telefonon vagy írásban a Hévízért Városvédő Egyesület címén:

Telefon/fax: 83/343-174 – Levélcím: Hévíz, Széchenyi u. 34.
e-mail: hevizert@freemail.hu
A vélemények alapján nyilvános fórumot szervezünk városunkért „Hévízért”.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online